Minister Plodprasop Suraswadi nam vorige week vrijdag aan het strand van Ao Phrao op Koh Samet een duik in de zee. Uiteraard om zich door de media te laten fotograferen, want daar houdt hij wel van. De minister had tevoren beter kunnen spreken met milieudeskundigen, want dan zou hij niet zo gretig zijn geweest om dit staaltje propaganda ten beste te geven.

Het Pollution Control Department had namelijk hoge concentraties kwik in het water gevonden (29 maal de limiet) en het Marine and Coastal Resources Department had een te hoog niveau aan Total Petroleum Hydrocarbon gevonden, pepert Wasant Techawongtham de minister in.

Een zwemmende minister en vis etende functionarissen, voordat alle testresultaten bekend zijn, verhogen alleen maar het wantrouwen van de bevolking, schrijft Wasant in zijn wekelijkse rubriek Plain Talk in Bangkok Post. ‘Wat je moet doen is de bevolking en toeristen precies vertellen wat de situatie is. Dat lijkt in te druisen tegen het instinct van ambtenaren, maar geloof me, mensen waarderen die houding. Optimistische en dus misleidende berichten verspreiden is niet de juiste respons.’

De regering en oliegigant PTT blijven samenspannen om de lichtgelovigheid van de bevolking op de proef te stellen, vindt Wasant. De fact-finding commissie die woensdag dochterbedrijf PTTGC van elke schuld vrijpleitte, is door het bedrijf zelf benoemd en kwam ‘verrassend snel’ met haar conclusies.

Op internet wordt inmiddels gepleit voor een onafhankelijk onderzoek, omdat de fact-finding commissie uit ambtenaren en experts bestond die geneigd zijn het bedrijf te begunstigen. Pikant detail: de minister van Natural Resources and Environment is voorzitter geweest van de raad van bestuur van PTT. (Bron: Bangkok Post, 16 augustus 2013)

– De oogkleppen die studenten tijdens een examen aan de Kasetsart universiteit moesten dragen om spieken te voorkomen, zullen niet meer worden gebruikt. Dit zegt Nattadon Rungruangkitkrai, docent aan de faculteit agro-industrie, in reactie op de kritiek die de foto van het examen op Facebook heeft opgeroepen.

Gisteren gaf hij een persconferentie waarop hij vertelde dat de oogkleppen een idee van de studenten was. Een week voor het examen had hij met hen gesproken over verschillende methodes om afkijken te voorkomen. De studenten zelf suggereerden de kleppen.

‘Het was een afspraak tussen ons. Geen enkele student is gedwongen het hoofddeksel te dragen. Integendeel, ze waren allemaal blij om het te doen en vonden het wel leuk. Tijdens het examen voelden ze zich meer ontspannen.’

Nattadon legde uit dat de kleppen niet bedoeld waren om de indruk te wekken dat de studenten van Kasetsart vaak spieken. Hij maakte zijn excuses voor het geval de foto tot gevolg heeft dat mensen zijn studenten negatief beoordelen.

Faculteitsdeken Tanaboon Sajjaanantakul staat vierkant achter de docent. ‘De staf vertrouwt studenten. Het idee voor de hoed was alleen maar bedoeld om te voorkomen dat studenten zich zouden laten verleiden om te spieken.’ De deken weerspreekt de kritiek dat de oogkleppen een bewijs van slecht onderwijs zijn.

Tijdens de persconferentie kreeg de docent steun van twee studenten. ‘Ik ben boos dat de kleppen zulke negatieve reacties hebben opgeroepen’, aldus een van hen. ‘De kleppen hielpen ons om afleiding tijdens het examen te voorkomen.’ Alle honderd studenten slaagden voor het examen.

– De regering keurt het gebruik van excessief geweld in Egypte af en roept de strijdende partijen op om te stoppen met het geweld, dat al honderden levens heeft geëist. Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) zegt dat de regering zich ernstig zorgen maakt over de verslechterende situatie in Egypte. Hij doet een beroep op de interim-regering om de veiligheid van buitenlanders die in Egypte wonen, te garanderen. Wanneer het geweld verergert, gaat Thailand zijn onderdanen evacueren.

In Egypte wonen circa tweeduizend Thai, voornamelijk in Caïro. De Thaise ambassade heeft hen al gevraagd zich voor te bereiden op een eventuele evacuatie en noodzakelijke spullen als kleding en medicijnen in gereedheid te brengen. Verzamelplaatsen zijn geregeld en voor elke plaats is een coördinator aangesteld.

Met Egypt Air heeft overleg plaatsgevonden om de Thais naar een derde land te vliegen. Ook de Royal Thai Air Force wordt daarvoor ingezet. Boten en voertuigen om Thais over zee en land te evacueren zijn ook al geregeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Turkije, Jordanië, de VAE en Griekenland gevraagd in het geval van evacuatie soepel te zijn met het verlenen van visa.

Tot nu toe heeft geen enkele Thai aangegeven naar huis te willen terugkeren, zegt Surapong. De minister weerspreekt kritiek van studenten dat het ministerie traag heeft gereageerd op de onlusten. De ambassade heeft donderdag gewaarschuwd negen gevaarlijke plaatsen in Caïro te mijden.

– Stop met het hypotheeksysteem voor rijst en zoek andere manieren om het inkomen van Thaise boeren te verhogen. Dit pleidooi houdt het Thailand Development Research Institute nu regering en boerenbonden over voortzetting van het systeem onderhandelen.

Viroj Na Ranong, directeur gezondheidseconomie en landbouw, zei gisteren op het forum ‘Rethink the Future for Thai rice’, georganiseerd door het TDRI, dat veel boeren hun bedrijf opgeven, alhoewel de regering hen probeert over te halen in de sector te blijven door hogere prijzen te beloven. Viroj wijst erop dat de waarde van agrarische producten tussen 2008 en 2011 is gedaald van 11,3 naar 7,7 procent van het bruto binnenlands product.

Uit een recente studie van het TDRI is gebleken dat 500.000 boeren vermogend zijn en 1,3 miljoen boeren arm. De meeste rijke boeren leven van het verbouwen van rijst tegen 16 procent van de arme boeren. Dit wijst er volgens Viroj op dat rijke boeren meer profiteren van het hypotheeksysteem dan arme boeren.

Nipon Poapongsakorn, directeur van de sector economie van het TDRI, zei tijdens het forum dat het hypotheeksysteem de arbeidsproductiviteit niet verhoogt. Het systeem dwingt boeren hun oogst te vergroten door tweemaal rijst te verbouwen, wat ze alleen maar kunnen doen door het overmatig gebruik van chemicaliën, resulterend in een slechte kwaliteit rijst.

Als alternatief noemde Nipon het beleid van de Amerikaanse regering. Die koopt geen rijst op, maar betaalt 70 tot 85 procent van het verschil tussen target en marktprijzen. De subsidie komt niet uit leningen, zoals in Thailand, maar komt ten laste van de begroting.

Een tegengeluid liet directeur Wiboonlasana Ruamraksa van het Department of Internal Trade horen. ‘Het systeem heeft sinds de introductie de kwaliteit van leven van boeren verbeterd’, zei zij. ‘Doel van het systeem is om de levensstandaard van boeren op hetzelfde peil te brengen als die van boeren in ontwikkelde landen.’

– Minister Chadchart Sittipunt (Transport) is met een derde klas trein van Bangkok naar Surin gereisd om uit eerste hand een indruk te krijgen van de service van de State Railway of Thailand (SRT). Het bedrijf had hij tevoren niet ingelicht over zijn reis. [Maar blijkbaar wel de pers, want ik zag een foto van hem in Daily News.]

Onderweg sprak hij met passagiers en personeel en luisterde naar hun klachten en suggesties. De minister maakte het ritje naar aanleiding van het voornemen van de SRT om het derdeklas kaartje 10 procent duurder te maken. Het ministerie heeft daarvoor geen toestemming verleend. De trein waarmee Chadchart reisde, vertrok 30 minuten te laat.

– Het kantoor van de Bang Yi Khan distilleerderij bij de King Rama VIII brug in Bangkok wordt opgevijzeld ter bescherming tegen overstromingen. Het gebouw werd tijdens het bewind van koning Rama V gebouwd en staat op de Monumentenlijst.

– Op 21 juli werd de lokale canvasser (stemmenwerver) Surin Khongthong (45) in Na Bon (Nakhon Si Thammarat) vermoord. De broer van het slachtoffer heeft de Crime Suppression Division gisteren gevraagd de moord te onderzoeken omdat de politie van Na Bon het onderzoek heeft gestopt. De politie zegt de moordenaar niet te kunnen identificeren alhoewel er wel een bewakingscamera bij de plaats delict hing.

Surin was eigenaar van een boksschool. Hij werd beschoten terwijl hij met zijn auto reed. Daarin zaten ook vier boksers, van wie twee werden gewond. De broer vermoedt dat Surin werd vermoord vanwege een conflict met een gemeenteraadslid, voor wie hij eerder stemmen had geworven.

– De politie heeft een 20-jarige man uit Oezbekistan verhoord in verband met de vondst van een dode vrouw in een koffer. De koffer, waaraan nog het prijskaartje van 9.690 baht hing, werd donderdag bij het waterpompstation Phra Khanong in Klong Toey (Bangkok) door een werknemer opgemerkt. Rond de ogen, neus en nek van het slachtoffer was tape gebonden en haar haar was uitgevallen.

– De politieofficier die woensdag een M16 afschoot in het politiebureau Bang Yi Rua (Bangkok) is donderdag gearresteerd toen hij op het punt stond bij de grenspost Three Pagodas in Kanchanaburi de grens met Myanmar over te steken. Nadat de man in het bureau enkele salvo’s had afgevuurd, was hij hij er met achterlating van vuurwapen en ammunitie in een Honda vandoor gegaan. Niemand raakte gewond.

– Amper had vice-premier Pracha Promnok laten weten dat de vredesgesprekken met verzetsgroep BRN over het geweld in het Zuiden doorgaan, of het geweld laaide er weer op. In Rueso (Narathiwat) werden gisteravond vier agenten doodgeschoten. Opstandelingen op motorfietsen hadden hen gevolgd. Ze gooiden een granaat naar de pickup truck waarin de agenten zaten, en namen hen onder vuur met M16 geweren. Door de granaatontploffing belandde de wagen in een greppel. Twee opstandelingen stapten van de motorfiets en maakten het karwei af.

Negenhonderd meter verder werd een granaat naar een militaire post in een rubberplantage afgevuurd. Daarbij raakte niemand gewond. Andere opstandelingen strooiden kraaienpoten bij de plaats waar de agenten waren vermoord. Eén verdachte is aangehouden.

De mededeling van Pracha houdt verband met de eisen die de BRN heeft gesteld aan voortgang van de gesprekken. Enkele zijn volgens hem acceptabel, enkele worden bestudeerd. Een eis die moeilijk ligt, is de vrijlating van verdachten die worden beschuldigd van overtreding van de noodverordening die in het gebied van kracht is.

– Oppositiepartij Democraten en de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) zijn bereid gezamenlijk op te trekken tegen de amnestiewet en de door Thaksin gesteunde regering. Parlementslid Nipit Intarasombat, die met PAD-woordvoerder Parnthep Pourpongpan heeft gesproken, zegt dat beide partijen elkaar nu beter begrijpen en vanaf nu af aan verwachten samen te werken bij de bestrijding van het ‘Thaksin regime’. ‘We zjn het erover eens dat een gebrek aan eenheid tussen verschillende groepen de anti-Thaksin beweging verzwakt.’

De samenwerking kent wel beperkingen. PAD-leiders zijn vrij op borgtocht en mogen geen politieke rally’s bijwonen, Democratische parlementsleden kunnen hun parlementszetel niet opgeven om zich bij de straatprotesten te voegen. PAD-leider Sondhi Limthongkul heeft dat laatste voorgesteld.

– Een groep parlementsleden van regeringspartij Pheu Thai stelt voor artikel 3 van het amnestievoorstel van Worachai Hema te wijzigen. Vorige week werd het voorstel  in eerste lezing door het parlement goedgekeurd. Een commissie bestudeert momenteel het voorstel en die kan wijzigingen voorstellen.

De wijziging komt erop neer dat alle groepen ongeacht hun politieke kleur van de amnestie profiteren. Amnestie zou ook moeten gelden voor de periode januari 2005 tot de militaire coup in september 2006 omdat toen verschillende malen de noodverordening van kracht is verklaard en mensen zijn aangehouden. In het voorstel Worachai geldt de amnestie vanaf de militaire coup.

– De aanschaf van 200 digitale klokken (kosten 10 miljoen baht) voor het parlement krijgt een staartje. De anti-corruptie commissie van het parlement gaat parlements secretaris-generaal Suwichak Nakvatcharachai aan de tand voelen. De commissie had al eerder om een toelichting gevraagd maar de SG had geweigerd documentatie te overhandigen. De commissie zet ook vraagtekens achter de aanschaf van honderd warm- en koudwaterdispensers, die elk 70.000 baht kostten.

Democratisch parlementslid Vachara Phetthong heeft een verzoekschrift bij de National Anti-Corruption Commission ingediend met de vraag een onderzoek in te stellen tegen de kamervoorzitter. Die heeft 10 mijoen baht gebruikt voor de 5-daagse ontvangst van zijn Zuid-Koreaanse counterpart.

Varia

– Thailand heeft geelhemden, roodhemden, multi-coloured hemden, witte maskers; onuitputtelijk is de fantasie van actievoerders om hun protest een image te geven. Dinsdag protesteerden een groep boeren, waaronder leden van de Northern Farmers Federation en de People’s Movement for a Just Society (Pmove) voor de provinciale rechtbank van Chiang Mai.

Bangkok Post maakte er geen melding van; wel het vrijdagzusje Guru. De boeren droegen geitenmaskers om aan te geven dat ze scapegoats (zondebok) zijn. Het protest had te maken met rechtzaken die tegen boeren lopen, omdat ze illegaal overheidsland in bezit zouden hebben genomen. Meer details geeft het bericht niet, maar het was Guru dan ook alleen maar te doen om de maskers. Een fotootje levert het bewijs.

– Nog meer Guru. Wel eens gehoord van het Paleo dieet? Ik niet. In een artikel over culinaire trends wordt het dieet genoemd, dat bestaat uit voedsel dat onze voorouders aten in de pre-landbouwtijd: vlees, vis, groentes, fruit, eieren en noten. Het eten kan besteld worden bij Paleo Robbie en wordt aan huis of kantoor bezorgd.

Ook aardig: cafés voor katten en honden. Guru noemt er vier. In Coffee & Puppy zijn maaltijden voor hond en baasje/bazinnetje verkrijgbaar. Hondenliefhebbers kunnnen ook de zaak afhuren om er de verjaardag van hun hond te vieren.

Economisch nieuws

– Het gaat goed met de vastgoedmarkt, alhoewel volgens de Bank of Thailand een beetje te goed. Dit jaar worden naar verwachting 125.000 nieuwe wooneenheden geregistreerd en dat is een record in 15 jaar. De centrale bank waarschuwt voor een overaanbod met name langs metroroutes en voor huizenbezitters met betalingsproblemen.

Banken hebben al hun criteria bij het verlenen van een hypotheek verscherpt door de lening-waarde verhouding te verlagen. Maar tot een afkoeling van de woningmarkt heeft dat nog niet geleid. Vorig jaar werd al een record bereikt en dit jaar zal dat niet anders zijn. Het zijn vooral condominiums die als warme broodjes over de toonbank gaan.

De duurste huizen in Bangkok staan in Ratchaphruek. Ze kosten 127 miljoen baht per stuk maar daarvoor heb je dan ook een woning van twee verdiepingen met een oppervlakte van 287 vierkante wah (1 wah=2 meter). Van de 12 staan er nog 8 te koop. Een goede tweede zijn huizen in Granada Pinklao, die gemiddeld 82,3 miljoen kosten. Er zijn 19 van verkocht, 22 staan nog te koop. Op de derde plaats The Royal Residence met wooneenheden van 49,6 miljoen baht.

Foto homepagina: Soldaten demonstreren dat ze goed getraind zijn bij een bord waarop premier en minister van Defensie Yingluck wordt welkom geheten. Yingluck bracht gisteren een bezoek aan de legerbasis in Phra Nakhon.

www.dickvanderlug.nl – Bron: Bangkok Post

8 reacties op “Nieuws uit Thailand – 17 augustus 2013”

 1. Tino Kuis zegt op

  Als de Democraten gaan aanschurken tegen de PAD (de geelhemden) is dat slecht nieuws en ondergraaft het de geloofwaardigheid van de Democraten. De PAD (ook wel spottend ‘People Against Democracy’ genoemd) is een (semi)fascistische organisatie die uitsluitend de belangen van de elite dient en het ‘kiezersvee’ aan de kant wil zetten.

  • HansNL zegt op

   Wellicht, waarde Tino, heb je gelijk in je observaties en gevolgtrekkingen dat de PAD ondemocratische op zijn minst, en wellicht zelfs wel “fascistische” neigingen zou hebben.

   Maar, waarde Tino, hou zou je dan de politiek van de Firma T en de adepten willen noemen?
   Democratisch wellicht?

   Ik heb wat andere ideetjes over democratische dingetjes.
   En ik kan het intimideren van politiek andersdenkenden, het kopen van stemmen binnen en buiten het parlement, het terroriseren van andersdenkenden, geel, multikleurig, wit gemaskerd of hoe ze er ook uitgedost mogen zijn, niet echt van een heel democratische inborst beschouwen.

   Laat ik het zo zeggen, in de recente Aziatische geschiedenis na WO2 hebben twee landen op zijn minst meegemaakt wat Thailand nu dreigt mee te gaan maken.
   Het verworden tot een “familiebedrijf”.

   Zoiets als Indonesie meegemaakt heeft en nog immer meemaakt onder de Suharto familie, en idem zoiets als de Filippijnen meemaken onder de Marcos familie.

   Inderdaad, ik zou dit eerder als fascistisch betitelen als waar bijvoorbeeld de PAD in Thailand voor staat.

   Maar zoals gezegd, eerder en vaker, Thailand, let op uw zaak.

   En Tino, gelukkig tellen onze meningen totaal niet mee.
   Neemt niet weg dat we er best een eigen mening op na mogen houden.
   Maar om de PAD fascistisch te noemen, beste Tino, daarmee ga je mij toch wel een pietsie te ver.

   Immers, populistische maatregelen zijn in de geschiedenis ten alle tijde het ideale vehikel geweest om “fascistische” bewinden te promoten.
   Net als het kopen van stemmen, net als het uit een positie van krappe meerderheid in parlementen het doordrukken van wetten en maatregelen die voor bijna de andere helft van de bevolking niet te pruimen zijn.

   En daarin, beste Tino, denk ik toch dat mijn stem niet gaat naar de PAD…….

   • Tino Kuis zegt op

    Beste Hans,
    Waarom al die verhalen over Thaksin? Ik zei iets over de PAD.
    De laatste keer dat ik met iemand daarover sprak in deze ‘Rode Provincie’ noemde ik Thaksin een dictatoriale figuur, met (semi)fascistische neigingen, gezien zijn arrogante houding, zijn cronyisme, zijn pogingen de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken, zijn intimidatie van de oppositie, zijn wrede ‘War on Drugs’. Ik werd toen uitgescholden voor een geelhemd. Ik praat er maar niet meer over hier. Ik heb geen sympathie voor Thaksin maar wel voor de meeste idealen van de roodhemden. Dat wil niet zeggen dat ik mijn ogen sluit voor voor misstanden in die beweging. Thaksin moet ophouden zich met dit land te bemoeien, terugkomen en zijn gevangenisstraf uitzitten (liefst nog wat meer voor zijn ‘War on Drugs’), dat is waar ik ernstig van mening verschil met de meeste roodhemden.
    Het is een bekende maar onfaire discusietruc om, als iemand iets zegt ten nadele van de ene kant, daar niet op in te gaan maar de andere kant te gaan beschuldigen, beschuldigingen waar ik het overigens voor een groot deel mee eens ben. Wat dat betreft had je niet de moeite hoeven nemen mij op de gebreken van Thaksin, Marcos en Soeharto te wijzen.
    Ik laat mij niet in een (Egyptische) positie dwingen: je bent óf voor óf tegen ons. Je bent óf kanariegeel óf bloedrood. Ik wil al die zaken onafhankelijk kunnen bekijken.
    En dan daag ik je uit. Bestudeer het politieke programma van de geelhemden, en vertel me wat je er van vindt. Daar sprak ik over en jij gaf mij al voor een deel gelijk: dat de PAD ‘wellicht…op zijn minst ondemocratisch is en misschien zelfs wat fascistisch neigingen zou hebben’, dat las ik toch goed? Laat dat wellicht maar weg.

 2. mariaberg zegt op

  Het Paleo dieet, in Nederland bekent, onder de naam Oer dieet, bestaat al heel lang en word door heel wat mensen gegeten. Alle meel en suiker producten, niet eten en je bent er.

 3. Lije Vanonschot zegt op

  Het Paleo-dieet gaat ervan uit dat er iets mis ging toen de oermens graan begon te verbouwen en te consumeren, hoewel daardoor de hongersnood verdween. Zo het graan niet was ontdekt was vermoedelijk de mensheid uitgestorven, maar de oermens was niet gebouwd op het eten van (gluten en) graan, en de evolutie heeft tot op heden dat zo gelaten. Waar de meeste huidige dieten op stoelen is: verminder je inname van koolhydraten, dus van graan (ook van brood), rijst en aardappelen. En natuurlijk van suiker en bier (en ook andere alcoholica). De huidige grootindustrie trakteert ons op suikerwaters (de frisdranken), knibbelknabbel koolhydraten zoals chips (meestal zwaar gezouten ook nog) en ja al die moderniteiten die had de oermens niet, en die mens was groter en sterker dan wij nu zijn. Het genoemde rijtje aan koolhydraten (van brood tot en met bier en chips) kun je maar het beste helemaal schrappen uit je menu. Blijven nog de groenten die behalve maar weinig koolhydraten veel vezels bevatten, zonder welke een goede spijsvertering onmogelijk is en uiteraard het fruit, waar de mens een natuurlijke behoefte aan heeft. (Astronouten die uit de ruimte terugkeren snakken er naar). Fruit bevat natuurlijk wel suiker (en een banaan is een koolhydratenbom) maar volg maar niet de raad van sommige dieetgoeroes die het fruit verbannen en de gemiste vitamines via pillen je willen doen innemen.
  Koolhydraten kunnen niet veel anders dan alleen maar in de vorm van vet worden opgeslagen. Die eenzijdigheid heeft vet niet en vet is dan ook NIET -neem daar even goed nota van- de grote dikmaker. Wel is het ene vet het andere niet (dierlijk contra plantaardig, vlees contra vis; te veel vleesvet daar krijg je het van aan je hart). Het voert mij te ver -en ik weet niet alles- om daar verder op in te gaan. Ik zou zeggen goochel eens wat. Op vooral niet te vergeten “Okinawa”. Het juiste dieet is van levensbelang.

 4. egon wout zegt op

  Waar is de mening van Tino Kuis op gebaseerd om de PAD fascistisch te noemen?Beter ware het om eens de definitie van fascisme te lezen of de geschiedenis te analyseren wat onder fascisme wordt verstaan.Om de middenstand { de supporters van de PAD} onder de fascisten te scharen is onverdiend en getuigt van weinig inzicht in de politieke realiteit in Thailand.Aanbevelenswaardig ook om de geschiedenis van de protesten van de PAD te beschouwen,dan zal blijken dat Kuis,s mening waarlijk de plank volmaakt misslaat.Teveel geluisterd naar de rode terroristische propaganda.Iemand die al jaren in Thailand woont{?} zou beter moeten weten.Ik ben hoogst verontwaardigd over deze aantijgingen zonder enig bewiijs.Zo komen de leugens in de wereld.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik kan hier heel veel over zeggen, maar laat ik het kort houden. Lees mijn posting op thailandblog:
   https://www.thailandblog.nl/politiek/geelhemden-en-roodhemden/
   en dit met citaat en oordeel zelf:
   http://en.wikipedia.org/wiki/People's_Alliance_for_Democracy
   Citaat:
   Citing the claimed failure of popular democracy in Thailand, the PAD has suggested constitutional amendments that would make Parliament a largely royally appointed body.[25][26] It was strongly opposed to Thaksin’s populist economic policies and attempts to decentralize political power. The Asian Human Rights Commission has noted of the PAD and their agenda that, “although they may not describe themselves as fascist, have fascist qualities.”[27] The PAD is largely composed of royalists, has regularly invoked king Bhumibol Adulyadej in its protests, and has claimed that its enemies are disloyal to the monarchy.[28][29][30] It has openly called for the military and Thailand’s traditional elite to take a greater role in politics.[31] The PAD is fiercely anti-Cambodian, with PAD leader and Foreign Minister Kasit Piromya calling Cambodian Prime Minister Hun Sen a “gangster” or “tramp”, “deranged”, and speculated that he was a “slave” of Thaksin.[32]
   Ik luister naar en lees over beide beide kampen. Je hoeft het niet met me eens zijn, maar mij beschuldigen van onwetendheid en bias is onzin.

 5. egon wout zegt op

  Het beste voorbeeld wat fascisme inhoudt zijn de gebeurtenissen geinstigeerd door de bruine hemden in de jaren 30 in Duitsland: intimidatie, moorden, geen vrijheid van meningsuiting etc. Het vergelijken van de PAD hiermede is waanzin. Het steunen van het koningshuis is bepaaldelijk geen fascistische factor. Het merendeel der Thai is uiterst koningsgezind en is geen karakteristiek van de PAD maar vrijwel van het gehele Thaise volk m.u.v. de harde kern der roodhemden zoals haar voorzitter (Helsinki declaratie: waar rook is is vuur). Niet alleen de PAD was tegen de populist policies: vrijwel iedere econoom en andere weldenkenden waren tegen (geef het vistuig maar niet de vis; kijk naar het rijst fiasco o.a., ik kan talloze voorbeelden geven zoals ik in een van mijn commentaren heb gedaan). Tegen Hun Sen getuigt van een hoge moraliteit: dit vriendje van Thaksin is a “thug” zoals algemeen bekend is. Fantastisch dat je naar beide kampen luistert maar je gebrek aan analytisch vermogen is verontrustend. Iemand die al jaren in Thailand woont zou uit eigen ervaring beter moeten weten en niet voor zoete koek slikken wat wordt gepubliceerd. Herinner je je de verslaggeving van de BBC over de 2010 gebeurtenissen, dat bedoel ik. Gezien wat je eerder schreef inderdaad bias en teleurstellende onwetendheid.

  Redactie: Spaties geplaatst na punten en komma’s. Dat is gebruikelijk en het verhoogt de leesbaarheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website