We hebben er al vaker melding van gemaakt op Thailandblog  Elke dag verdrinken er gemiddeld drie kinderen, dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Het is doodsoorzaak nummer 1 van kinderen onder de 15 jaar.

De meeste verdrinkingen vinden plaat in oktober. Tijdens de schoolvakantie en het regenseizoen gaan veel kinderen zwemmen. Ze lopen dan het risico meegesleurd te worden door waterstromen. Ook zijn er in deze periode meer overstromingen waar kinderne het slachtoffer van zijn. Tot nu toe zijn er deze maand al 327 kinderen verdronken.

Een woordvoerder van het ministerie adviseert om waarschuwingsborden en hindernissen te plaatsen. Hij benadrukt dat kinderen alleen onder toezicht moeten gaan zwemmen.

Op de foto: Scholieren krijgen zwemles bij een waterval.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “In Thailand sterven elke dag drie kinderen door verdrinking”

 1. Khun Peter zegt op

  Ter vergelijking In Nederland verdrinken jaarlijks gemiddeld negen kinderen onder de vijftien jaar. In 1950 verdronken nog bijna driehonderd kinderen. Dat aantal is sindsdien fors gedaald. Dat meldt CBS.
  Van de kinderen in Nederland die verdrinken is meer dan de helft een allochtoon kind.

 2. BramSiam zegt op

  Ieder kind is er één teveel. Ik twijfel echter aan de bewering dat het doodsoorzaak nr. 1 zou zijn bij kinderen onder de 15 jaar. In Thailand is al gauw 20 % van de bevolking onder de 15 jaar. Aangezien er per dag gemiddeld 66 mensen omkomen in het verkeer, zullen daar helaas meer dan 3 kinderen bij zitten.

 3. Arend Hart zegt op

  Beste Thailandblog,

  Ongeveer 70 jaar geleden zat mijn vader in het bestuur van een organisatie met de lange naam ‘Iedere Nederlander Moet Kunnen Zwemmen’. Blijkbaar worstelde Nederland in die tijd met hetzelfde probleem als nu in Thailand. Mijn vader zelf was een uitstekend zwemmer en speelde waterpolo in de Amsterdamse Zwemclub. Maar ik was bang van water.Tot grote droefenis van hem slaagde ik er maar niet in mijn zwemdiploma te halen. Zelfs niet bij het schoolzwemmen op de lagere school. Pas veel later leerde ik mezelf zwemmen.
  Hoewel je dus je vraagtekens kunt zetten bij de doeltreffendheid van dat schoolzwemmen is het misschien toch een mogelijkheid om in Thailand een vorm van zwemonderwijs op poten te zetten om in ieder geval iets te doen om kinderen voor de verdrinkingsdood te behoeden. In ieder geval beter dan niets doen, lijkt me.

 4. Fransamsterdam zegt op

  Elementair zwemonderricht voor iedere leerling.
  Dan durven ze later ook van een gezonken veerboot die vijf meter van de kade ligt af te springen.
  En tegen gevaarlijke stromingen helpen uiteraard alleen waarschuwingen en het gezond verstand.

 5. LOUISE zegt op

  Gewoon een verplicht onderdeel maken op de lagere school of hoe dat hier moge heten.
  Aan het einde van de lagere school had ik 3 diploma’s want ik vond zwemmen leuk.

  Hier in Thailand gewoon de verplichting om minimaal het eerste papiertje te halen, zodat ze zichzelf boven water kunnen houden.
  En voor het, vrijwillig dan, behalen van het tweede papiertje er misschien iets tegenover stellen?

  LOUISE

  • Daniël M zegt op

   Beste Louise,

   Als ik denk aan de Isaan (bvb. provincie Khon Kaen), dan kan ik me niet herinneren dat ik er ergens een publiek zwembad gezien heb. Dus zullen ze nog moeten beginnen met de bouw ervan. In dit geval te beginnen met Khon Kaen. Maar met zoveel kinderen… Dus zullen ze veel meer zwembaden moeten bouwen. Hoe hou je die tijdens het heet seizoen gevuld als er watertekort is?

   Lijkt mij zelfs binnen een termijn van 10 jaar een onmogelijke opgave.

 6. Brigitte zegt op

  In Nederland is er tegenwoordig (ook) geen zwemonderwijs meer op de basisschool…

 7. T zegt op

  In Thailand verdrinken niet alleen jaarlijks vele kinderen, maar ook vele farang als gevolg van vnl. gevaarlijke stromingen rond de kustlijn meestal rond het regenseizoen. Dat is natuurlijk ook wel een kleine kanttekening die geplaatst kan worden. Veel Thaise kinderen kunnen idd. niet of slecht zwemmen maar tegen sommige elementen van de natuur is ook zelfs een ervaren zwemmer niet bestand.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Kan je daar een cijfer op plakken. Wat moet ik mij voorstellen bij “vele farangs” ?

 8. Lung addie zegt op

  Op school leren ze kinderen liever trommelen en het volkslied zingen dan hen deftig te leren zwemmen. In Thailand, waar zoveel water ter beschikking is: zee, rivieren en waar de kinderen verkoeling zoeken en vinden in het water, is het geen overbodige luxe om een uurtje per week zwemles in te bouwen. In Belgie stond dit ook in zowat elke school op het programma bij de wekelijkse sportlessen en dit sedert lange tijd reeds, reeds in mijn jeugd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website