De Ondernemer en het MKB Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Ondernemers en bedrijven
Tags: ,
16 oktober 2017

Thailand is niet alleen een prachtig en veelzijdig vakantieland, maar is ook zeer aantrekkelijk om er zaken te doen. Jaarlijks trachten vele Nederlanders het aangename van Thailand te verenigen met het nuttige door er een bedrijf te beginnen.

Op dit blog leest u regelmatig over Nederlandse ondernemers, vooral uit het midden- en kleinbedrijf, die zich in Thailand gevestigd hebben.

Een bedrijf beginnen in Thailand is niet eenvoudig, het land kent vele voetangels en klemmen voor de beginnende ondernemer. Velen worden teleurgesteld, maar er zijn bij een goede voorbereiding beslist goede mogelijkheden. Onze verhalen gaan meestal over die bedrijven, die al (een beetje) succes hebben en het doel is niet alleen een mooi verhaal, maar ook kan het de ondernemer, die van plan is iets te beginnen in Thailand, de goede weg wijzen.

De Wereld van de Ondernemer

Wij zijn uiteraard niet het enige medium, dat aandacht aan Nederlandse bedrijven in Thailand schenkt, een enkele keer haalt een bedrijf de Nederlandse pers. Een goed voorbeeld daarvan is de firma Co van Kessel Fietstours in Bangkok, waarover recent een uitvoerig verhaal werd gepubliceerd in “De Wereld van de Ondernemer”, een website van de Persgroep Nederland. U kunt het interessant artikel lezen op deze link: www.deondernemer.nl/

Ook Thailandblog heeft eerder al aandacht besteed aan Co van Kessel, waarin niet zo zeer het zakelijke aspect werd beschreven, maar meer een verhaal wat die fietstours van deze firma inhouden. Zie bijvoorbeeld deze verhalen:

www.thailandblog.nl/thailand-tips/van-kessel-fietstour-bangkok-video

www.thailandblog.nl/ondernemers-bedrijven/co-van-kessel-bangkok-tours

MKB Thailand adviseert over zakendoen in Thailand

Om te slagen in Thailand is het raadzaam zich vooraf goed voor te bereiden. In het artikel van De Ondernemer is het dan ook goed, dat daarin een aantal adviezen van Martien Vlemmix, oprichter en voorzitter van de zakenclub MKB Thailand werden opgenomen. Ik citeer daaruit enkele tips:

 1. Doe goed vooronderzoek. Oriënteer via zakelijke websites, de ambassade, RVO en KvK. Lees standaardwerken (indien voorhanden) over zakendoen in Thailand.
 2. Test in de praktijk of de plannen haalbaar zijn. Begin met een test van enkele maanden en check of de weldoordachte plannen en ideeën ook echt werken.
 3. Leer over de gewoonten en gebruiken van Thailand. Andere mkb’ers kunnen daarover vragen beantwoorden op basis van hun ervaring.
 4. Laat zakelijke motieven de boventoon voeren. Vestig het bedrijf bijvoorbeeld niet in het thuisdorp van een partner, maar start op een strategisch gelegen plek met goede voorzieningen voor het bedrijf, bijvoorbeeld de hoofdstad.
 5. Zorg voor een back-up plan voor het geval het misgaat, ook al is het businessplan nog zo overtuigend.
 6. Bedenk dat niet elke in het buitenland wonende Nederlander het beste met je voor heeft. Vertrouw Nederlanders in het buitenland niet sneller omdat ze je taal spreken. In Thailand zit een aantal Nederlanders financieel laag aan de grond. Zakelijke samenwerking kan je duur komen te staan.
 7. Houd rekening met wettelijke beperkingen voor buitenlandse ondernemers. In Thailand kan een buitenlander bijvoorbeeld geen grond bezitten en geen eigen bedrijf hebben.
 8. Probeer een product of dienst te vinden die ook geschikt is voor de lokale bevolking. In Thailand heeft meer dan 60 miljoen potentiële consumenten. Tegen slechts 15.000 tot 20.000 Nederlandse inwoners.

Borrelavond MKB Thailand

Zoals gezegd, de MKB Thailand is een zakenclub van ondernemers in het klein- en middenbedrijf, die in Thailand reeds actief zijn. Een beginnende ondernemer kan daar zijn licht opsteken en informatie verwerven over alle soorten van problemen, regelingen, enz. De club komt minstens 1 keer per maand bij elkaar en als het u interesseert, raad ik u aan die borrelavond eens te bezoeken in The Green Parrot in Bangkok. U treft het, want de eerstvolgende borrelavond is al aanstaande donderdag 19 oktober. Zie voor details de website van MKB Thailand: mkbthailand.com/oktober-bijeenkomst-in-bangkok-2017

5 reacties op “De Ondernemer en het MKB Thailand”

 1. l.lagemaat zegt op

  Een paar simpele opmerkingen als het mag.

  Het schijnt dat de ” Nederlandse directeur ” tenminste 4 Thaise mensen in dienst moet hebben!
  Reken je niet rijk in dit land en houdt een buffer geld achter de hand.
  Begin niet met een zaak waar in Thailand al 13 in een dozijn aan te wijzen zijn.
  Een “workpermit” wordt niet gemakkelijk afgegeven.

  Mocht de ondernemer het bedrijf op naam van zijn vrouw/ vriendin zetten, dan bestaat een grote kans
  dat hij alleen en zonder geld achterblijft.

  Succes ermee!

 2. l.lagemaat zegt op

  Beste Corretje,

  Er staat: “Een grote kans bestaat……!”

 3. rudy zegt op

  In feite is dit wijn in oude vaten.

  Ik heb in Belgie zaken gehad, die dan ook nog eens succesvol waren Over het einde ga ik zwijgen, want mijn ex vond ineens dat het gras groener was aan de andere kant van de heuvel, en ze heeft er enkel verdord gras gevonden, nou ja, het kwaad was geschied

  Als beginnend ondernemer moet je maken dat je een buffer hebt voor 2 jaar, want de klanten komen niet uit de lucht gevallen.
  Verder moet je in Thailand rekening houden met een boekhouding die meestal onbekend is voor ons, de meeste succesvolle zakenlui in Pattaya die ik hier ken hebben een Thaise partner die daarmee vertrouwd is.
  Of dat nu een bar of een ander bedrijf is.

  In het geval van een beerbar moet je rekening houden met de twee hoogseizoenen, de nieuwjaarsperiode en de periode van songkran, maar je moet ook rekening houden met de periodes ertussen waar je weinig klanten hebt, ik spreek nu expliciet over Pattaya, maar ik veronderstel dat het in andere steden identiek hetzelfde is.

  Moraal van het verhaal, bezint eer ge begint, en bereid je terdege voor, want ik heb er hier al velen na een jaar totaal berooid huiswaarts zien keren, je moet geen buurtwinkel naast de Macro beginnen, en velen snapen dat niet!

 4. Tino Kuis zegt op

  Wikipedia
  ‘Ease of doing business index’

  Nieuw-Zeeland, Singapore, Hongkong, Denemarken, Zuid-Korea, Noorwegen : al tien jaar op de eerste beste 6 plaatsen.

  Nederland tussen de 25 en 30

  Thailand van plaats 15 tot 20 tussen 2006 en 2015 (beter dan Nederland dus), vervolgens afgezakt naar plaats 26 in 2015 en de laatste twee jaar naar plaats 46 en 49.

  Hoe kan dat nou?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Ease_of_doing_business_index

  • chris zegt op

   Ik zou het niet weten. Vertel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website