Het was zijn belofte aan de bevolking van Thailand, premier Prayut en zijn militaire regering zou de Thai gelukkig maken. Uit een recente Nida peiling blijkt dat hij daar niet in geslaagd is.

Het huidige regime krijgt wel waardering voor de rust die ze in het land heeft gebracht, maar op economisch gebied is het kommer en kwel. Slechts 32,6 procent van de 1.346 respondenten zegt zich gelukkiger te voelen na vier jaar militaire bewind, 42 procent ziet geen verandering en 21,7 procent is minder gelukkig.

De junta krijgt een dikke onvoldoende: er is minder corruptie, zegt slechts 9,6 procent en de economische problemen zijn gebleven, zegt 30,8 procent. De meeste Thai klagen over de lage opbrengsten van landbouwgewassen (15 pct) en de hoge kosten van levensonderhoud (11,89 pct).

Bron: Bangkok Post

10 reacties op “Thaise bevolking niet gelukkiger ondanks belofte van Prayut”

 1. Johnny BG zegt op

  Je kan ook stellen dat er meer mensen gelukkiger zijn geworden dan ongelukkiger.

  • ruud zegt op

   Als je de cijfers van 2017 en 2018 naast elkaar legt:

   2017 geen verandering 42%
   2018 geen verandering 46,8%

   2017 gelukkiger 32,6%
   2018 gelukkiger 27,69%

   2017 minder gelukkig 21,7%
   2018 minder gelukkig 25,4%

   Het lijkt me dat in 2019 meer mensen ongelukkiger zullen zijn, dan gelukkiger.
   Vooral, omdat het geld van de overheid om geluk voor de mensen te kopen, ondertussen wel op zal zijn.

   • ruud zegt op

    Ik zie nu trouwens, dat er in 2017 wat procenten tekort zijn, in totaal 96,3%.

    Wie zou daarmee vandoor zijn gegaan?

 2. l.lagemaat zegt op

  Het lijkt wel een uitspraak van premier Rutte!

  (verder hoef ik niet in te vullen!)

 3. teun zegt op

  Militairen zijn goed om onrust weg te nemen/orde te herstellen. Economie is niet iets dat in hun opleidingsprogramma voor komt dus daar kunnen ze ook geen resultaat tonen.

  In dit geval waren Thais het destijds (4 jaar terug) ook wel een beetje zat, dat gedoe tussen rood en geel. De rust is wat terug, maar economie blijft achter, corruptie bestaat nog steeds (en dat zal ook blijven), en verkiezingen? Dat zal ook nog even gaan duren, vrees ik.

  Eerst moeten een paar megalomane projecten worden afgewerkt (duikboten, HSL etc) omdat die zorgen voor de pensioenen van de huidige regering.

  Dus eindconclusie: Thais zullen nog wel even ontevreden/ongelukkig blijven.

 4. Taruud zegt op

  Het aantal mensen dat zegt gelukkiger te zijn (vergeleken met 2014) loopt dus terug. Toch zijn er nog meer mensen die zeggen gelukkiger te zijn, dan mensen die vinden dat ze ongelukkiger zijn geworden. Het verschil is erg klein, als je bedenkt hoeveel maatregelen er genomen zijn om de situatie te verbeteren.Als je kijkt naar de redenen waarom mensen aan geven minder gelukkig te zijn, dan is het duidelijk wat er zou moeten veranderen. Als er verkiezingen worden gehouden, zou het aantal mensen dat gelukkiger is, al met 10% stijgen. “Happier” zou dan komen op 37,9% en ongelukkiger op 15,2%. Belangrijkste oorzaak voor “unhappier” is de economie; je kunt daar meteen de twee andere punten bij optellen: lage prijzen voor de farmers en hoge kosten van levensonderhoud. Daarbij blijft het een verdienste dat er geen politieke onrust meer is die op straat wordt uitgevochten. We zullen zien wat de verkiezingen gaan opleveren. Ik hoop op een voortgaande lijn in het uit voeren van de opgestelde infrastructurele verbeteringen. Ik verwacht toch dat er nog meer positieve effecten zullen komen op midden en langere termijn..

 5. Leo Th. zegt op

  Kommer en kwel op economisch gebied in het nog steeds bij de westerse toeristen als land van de glimlach bekend staande Thailand. Dit in tegenstelling, wanneer je de jubelende persberichten mag geloven, tot Nederland, waar de economische voorspoed klaarblijkelijk steeds meer toeneemt. Wie daar van profiteren is mij echter niet geheel duidelijk; veel (gedwongen) ZZP’ERS verdienen nauwelijks het zout in de pap, werknemers krijgen een minimale loonsverhoging en gepensioneerden staan al 10 jaar helemaal op de nullijn doordat de pensioenen niet geïndexeerd zijn, terwijl de kosten van levensonderhoud enkel toenemen. Volgens onderzoeken zouden Nederlanders tot de gelukkigsten ter wereld behoren. Vraag mij dan af wie er dan ondervraagd zijn want ik tref in de openbare ruimtes in Nederland toch veel sombere burgers aan. Nu neem ik de meeste onderzoeken met een flinke baal zout, zoals ook de berichten dat de criminaliteit in Nederland steeds minder wordt. Desondanks lees ik dagelijks dat er in mijn stad wel een supermarkt of een (pizza)bezorger is overvallen, mensen thuis beroofd worden, criminelen met elkaar op straat afrekenen en ook steeds vaker schijnbaar ‘verwarde’ mensen willekeurige voorbijgangers aanvallen.

 6. Jacques zegt op

  Ja het is nog een lange weg te gaan. Zolang het onderscheid tussen rijk en arm nog zo groot blijft en dus de economie voor een zeer groot deel van de bevolking achter blijft zal men er niet gelukkiger op worden. Een andere verdeling van het geld is nodig en daarnaast is er nog een waslijst op te sommen die aangepakt moet worden. De moed zou je in de schoenen zakken als je dit allemaal zo bekijkt hier. Een beetje van dit en een beetje van dat gaat niet werken. De boel moet echt in het groot om en dat zullen de beter gestelde mensen, althans een meerderheid schat ik zo in, niet prettig vinden. Ik ben bang dat we dit soort lijstjes nog wel vaker te zien krijgen.

 7. Frans de Beer zegt op

  Als bijna 33% zich gelukkiger blijkt te voelen, dan is dat toch een mooie score. Je kan het ook positief benaderen. Dit moet Rutte nog maar eens voor elkaar zien te krijgen.

 8. Rob V. zegt op

  In the Nation stond ook een mooie infographic:
  http://www.nationmultimedia.com/img/photos/2018/May/20/8b0025a8d4082665ba980c90038b3782.jpeg

  Het stuk gaat er verder over dat de junta het land schade toebrengt i.p.v. dat het beter gaat. Uithollen van democratisch recht, mensen rechten, transparantie en aflegging van verantwoording. Terwijl het defensie budget jaar op jaar in de lift zit zien andere ministeries bezuinigingen tegemoet. Van de corruptie bestrijding is ook weinig terecht gekomen terwijl junta top leden onverklaarbare rijkdom hebben (denk aan de ‘geleende’ horloges van vice premier generaal Prawit). Dat alles is geen verrassing, er is niemand die de junta regering ter verantwoording roept. Ze kunnen doen wat ze willen. We zien de ontwikkeling van een Birmees model. Dus of het volk daar nu echt gelukkiger van wordt?

  Bron en meer:
  http://www.nationmultimedia.com/detail/politics/30345877


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website