We beginnen vandaag maar eens met een vrolijke noot, ontleend aan de websitekrant Da Nonsense Times, The Newspaper you cannot trust! De ‘krant’ meldt: Thai Airways International  (THAI) overweegt een hogesnelheids vliegtuig aan te schaffen.

‘De regering denkt er aan om te investeren in een hogesnelheids trein, dus dan dienen wij als luchtvaartmaatschappij onze concurrentiekracht te vergroten en het enige logische antwoord is een hogesnelheids toestel’, zegt een woordvoerder. ‘We kunnen ons niet veroorloven klanten te verliezen aan een hogesnelheidstrein onderneming. THAI heeft het al moeilijk genoeg vanwege budget carriers als Nok Air en Air Asia. Een hogesnelheidstrein erbij is één concurrent te veel.’ De raad van bestuur van THAI neemt begin volgend jaar een definitief besluit.

– De voorpagina van Bangkok Post is vandaag bijna in zijn geheel gewijd aan de aircrash in Laos. Daarbij kwamen vijf Thai om het leven. Aan boord van het tweemotorige toestel zaten 44 passagiers, waaronder 28 buitenlanders, en 5 bemanningsleden. Er zijn geen overlevenden. Het toestel stortte woensdag in zwaar weer neer tijdens de afdaling naar het vliegveld van Pakse. Het kwam terecht in de rivier Mekong en ligt er nu op de bodem. De reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door de sterke waterstroom. Tot gistermiddag waren 16 lichamen geborgen.

Foto homepagina: Dorpelingen kijken naar de aangespoelde eigendommen van passagiers en wrakstukken van het gecrashte toestel.

– ’t Is alleen maar een mondelinge toezegging van de Chinese premier, moest staatssecretaris Yanyong Phungrach (Handel) gisteren in het parlement toegeven, toen een Democratisch parlementslid informeerde naar de bekend gemaakte koop van 1 miljoen ton rijst door China, jaarlijks gedurende de komende vijf jaar. Maar, voegde hij eraan toe, het woord van de Chinese premier is nog beter dan een memorandum of understanding.

Normaal koopt China 200.000 ton rijst per jaar, maar volgens Yanyong wil China nu Thailand helpen met zijn rijstverkopen. Yanyong zei dat premier Yingluck de minister van Handel opdracht heeft gegeven zich ervan te vergewissen dat China jaarlijks 1 miljoen ton rijst koopt.

Volgens vragensteller Warong Detkitvikrom toont de bekentenis van Yanyong aan dat de regering de bevolking misleidt met ‘ingebeelde deals’. Dat deed ze al vorig jaar november toen bekend werd gemaaakt dat China tussen 2013 en 2015 5 miljoen ton rijst zou kopen.

Warong informeerde verder naar de rijstverkopen aan China van vorig jaar. Het enige wat Yanyong daarover zei was dat Thailand tot nu toe 11,85 miljoen ton rijst heeft verkocht, waarvan 10,39 miljoen ton via G-to-G contracten (Government to Government). De meeste rijst ging naar China, maar een precies volume noemde hij niet.

Volgens de staatssecretaris is het daarmee verdiende geld, 160 miljard baht, terugbetaald aan de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives [die het hypotheeksysteem voorfinanciert], een bewering die werd gepareerd door Warong. Hij liet een document van het ministerie zien waarop slechts sprake is van 128 miljard baht. [Zie verder het commentaar van Bangkok Post.]

– Het SuperCheap complex in Phuket (foto), dat woensdagavond in vlammen opging, is tot ‘disaster zone’ verklaard. Dat betekent: verboden toegang voor onbevoegden. Een centrum is opgezet om op zoek te gaan naar mensen die worden vermist. Een eerste onderzoek wijst uit dat de gebouwen onveilig waren, zegt gouverneur Maitree Inthusut van Phuket.

Het complex bestaat (of beter gezegd bestond) uit een magazijn van 4.000 vierkante meter, een warenhuis van 1.600 vierkante meter en dienstwoningen. Woensdagavond om half tien kreeg de politie de melding dat brand was uitgebroken, een half uur voor sluitingstijd. Klanten en personeel renden voor hun leven en 48 brandweerwagens werden ingezet om het vuur te bestrijden.

Tussen 1 en 2 uur was de brand onder controle. De politie moest het gebouw bewaken om plunderingen te voorkomen. Behalve het complex werden ook twee woningen, een garage en drie voertuigen beschadigd. In het warenhuis werkten 2.736 personen, van wie 700 migranten. SuperCheap is voor 620 miljoen baht verzekerd tegen brandschade. De schade wordt geschat op 40 miljoen baht.

– Een huurmoordenaar, die op de ‘most wanted’-lijst van de politie staat, is gisteren in Khon Kaen gearresteerd. Hij was al zeven jaar op de vlucht. De 63-jarige man staat op plaats 7 van een lijst met de 75 meest gezochte huurmoordenaars. Op zijn hoofd stond een beloning van 100.000 baht.

De man, Jom Imkaew, heeft toegegeven dat hij tussen zijn 21ste en 50ste zeventig personen heeft vermoord, meest dieven en drugshandelaren. Hij zat eerder gevangen wegens de moord op een dorpshoofd en een zaak met wapens. Jom’s aanhouding was meer geluk dan wijsheid, want de politie stuitte bij toeval op hem toen ze op zoek was naar drugshandelaren.

– Thailand en Cambodja gaan niet vechten na de uitspraak van het Internationale Hof van Justitie te Den Haag over het eigendom van de door beide landen geclaimde 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear. Premier Yingluck zegt dat ze er alles aan zullen doen de rust aan de grens te bewaren. De mensen die aan de grens wonen, hoeven zich geen zorgen te maken, want de regering en veiligheidsdiensten doen hun best de veiligheid aan de grens te verzekeren, aldus mijn favoriete premier.

Het Hof doet op 11 november uitspraak. De zaak is 2 jaar geleden aangezwengeld door Cambodja. De tempel is in 1962 aan Cambodja toegewezen, maar het Hof deed toen geen uitspraak over de omgeving. In 2008 kreeg de tempel de Unesco werelderfgoedstatus. Sindsdien is de tempel niet meer toegankelijk vanuit Thailand. In 2010 werd enkele malen gevochten in het gebied.

– Ruim 150 bewoners van Khao Hin Son (Chachoengsao) hebben gisteren geprotesteerd tegen de bouw van een kolengestookte energiecentrale in hun dorp. Ze vrezen voor milieuschade en watertekorten.

De bewoners kwamen bijeen voor het kantoor van Natural Resources and Environmental Policy and Planning (Onep), dat een besluit moet nemen over de gemaakte milieu- en gezondheidseffect rapportages en [al gehouden?] hoorzittingen. Onep-functionarissen lieten de demonstranten weten dat de rapporten, die het bedrijf heeft ingediend, als onvolledig zijn afgewezen. Volgens het bedrijf gaat het alleen ‘goede kwaliteit’ kolen gebruiken en hoeven de bewoners nergens bang voor te zijn.

– De koning van Bhutan krijgt een eredoctoraat van de Naresuan universiteit. Koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck heeft zich volgens de universiteit onvermoeibaar ingezet voor het welzijn van zijn bevolking. De universiteit verleent sinds 1999 studiebeurzen aan studenten uit Bhutan, aanvankelijk alleen voor een studie medicijnen, maar inmiddels ook voor andere studierichtingen. Het eredoctoraat wordt op 12 november in Timpu uitgereikt.

– De ISA die tot vandaag in drie districten van Bangkok van kracht is, heeft 206 miljoen baht gekost.Volgens vice-premier Pracha Promnok heeft de politie onder de demonstranten die vorige week tegenover het regeringscentrum waren neergestreken, personen aangetroffen met messen en vuurwapens. De rally werd op 10 oktober beëindigd om het bezoek van de Chinese premier niet te hinderen. De politie zette 20.000 man in. [Eerdere berichten spreken van 1.200 man]

Update: De Internal Security Act (ISA), die de politie verregaande bevoegdheden geeft, blijft van kracht tot 30 november, zo is vandaag besloten.

– In Prachin Buri en Nakhon Ratchasima heeft de politie vier personen aangehouden die in het bezit waren van het beschermde palissanderhout. In totaal werd voor 10 miljoen baht in beslag genomen. In het buitenland zou het hout tienmaal zoveel beuren.

– Van alle landen in Zuidoost Azië telt Thailand het hoogste aantal moderne slaven en wereldwijd staat Thailand op de zevende plaats, aldus de Global Slavery Index, die donderdag voor het eerst is uitgebracht door de Walk Free Foundation, een anti-slavernij organisatie gevestigd in Londen. Moderne slaven zijn mensen die met geweld gedwongen worden te werken in bijvoorbeeld mijnen en fabrieken, die tot een huwelijk worden gedwongen (kindhuwelijk) of die door list en bedrog in een bordeel belanden (mensenhandel).

De stichting schat dat dit voor 500.000 personen in Thailand geldt. Ze komen voornamelijk uit Laos, Cambodja en Myanmar. (Bron: Slavery index reveals our dark side, Nick Grono, CEO van de Walk Free Foundation, Bangkok Post, 17 oktober 2013)

Commentaar

– Het is een bewezen feit voor rijstexporteurs, verstandige bankiers, academici, de Wereldbank en creditrating bureaus dat het populistische hypotheeksysteem voor rijst verkeerd is, de staatskas uitput en de economie benadeelt. De enige partij die haar ogen sluit voor dit feit is, triest genoeg, de regering, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van donderdag.

De regering heeft goedbedoelde waarschuwingen, aanbevelingen en advies gekregen in de hoop dat ze de waarheid ziet en op zijn minst het systeem aanpast of gewoonweg schrapt. Maar die zijn allemaal weggewuifd, blijkbaar met als simpele reden dat ze van personen kwamen, van wie vermoed wordt dat ze tegen de regering zijn en daarom zijn ze het overwegen niet waard.

Maar de waarheid kan niet altijd verborgen blijven. De Bank for Agriculure and Agricultural Cooperatives, die het systeem voorfinanciert, is zo goed als failliet en moet 270 miljard baht zien te vinden om het systeem in het nieuwe rijstseizoen te financieren. Het ministerie van Financiën kan niet meer garant staan voor nieuwe leningen, omdat de bank al de limiet van 500 miljard baht heeft overschreden om het systeem in stand te houden. En het ministerie van Handel kan niet snel genoeg de opgekochte rijst verkopen, waardoor het de bank niet kan terugbetalen.

Voormalig premier Pridiyathorn Devakula en twee rijstexperts maken zich het meest zorgen over de massale corruptie. Ze vermoeden dat de grootste begunstigden niet de boeren zijn, maar outsiders. Dat zeiden ze dinsdag op een seminar. Ze drongen er bij de regering op aan het systeem te vervangen door een effectievere methode om de boeren te helpen en zo tegelijk geld te sparen. Pridiyathorn stelde voor een maximumcompensatie per rijstboer vast te stellen en dit direct aan de boeren uit te keren. Deze methode komt de boeren ten goede en sluit niet-boeren die van het systeem hebben geprofiteerd, uit.

Wanneer de regering de boeren echt wil helpen, besluit BP, moet ze haar ogen en oren openen voor het advies van degenen die menen dat het systeem herzien moet worden. (Bron: Bangkok Post, 17 oktober 2013)

Politiek nieuws

– Het parlement houdt zich meer bezig met politiek gekrakeel dan met de belangen van de bevolking. Dit verwijt maakt Kannikar Kijtiwatchakul, coördinator van FTA Watch (Free Trade Agreement), de dames en heren politici nadat ze gisteren in tweede lezing akkoord gingen met wijziging van artikel 190 van de grondwet. Als gevolg daarvan heeft het parlement niets meer te zeggen over het onderhandelingskader van de vrijhandelsovereenkomst tussen Thailand en de EU. Daarover is al tweemaal onderhandeld.

Artikel 190 regelt in welke gevallen een overeenkomst met het buitenland het parlement moet passeren; de wijziging houdt een versoepeling van het artikel in. Weliswaar behoeft de FTA nog steeds goedkeuring van het parlement, maar dat geldt niet voor het onderhandelingskader. De regering hoeft ook geen openbare hoorzittingen meer te houden.

‘Deze verandering maakt een eind aan het principe van checks and balances en publieke participatie tussen de uitvoerende en wetgevende macht en de bevolking, die essentieel is voor een directe democratie’, aldus Kannikar.

Ook de oppositie verzet zich. Het wijzigingsvoorstel haalt invloed van de bevolking weg. Die weet niets totdat de deal wordt getekend. Abhisit en trouwens ook veel organisaties maken zich zorgen over de beschikbaarheid van goedkopere merkloze medicijnen wanneer de FTA van kracht wordt. Abhisit zei het jammer te vinden dat voor het amendement zo weinig belangstelling is, ondanks het feit dat het grote gevolgen heeft voor de handel en investeringen en het publiek belang als geheel.

Het bedrijfsleven daarentegen juicht de wijzigingen toe, want het huidige artikel leidt tot vertragingen. [DvdL: En de regering zal het wel plezierig vinden dat ze niet meer voor elk wissewasje het groene licht van het parlement nodig heeft. Dan valt er meer achter de schermen te ritselen.] De voorzitter van de Thaise Kamer van Koophandel vindt dat alleen overeenkomsten van ‘groot belang’ naar het parlement dienen te gaan.

Economisch nieuws

– Als door een wesp gestoken reageren de ministers, die verantwoordelijk zijn voor het rijsthypotheeksysteem, op het rekensommetje van Pridiyathorn, die het verlies over de afgelopen twee rijstseizoenen schat op 425 miljard baht.

Volgens minister Kittiratt Na-Ranong begrijpt de voormalige minister-president en voormalige minister van Financiën niet hoe de kosten en baten van het programma worden berekend. ‘Als ex-minister van Financiën zou hij voorzichtiger moeten zijn en het programma moeten begrijpen, omdat het boekhoudsysteem anders is.’

Het verlies van 425 miljard baht is berekend op de aanname dat de rijst die de regering van de boeren heeft opgekocht, voor 2015 kan worden verkocht. Lukt dat niet, dan kan het verlies verder oplopen, zegt Pridiyathorn.

Staatssecretaris Supa Piyajitti (Financiën), die voorzitter is van een commissie belast met de financiën van het programma, berekende het verlies onlangs op 400 miljard baht.

Kittiratt laat er geen twijfel over bestaan dat de regering doorgaat met het programma, zij het in een miniem aangepaste vorm. In de hoofdoogst krijgen de boeren nog steeds 15.000 baht voor een ton witte rijst, in de tweede oogst wordt dat 13.000 baht. Een boer mag maximaal voor respectievelijk 350.000 en 300.000 baht inleveren.

Het voorstel van Pridiyathorn om de boeren alleen het verschil te betalen tussen de subsidieprijs en de marktprijs  vindt Kittiratt een goed idee. ‘I’m ready to consider it’, zegt de minister, hetgeen politiek jargon is voor: ik besteed er geen seconde aan.

Minister Niwatthamrong Boonsongaisan (Handel) is al een even groot rekenwonder als Kittiratt. Het verlies bedraagt 100 miljard baht. [De krant schrijft niet waar dit bedrag op slaat. Ik neem aan: het verlies over het eerste rijstseizoen.] Het verlies kan alleen oplopen tot 200 miljard baht, indien de regering de rijst voor 30 procent minder verkoopt dan de hypotheekprijs. ‘Dat is onmogelijk, denk ik.’ [Ik neem aan dat hij bedoelt: dat gaan we dus niet doen. De vraag is dan wel: wie gaat die dure Thaise rijst kopen, als even goede Indiase en Vietnamese rijst goedkoper is?]

En dan doet staatssecretaris Yanyong Phuangrach ook nog een duit in het zakje. Hij acht de door Pridiyathorn berekende verliezen onmogelijk. Ze kunnen voor het seizoen 2012-2013 hooguit 160 à 170 miljard baht bedragen.

– Het bericht kan kort zijn, want ik schreef er eergisteren al over: De policy rate, het tarief waarvan de banken hun rentetarieven afleiden, blijft ongewijzigd op 2,5 procent, heeft het Monetary Policy Committee van de Bank of Thailand gisteren besloten. Geen verrassend besluit dus van de commissie, die zeven leden telt. De zes aanwezige leden waren unaniem.

– De Small and Medium Enterprise Development Bank (SME Bank) vraagt een garantie van het ministerie van Financiën voor haar geplande aandelen uitgifte van 10 miljard baht begin volgend jaar. De bank moet dringend haar liquiditeit op peil brengen, want haar kapitaal is door het grote aantal NPL’s (non-performing loans) gehalveerd naar 5 miljard baht. Met een garantie van het ministerie gaan de rentekosten naar beneden. De bank kampt al jaren met het grote aantal NPL’s.

– De Bangkok Bank (BBL), Thailand’s grootste kredietbank qua vermogen, kampt ook met een stijgend aantal NPL’s, maar ze heeft er minder last van omdat de leningenportefeuille groeit en de loan-loss coverage ratio solide is. Het percentage NPL’s blijft dit jaar op 2,5 procent staan. Niettemin zit de bank op het vinkentouw want de afbetalingsdiscipline neemt door de slappe economie af. De klanten van de SME Bank hebben daarvan meer last dan de grote klanten van de BBL.

– Naar verwachting komt in het derde kwartaal een eind aan de negatieve groei van de Thaise economie. De National Economic and Social Development Board voorspelt een groei van 3 procent op jaarbasis. Die is te danken aan herstel van de export en afgenomen zorgen over ’s lands economische (‘technische’) recessie. In augustus herstelde de export zich na drie maanden van achteruitgang, voornamelijk dankzij herstel van de wereldeconomie en een stijging van key shipments. Voor het hele jaar voorspelt de NESDB een economische groei van 3,8 tot 4,3 procent.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website