De gevangenis als centrum waar je wat leert en vaardigheden ontwikkelt. Is dat niet een mooi idee? Het Corrections Department (CD) vindt dat de huidige trainingsprogramma’s in Thailands 143 gevangenissen dringend op de helling moeten.

Twee gevangenissen worden ten voorbeeld gesteld. In de Thonburi Remand gevangenis (foto) maken de gedetineerden onder andere hoofdmaskers voor klassieke dansen en in de Maha Sarakham gevangenis volgen gevangenen satellietlessen die worden verzorgd door een school in Hua Hin (niet bepaald naast de deur).

In Thonburi zitten 6.000 gevangenen, bewaakt door 200 gevangenbewaarders. De gevangenis organiseert trainingen in boksen, koken, schoenmaken en traditionele kunsten. Met de kunstnijverheidsproducten die er door honderd gevangenen gemaakt worden, verdient de gevangenis 500.000 baht per jaar.

Thaise gevangenissen puilen uit. Hun capaciteit bedraagt 200.000 gedetineerden; het aantal gevangenen 350.000. Het CD-hoofd wijt de overbevolking toe aan inconsistent overheidsbeleid zonder acht te slaan op de toenemende gevangenisbevolking. Een bekend probleem is het binnensmokkelen van mobieltjes die door gevangenen worden gebruikt bij de drugshandel. Ook worden drugs binnengesmokkeld.

– Thaise LGBT-ers (lesbian, gay, bisexual, transgender) kampen nog steeds met discriminatie die van invloed is op hun sociale rechten en kansen op werk, zeggen het US Agency for International Development en het UN Development Programme in een rapport. De campagne Go Thai. Be Free (zie de posting op Thailandblog) heeft daarin geen verandering gebracht.

Gay activist Natee Teerarojjanapong is het niet eens met het rapport. De Thaise samenleving staat open voor alle geslachten. Ze worden geaccepteerd. Er is geen discriminatie, zegt hij.

– Geen kinderachtige operatie gisteren, want de politie deed op 71 plaatsen invallen op zoek naar verdachten die voor het transnationale drugsnetwerk van So Ming werken. Twaalf personen zijn in de boeien geslagen: een in een luxueus huis in Ramkhamhaeng (Bangkok) en de anderen in een krokodillenfokkerij in Ayutthaya. Die ‘farm’ diende volgens de politie als dekmantel voor het witwassen van zwart geld.

So Ming oftewel Phokamon Saengleao werd maandagavond in haar woning aan de Phetkasem weg in Bangkok al aangehouden. Zij zou de capo of de don zijn [om het Italiaans jargon over te nemen] van een bende die drugs uit Myanmar smokkelt.

De man die in Ramkhamhaeng is aangehouden ontkent elke betrokkenheid. Hij zegt So Ming niet te kennen en beweert zijn geld te verdienen met de autohandel. In Chachoengsao heeft hij een bedrijf dat tweedehands auto’s uit Japan importeert en ze geschikt maakt voor doorverkoop naar buurlanden. Maar de politie twijfelt en heeft zijn eigendommen, geschat op 100 mijoen baht, bevroren.

– De veel besproken microfoons die te duur geprijsd zijn, worden op last van premier Prayuth verwijderd uit het Government House. Een onderzoek moet uitwijzen hoe de aankoop in zijn werk is gegaan en of de 192 microfoons inderdaad zo high-tech zijn, wat de prijs van 145.000 baht (later noemde de leverancier een bedrag van 94.250 baht) zou rechtvaardigen. De microfoons met beeldschermpje bieden de mogelijkheid van video-conferencing (vergelijkbaar met Skypen).

Premier Prayuth vindt dat belangrijk. ‘We hebben goede elektronische uitrusting nodig voor remote conferencing zodat we iedereen duidelijk kunnen zien wanneer we bevelen geven. We zijn op dit idee gekomen omdat we ons voorbereiden op de lancering van de Asean Economic Community [eind 2015]‘, zegt hij.

– Het ministerie van Onderwijs ontkent opdracht te hebben gegeven de naam Thaksin uit een (verplicht voorgeschreven) geschiedenisboek te schrappen. Kamol Rodklai, secretaris-generaal van het kantoor van de Basic Education Commission (Obec), zegt dit naar aanleiding van mediaberichten, onder andere in de New York Times. Bovendien is het gewraakte boek niet verplicht, scholen hebben een vrije keuze. De NYT citeert Thanom Anarmwat, de auteur van het desbetreffende boek, die zegt dat Thaksins naam op last van het leger geschrapt is door het ministerie.

Winai Rodjai, hoofd van het Obec-panel dat zich bezighoudt met het geschiedenisleerplan, denkt dat er sprake is van een misverstand. Het boek is sinds 2010 in sommige scholen in gebruik in de hoogste twee klassen van het middelbaar onderwijs (Mathayom 5 en 6). Het legt de nadruk op de vertelling van de geschiedenis, dus verwijst of verwijst niet op sommige plaatsen naar namen van personen.

Winai: ‘Bij de incidenten tijdens de regering Thaksin worden alleen jaartallen genoemd. Thaksin’s naam wordt niet genoemd. Ik heb de eindredacteur gevraagd of ze zijn naam opzettelijk hebben vermeden of dat het om een schrijftechniek van de auteur gaat. Hij heeft me verteld dat hij eerst de details moet checken.’ [In het gewraakte artikel was me al opgevallen dat wederhoor ontbrak, hetgeen je van een kwaliteitskrant als NYT niet zou verwachten.]

– De omwonenden van de vuilstortplaats in tambon Phraeksa (Samut Prakan) proberen het maar weer eens. Nadat ze in maart na een langdurige brand een klacht hadden ingediend bij de provinciale rechtbank, proberen ze nu hun recht te halen via de bestuursrechtbank.

Twintig bewoners eisen elk een schadevergoeding van 100.000 baht omdat hun rijst is bedorven toen chemicaliën over het gebied werden geblazen. Bovendien eisen ze dat de exploitant plus de twee eigenaren het verontreinigde gebied schoonmaken. De bewoners besloten tot hun tweede actie nadat ze gehoord hebben dat de Civil Court rechters heeft die gespecialiseerd zijn in milieuzaken.

Sinds de grote brand in maart, die zes dagen door smeulde, heeft nog tweemaal brand gewoed op de 153 rai tellende stort: in april en in mei. De omwonenden zeggen schadelijke rook te hebben ingeademd die zwaveldioxide bevatte en kleine stofdeeltjes.

In de eerste procedure is de provinciale rechtbank gevraagd elk van de 2.000 dorpelingen een schadevergoeding van 100.000 baht toe te kennen. De Civil Court heeft al een stortverbod uitgevaardigd, maar de bewoners weten niet of dit wordt nageleefd omdat er een hoge muur om 70 rai is opgetrokken.

– Met een ceremonie in Bangkok is maandag het Asean Narcotics Cooperation Centre, kortweg Asean-Narco, opgericht. De plechtigheid werd bijgewoond door de antidrugs diensten van de tien Aseanlanden plus vertegenwoordigers van China, Japan en Zuid-Korea.

Doel van het nieuwe centrum is het uitwisselen van informatie tussen de Asean-landen. Andere dan Asean-landen worden in de gelegenheid gesteld ‘to follow up and evaluate drug situations in each [Asean] country quickly so that prevention and suppression of narcotics can be carried out in a timely fashion’. Klinkt mooi, maar wat het concreet betekent, weet ik niet. Waar komt het centrum trouwens, wat wordt de bezetting, wie financiert, wanneer wordt het operationeel?

Minister Paiboon Khumchaya (Justitie) zegt dat het drugsprobleem kritiek blijft in Asean, met name de instroom van drugs uit de Gouden Driehoek aan de grens van Thailand, Laos en Myanmar. Drugs, zoals crystal methamphetamine uit Afrika en cocaïne uit Zuid-Amerika, worden Asean binnengesmokkeld en vervolgens gedistribueerd naar landen als China, Japan, Zuid-Korea en Australië, aldus Paiboon. Thailand is het trefpunt van de drugskoeriers, die gebruik maken van de regionale luchthavens, zoals Koh Samui en Phuket.

Drugsverslaafden in de Europese Unie en Afrika zijn de grootste gebruikers van ya ice, Thailand is de belangrijkste markt voor ya ba (methamphetamine tabletten). Ya ba wordt ook verspreid onder arbeiders die in Singapore, Maleisië en Israël werken. De drugs worden geproduceerd in Myanmar en via Laos en Cambodja naar Thailand getransporteerd.

– De NCPO is uitgebreid van zes naar vijftien leden. Onder de negen nieuwe zijn twee prominente [woordkeus krant] burgers: juridisch expert en voormalig senaatsvoorzitter Meechai Ruchupan en Somkid Jatusripitak, voormalig minister van Financiën. De zes ouwetjes mogen blijven. Meechai en Somkid zijn de eerste burgers in de verder uit militairen bestaande juntaleiding.

– De gemeentepolitie van Bangkok spendeert 100 miljoen baht voor de aanschaf van 1.500 bewakingscamera’s en redline camera’s op 300 plaatsen. Ze hebben tot doel de verkeersveiligheid te vergroten en de naleving van verkeersregels af te dwingen. Naar verwachting hangen ze er tegen volgend jaar.

– Dorpelingen in Phitsanulok hebben in Noen Maprang vlakbij nationaal park Thung Salaeng Luang een zeldzame krokodil gevonden. Het dier zwom in de Khlong Chompoo. Volgens de dorpelingen zouden er twee exemplaren zijn, maar verslaggevers zagen gisteren slechts één exemplaar: 3 meter lang met op een afstandje twintig eieren. Het dier werd trouwens al in mei opgemerkt, maar pas nu hebben de dorpelingen de autoriteiten gevraagd het beest te beschermen.

– De exploitant van de Airport Rail Link (ARL), de lightrail verbinding tussen Suvarnabhumi en het centrum van Bangkok, belooft dat de dienst niet wordt stopgezet voor onderhoud van het materieel. Thans zijn vier van de negen treinen voor onderhoud uit de dienstregeling gehaald. De overige vijf hebben ook dringend behoefte aan een onderhoudsbeurt, maar ARL hoopt dat ze kunnen blijven rijden na tijdelijke reparaties aan remmen en het elektrisch systeem.

De ARL zegt de teruggebrachte frequentie weer te willen opvoeren vanwege de lange wachttijden voor passagiers. Dagelijks maken 50.000 tot 60.000 passagiers gebruik van de verbinding.

Volgens de ARL is het vertraagde groot onderhoud te wijten aan ‘enkele administratieve probleempjes en misverstanden bij aandeelhouders’, wat een mooie omschrijving is voor wanbeheer. Het groot onderhoud heeft volgens eerdere berichten een jaar vertraging opgelopen omdat er nog geen budget voor was, reserveonderdelen nog besteld moesten worden en Duitse experts moesten worden ingevlogen.

– Grote delen van het middengebied van de oostelijke provincie Trat zijn gisterochtend na zware regens onder water gelopen. Boosdoener was een actieve zuidwest moesson boven de Andaman zee en de Golf van Thailand.

Het Meteorological Department heeft de bewoners van negen provincies gewaarschuwd voor zware regens en voor hoge golven in de Golf van Thailand en de Andaman zee. Die kunnen een hoogte van wel 2 tot 4 meter bereiken. Kleine bootjes kunnen maar beter niet uitvaren, grote dienen uiterst voorzichtig te manoeuvreren. De bewoners op Koh Chang en Koh Kut zijn gewaarschuwd voor overstromingen, runoff (water dat van de bergen komt) en grondverschuivingen.

– Wishfull thinking of zou het waar zijn? De VS en Japan lijken hun houding tegenover Thailand versoepeld te hebben nu het land een kabinet heeft. De krant meent dit moeten concluderen uit een ontmoeting van minister Thanasak Patimaprakorn (Buitenlandse Zaken) met de Amerikaanse en Japanse ambassadeur.

Vrijdag sprak de Amerikaanse ambassadeur Kristie Kenney met Thanasak, het hoofd van het economisch team van de NCPO, de staatssecretaris van BuZa en Thanasak’s team. Thanasak heeft de VS om advies gevraagd op het gebied van diverse hervormingszaken, waaronder democratisering, juridische hervormingen en goed bestuur. Kenney beloofde het verzoek door te spelen aan Washington. Op haar beurt vroeg ze Thailand steun te verlenen aan enkele kwesties die de VS in de komende algemene vergadering van de VN aan de orde wil stellen. Die hebben betrekking op islamitische militanten in Syrië en Irak.

De Japanse ambassadeur heeft Thanasak uitgenodigd voor een bezoek aan zijn land. Het Verenigd Koninkrijk kijkt nog de kat uit de boom; het volgt de politieke ontwikkelingen en de routekaart van de NCPO op de voet, aldus bronnen. De Britse ambassadeur had voorafgaand aan de eedaflegging van Prayuth’s kabinet een ontmoeting met het hoofd van de afdeling European Affairs van BuZa.

– Nieuwe bezems vegen schoon, luidt de uitdrukking en die is zeker van toepassing bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het kabinet heeft besloten 37 topambtenaren en gouverneurs over te plaatsen. De meesten van hun opvolgers zijn ‘close to the NCPO’, hetgeen de krant van een bron heeft vernomen. Gedurende de regering Abhisit (die aan Yingluck’s bewind vooraf ging) bezetten ze belangrijke posten, maar onder Yingluck werden ze op inactieve posten geplaatst.

– Zes studenten van de Rajamangala University of Technology Uthen Thawai campus zijn aangehouden in verband met de dood van twee studenten van het Pathumwan Institute of Technology (PIT). Die twee werden vrijdag doodgeschoten, terwijl ze op de motorfiets reden, vermoedelijk als wraak voor de dood van een Uthen Thawai studente vorige maand. Volgens de politie hebben de zes bekend. Vier van hen waren klasgenoten van de studente. Ze vermoedden dat ze door PIT-studenten was gedood.

De zes hebben trouwens nog meer op hun kerfstok. Ze schoten op 1 september een student van hun eigen opleiding dood in Ramkhamhaeng. Foutje, ze dachten dat het een PIT-student was. Ook deze beschieting hebben ze bekend.

Verder brachten de ouders van een 17-jarige student hun zoon naar de politie. Hij beschoot vrijdag in een trein in Bangkok een andere student, die daarbij zwaar gewond raakte. Verklaring: ik had een hekel aan hem nadat ik hem een paar keer op de trein had ontmoet.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Voorspeld herstel toerisme blijft uit
Britse regering waarschuwt: wees voorzichtig op je reis in Thailand

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website