Smijt de regering Yingluck 3,8 mld baht over de balk?

Zondag gaat Thailand naar de stembus – of niet, want de protestbeweging heeft opgeroepen niet te gaan stemmen. Die wil eerst hervormingen. Maar een nog belangrijker probleem is dat de verkiezingen op korte termijn geen parlement en dus geen nieuwe regering opleveren.

Kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyhakorn verwacht dat tegenstanders van de verkiezingen naar het Constitutionele Hof zullen stappen om de verkiezingen ongeldig te laten verklaren. Ze beroepen zich op de grondwet die voorschrijft dat de verkiezingen op één vaste dag moeten worden gehouden. Wanneer het Hof een streep door de verkiezingen haalt, wordt 3,8 miljard baht verspild.

De verkiezingen van morgen worden gekenmerkt door tal van (juridische) problemen. Puntsgewijs:

 • In 28 kiesdistricten in het Zuiden ontbreken districtskandidaten, omdat demonstranten er de registratie van kandidaten hebben tegengehouden. Als gevolg daarvan blijven 28 van de 500 zetels van het Huis van Afgevaardigden leeg. Wil het parlement kunnen functioneren, dan mogen maximaal 25 zetels leeg blijven.
 • In die kiesdistricten zullen opnieuw registraties en verkiezingen moeten plaatsvinden. Dit duurt minstens twee tot drie maanden.
 • Bij de landelijke kandidaten kan zich het probleem voordoen dat de uitslag niet kan worden vastgesteld indien niet de resultaten van alle stembureaus binnen zijn. Als al in één stembureau niet gestemd kan worden, stagneert de telling.
 • Ook moeten de resultaten beschikbaar zijn van de voorverkiezingen. Omdat in tal van stembureaus afgelopen zondag niet gestemd kon worden, moet er een nieuwe ronde komen voor kiezers die buiten hun eigen kiesdistrict stemmen. Deze ronde staat gepland voor 23 februari.
 • Verwacht wordt dat 10.000 van de circa 99.000 stembureaus niet open gaan. Daar moet opnieuw gestemd worden. Dat duurt vier tot zes maanden.
 • Bangkok komt circa vierduizend personen te kort om alle stembureaus te bemannen.
 • Wanneer net als afgelopen zondag stembureaus worden geblokkeerd, komt er een herkansing op 2 maart.
 • Mogelijk vinden schermutselingen plaats tussen pro- en anti-verkiezingen demonstranten.

Verkiezingen moeten doorgaan

Pokin Polakul, lid van de strategiecommissie van voormalig regeringspartij Pheu Thai, erkent dat de verkiezingen van zondag nog geen parlement zullen opleveren. Niettemin meent hij dat ze door moeten gaan. Hij zegt dat de Kiesraad er met de pet naar gooit.

Voormalig Kiesraadcommissaris Prapun Naigowit denkt dat de verkiezingen niet ongeldig kunnen worden verklaard door het Constitutionele Hof. Het juridische argument daarvoor is onbruikbaar, zegt hij. De verkiezingsuitslag wordt hooguit vertraagd doordat in de 28 zuidelijke kiesdistricten plus districten, waarin stemmen wordt verstoord, nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden.

Premier Yingluck doet ook nog een duit in het zakje. Ze zegt dat de verkiezingen van zondag voor de Thaise bevolking een belangrijk gelegenheid zijn om de toekomst van het land te bepalen.

(Bron: Bangkok Post, 31 januari 2014)

N.B. Het parlement telt 500 leden: 375 parlementariërs, gekozen via het districtenstelsel, en 125 via evenredige vertegenwoordiging. Er zijn zondag 93.535 stembureaus in 375 kiesdistricten in 77 provincies.

No votes yet.

7 gedachten over “Smijt de regering Yingluck 3,8 mld baht over de balk?

 1. Hoezeer de Suthep aanhangers het ook willen laten aantonen volgt yinluck de regels zoveel als men het haar mogelijk maakt. Wel heel triest om zien dat zowel juridisch als politiek kluwen ontstaat waar de ene officiele instantie dwars staat op de andere ,dreigend en acterend met allerhande procedures …..lijkt wel (= is) een gigantisch politiek schaakspel waar dan nog 1 partij alle regels van democratie overhoop gooit onder de “huigele” vlag van democratie ..Indedaad grote hervormingen nodig , en niet alleen qua corruptie , maar wel van staatkundige hervormingen om dergelijke obstructies in de toekomst onmogelijk te maken .Het duo Shutep. Abhisit is in 2010 al vlugger de pedalen verloren dan de huidige regering , mijn mening wordt dit gewoon een uitputtingsslag tussen 2 tegenpolen waarin de oproerkraaier de duimen toch zal moeten leggen , Abhisit heeft dit al wel begrepen en distancieert zich al zoveel als mogelijk is met zijn bedekte aansporing / toelating om toch maar te gaan kiezen , denk dat deze de enige voor rede vatbare is !

  Deze situatie brengt mij Nigeria in gedachten meer dan 20 jaar geleden Toen Generaal/ dictator Obasanyo en oppositieleider Abiola beiden onverzoenbaar en het land op de rand van burgeroorlog brachten (5 weeral eens !)kort na elkaar plots geheimzinnig overleden …., wat mij toen de uitspraak ontlokte tegenover Nigerianen ” i think they gave them to drink from the ame bottle….” problem solved !!

  • Foutje door mij bij voorgaande , de naam van de generaal/ dictator in kwesie was Sani Abachaa en NIET Obasanyo , excuses

 2. Wat in de politiek eens dringend nodig zou moeten gebeuren : een machtshongerstaking!

 3. Suthep zou Yingluck Sinewatra en kabinet even verdrijven, ze zit er nog ……1-0 voor Yingluck

  • En zo te lezen ben je daar erg blij mee…

   Ik ken er ook nog een paar:
   – Suthep zou wel even gearresteerd worden.
   – De verkiezingen zouden op 2 februari gehouden worden.
   – Thaksin zou wel even terugkomen.
   – Het “rijstplan” zou alle boeren altijd en op tijd uitbetalen.

   Dit soort simpele “1-0 vergelijkingen” dragen nergens toe bij.

  • 1-0 voor Yingluck?
   Als het al 1-0 zou zijn, dan is het 1-0 voor Thaksin.

   Echter, het is geen 1-0 voor de Shinawatra kliek.

   Thaksin had gehoopt op amnestie voor de veroordeling die hij al had en de veroordelingen die ongetwijfeld volgen mocht hij ooit voor het gerecht komen.
   Hij had er ook op gerekend dat de demonstratie van korte duur zou zijn, echter, ook dat is niet bereikt.
   Hij had er op gerekend dat de politie, waar hij immers een massa kornuiten had benoemd, in zou grijpen.
   Ook dat is niet doorgegaan, de politie doet gewoon helemaal niets.

   Nee, hoe je het ook wendt of keert, Thailand is verdeeld, maar veel minder verdeeld als de Shinawatra kliek denkt, het aantal aanhangers vermindert met de dag.

   Nee, ik denk dat het inmiddels 3-0 is voor de demonstranten.

 4. Je moet helemaal niet blij zijn met Yingluck”s ,corrupt zooitje, even als zo vele zitten wij ook nog te wachten op onze 100.000 Bht voor de aankoop voor een auto.
  Nu zitten wij er niet om te springen en geeft dit de mogelijkheid om zonder geld te moeten terug geven, een andere auto te kopen,uiteraard als we er genoeg voor de oude terug krijgen.
  Boeren die geld krijgen, rijst problemen,geld wat niet meer te traceren is, enz. enz.
  Weg met deze regering en niet meer terug komen,ze volgt toch alleen maar de orders van Taksin op,ook al zegt zij van niet, en die is corrupt erger kan volgens mij niet.

Reacties zijn gesloten.