Nieuws uit Thailand – 7 juni 2014

Uit een kanaal bij het Government House zijn gisteren pingpong bommen, een pistool, twee politieschilden, vier traangas granaten en kogels gevist. Ook werd prikkeldraad verwijderd.

Het kanaal stroomt onder de Chamai Maruchet brug, waar begin december een fel gevecht woedde tussen politie en demonstranten. Het staat in verbinding met een ander kanaal waar eerder deze week een lijk in ontbinding en talrijke wapens door duikers zijn opgedoken.

Elders in het land zijn gisteren ook op verschillende plaatsen wapens gevonden. In Sattahip (Chon Buri) zijn drie plastic tassen ontdekt met een AK-47 geweer, 144 munitiepatronen, vier vlammenwerpers, een traangas granaat en een rookbom. Ze zijn eigendom van de strijdkrachten.

– Panitan Wattanayagorn, expert buitenlandse betrekkingen aan de Chulalongkorn universiteit, zwaait de junta (NCPO) lof toe voor het lanceren van een internationale campagne om de toenemende kritiek van het Westen te pareren. Hij vindt het een goed idee dat Sihasak Phungketkeow, permanent secretaris voor buitenlandse zaken, naar het buitenland wordt gestuurd om de situatie die na de coup is ontstaan, en de plannen voor hervormingen toe te lichten.

De VS, EU en Australië hebben de coup sterk veroordeeld. Ze denken volgens Panitan dat die de economie beschadigt. Daarom willen ze dat de politieke situatie zo snel mogelijk naar normaal terugkeert. De NCPO moet niet krachtig op hen willen reageren omdat dit op de lange termijn de relaties tussen Thailand en de internationale gemeenschap nadelig kan beïnvloeden, vindt hij.

‘De junta dient geduld te hebben en de situatie op constructieve wijze toe te lichten. Indien de verhoudingen tussen Thailand en andere landen verkoelen, met name met westerse landen, kunnen ze druk op Thailand gaan uitoefenen, zoals economische sancties nemen en de diplomatieke betrekkingen bevriezen.’

– Dat doe je maar thuis, drie vingers opsteken als protest tegen de coup, zegt coupleider Prayuth Chan-ocha. Thais moeten geen buitenlandse invloeden overnemen [ontleend aan de film The Hunger Games]. Hij gaf de raad vijf vingers op te steken: twee voor de natie en drie voor koning, religie en het volk.

– Het door het NCPO gevormde Reconciliation Centre for Reform (RCR) zal niet gedomineerd worden door het leger, zegt Prayuth. De rol van het leger is slechts ondersteunend, het is waarnemer en levert informatie. ‘Ik nodig alle partijen uit om samen te komen en dat is de enige rol die het leger speelt.’ De beraadslagingen in de RCR leiden niet tot conclusies over hervormingen en verzoening. Die worden door de te vormen ‘hervormingsraad’ getrokken. De gesprekken in de RCR hebben tot doel mogelijke conflicten te voorkomen wanneer de voorgenomen ‘wetgevende assemblee’ en ‘hervormingsraad’ worden gevormd.

– Voormalig regeringspartij Pheu Thai is verdeeld. Voormalig premier Thaksin vindt het niet verstandig om een regering in ballingschap te vormen, een idee van havik roodhemd Jakrapob Penkair. Anderen hebben zich voorgenomen zich niet tegen de coup te verzetten en een derde groep wil eerst de ontwikkelingen afwachten alvorens verdere actie te ondernemen. Dit zegt een ‘hooggeplaatste’ bron in de partij.

Thaksin vindt de tijd niet rijp voor een regering in ballingschap omdat veel mensen nog steeds de coup steunen. Bovendien zijn de internationale reacties niet sterk genoeg om druk op de junta uit te oefenen. Openlijke steun aan een regering in ballingschap zou de politieke en zakelijke belangen van de familie Shinawatra kunnen benadelen. De coupplegers kunnen met de staat van beleg in de hand gemakkelijk tot snelle vervolgingen overgaan.

Jakrajob spreekt inmiddels niet meer over een ‘regering’ maar over een ‘organisatie in ballingschap’. Een buurland zou zo’n anti-coup groep kunnen toestaan om van daaruit een anti-coup beweging te lanceren. Jakrajob heeft aldus de eerder geciteerde bron dat land al enkele malen bezocht. Hij zou ook partijleden gesproken hebben, die na de coup van 22 mei het land zijn ontvlucht.

De partijleden die een afwachtende houding aannemen, gebruiken vooral de social media om hun mening over de coup te ventileren en de mensen in het land voor zich te winnen.

De partijleden die zich bij de situatie hebben neergelegd, doen dit omdat ze bang zijn dat ze hun financiële vrijheid kwijtraken. Wanneer naar hun financiën onderzoek wordt gedaan, lopen ze het risico dat vermogen in beslag wordt genomen.

– De man die ‘Catch me if you can’ op zijn Facebook had geplaatst, is donderdag in Chon Buri aangehouden. Woensdagmiddag had Sombat Boonngamanong nog een interview gegeven aan Bangkok Post. Hij zei: ‘Ze kunnen me niet arresteren zolang ik mezelf niet aangeef. Ik heb genoeg noodles om enkele maanden te eten en vlakbij is een 7-Eleven winkel. Bij de brunch kan ik elke dag salapaos (Chinese broodjes) eten.’

Sombat zei te hopen dat de internationale media zijn anti-coup campagne oppikt. Zijn campagne moet de wereld duidelijk maken dat de Thaise bevolking geen coup wil. Die campagne zou hij voorlopig online voeren. ‘Dat is beste manier op dit moment.’ Sombat verblijfplaats kon door de politie worden achterhaald via zijn IP-adres.

Sombat is oprichter van de Mirror Foundation en leider van de Red Sunday groep. Zijn supporters zeggen dat zijn arrestatie alleen maar anti-coup sentimenten zal aanwakkeren. Sombat is volgens hen geen staatsvijand, maar een voorvechter van mensenrechten. Hij bedacht ook het gebaar met de drie vingers als symbool tegen de coup.

Volgens de oprichtster van de Duangprateep stichting is hij geen lid van Pheu Thai of het UDD (roodhemden). ‘Hij is een Samaritaan, die statenloze en in de steek gelaten kinderen heeft geholpen, en slachtoffers van de tsunami en overstromingen.’

– Alle BTS-stations worden morgen bewaakt door soldaten om de voorgenomen anti-coup demonstraties in goede banen te leiden en mogelijke confrontaties met het bewakingspersoneel te voorkomen. Ook de skywalks tussen de stations en winkelcentra worden extra in de gaten gehouden. Op vijf andere plaatsen waar mogelijk gedemonstreerd gaat worden, worden eveneens extra agenten en soldaten ingezet.

Adjunct-politiehoofd Somyot Poompanmoung heeft de eigenaren van gebouwen gewaarschuwd dat ze juridische actie kunnen verwachten wanneer ze demonstranten toestaan gebruik te maken van hun pand. De afgelopen weken is vooral langs de BTS-routes gedemonstreerd.

Gisteren verschenen oproepen op Facebook om morgen om 2 uur bijeen te komen bij stations van de BTS (bovengrondse metro), MRT (ondergrondse metro) en de Airport Rail Link. Andere potentiële verzamelplaatsen zijn de luchthaven Suvarnabhumi, McDonald’s op Ratchaprasong, Victory Monument, Siam Paragon en de tempel van de Emerald Buddha.

– De junta trekt 500 miljoen baht uit om het toerisme te stimuleren, nu de avondklok in Hua Hin, Cha-Am, Krabi, Phangnga, Phuket, Koh Samui en Pattaya is opgeheven. Lokale autoriteiten elders kunnen desgewenst ook een verzoek doen tot opheffing van de avondklok in hun gebied.

Het Department of Tourism verwacht dat het aantal toeristen dit jaar op 26,3 miljoen uitkomt, wanneer de NCPO gedurende de rest van het jaar toestemming geeft voor meer stimuleringsmaatregelen. De verdiensten worden geschat op 1,8 biljoen baht, iets minder dan de oorspronkelijke target van 2 biljoen.

Als eerste maatregel worden aan buitenlandse en binnenlandse toeristen gratis pakketten uitgedeeld, onder andere voor transport en accomodaties. De stimuleringsmaatregelen van de junta zijn opgesteld in samenwerking met het Thailand Convention and Exhibition Bureau en de Association of Domestic Travel.

– Chaturon Chaisaeng, voormalig minister van Onderwijs, is gisteren door de krijgsraad op borgtocht vrijgelaten. Hij moet zich wel aan een paar regeltjes houden: mag niet deelnemen aan politieke bijeenkomsten en zijn mening uiten wanneer daarmee de openbare orde wordt verstoord en hij mag niet naar het buitenland reizen, tenzij de rechtbank hem daarvoor toestemming verleent.

Chaturon werd op 27 mei gearresteerd toen hij bij de Foreign Correspondents’ Cub of Thailand een persconferentie gaf. Eerder had hij geen gehoor gegeven aan het bevel om zich bij de NCPO te melden. De Crime Suppression Division had hem voor nog eens twaalf dagen in hechtenis willen houden, maar daar stak de krijgsraad een stokje voor.

Chaturon wordt beschuldigd van het verstoren van de openbare orde, een vergrijp waarop een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar staat. Nog eens twee jaar kan hij krijgen omdat hij zich niet heeft gemeld. Chaturon’s supporters hebben hem de bijnaam ‘Nelson Mandela van Thailand’ gegeven, omdat hij zich voor de democratie inzet.

– Op 12 juni kan de hele nacht feestgevierd worden tijdens de maandelijkse Full Moon Party op het eiland Koh Phangan. Het leger heeft daarvoor het groene licht gegeven. Het feestje wordt maandelijks door 20.000 toeristen bijgewoond. Ze brengen zeven miljard baht in het laatje.

– Een speciale eenheid gaat onderzoek doen naar de watermanagement en tablet PC projecten van de vorige regering. De eenheid vormt een van de vier panels die gevormd zijn om overheidsprojecten te onderzoeken die vatbaar voor corruptie zijn. Woensdag moeten de ambtenaren die aan de twee projecten werken, op het matje komen om ze toe te lichten.

Het meest controversiële onderdeel van de watermanagement projecten is de aanleg van een kanaal vanaf de Ping rivier via de Mae Klong dam in Kanchanaburi door het stroomgebied van de Mae Klong naar de Golf van Thailand. Eerder deze week protesteerden bewoners van de kustprovincie Samut Songkhram tegen de hernieuwde pogingen van de autoriteiten het project door te zetten.

– De junta (NCPO) heeft de politie bevolen te stoppen met het opscheppen over de hoeveelheid drugs die ze in beslag heeft genomen. Ze kan zich beter concentreren op de drugsbarons om de instroom van drugs in het land tegen te gaan. De focus dient te liggen op de kwaliteit van het politiewerk, zegt Paiboon Khumchaya, hoofd juridische zaken van de NCPO. In sommige gevallen kan de hoeveelheid in beslag genomen drugs overdreven zijn geweest.

De diensten die zich met de drugsbestrijding bezighouden, hebben de opdracht gekregen wekelijks aan de NCPO rapport uit te brengen. Binnen een maand moeten ze kunnen aangeven welke problemen er zijn, bijvoorbeeld: waarom blijven gebruikers na afkicken niet drugsvrij, en waaraan worden de budgetten precies besteed.

Het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) maakt zich grote zorgen over de drugshandel binnen de gevangenismuren. Het roept de desbetreffende autoriteiten op de bewaking te verstevigen. De ONCB verwacht binnenkort de vermogens van een groot drugsnetwerk in het Noorden in beslag te nemen. Elders is onlangs een gevangenbewaarder aangehouden, die in rijstdozen drugs de gevangenis binnen smokkelde.

– De Kiesraad heeft de NCPO gevraagd in sommige gebieden, waar lokale verkiezingen moeten worden gehouden, verkiezingscampagnes toe te staan. De Kiesraad en zes andere onafhankelijke diensten zijn door de NCPO uitgenodigd voor overleg over hun bevoegdheden. Daarover bestaat onduidelijkheid omdat de junta de grondwet buiten werking heeft gesteld.

– De Political Development Council (PDC) stelt voor om in alle 77 provincies forums en volksraden te vormen die het begrip van de bevolking over nationale hervormingen en verzoening moeten bevorderen. De PDC is bereid met de NCPO samen te werken om het land te hervormen. De PDC kwam twee maanden geleden in het nieuws toen ze veertien voorstellen voor nationale hervormingen lanceerde.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in Junta haalt de handelsbanden met China aan

No votes yet.

9 gedachten over “Nieuws uit Thailand – 7 juni 2014

 1. Hallo Dick,
  Welkom terug in Thailand. Een genot om jouw keuzes van BP, en de dwarsverbanden die je legt, weer te mogen lezen. Erg begrijpelijk weer. Er wordt veel duidelijk.
  Bedankt en weer veel genieten in Thailand wens ik je toe.
  Joep

 2. Net in Thailand en nu al zo’n uitgebreide berichtgeving!
  Mooi werk!

 3. Beste Dick,

  Dank voor de vertaling van de Bangkok Post. Goed bezig.

  Groetjes,

  Jan

 4. Dank U voor de vertalingen en het dagelijks nieuws uit Thailand.Kom in nov.zeker terug.Na al die slachtoffers van de betogingen was de militaire coup volgens mij de beste oplossing.Eddy

 5. Beste Dick,

  Welkom terug!
  Bedankt voor het vertalen van de Bangkok post.

 6. Morgen Dick,

  Ben je al uitgebibberd van dat koude Nederland???
  Wat valt dat elke keer tegen he?

  De stukken in de kranten lzen we al niet meer, want je ziet door de bomen het bos niet meer.
  De ene krant dit, de andere dat en de volgende dag kan het zo maar omgedraaid/vergeten/veranderd zijn.
  Om eerlijk te zijn vind ik het toch een warboel.

  Maar gelukkig ben je weer terug en lezen wij in een korte tijd wat denk ik van wezenlijk belang is.

  Bedankt.

  LOUISE

 7. Beste Dick,

  Ik waardeer dit enorm, heerlijk om beknopt gebundeld een overzicht te krijgen.
  Dank je wel. Rob

 8. Compliment collega Dick waar we als Nederlanders en Belgen veel aan hebben. De meeste kranten schrijven maar wat als opvulling, terwijl de realiteit vaak afwijkt. Lees zowel de Bangkok Post als de Nation,maar de verschillen zijn soms groot want de media wil graag voorop staan, met het eerste of laatste nieuws, wat later blijkt weer anders te zijn.Helaas worden de feiten soms verdraait, maar jou vertaling naar het Nederlands is een verwelkoming voor de residenten die de Engelse taal niet goed beheersen, maar die toch graag willen weten wat er speelt in dit mooie land.Ga zo door en dank namens velen.

Reacties zijn gesloten.