Thailand behoort bij de vijf grootste maritieme vervuilers, die samen verantwoordelijk zijn voor 60 procent van het plastic in zee. De andere zijn China, Vietnam, de Filipijnen en Indonesië. Ze vervuilen niet alleen maar ze zijn ook verantwoordelijk voor de dood van de oceaanbewoners zoals vissen en waterschildpadden die het plastic aanzien voor voedsel.

Een reden voor  de actie #Deathbyplastic, een initiatief van fotograaf Ben Zander in samenwerking met de liefdadigheids crowdfunding site Weeboon. Hij wil 400.000 baht inzamelen voor tien fotoshoots met beroemdheden die gratis meewerken. De foto’s zullen worden tentoongesteld en verkocht. Met de opbrengst wil hij papieren tassen kopen ter vervanging van het plastic in een aantal 7-Elevens in Bangkok.

Voor de campagne worden korte video’s gemaakt op verschillende locaties waarvan Ben Zander zegt dat ze het verhaal van de verspilling van plastic in Thailand duidelijk in beeld brengen.

Tot nu toe heeft de campagne 3.500 baht opgeleverd. Dus extra inkomsten zijn  welkom.

Bron: Bangkok Post

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=FQVXM89U534[/embedyt]

9 reacties op “Thailand bij grootste plastic vervuilers van oceanen”

 1. Jacques zegt op

  De meerderheid van de Thai milieubewust krijgen is onbegonnen werk. Dit zit niet in hun DNA.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Jacques,je hebt zeker gelijk dat het milieubewust maken misschien een lange weg is,dit is hoewel reeds verder gevorderd,in Europa ook nog steeds gaande. Als ze in Thailand is zouden beginnen met,voor iedere plasticzak geld verlangen aan de kassa,net zo dit ook in veel europese landen reeds plaats vind,zou dit dan geen begin zijn van een omdenken. Uiteraard moet dit van de Thaise overheid in een nieuwe wetgeving verplicht worden,en alleen daar hapert het.

 2. harry zegt op

  In de 7-11 :Bij elk potje yoghurt krijg je een plastic lepeltje, bij elk flesje of blikje frisdrank een rietje.Als je bijvoorbeeld 6 producten koopt krijg je al minimaal 3 dunne plastic zakjes.Vraag je om wat minder zakjes te gebruiken kijken ze je aan of je van een andere planeet komt.Wel verzamelen ze de lipjes van bier en frisdrankblikjes, dit levert geld op.Hier is uiteraard helemaal niks mee mis, maar waar laat men de blikjes dan weer? Juist ja, daar waar ze lagen dus en meestal lagen ze dus niet in een vuilnisbak.Hoezo milieubewust?

 3. theoS zegt op

  Zal ik het maar niet over zeeschepen hebben. 1 van de ergste vervuilers, kieperen alles in zee als ze de kans krijgen en er niemand kijkt. Is nu controle op via satellieten maar vooral ’s nachts neemt men het risico maar. Dumpen die hap. Er wordt wat bewaard om af te geven in een haven zodat de haven autoriteiten geen argwaan krijgen. En dan is er tankcleaning van tankers op zee, ik heb het allemaal meegemaakt.

 4. Daniël M. zegt op

  De vervuiling is in Thailand niet alleen in de zee en naast de stranden, maar ook vaak op het platteland en vooral in de steden te zien.

  Niet alleen de Thai zijn daar schuldig aan, maar ook vele buitenlandse toeristen. Zij zien wat de Thai doen, geloven dan ook maar dat dat daar zomaar kan en dumpen dus ook hun afval op dezelfde manier.

  Zolang er afval ligt, zal er afval bijkomen. Dat is de zuivere mentaliteit.

  Als de overheid het afval systematisch verwijdert en de lozers (niet het Engelse woord “losers”, wel Nederlands; = personen die afval lozen, achterlaten) betrappen en bestraffen, dan kan het tij keren. De overheid beschikt over allerlei middelen (zoals de media), maar heeft helaas duidelijk andere interesses…

  Opvallend is ook dat de benoemde top 5 in de zelfde regio ligt… De eerste druk om het probleem van het afval op zee aan te pakken dient dus te komen van de andere landen in die regio. Maar zou de mentaliteit in die andere landen in die regio zoveel verschillen?

  Wat is het nut van de initiatieven om geld in te zamelen om projekten te starten om de problemen aan te pakken? Ik beschouw dit tegenwoordig als dweilen met de kraan open. Vroeger zou ik daar ook geld aan gegeven hebben, maar als oudere stel ik vast dat sommige projekten (zoals voor armoedebestrijding en het behoud van het milieu) al generaties bezig zijn en het resultaat verre van bereikt is. Ik zie daar 1 gemeenschappelijke faktor: het geld komt van de gewone mensen, terwijl de (super-)rijken en de echte verantwoordelijken (waaronder de politieke en de zakelijke bedrijfswereld) “de boel steeds om zeep helpen”… Enkel een mentale verandering in de politieke en de ekomische/bedrijfs-wereld kan in staat zijn om deze problemen op te lossen.

  Maar er is nog hoop…

 5. T zegt op

  Triest en hopelijk kunnen wij als toeristen druk uitvoeren de schade te beperken.
  Met het verbod op plastic lisjes rond flessen is een kleine stap gedaan, maar er kan en moet nog veel meer gebeuren.

 6. Henk zegt op

  Heeft er ooit iemand van de naam “school ” gehoord ? Dat blijken van die gebouwen te zijn waar je iets kan leren .Zolang de leerkrachten zelf nog niet weten wat het woord opruimen betekend zal er weinig aan de puinhoop te doen zijn !! Heeft er ook ooit iemand van de naam “Gemeente ” gehoord ? Zolang deze instantie niet het voorbeeld geeft door zelf de troep langs de weg te gooien en hun geen moer uitmaakt of de mensen de troep fatsoenlijk kunnen storten zal het hele Thailand 1 grote vuilnisbelt blijven ,en dus zo ook de aangrenzende zeeën .

  • ruud zegt op

   Gelukkig, de school mag het weer opknappen.
   Ik wil best toegeven dat een school ook een sociale functie heeft.
   Maar al die mensen die al niet meer naar school gaan, zullen ze in ieder geval niet meer op kunnen voeden.
   Dus dan blijft het probleem de eerste 60 jaar nog wel bestaan.

 7. John Chiang rai zegt op

  De eerste stap moet gedaan worden door de Thaise overheid,door voorlichting met tv spots,en aangepaste wetten door bijv.het verplicht geld verlangen voor plastic tassen,en ander schadelijk verpakkings matriaal. De meeste Thais zijn erg trots op hun land,zodat je in een TV spot de vraag zou kunnen stellen,waarom ze het dan langzaam verwandelen in een schadelijke vuilnisbelt??


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website