Nieuws uit Thailand – 21 november 2014

Twaalf fietspaden met een totale lengte van 8 kilometer rond Rattanakosin (Bangkok) krijgen een opknapbeurt. Gouverneur Sukhumbhand Paribatra inspecteerde gisteren hoogstpersoonlijk de herstelwerkzaamheden.

De klus moet op 5 december zijn geklaard. Op die dag is de koning jarig. Sukhumbhand noemt de fietspaden ook een nieuwjaarsgeschenk aan fietsers. [Thais geven elkaar een cadeautje met Oud en Nieuw. In elke winkelmall zijn geschenkpakketten en –manden te koop.]

Op de foto is een putdeksel te zien met gleuven. Dit rooster is oké, maar andere moeten 90 graden gedraaid worden om te voorkomen dat de fietswielen erin blijven steken. Verder krijgen de paden een nieuw groen verfje, de logo’s worden bijgekleurd en het asfalt wordt bijgewerkt.

– Het onderzoek naar het zogeheten futsalschandaal is afgerond. Het Anti-Money Laundering Office heeft alle bedrijven in kaart gebracht die betrokken waren bij de aanleg van de velden. Onderzocht zijn 265 financiële transacties met een totaalwaarde van 996 miljoen baht.

Het Amlo maakte gisteren geen namen van verdachten bekend. Het wachten is op de National Anti-Corruption Commission (NACC), wier taak het is hen aan de schandpaal te nagelen.

Het schandaal heeft betrekking op de aanleg van futsalvelden in 2012 bij 358 scholen in 17 provincies voor een totaal bedrag van 689 miljoen. Bij zeker honderd scholen, veel in Nakhon Ratchasima, zijn ondeugdelijke materialen gebruikt en is een te hoge prijs berekend. Behalve bedrijven hebben ook onderwijzers (die toezicht op de aanleg moesten houden), onderwijsstaf en voormalige parlementsleden een bedenkelijke rol gespeeld.

Behalve Amlo en de NACC doen ook de Rekenkamer en het Office of the Basis Education Commission onderzoek.

– De staat van beleg blijft onverminderd van kracht om ’s lands veiligheid te waarborgen, zegt premier Prayut. ‘De media moeten ophouden daarover vragen te stellen. Vertel me eens. Wie heeft er last van. […] Onze prioriteit ligt vandaag bij de toekomst van het land. Conflicten en sociale ongelijkheid moeten gestopt worden. De krijgswet is nodig om de weg naar nationale hervormingen te effenen. De staat van beleg is essentieel voor de veiligheid en om het vertrouwen van de bevolking terug te brengen.’

Maar de premier gaf ook toe dat de krijgswet hem niet gelukkig maakt. ‘Hoe meer ik ervan gebruik maak, hoe ongelukkiger ik word. Stel dat er geen leger was geweest: zouden de problemen dan zijn opgelost en zou hervorming een kans hebben gekregen?’

Prayut zei dit gisteren tijdens de inauguratie van de National Defence College Class 57. Hij verwacht dat de nieuwe grondwet binnen drie maanden vorm krijgt en de belangrijkste kwesties die erin zijn opgenomen, bediscussieerd zijn en glad gestreken. Binnen een jaar kunnen dan de organieke wetten, die voortvloeien uit de grondwet, worden aangenomen.

– Nog meer grondwet. De voorzitter van het CDC (Constitution Drafting Committee, commissie met 36 leden die de nieuwe grondwet schrijft) verwacht dat de contouren van de wet tegen het eind van het jaar klaar zijn. Volgend jaar kan dan met de tekst worden begonnen.

De ‘munitie’ voor de nieuwe grondwet wordt aangeleverd door de NRC (National Reform Council, een raad die tot taak heeft hervormingsvoorstellen te formuleren). Op 29 december presenteert de CDC een samenvatting van de aanbevelingen van de NRC plus aanbevelingen van politieke partijen en andere sectoren (target groepen, roodhemden, geelhemden enz).

– Buitenlandse werknemers moeten na vier jaar oprotten naar hun eigen land, maar ze mogen direct terugkeren en da’s een hele verbetering want voorheen stond er een wachttijd van drie jaar voor. Het Social Security Office laat weten dat ze hun sociale zekerheidsrechten behouden; wel moeten ze na terugkeer een start-up fee betalen en ze kunnen niet onmiddellijk gebruik maken van gratis medische zorg. [Of toch wel, want erg duidelijk vind ik het bericht niet]. Overigens zijn maar weinig buitenlanders verzekerd via het Social Security Fund, waarvoor een werknemersbijdrage van 5 procent van het loon geldt.

– Het Zuiden is nog niet verlost van de wateroverlast. De regio blijft maar gegeseld worden door zware regenbuien. De provincies Krabi, Narathiwat, Trang en Phatthalung zijn al getroffen door overstromingen.

In Krabi werd gisteren een meisje van 3 jaar door het water meegesleurd toen ze samen met haar grootmoeder en broertje over een brug liepen.

In Narathiwat is de Sungai Kolok rivier buiten haar oevers getreden. In drie dorpen in Sungai Kolok bereikte het water een hoogte van 30 à 40 cm.

In Trang liepen twee districten voor de tweede keer deze maand onder water. Op de wegen stond een laag water van 10 tot 20 cm met op sommige plaatsen een sterke waterstroom.

In Phatthalung werden 900 gezinnen getroffen door wateroverlast. De Wat Hua Mon school heeft de deuren moeten sluiten zodat de leerlingen niet door het water hoeven te waden naar en van school.

– Dat zal niet vaak gebeuren: een minister in de cabine van de Airport Rail Link (ARL), de lightrail verbinding tussen Suvarnabhumi en het centrum van Bangkok. De minister van Transport (foto rechts) was gisteren de hoge gast en hij maakte gelijk maar bekend wat voor plannetjes er allemaal zijn.

Dit zijn ze: Phaya Thai-Don Mueang (22 km, 29 miljard baht) en een tracé naar marineluchtbasis (tevens burgerluchthaven) U-tapao in Rayong met als beginpunt Makassan, Lat Krabang of Suvarnabhumi.

De vier jaar geleden geopende ARL vervoert momenteel tussen de 45.000 en 60.000 passagiers per dag. De negen treinen krijgen midden volgend jaar een grote onderhoudsbeurt. Inmiddels hebben drie een kleine beurt gekregen. De exploitant wil zeven nieuwe treinen kopen om het toenemend aantal passagiers aan te kunnen. Verder wil ze meer roltrappen en parkeerterreinen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Onvrede over junta neemt toe

No votes yet.

1 gedachte op “Nieuws uit Thailand – 21 november 2014

  1. Buitenlandse werknemers moeten na vier jaar terug naar hun thuisland om vervolgens weer direct terug te mogen komen. Dat is toch zinloos? Of is de te betalen start-up fee de drempel om ze buiten de deur te houden?

Reacties zijn gesloten.