Hoewel alle ogen gericht zijn op de acties van de Redshirts, verdienen de Thaise rijstboeren ook aandacht voor hun problemen.

De boeren kunnen nauwelijks het hoofd boven water houden door de lage prijzen die ze ontvangen voor rijst. De nood

Thaise rijstboeren in de problemen

is zo hoog dat ze gedreigd hebben om één of twee jaar lang te stoppen met het verbouwen van rijst en het afbetalen van de schulden.

Wichian Phuanglumjiak, de vicevoorzitter van de Thai Farmers Association, is van mening dat de regering te weinig doet om de Thaise boeren te helpen.
“We hebben de regering gevraagd om een gegarandeerde prijs van minimaal 12.000 baht per ton af te geven voor rijst, maar daar hebben we geen reactie op gehad.”

Hij beweerde dat de vicepremier voor economische zaken, Trairong Suwankiri, tot nu toe niets heeft gedaan om arme boeren te helpen. Als gevolg daarvan is de prijs van rijst gedaald tot slechts 6.500 baht per ton.

Ook de boeren zijn van plan te gaan demonstreren als er niet snel hulp komt van de overheid.
Een andere optie is om te stoppen met het verbouwen van rijst en slecht nog zoveel te produceren dat boeren hun eigen gezinnen kunnen voeden. Ook zouden de boeren weigeren om de rente van leningen te betalen aan de Thaise Landbouwbank.

“Als de overheid ons niet helpt blijft er voor ons niets anders over dan tot verregaande acties over te gaan. De situatie is ernstig. Ook roepen wij iedereen op om bij de volgende verkiezingen niet op de Democratische partij (PAD) te stemmen”, aldus Wichian Phuanglumjiak.

.

6 reacties op “Thaise rijstboeren in de problemen”

 1. Frits zegt op

  Dit is voor een deel het probleem van de kip en het ei. En een schoolvoorbeeld van wat in de economie heet: de varkenscyclus. Toen vorig jaar de prijs van rijst steeg tot ongekende hoogte, wilde elke boer meer rijst telen om extra geld te verdienen. Nu die hoeveelheid op de markt is, daalt de prijs. Ophouden met rijst verbouwen heeft ongetwijfeld het beoogde effect, al staat de overheid daar helemaal buiten. Door een tekort aan rijst, stijgt de prijs weer. Overheidssteun heeft bij boeren weinig zin, zo weten we in de Europese Unie. Denk aan boterbergen etc.

 2. Tingtong zegt op

  @ Frits, helemaal mee eens. Oook zoiets vreemd, als er 1 Thai in een straat een winkeltje begint, doen de buren precies hetzelfde. Heb je binnen no time 5 dezelfde winkeltjes in 1 straat. Lekker handig!

 3. Redactie zegt op

  More than 200 farmers in Ranote and Krasaesin districts of Songkhla on Tuesday continued to entirely block the road at Rab Prag intersection of Songkhla’s Ranote district for the second day, reports said.

  Suthep Choosri, leader of the farmers, said the farmers want the government to help settle the low rice price problem.

  The protesters have two demands—the rice millers must buy rice at 8,500 baht a tonne and Deputy Prime Minister for economic matter Trairong Suwankiri must come to talk with the farmers, according to Mr Suthep.

  Wirote Thanhawas, Ranote district chief officer, had informed the farmers that Mr Trairong had to attend an important meeting in Bangkok and could not come to meet them as demanded.

  The farmers then insisted that they will keep on protesting until Mr Trairong come to the district. They threatened to move to block the Tinsulanonda Bridge in Songkhla if the state fails to comply with their demands.

 4. van der weg zegt op

  ik wil graag informatie zijn er in thailand ook veel melk vee bedrijfen en hoe is de melk prijs.

 5. Andy zegt op

  Ik zie hier aardig wat koeien, maar echt gezond zien ze er niet uit. Kan meniet voorstellen dat er veek melk uitkomt.

  Wat de rijst betreft: de ongepelde rijst word aan de winkels door de boer verkocht voor 9 baht per kilo. Later koopt de boer de gepelde rijst terug voor 30 baht per kilo.

  Ik heb mijn schoonmoeder te tip gegeven om zo’n klein machintje te kopen, de rijst zelf te pelklen en deze in de verkoop te doen voor 25 baht per kilo.

  Maar het zelf commercieel nadenken van de thai is zo lastig.

 6. Ferdinand zegt op

  @Andy. Ik zou het graag wat beter begrijpen.
  Ik weet dat de boeren hier in het dorp altijd zo’n honderd of meer zakken ongepelde rijst voor hun eigen familie etc. bewaren.
  Zodra ze zelf iets nodig hebben, of geld te kort komen, gaan ze met enkele zakken naar de “mill” die hun rijst dan ” klopt” “pelt” of hoe het dan ook heet, en dat is volledig gratis. De handelaren gebruiken het residu (veevoer oid ?) en betalen daar hun kosten mee. De boer gaat met kleinere zakken (ca 2/3 ?) gepelde rijst naar huis en kan weer even vooruit.

  Dus waarom machinetje thuis nodig ? en waarom zou de boer zijn eigen rijst voor 3 tot 4 x de prijs in de winkel terug moeten kopen. Wat begrijp ik niet ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website