Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Ziet premier Yingluck de bui al hangen van een voortijdig einde aan haar premierschap? Het Constitutionele Hof doet na Songkran uitspraak over haar status en ze lijkt er weinig fiducie in te hebben dat die gunstig voor haar uitpakt.

De premier kritiseerde eerder deze week het Hof omdat het een petitie in behandeling heeft genomen, die betrekking heeft op de zaak Thawil. Niet eerder heeft het Hof zich beziggehouden met de overplaatsing van een ambtenaar, zei ze. Het Hof stelt daarmee een precedent.

De reactie van oppositieleider Abhisit , dan treed je toch zelf af voordat het Hof een uitspraak doet, is Yingluck in het verkeerde keelgat geschoten. Ze had de rechtsbevoegdheid van het Hof niet in twijfel getrokken, verdedigt ze zich, ze had slechts ‘een opmerking gemaakt’ over de beslissing van het Hof. Yingluck verwierp de suggestie van Abhisit om zelf af te treden.

‘De heer Abhisit is zich er toch van bewust dat een regering na de ontbinding van het Huis van Afgevaardigden de verplichting heeft de zaken waar te nemen. Ik heb de plicht dat te doen. […] Door het Huis te ontbinden, hebben we het mandaat teruggegeven aan de bevolking, die op democratische wijze een nieuwe leider kan kiezen. Ontbinding van het Huis betekent niet dat er geen regels gelden.’

Abhisit vindt dat de premier probeert onafhankelijke instellingen in diskrediet te brengen. Hij wijst erop dat Yingluck de bevolking misleidt door te suggereren dat het bij het Constitutionele Hof en eerder bij de Supreme Administrative Court om dezelfde zaak gaat. De bestuursrechter boog zich over de vraag of Yingluck’s overplaatsing van Thawil, voormalige secretaris-generaal van de National Security Council, in de haak was. Nee, dat was die niet, oordeelde de rechter en beval de regering hem in ere te herstellen.

Het Constitutionele Hof heeft een andere invalshoek, vindt Abhisit. Het Hof bekijkt of de premier de grondwet heeft overtreden. De senatoren die de petitie hebben ingediend, betogen dit omdat een zwager van Yingluck indirect van de overplaatsing profiteerde.

Abhsit vindt het niet zo gek dat de zaak bij het Hof zonder precedent is. ‘Is er ooit iemand geweest die in dezelfde positie als haar verkeerde en met een soortgelijke zaak te maken had? Wanneer ze niet waarnemend premier was, zou er geen zaak voor het Hof zijn.’

Abhisit haalde ook uit naar Yingluck’s partij Pheu Thai. Die partij heeft de neiging de bevoegdheid van het Hof in twijfel te trekken. Abhisit: ‘Ze wil de bevolking doen geloven dat er geen organisatie zou moeten zijn die zich bezighoudt met het gebruik van de macht. Dat zet het land op achterstand.’

(Bron: Bangkok Post, 11 april 2014)

Voorgaande berichten:
Regering houdt de adem in: valt vandaag het doek?
Spanning stijgt in politiek-Thailand na besluit Constitutionele Hof

2 reacties op “Premier Yingluck en oppositieleider Abhisit vliegen elkaar in de haren”

  1. Marcus zegt op

    Sterkte voor Ying Luck en ze weet dat het grootste deel van de bevolking achter haar staat. Ik hoop dat de beste premier die Thailand in lange tijd gehad heeft , behalve Thaksin natuurlijk, nog heel lang mee gaat. Een niet gekozen regering , hoe verzinnen ze het!

  2. chris zegt op

    Nog sterker. De HELE Thai bevolking staat achter haar. Dat komt niet omdat men haar politiek steunt maar omdat in een land als Thailand de gezagsdragers altijd vooraan staan of zitten, of ze nu goed zijn of niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website