Sukhumbhand Paribatra is een gelukkig man. Hij mag weer aan het werk als gouverneur na een schorsing sinds maart vanwege overtreding van de Kieswet. Het Hof van Beroep heeft hem vrijgesproken van de door de Kiesraad ingebrachte beschuldiging.

Bij de gouverneursverkiezingen zou Suthep Thaugsuban (bekend van de anti-regeringsprotesten), die Sukhumbhand steunde, zich schuldig hebben gemaakt aan aantasting van de goede naam en eer, zoals dat in juridische termen heet, van Sukhumbhand’s tegenstander.

Het voorlezen van het vonnis duurde vijf [!] uur. Volgens het Hof had Suthep niet de bedoeling Sukhumband’s politieke rivaal te belasteren. Hij had slechts al bekende informatie doorgegeven.

Als eerste gaat Sukhumbhand de voorbereidingen ter voorkoming van overstromingen van het Department of Drainage in ogenschouw nemen. Sukhumbhand is bezig aan zijn tweede termijn als gouverneur. Die begon op 3 maart 2013 toen hij herkozen werd.

– ‘Gebruik je verstand en laat je niet misleiden door anti-monarchisten. Geloof nooit degenen die proberen provocerende opmerkingen te maken die Zijne Majesteit beledigen.’ Premier Prayuth Chan-ocha zei dit gisteren in zijn wekelijks tv-praatje Returning Happiness to the People.

Prayuth legde uit dat de koning niet wedijvert om liefde. ‘Zijn plicht is om voor de laagstbetaalden te zorgen en degenen die als eerste het meest lijden. Hij helpt altijd met het werk van elke regering.’ Prayuth verdedigde ook de strenge wetgeving tegen majesteitsschennis, want: ‘Zijne Majesteis is niet in een positie te antwoorden of om een toelichting te geven.’

Over opheffing van de staat van beleg herhaalde hij wat hij daarover eerder heeft gezegd. De krijgswet kan in de toekomst geleidelijk worden opgeheven wanneer de veiligheidssistuatie dat toelaat. ‘Ik vertel je wel wanneer.’

Het 1st Army heeft eerder voorgesteld de staat van beleg in Pattaya en Hua Hin op te heffen om ’s lands image bij toeristen te verbeteren. Maar de NCPO (junta) heeft daarover nog geen besluit genomen. Ze wacht op input van elke legerregio. Bangkok en aangrenzende provincies komen zeker niet in aanmerking, omdat er nog steeds anti-coup activiteiten plaatsvinden, zoals het verspreiden van flyers en geheime bijeenkomsten van anti-coup groepen, aldus een bron bij de NCPO. Alhoewel Chiang Mai een toeristische trekpleister is, blijft ook daar de staat van beleg van kracht.

De staat van beleg werd op 20 mei uitgeroepen, twee dagen voordat het leger de macht overnam van de regering Yingluck.

– Een vrijwillige ranger gaat vervolgd worden voor het doodschieten van een onschuldige moslim jongen. En dat niet alleen, hij deed het ook voorkomen dat de jongen geprobeerd had met een vuurwapen een buitenpost van de rangers in Muang (Narathiwat) aan te vallen.

De jongen werd vorige maand gedood tijdens een vuurgevecht bij de buitenpost tussen rangers en zeven gewapende mannen op motorfietsen. De jongen en andere voorbijgangers passeerden op dat moment. Uit onderzoek is gebleken dat de ranger doelgericht op de jongen richtte, waarna hij zijn pistool in de hand van de jongen stopte. Het lichaam van de jongen werd de volgende dag door dorpelingen gevonden.

Volgens de commandant van de Narathiwat militaire taakeenheid schoot zijn ondergeschikte instinctief, maar niet met opzet op het slachtoffer. De ranger wordt overgedragen aan de politie. De familie van de jongen heeft 500.000 baht ontvangen van het Southern Border Provinces Administrative Centre en 50.000 baht van de 49ste rangereenheid.

– Het is geen ebola maar malaria, waaraan de vrouw (24) uit Guinee lijdt die er eerder van verdacht werd het gevreesde virus te dragen. Dat is gebleken uit een tweede bloedtest, donderdag afzonderlijk uitgevoerd door het Chulalongkorn ziekenhuis en het Department of Medical Sciences. De vrouw wordt nu overgebracht van een disease control unit, waar ze vier dagen ter observatie heeft doorgebracht, naar een gewone ziekenzaal. De zestien personen met wie ze na haar aankomst in contact is geweest, worden niet meer gevolgd. Tot nu toe is Thailand gevrijwaard van ebola dat huishoudt in vier West-Afrikaanse landen.

– Een groep roodhemden in Japan heeft plannen voor een campagne tegen de junta, zegt adjunct-legerhoofd en staatssecretaris van Defensie Udomdej Sittabutr. De groep heeft geprobeerd de Japanse premier een brief te overhandigen waarin de coup wordt afgewezen. Die brief zou ook gegevens bevatten over martelingen en mishandeling van personen die door de junta zijn opgepakt.

Een bron in Japan zegt dat gisteren zo’n zesentwintig Thais voor het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de coup hebben gedemonstreerd. Dat zouden supporters van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) zijn. Ze wilden er de brief overhandigen maar niemand van het ministerie kwam naar buiten. Daarna trokken ze naar de United Nations University, waar een VN-vertegenwoordiger de brief in ontvangst nam.

Volgens Udomdej beginnen anti-coup bewegingen in Thailand zich sinds de bekendmaking van de samenstelling van het nieuwe kabinet te roeren. Maar van agressie is nog geen sprake; ze houden zich gedeisd omdat de staat van beleg nog van kracht is. Udomdej ontkent dat de junta zich schuldig heeft gemaakt aan geweld of marteling van personen die op grond van de krijgswet zijn gedetineerd.

Dit bericht bevat weer andere informatie over eventueel opheffing van de staat van de beleg dan elders in de krant. Volgens marinecommandant Narong Pipathanasai wordt toch overwogen de staat van beleg op te heffen in Pattaya, Chiang Mai, Chiang Rai, Rayong en enkele zuidelijke provincies. Het kabinet zou daarover dinsdag een besluit nemen.

– Na een reparatie van 50 miljoen baht heeft het in 2010 gekochte luchtschip Aeros 40D Sky Dragon gisterochtend tijdens zijn eerste proefvlucht een noodlanding moeten maken in Yarang (Pattani). De bemanning kampte met een storing in het besturingssysteem.

In 2012 crashte de zeppeling al een keer in Pattani. Er rust geen zegen op het ding. Na aankoop bleek het op de naden te lekken. Na de noodlanding werd het schip door helicopters terug geëscorteerd naar zijn basis in Nong Chik.

– Hoopvolle geluiden uit de Japanse zakenwereld in Thailand. De permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Nissan Motor de verkopen in Thailand wil opvoeren en andere bedrijven willen deelnemen aan Dawei in Myanmar, een industrieel ontwikkelingsproject van Thailand en Myanmar, en aan Thiwala [zegt me niets]. Het Japanse bedrijfsleven zou optimistisch zijn over de situatie in Thailand nu een nieuw kabinet is aangetreden. De secretaris sprak tijdens een werklunch met vertegenwoordigers.

–  Een enorme taak voor de nieuwe minister van Volksgezondheid, maar als die zaken nu niet worden aangepakt, worden ze in de toekomst nog veel moeilijker om aan te pakken. Dit zei Ampon Jindawattana, secretaris-generaal van het National Health Commission Office, gisteren tijdens een seminar, georganiseerd door de Thai Journalists Association. Hij pleitte er voor hervormingen op vijf gebieden: eerstelijns gezondheidszorg, personeelstraining en ontwikkeling, gezondheidsvoorlichting en risico management, verzekeringen en beleid.

Dat klinkt allemaal nogal vaag. Om er één puntje uit te lichten: overheidsziekenhuizen worden gehinderd door bureaucratie. Bij de ziekenhuizen en het ministerie werken 200.000 personeelsleden. Het apparaat is te groot en moet voor een effectief management gestroomlijnd worden. De problemen stapelen zich op, terwijl het aantal patiënten blijft stijgen.

Ampon zei nog meer. Wie belangstelling heeft, leze NHCO lays case for system-wide reform.

– De Karen Womens Organisation dringt er bij Thailand op aan oog te hebben voor de toekomstige leefomstandigheden van vluchtelingen alvorens hen naar Myanmar te repatriëren. Sinds in zeven van de negen vluchtelingenkampen in Thailand de koppen zijn geteld, maken de vluchtelingen zich zorgen over hun toekomst. In Myanmar zouden al in de deelstaten Karen en Dawei compounds worden aangelegd om de vluchtelingen te huisvesten.

De NCPO maakte in juli bekend de Thaise kampen te willen ontruimen. Sindsdien zijn de touwtjes er aangetrokken, zegt voorzitter Nan Dah Eh Kler. De vluchtelingen mogen het kamp niet meer tijdelijk verlaten of in het kamp een klein winkeltje runnen. Ze lijden sinds 2013 al onder bezuinigingen door internationale donoren. Zo is het rantsoen rijst met 2 kilo per maand verminderd.

De vluchtelingen maken zich zorgen over hun terugkeer omdat het afgesproken staakt-het-vuren tussen regering en rebellen er wellicht geen stand houdt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Zeven provincies bedreigd door overstromingen
Plichtsverzuim Yingluck: Anti-corruptiecommissie vecht door

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website