Een toestel van Thai Airways International heeft zondagavond op luchthaven Suvarnabhumi een harde landing gemaakt en is van de landingsbaan geslipt. Dertien passagiers raakten licht gewond. Het vliegverkeer ondervindt vandaag vertragingen, omdat nu een van de twee landingsbanen is geblokkeerd, maar het hoeft niet te worden omgeleid naar Don Mueang.

De Airbus 330-300, die uit Guangzhou in China kwam, raakte bij de landing met zijn neuslandingsgestel de baan. Passagiers zeggen een harde klap te hebben gehoord en vuur te hebben gezien aan de rechterkant van het toestel. Het toestel slipte vervolgens van de landingsbaan. De passagiers moesten het toestel via de slides verlaten.

– De verhoging van de LPG-prijs noopt voedselverkopers over te stappen op houtskool om de kosten te bedwingen. Porties worden ook kleiner gemaakt. Een 15 kilo butagasfles kost sinds vorige week circa 320 baht tegen 270 baht eerder en gevoegd bij de hogere prijzen voor ingrediënten als varkensvlees, kip, rund en groentes zet dat de exploitatie onder druk.

Een verkoopter op de Talad Torung avondmarkt in Muang (Amnat Charoen) klaagt dat het erg stil is en dat ze minder verkoopt. Een houtskoolverkoper in Amnat Charoen zegt dat hij nu houtskool in buurprovincies moet inkopen om aan de vraag van voedselverkopers te voldoen. Een kilo houtskool kost 45 baht. Een student van het Phitsanulok Vocational Commercial College zegt dat de prijs van een kom noodles omhoog is gegaan van 20 naar 25 baht en dat de porties kleiner zijn, waardoor ze haar buikje niet meer vol en rond eet.

Uit een peiling van Suan Dusit blijkt dat de meeste consumenten zich zorgen maken over de stijgende prijzen van consumentenproducten: 93 procent van de 1.395 respondenten zei dat. Als tweede zorg noemden ze de protesten van de rubberboeren.

[Bangkok Post sprak voor dit artikel met twee voedselverkopers, één klant en de houtskoolverkoper, een nogal povere onderbouwing van dit nieuwsitem.]

– Het parlement hervat vandaag het debat over wijziging van de verkiezingsprocedure van de Senaat. Van het 13 artikelen tellende wijzigingsvoorstel zijn tot nu toe zes artikelen behandeld. Oppositiepartij Democraten verwacht dat het een chaotische week wordt, gekenmerkt door politieke spelletjes. Net als vorige week zal regeringspartij Pheu Thai proberen vergaderingen voortijdig te beëindigen om te voorkomen dat de Democraten eindeloos aan het woord blijven.

Pheu Thai heeft intern een appeltje te schillen, want zaterdagavond moest een vergadering worden geschorst omdat het quorum niet aanwezig was. Naar verluidt zou Yaowapa Wongsawat, een zuster van Thaksin, zich daar erg kwaad over hebben gemaakt. De PT-ers die er niet waren, worden ter verantwoording geroepen. Maar die zeggen pas vrijdagavond gehoord te hebben dat er de volgende dag vergaderd zou worden, terwijl ze al afspraken voor zaterdag hadden gemaakt in hun kiesdistrict.

Volgens de Democraten zijn delen van het wijzigingsvoorstel in strijd met de grondwet en ze zullen dan ook niet schromen het Constitutionele Hof in te schakelen. Het Hof kan de beraadslagingen stilleggen. Vooralsnog kiezen de Democraten voor filibustering, een taktiek om met zoveel mogelijk sprekers zo lang mogelijk aan het woord te blijven.

– De regering houdt vast aan haar aanbod voor een kilo unsmoked rubber sheets 90 baht te betalen, zoals vorige week vrijdag afgesproken met vertegenwoordigers van rubberboeren in Cha-uat en Chulabhorn (Nakhon Si Thammarat). Dit heeft premier Yingluck gisteren voorafgaand aan haar vertrek naar Zwitserland gezegd. Tijdens haar afwezigheid is vice-minister-president Pracha Promnok verantwoordelijk voor de rubberproblematiek.

Maar boeren uit veertien zuidelijke provincies eisen 95 baht per kilo. Tijdens een vergadering in Tha Sala (Nakhon Si Thammarat) gisteren besloten ze het komend weekend blokkades op te werpen, wanneer de regering niet aan hun eisen tegemoet komt.

De boeren hebben nog meer noten op hun zang. De regering moet afzien van juridische actie tegen protesterende boeren en binnen zes maanden moet de prijs omhoog naar 120 baht en de prijs van palmpitten naar 6 baht per kilo. De aangeboden prijs van 90 baht is alleen acceptabel, wanneer de regering boeren 1.260 baht per rai betaalt (zoals ze eerder aanbod), mits die vergoeding ook geldt voor boeren die geen eigenaar zijn van hun plantage.

Wanneer de eisen worden afgewezen, gaan ze zaterdag de grenspost Sadao, de centrale rubbermarkt in de provincie Songkhla, de haven van Songkhla, hoofdwegen en luchthavens blokkeren, dreigt Amnuay Yutitham, een van de dwarsliggers. Kartbundit Rammak uit Songkhla zegt dat tevens de Pathomporn intersection in de provincie Chumphon wordt afgesloten. Het Zuiden van Thailand zou dan volledig onbereikbaar zijn.

– Het onderzoek is nog in volle gang, de masterminds zijn nog niet in beeld, maar de eerste twee arrestaties zijn al verricht en de werkwijze is bekend. Rechercheurs van de National Resources and Environmental Crime Suppression Division hebben na twee maanden intensief speurwerk een eerste succesje geboekt in hun onderzoek naar het stropen van olifanten.

Twee mannen zijn aangehouden die de afgelopen drie jaar 69 documenten hebben ontvangen, waarmee ze in het wild levende olifanten konden laten doorgaan voor gedomesticeerde dieren. De politie vermoedt dat ze ambtenaren in Chaiyaphum hebben omgekocht. De twee zouden lid zijn van een landelijk opererende bende.

De olifanten zijn verkocht aan olifantenkampen en animal entertainment venues [?]. Ze waren via Mae Hong Son gesmokkeld uit Myanmar of het betrof jonge dieren waarvan de moeder was gedood. Bij de gesmokkelde olifanten ging het om dieren die te oud waren om nog bij de houtkap te werken. Olifantenkampen in acht provincies hebben al bezoek gehad van de politie om na te gaan welke olifanten er onder een valse vergunning worden gehouden.

Het politieonderzoek is gestart nadat in april in nationaal park Kaeng Krachan een zwangere olifant was doodgeschoten en een onthoofd mannetje was gevonden.

– Op weg naar huis is een 45-jarige zakenvrouw in Thap Than (Uthai Thani) doodgeschoten. Haar met kogels doorzeefde lichaam, liggend naast haar motorfiets, is gisteren gevonden. De vrouw kocht met van een lokale politicus geleend geld bai pratuan van boeren op. Dat is een document dat boeren ontvangen, wanneer ze hun rijst voor het hypotheeksysteem van de regering aanbieden. Op vertoon van het document betaalt de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives de garantieprijs uit. De politie vermoedt dat de vrouw vermoord is omdat ze de leningen niet had afbetaald.

– In het gezelschap van haar verzorgers, dierenartsen en fans, in totaal 300 man, vertrekt de 4-jarige reuzenpanda Lhinping uit de dierentuin van Chiang Mai op 28 september met een vliegtuig van THAI naar China. Op 27 september wordt een afscheidsfeestje gehouden. In China gaat ze op zoek naar een mannetje. Na een jaar komt het paar terug in Thailand.

– Vier personen zijn door glasscherven gewond geraakt toen ze grote spiegels uit een vrachtwagen naar een winkel in Muang (Nakhon Ratchasima) droegen. Maar pech, de spiegels bleken te zwaar en spatten op de grond uit elkaar. De vier zijn in het ziekenhuis aan hun verwondingen behandeld.

– Op twee wegen in Phop Phra (Tak) zijn gisteren gaten met een diameter van 3 en 6 meter in de weg gevallen. De wegen zijn afgezet, waardoor het verkeer in de knoop raakte. Vermoed wordt dat de boosdoeners lekkende rioolpijpen waren.

– Op de oever van de Mekong in Muang (Nakhon Phanom) heeft de marine zaterdagavond 420 kilo marihuana ter waarde van 12 miljoen baht gevonden. De drugs waren vermoedelijk uit Laos gesmokkeld. Het bericht rept niet over arrestaties.

– Premier Yingluck zegt dat haar bezoek aan Montenegro deze week geen privéreisje is, maar dat ze door het land is uitgenodigd. Yingluck brengt verder een bezoek aan Italië en Zwitserland. Yingluck’s ontkenning volgt op de bewering van de Democratische partij dat er een luchtje zit aan haar bezoek aan Montenegro, omdat grote broer Thaksin een paspoort van Montenegro heeft.

– Alle leerlingen van Prathom 1 en de Mathayom 1 leerlingen in de noordelijke en noordoostelijkeprovincies ontvangen in december de tabletcomputer, die hen door de regering is beloofd in het kader van het ‘One Tablet PC Per Child’-beleid. De Mathayom 1 leerlingen in de centrale en zuidelijke provincies komen later aan de beurt omdat de contracten voor die provincies zijn geannuleerd na vermoedens van gesjoemel bij de aanbesteding.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website