Topondernemer Dhanin Chearavanont, voorzitter van de Charoen Pokphand Group, roept de Thaise regering op de lockdown maatregelen te versoepelen en snel weer buitenlandse toeristen toe te staan. 

Dhanin laat weten dat Thailand’s economische verliezen van de lockdown worden geschat op 16 miljard baht per dag of bijna 500 miljard baht per maand. Dhanin: “Een langere lockdown zal nog meer gaan kosten. We kunnen niet wachten tot een vaccin is ontwikkeld en in voldoende hoeveelheden wordt geproduceerd. De economie stort dan volledig in.”

Dhanin vindt dat de toerismesector, goed voor 16 tot 17 procent van het GDP, weer opgestart moet worden. De regering kan juist toeristen van over de gehele wereld aantrekken door er op te wijzen hoe succesvol Thailand is om het virus te bestrijden: “Het aantal besmettingen en doden in Thailand is erg laag vergeleken met andere landen, hoewel onze lockdown later is begonnen. Dit bewijst dat onze artsen en ziekenhuizen de beste zijn en dat mag iedereen weten.”

De ondernemer snapt dat sommigen het als een risico zullen zien om nu weer buitenlandse toeristen aan te trekken omdat het nieuwe besmettingen zou kunnen opleveren. Maar volgens Dhanin  moet Thailand dat risico maar nemen: “risico’s kan je nooit uitsluiten. Er is altijd een risico. Als je op straat loopt kan je door een auto overreden worden. Maar je moet nu eenmaal naar buiten om te werken. Hetzelfde geldt voor het toerime, dat moet doorgaan. De uitdaging is hoe we risico’s kunnen minimaliseren.”

Bron: Bangkok Post

35 reacties op “Topondernemer Dhanin Chearavanont (CP group): “Thailand moet snel uit de lockdown en weer toeristen ontvangen””

 1. chris zegt op

  De hotels en restaurants in Thailand verdienen hun boterham NIET met buitenlandse toeristen maar met binnenlandse klanten. (met uitzondering waarschijnlijk van puur toeristische bestemmingen als Phuket, Pattaya en sommige eilanden). Deze binnenlandse klanten zijn ook voor een deel geen Thais op vakantie maar Thais die een hotel of een restaurant nodig hebben omdat zij werken. (zakendoen, vergaderingen, seminars, lunch tijdens de werkdag). Dat gaat niet over gemiddeld veel geld maar om vele, vele keren geld.
  De ’toeristische sector’ gaat echt weer vooruit als de bedrijven en kantoren openen, niet van de komst van buitenlandse toeristen. Nog afgezien van het feit dat de Thaise regering als de dood is dat we via hen weer het virus introduceren (zouden we weer Amerikanen willen ontvangen?) en afgezien van het feit dat vliegen en terugkeer problematisch kan zijn voor deze toeristen.
  Advies dus: focus op de thuismarkt, open de hele economie, schaf de curfew af en laat ieder weer zijn pilsje drinken.

  • Ger-Korat zegt op

   Denk dat je jezelf een beetje tegenspreekt. In een reactie iets verderop verwijs je naar een artikel van jezelf waarin je aangeeft dat het buitenlands toerisme 35 miljard USD direkt opbrengt per jaar. Ga jij de meer dan 1000 hotels in Bangkok eens uitleggen dat ze het van de binnenlandse toeristen moeten hebben want ze verdienen hun brood niet van de buitenlandse beweer je. Je weet zelf ook wel dat het geld geconcentreerd zit in groot-Bangkok en dan deze echt nu bij de buren een kamer gaan boeken in een 4 of 5 sterren hotel voor 4000 baht per nacht. Het toerisme in Bangkok dankt veel aan de Aziatische en Westerse toeristen welke kapitaalkrachtig zijn en veel geld spenderen aan luxe zoals duurdere hotels, shoppingmalls zoals Central World, Paragorn en IconSiam, bezoeken de Grand Palace (zonder toeristen = 0 baht inkomen). Of denk aan Khao San road of Silom area of Sukhumvit met al zijn uitgaansgebieden voor de toeristen of Pratunam, en zo zijn er meer attracties voor de buitenlandse toeristen. Thailand is iets meer dan Pattaya of Phuket en de eilanden, denk aan het noorden (Chiang Mai) of aan Khon Kaen of de vele andere plaatsen. De laatste week van januari was ik in Pak Chong aan de rand van Khao Yai nationaal park en de meerderheid van de bezoekers was van China en daarnaast een verdwaalde buitenlander (deze jongen). Zo zie je maar dat er meer plaatsen zijn welke afhankelijk van het buitenlandse toerisme. Een Thai in een luxe hotel in Bangkok is een uitzondering en als ik er een zie is het vast met een buitenlandse partner, de rijkere Thais van elders hebben hun eigen condos of huizen in Bangkok en boeken meestal geen hotel.

   • Ger-Korat zegt op

    kleine correctie: “nu” vervangen door “niet” in de volgende zin:
    … het geld geconcentreerd zit in groot-Bangkok en dan deze echt niet bij de buren …

   • chris zegt op

    Wat je ziet is NIET wat het is. De statistieken, niet alleen in Thailand maar ook in andere landen wijzen uit dat de binnenlandse bestedingen in de sector toerisme en vrijetijd vele malen hoger is dan de bestedingen van buitenlanders. Uitzonderingen zijn landen die het alleen van toerisme moeten hebben zoals bv. de Seychellen.
    Ik woon in ene gewone wijk vanbangkok en zie hier nauwelijks toeristen. Maar in de avond eten wel duizenden Thais in de straat-restaurants, en dat zijn er echt tientallen, naast de ijsco-winkels en koffieshops. En ook wel eens in een food court van de Tesco of Big-C geweest? Veel buitenlandse toeristen gezien daar? Bij mij in de buurt is een aardig steakhouse. Ik kom daar eens in de twee of drie weken, al 5 jaar lang. Nog nooit een andere buitenlander gezien naast de vrienden die ik wel eens meeneem.Wel veel (jonge) Thais.

   • chris zegt op

    “denk aan Khao San road of Silom area of Sukhumvit met al zijn uitgaansgebieden voor de toeristen”. Wel eens naar ThongLor of Sathorn geweest waar de rijke jonge Thais (zoals mijn studenten) tienduizenden Baht besteden op een zaterdagavond in allerlei hiso restaurants en nachtclubs? Die halen hun neus op over Sukhumvit.

    • Ger-Korat zegt op

     Ja ken Sathorn , ken uitgaansgelegenheden en restaurants en hotels aldaar want ik kom daar zelf ook en mij zul je ook niet vrijwillig in Sukhumvit of Silom aantreffen net zo min als Pattaya. Maar het punt is dat we ons beperken tot de invloed en uitgaven van de toeristen in Bangkok in de toeristengebieden. En dan kom ik op de 35 miljard direkte bestedingen en dat word samen met de indirekte bestedingen, voor een groot gedeelte uitgegeven in Bangkok. Men kan heel Suvarnabhumi airport permanent sluiten en slechts 1 start/landingsbaan openhouden op Don Mueang indien er geen buitenlandse toeristen zijn. Denk hierbij aan de miljoenen Aziatische toeristen uit Hong Kong, Japan, Zuid Korea, Singapore, upperclass van China en ga zo maar door; deze zie je eerder in Bangkok en de shoppingmalls en restaurants aldaar dan in de eilanden of Pattaya. Ken je de stad dan weet je wat ik vertel.
     Wat restaurants heb je wel gelijk van met de miljoenen Thais in groot-Bangkok welke graag buiten eten zie je ze nou eenmaal. Maar dat had ik daarom niet genoemd en me beperkt tot de hotels welke direkt en vrijwel geheel geraakt worden door het wegblijven van de buitenlanders. Wat de invloed op shoppingmalls indien er geen buitenlanders zijn is weet ik ook niet want er zijn vele Thais welke er ook graag geld uitgeven maar er zal ongetwijfeld een hap uit de omzet verdwijnen van vele winkels.

 2. Hendrik zegt op

  Als de Thaise overheid gehoor wil geven aan de oproep van de baas van CP doet zij er goed aan om eerst zelf een cursus “klantvriendelijkheid” te volgen. De attitude jegens buitenlanders/farang was afgelopen maanden nou net niet van dien aard dat menigeen zich geroepen voelt Thailand als bestemming te kiezen.
  Overigens is het wel waar wat Khun CP Dhanin Biljonair zegt: in Thailand ga je eerder dood aan het verkeer dan aan een virusbesmetting.

  • pw zegt op

   En als je dan niet doodgereden wordt door een dronken idioot, dan hebben we nog altijd de luchtvervuiling in de aanbieding. Bekijk de statistieken en zie hoe de tentens een toename van 10% per jaar laat zien.

   Die luchtvervuiling (samen met allerlei andere vervuilingen) zal Thailand op termijn definitief de nek omdraaien. Blijkbaar geeft men daar niet om totdat het te laat is en men een potje gaat zitten janken.

   Ik lig wéér in het ziekenhuis door de onophoudelijke rook en zodra ik ontslagen wordt ga ik m’n enkele reis Nederland maken.

 3. Petervz zegt op

  Beste Chris, die bijna 40 miljoen toeristen van vorig jaar hebben toch ergens moeten slapen, waardoor toch veel hotels daarmee hun boterham verdienden.
  Ben het eens dat de binnenlandse economie best weer geheel open kan. Met het aantal vastgestelde besmettingen is het risico niet echt groot op een grote uitbraak. Maar de binnenlandse toerist zal toch echt al die hotelkamers niet gaan vullen die nu door de gesloten grenzen leegstaan.

  • chris zegt op

   beste Peter,
   Lees mijn oude posting: https://www.thailandblog.nl/achtergrond/de-echte-economische-betekenis-van-toerisme-voor-de-thaise-economie/.

 4. Hans Bos zegt op

  Ilja Leonard Pfeiffer in HP De Tijd: Toerisme is schadelijk. Toerisme vernietigt de sociale structuren van oorden die zich in bijzondere aandacht van toeristen mogen verheugen. Toerisme vervuilt en maakt dingen kapot. Toerisme vernietigt precies dat waardoor het wordt aangetrokken.

  • endorfun zegt op

   Hopelijk gaat dat genie Ilja Leonard Pfeiffer nooit op reis. Anders te beschouwen als goedkope poco-drek.

 5. Christiaan zegt op

  De stelling van Ilja Leonard Pfeiffer, die Hans Bos aanhaalt, lijkt mij zeker van toepassing op Thailand. Ik ken Thailand als vanaf 1994 met diverse bezoeken en woon er vanaf november 2001. Met de vervuiling en vernietiging van sociale structuren heb ik helaas te vaak kennis gemaakt.
  Het mooie land is de moeite waard om te bezoeken, maar niet door massatoerisme.

 6. Monika zegt op

  Is het daadwerkelijk dat Thailand zulke goede artsen en behandelingen heeft? Dan ben ik erg benieuwd wat ze anders doen.
  Of test Thailand amper?

 7. Ray zegt op

  Daar hoef je echt geen biljonair voor te zijn om die uitspraak te doen. CP heeft dat geld hard nodig om de overname van Tesco lotus te bekostigen, is meer eigen belang dan landsbelang.

 8. JanW. zegt op

  Duidelijk is dat het toerisme een economische factor van belang is .
  Wat echter niet gecommuniceerd wordt , is wat de inreis en verblijf – condities/restricties zijn .
  Kan dat geactualseerd worden en blijven ?
  Lijkt mij essentieel als je van plan bent , naar een hotel of naar een gehuurd/eigendom appartement /woning , te gaan.
  Groet Jan W.

 9. willem zegt op

  Zolang men in Thailand klaarblijkelijk niet 1 nieuwe besmetting wil accepteren en iedere nieuwe dode weer nieuwe maatregelen met zich mee brengt zal het toerisme niet snel weer opgang komen.

  Er komt waarschijnlijk niemand naar Thailand als er sprake is van een curfew, overal mondkapjes moeten dragen of zelfs een quarantaine bij aankomst. Zelfs een fit to fly verklaring met een waslijst van voorwaarden zal niet echt uitnodigen naar Thailand te komen.

  Ik zie het echt nog niet gebeuren in de komende maanden.

 10. Yan zegt op

  Mooie verhaaltjes…binnenlands toerisme en blablabla…Hele provincies in het Noordoosten/Oosten van Thailand hangen af van de inkomsten die de meisjes genereren in Bangkok, Pattaya, Phuket en Hua Hin…De families die nu ook geteisterd worden door de droogte zijn al lang niet meer tevreden met “een zak rijst een een portret”. Dààr wringt het schoentje…er worden miljarden gegenereerd in etablissementen welke doorgaans eigendom zijn van hooggeplaatsten die het nu met een BMW minder moeten doen en ook beginnen morren…Daarom moet het “toerisme” weer floreren….Maar, zal de overheid dan misschien ook eens stilstaan bij het feit dat vele farang die hier “gevestigd” zijn en families onderhouden en kinderen laten studeren het misschien wat makkelijker kunnen hebben als de hele regelneverij wat eenvoudiger werd?

  • Tino Kuis zegt op

   Citaat:

   ‘Hele provincies in het Noordoosten/Oosten van Thailand hangen af van de inkomsten die de meisjes genereren in Bangkok, Pattaya, Phuket en Hua Hin…’

   Ah, die meisjes! Hele provincies hangen daarvan af! Nou zeg. Misschien voor een aantal families maar per persoon in die provincies is het tussen de 100 en 500 baht per jaar. Peanuts.

   • Rob V. zegt op

    Mijn bierviltje er bij gepakt:
    Thailand heeft naar schatting 1 a 2 miljoen prostituees, waarvan het merendeel voor de Thaise markt. Zeg dat de dames en heren (meisjes kan ook, tot 20 jaar ben je een minderjarig meisje of jongen) 5000 baht opsturen per maand. De Isaan heeft 20.800.000 inwoners.

    Dat maakt in een sterk opgeklopt scenario: 1.000.000*5.000/20.800.000= 240 thb per maand per inwoner van de Isaan. Per jaar 2884 thb in het meest ‘gunstige’ scenario. Maar dit lijkt mij al veel te hoog.

    Een wat aannemelijker sommetje: met wat Googlen zie ik een getal van 27.000 prostituees in Pattaya, zeg 100.000, of weer ruim genomen 150.000 voor de grote toeristenplaatsen. Dan verschuift de komma naar 288 a 500 thb per jaar.

    Daar gaan ze in de Isaan niet rijk van worden. Al die bahtjes van de buitenlandse toeristen komen dus voornamelijk elders terecht.

    • Tino Kuis zegt op

     Naar schatting 1-2 miljoen prostituees, Rob? Dan zou 1 op de 4-5 vrouwen in de betreffende leeftijdsgroep prostituee moeten zijn. Een schatting van 100.000 tot 200.000 (een tiende dus) is een meer betrouwbaar getal.

     Van prostitutie worden alleen de pooiers rijk.

     • Rob V. zegt op

      Ja Tino je hebt gelijk, absurde schattingen maar als je googled komen de eerste resultaten terug met 7-8 honderd duizend tot 2 miljoen.  Dat is belachelijk hoog op een bevolking van ruim zeg  70 miljoen.

      Kijken we naar de leeftijd:

      Thais aged:
      15–64 years: 70.3 percent (male 22,763,274/female 23,304,793) volgens Wikipedia.

      Of:
      15-24 years (male 4,581,622 /female 4,400,997) en 25-54 years (male 15,643,583 /female 15,875,353) volgens indexmundi.

      Stel dat 5% (!!!) Van de vrouwen tot 54 jaar seksuele diensten verleent: maakt
      0,05*20.276.350 vrouwen = 1 miljoen vrouwen.   Wat mannen er bij en je zit op 1,5 miljoen.

       Maar dat zijn natuurlijk absurde getallen. Zal eerder  minder dan een procent van bevolking zijn. Zeg 500.000  (nog te hoog!). Daar dan weer de helft van voor buitenlands gebruik. Zit je aan 250.000 prostituees.

      250.000*5.000/20.800.000 = 60 thb per maand * 12 = 712 thb per jaar die een Isaaner vangt. En ja dat sommetje klopt ook niet. Je rekensom van 100-500 thb lijkt mij dan ook heel veel aannemelijker.

     • chris zegt op

      De vraag is natuurlijk wat prostitutie is. Een ding weet ik zeker: als elke Thaise vrouw die met enige regelmaat sexuale diensten aanbiedt voor geld of andere vergoeding een prostitutee is, dan zijn er een heleboel; in mijn condo (met 50 appartmenten) minstens 5. Daar reken ik dan gigs ook toe.

      • chris zegt op

       O ja, geen van hen heeft een ‘echte’ pooier maar allemaal hebben ze de appTinder op hun smartphone. Kost een klein beetje. De prostituee betaalt de elektronische pooier, een vast tarief.

       • Tino Kuis zegt op

        Ik bewonder je intieme kennis van de bewoners in je condo, chris. Knap dat je dat allemaal weet. Maar Thailand is wel wat groter dan jouw condo.

        • chris zegt op

         Daar heb jij gelijk in. Maar op de online dating markt in Thailand zijn nu zo’n 2,2 miljoen mensen actief. De dames zitten daar niet om iemand te vinden om gezellig koffie mee te gaan drinken.
         https://www.statista.com/outlook/372/126/online-dating/thailand

        • chris zegt op

         Dat online daten is ook geen echt taboe meer. En de vrouwen in mijn condo praten er met mijn vrouw vrij open over omdat zij allemaal ook wel een farang man willen. En dan gaat het over vrouwen die ook een baan hebben. Daarnaast zijn er gigs die elke week langskomen en – na afloop van het bezoek – op de hoek van de straat een pilsje drinken met de mannelijke buurtbewoners. Sommigen zijn zelfs op de oudejaarsparty aanwezig.

 11. Tino Kuis zegt op

  Meneer Dhanin wil eigenlijk alleen heel rijke toeristen. Arme toeristen zijn niet welkom. Een paar citaten uit het Bangkok Post artikel:

  “safe haven” for wealthy visitors”

  “We have five-star hotels and resorts; we also have five-star hospitals and the best doctors,” Mr Dhanin said. “If we can make rich people feel confident that staying in Thailand is safer than their own countries then they will come.”

  “One million wealthy tourists will equal five million normal tourists.”

  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1917576/cp-chief-pushes-tourism-reboot

  • chris zegt op

   Dat wilde de regering Yingluck ook al. En dat is toen ook nooit gelukt…….

  • Yan zegt op

   Een kennis had last van nierstenen en vroeg in een “five-star” hospital met “the best doctors” hoeveel een behandeling zou kosten….240.000.- Thb!….Gelukkig kon de man nog naar België vliegen waar de behandeling 1000 Euro gekost heeft….Zolang de “five-star hospitals” een prijs aanrekenen welke 600% van de normale prijs bedraagt zullen er zelfs geen “rijke” toeristen op af komen. En aan de “best doctors” heb ik (met een medische achtergrond) eveneens mijn twijfels…

 12. RichardJ zegt op

  Chris,
  Mr Dhanin zegt niets anders dan jij adviseert: nummer 1 is opheffen “lockdown”.

  “Thailand’s economic losses from the lockdown are estimated to be at 16 billion baht per day or almost 500 billion per month,” he told the Bangkok Post. “A longer lockdown will cost us more and more.”

  En by-the-way: horeca-bezoek uit hoofde van “zakendoen, vergaderingen, seminars, lunch tijdens de werkdag” kun je niet aanmerken als toerisme en de uitgaven vinden aldus niet plaats in de “toeristische sector”.

  • chris zegt op

   beste RichardJ,
   Jij mag vinden dat eten en vergaderen niet tot de toeristische sector horen maar dat denken de dames en heren statistici in bijna alle landen van de werld anders over. Die meten bestedingen in hotels en restaurants en die behoren per definitie tot de sector “hotels, restaurants, tourism, leisure”.
   Als we dus een ‘fout’ maken, maken we die gelukkig overal ter wereld.

   • RichardJ zegt op

    Beste Chris,

    Je zegt: “Als we dus een ‘fout’ maken, maken we die gelukkig overal ter wereld.”.

    Dat kan wel zo zijn maar het feit blijft staan dat jouw analyses over “De ‘echte’ economische betekenis van toerisme voor de Thaise economie” nog steeds gebaseerd zijn op diezelfde inadequate statistische rubricering van “toerisme”.

    Jij vergelijkt in jouw analyses “binnenlands toerisme” met “buitenlands toerisme” terwijl het binnenlands toerisme zoals je zelf schrijft de bedrijfsactiviteiten “hotels, restaurants, tourism, leisure” omvat. Dus, naar mijn mening, ben je voortdurend “binnenlandse” appels met “buitenlandse” peren aan het vergelijken (of andersom).

    • chris zegt op

     Nee, in de bestaande economische statistieken worden bestedingen gemeten en van die bestedingen (in alerlei secoren, niet alleen het toerisme) wordt vastgesteld of ze van Thais of van buitenlanders afkomstig zijn. Als die bestedingen van buitenlanders zijn (hotels restaurants, winkels, vervoer zoals airlines) heet dat EXPORT.
     Zo kun je vaststellen dat zelfs in echte toeristische landen (zoal Frankrijk) de ‘export’ vele malen kleiner is dan de binnenlandse bestedingen.

 13. Petervz zegt op

  Een aantal bedrijven in de CP groep boeren goed in deze crisis. Makro & CPAll bijvoorbeeld registreerden een ruime omzet verhoging in het 1e kwartaal. Magnolia is ook onderdeel van de CP groep en aandeelhouder in een aantal luxe shopping Malls (bv Icon Siam). Ik denk zo dat Dhanin graag rijke shoppers terugziet in dit onderdeel van zijn mega business.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website