Oud-premier Yingluck (de zus van Thaksin Shinawatra) heeft op vrijdag voor de rechtbank het, destijds door haar regering bedachte, hypotheeksysteem voor rijst verdedigd. Zij is er van overtuigd dat dit plan ten goede van de boeren kwam, die onder schulden gebukt gingen. Ook de nationale economie zou baat hebben bij het systeem.

Gisteren stond zij terecht voor het Thaise hooggerechtshof wegens plichtsverzuim omdat ze als voorzitter van het National Rice Policy Committee waarschuwingen over corruptie genegeerd zou hebben en niet is opgetreden tegen de oplopende kosten.

Tijdens de eerste dag van het proces kwamen de getuigen à decharge aan het woord. Naar verwachting duurt het getuigenverhoor tot februari volgend jaar. Via het rijst hypotheeksysteem, dat van 2012 tot 2014 van kracht was, kocht de regering alle paddy (ongepelde rijst) op voor een prijs die 40 procent boven de marktprijs lag. Daardoor werd Thaise rijst te duur op de wereldmarkt en verloor Thailand zijn positie als grootste rijstexporteur ter wereld aan Vietnam en India.

Yingluck betoogde dat het hypotheeksysteem een non-profit programma was om de economie te steunen. De boeren die ervan profiteerden, zagen hun schulden afnemen en de banken hoefden minder geld uit te lenen. Yingluck bestreed dat het systeem het marktmechanisme had verstoord. Handelaren konden zoals gebruikelijk rijst van andere boeren blijven kopen.

Van de door de regering 13,3 miljoen opgekochte rijst werd minder dan 1 miljoen ton geëxporteerd. Veel rijst lag te rotten in de opslagsilo’s en werd daardoor onverkoopbaar. Volgens berekeningen heeft Thailand daardoor 287 miljard baht verlies geleden.

Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Yingluck: Hypotheeksysteem goed voor de boeren en economie”

 1. Ben geurts zegt op

  Ik denk dat de boeren een coöperatie moeten vormen om zo een blok te vormen tegen de opkopers van de rijst.
  Verder zo men als coöperatie zelf een Ricemill kunnen kopen en de rijst zelf kunnen processen.
  Verder de rijst onder de klok verkopen wel een min.prijs vaststellen.
  Dus zoiets wat wij in Nederland .
  Ben


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website