Thailand wacht met spanning op Amerikaans rapport over mensenhandel

Vandaag is het zover en zal het voor Thailand duidelijk worden of zij voldoende vorderingen hebben gemaakt in de bestrijding van mensenhandel. Het ‘US State Department’s 2015 Trafficking in Persons (TIP) report’ zal door de minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, worden gepresenteerd en geeft inzage over mensenhandel in 188 landen.

Dit rapport heeft verstrekkende gevolgen voor de economie van Thailand want als Thailand op de Tier 3 lijst blijft staan (vorig jaar degradeerde het land van de Tier 2 naar de Tier 3 lijst) dan zal waarschijnlijk Europa en de VS besluiten tot een boycot van visserij- en andere producten uit Thailand.

Thailand heeft de afgelopen periode maatregelen getroffen om de slavernij in de visindustrie aan te pakken maar of het genoeg is om de van de Tier 3 lijst gehaald te worden is de vraag. Het TIP-rapport is gebaseerd op de Trafficking Victims Protection Act. Regeringen die aan de criteria van de wet voldoen, staan op de Tier 1 lijst. De Tier 2 lijst is voor landen die zich onvoldoende inzetten en de Tier 3 lijst voor landen die helemaal niets doen.

Critici in Thailand verdedigen zich door vraagtekens te zetten bij de betrouwbaarheid van het rapport. Zij wijzen naar Maleisië. Het land zou volgens persbureau Reuters wordt opgewaardeerd van de Tier 3 naar de Tier 2 lijst omdat Maleisië dan lid kan worden van de Trans Pacific Partnership vrijhandelsovereenkomst. Een economisch belang voor de VS.

Panitan Wattanayagorn, docent aan de Chulalongkorn universiteit, zegt dat de regering Prayut duidelijke vorderingen heeft gemaakt in de strijd tegen mensenhandel. Verdachten zijn gearresteerd en worden vervolgd. Dat geldt zelfs voor hoge ambtenaren, politieagenten en militairen. Echter mensenrechtenactivisten zijn juist van mening dat er nog steeds onvoldoende gebeurt in Thailand.

Panitan vraagt zich ook af of de VS wel onafhankelijk is en de lijst gebruikt om haar eigen economische belangen veilig te stellen. Panitan denkt dat de VS niet blij is dat Thailand economische banden aanknoopt met bijvoorbeeld China en Rusland.

Mensenrechtenactivisten denken daar anders over en vinden dat Thailand de hand in eigen boezem moet steken. Het land is pas eind maart maatregelen gaan nemen, na de deadline van het nieuwe TIP-rapport. Eventuele vorderingen die daarna zijn gemaakt, zullen pas zichtbaar worden in het rapport van 2016: ‘Thailand zal moeten accepteren dat ze op de vingers worden getikt om de mensenhandel. Dit moet nu hard en effectief aangepakt worden. Het TIP-rapport is daar een handleiding voor want het bevat niet alleen kritiek maar geeft ook aanbevelingen.”

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/swfKEe

No votes yet.

3 gedachten over “Thailand wacht met spanning op Amerikaans rapport over mensenhandel

 1. De new york times even opènen: 2 pagina,s vol over de thaise mensenhandel deels zelfs op blz 1. Thailand zal er denk ik niet aan ontsnappen..

 2. Zelf ben ik niet echt op de hoogte van de Thaise ontwikkelingen m.b.t. dit probleem. De meeste berichtgevingen die ik ontvang zijn van westerse organisaties. Thailand komt daar niet echt gunstig uit de bus.

  Ik vraag me voortdurend af, hoe de Thaise consument er zelf over denkt.
  Komt het onderwerp slavernij wel voldoende in de Thaise media of wordt dit ook gezien als ondermijning van de regering? Ik hoorde al iet over een berechting van een Australische en een Thaise journalist.
  Komt het niet tot een boycot door de Thailanders zelf, van bijv. CP-food en Lotus?

  Hier nog wat nuttige informatie voor de nodige Beeldvorming:
  http://ejfoundation.org/sites/default/files/public/EJF_Thailand_TIP_Briefing.pdf

  http://www.globalslaveryindex.org/

  De berichtgevingen, die mij bereiken, zijn die zoals op dit filmpje is te zien:
  https://www.youtube.com/watch?v=h6ieOeOxaVE

  Ik zou het fijn vinden als er nog meer reacties komen. Maar ik hoop meer duidelijkheid te krijgen wat Thailand daadwerkelijk doet.
  Ik heb het stuk “Government girds for TIP rating” gelezen (Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/swfKEe), maar ook kreeg ik via FB binnen:

  Australian & Thai journalists on trial in Thailand for reporting on trafficking of Rohingya migrants; Thai Prime Minister threatens to execute those who don’t “report the truth.”

  The journalists are on trial for republishing a Reuters report on Thai naval officers’ alleged involvement in the trafficking of Burmese Rohingya migrants. The Thai navy has denied any involvement, but the government has arrested a senior military official after investigations.

  Hoe staat het werkelijk met de vrijheid van meningsuiting in Thailand? Ik maak me echt zorgen.

 3. De new york times heeft vandaag 2 pagina’s ingeruimd over de ‘zeeslaven van thailand’. Ik denk dat er een verbod komt.

Reacties zijn gesloten.