Myanmarezen zijn – laat ik het zo maar omschrijven – de Marokkanen van Thailand. Het vereist dus enige lef om een film te maken over de romance van een Myanmarese jongen en een Thais meisje.

Die film, Myanmar In Love In Bangkok, draait nu in een aantal bioscopen. In de buitenwijken van de hoofdstad trok de film weinig bezoekers, maar in Central Rama II, een gebied vlakbij Mahachai waar veel mensen uit Myanmar wonen, trekt hij soms volle zalen.

De film komt op een opportuun moment, want de media hebben er een handje van migranten in een slecht daglicht te stellen. Op Koh Larn zouden ze zand in het gezicht van een toerist hebben geschopt, op Koh Tao worden ze beschuldigd van de moord op twee Britse toeristen en in studieboeken worden ze geportretteerd als Thailand’s historische boosdoeners.

Myanmar In Love In Bangkok houdt zich niet bezig met de onderliggende sociale kwesties, schrijven twee redacteuren in Bangkok Post (een is de bekende filmcriticus Kong Rithdee). Maar de film gaat wel in tegen gemakzuchtige stereotypen. In veel Thaise films zijn de spelers die Myanmarees spreken of een bergstamdialect het voorwerp van grove grappen, en een Myanmarees de hoofdrol geven in een liefdesverhaal is nog nooit vertoond.

Kong noemt de film een ‘light-hearted romantic comedy’. Slechts eenmaal in de film verwijst Kay (de Thaise vrouw) naar de problemen van een crossculturele relatie en suggereert ze dat zij als autochtoon de upper hand heeft. Waarom doet me dit toch aan Nederland denken?

– Zou het dan toch nog goed komen tussen Thailand en Saoedi-Arabië? Sinds de moord op vier Saoedische diplomaten in 1989 en 1990 en de verdwijning van een Saoedische zakenman zijn de diplomatieke relaties verstoord. Thailand heeft die zaken laten versloffen, is het verwijt.

Maar nu heeft de Saoedische zaakgelastigde minister Tanasak Patimapragorn (Buitenlandse Zaken) uitgenodigd deel te nemen aan de Asian Cooperation Dialogue (ACD) in november in Riyadh. En dat wil wat zeggen.

Tanasak verheugt zich bij voorbaat op het bezoek. Maar hij is zich er ook van bewust, zegt een bron bij BuZa, dat hij wat uit te leggen heeft, want iedereen wil harde resultaten zien bij het herstel van de relatie tussen beide landen.

– Misschien herinnert u het zich nog. Twee politiekadetten maakten in maart in Cha-am een parachutesprong en zagen geen kans hun noodparachute tijdig te openen. Elf personen die verantwoordelijk worden gehouden voor hun fatale sprong, gaan nu vervolgd worden wegens nalatigheid. Uit onderzoek is gebleken dat de static line cable waarmee de parachutes automatisch worden geopend, defect was.

– Beetje slordig. Een Amerikaanse toerist vergat dinsdag zijn tas mee te nemen uit de taxi, waarmee hij van Bang Rak naar Sukhumvit was gereden. In die tas zaten sieraden ter waarde van 145.000 baht. Gisteren leverde de chauffeur de sieraden in bij de verkeersradiozender Sor Wor Phor 91. De Amerikaan nam de tas met inhoud graag in ontvangst. Het bericht meldt niet of de chauffeur voor zijn eerlijkheid werd beloond.

– Studenten die een studielening willen afsluiten, zijn voortaan verplicht 18 uur vrijwilligerswerk per semester te doen om in aanmerking te komen voor de geldelijke ondersteuning. Het Student Loan Fund en het Social Development and Welfare Department hebben daarover gisteren een Memorandum of Understanding gesloten. De eis geldt vanaf het studiejaar 2015.

– Weer een gevalletje van landkraken. Op een berg in Si Satchanalai (Sukhothai) stuitten soldaten, agenten en ambtenaren op een in aanbouw zijnde luxe villa. Behalve de woning troffen ze ook boomgaarden en rubberbomen aan, een gebied van 300 rai bestrijkend. De autoriteiten zijn op zoek naar de eigenaar.

– Hij was al getipt en hij is het geworden. Voormalig gemeentesecretaris Kriengsak Lohachala is de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad van Bangkok. Hij is gisteren gekozen. De gemeenteraad kwam voor het eerst in gewijzigde samenstelling met dertig nieuwe leden bijeen. Zij zijn benoemd en niet gekozen want de junta heeft alle lokale en provinciale verkiezingen opgeschort. De gemeenteraad telt 57 leden.

– Premier Prayuth mocht gisteren voor één dag zijn militair uniform dragen, want hij was in legerbasis Thanarat in Pran Buri (Prachuap Khri Khan) eregast bij een ceremonie ter gelegenheid van Infantry Day en van de pensionering van 89 generaals, waaronder hij zelf. Eind deze maand gaan de heren met pensioen.

– De Democratische partij roept premier Prayuth op snel iets te doen aan de lage rubberprijs. Vice-partijleider Nipit Intarasombat zegt dat de regering op de goede weg is om de dalende rubberprijzen tot staan te brengen, maar haar beleid is een lange-termijn oplossing.

De partij heeft een eigen 5-punten plan gemaakt en vraagt dit toe te passen. Eén voorstel is om rubbber te verwerken in korrels voor de wegenbouw. Een ander is om af te zien van de verkoop van 210.000 ton uit de regeringsvoorraad. ‘Wanneer de regering doet wat we zeggen, gaan de prijzen volgend jaar omhoog’, voorspelt Nipit.

– Zoals bekend zijn de Thaise gevangenissen overbevolkt en daar wil het ministerie van Justitie iets aan doen. Het is van plan het Justice Fund aan te spreken om de borgtocht te betalen voor gedetineerden die wegens kleine vergrijpen, zoals gokken, vastzitten.

In het fonds zit 120 miljoen baht; daarmee zouden 59.000 gevangenen geholpen kunnen worden. Zelf kunnen ze de borgsom niet opbrengen. Komen niet vrij met als gevolg dat ze niet kunnen werken en hun gezin onderhouden.

Het Corrections Department gaat gevraagd worden te beoordelen wie voor de regeling in aanmerking komt. Zeventig procent van de gevangenen zit vast wegens een drugsvergrijp. De meeste gebruikers zijn aangehouden met kleine hoeveelheden drugs.

– Het was een verhit debat met sarcastische opmerkingen en geschreeuw, het tweede energieforum, georganiseerd door de NCPO. Opnieuw konden de deelnemers het niet eens worden over de energieprijzen voor consumenten en opnieuw werd geruzied over het eigendom van het gaspijpleidingennet.

Twee partijen botsten weer: aan de ene kant het ministerie van Energie en staatsoliebedrijf PTT Plc en aan de andere kant actievoerders. Veel details, dus die laat ik maar achterwege. Maar wel belangrijk voor de huishoudportemonnee want het gaat tenslotte om de prijs van elektriciteit, butagas en benzine.

– ’t Is al sinds 1978 verboden, het gebruik van pong-pang visnetten maar vissers op een klein eiland in Chanthaburi trekken zich er niets van aan. Ze zeggen dat ze aan de bedelstaf geraken [vrij vertaald] als ze niet meer op deze traditionele wijze mogen vissen. Het gaat volgens het dorphoofd om 1.300 gezinnen.

Bij de verboden methode wordt een net tussen twee palen gehangen, waardoor de fauna wordt vernield omdat kleine visjes worden gevangen voordat ze in staat zijn zich voort te planten, zegt het Department of Fisheries.

De recalcitrante vissers wachten met angst en beven het tijdstip af waarop ambtenaren de netten gaan vernielen. In het verleden zijn al eens pogingen ondernomen, maar die stuitten op sterk verzet. De dorpelingen zijn echter bang dat de autoriteiten terugkomen omdat elders al pong-pang netten zijn verwijderd.

Het departement wijst erop dat vissoorten zullen uitsterven wanneer op deze manier gevist blijft worden. Uit een studie is gebleken dat 80 procent van de vangst nog niet volwassen is. Het departement is bereid het gebruik van de netten toe te staan indien de mazen worden vergroot van 1 naar 2,5 cm. Een visser zegt dat dit niet kan want dan vangen ze geen garnaaltjes meer die nodig zijn om garnalenpasta te maken en gedroogde garnalen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Moorden Koh Tao: Bangkok Post kraakt harde noten over politieonderzoek
Bua Noi, kom van dat dak af…

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website