De Chulalongkorn universiteit, Thailand’s meest prestigieuze universiteit, heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de European Organisation for Nuclear Research (Cern) in Genève. Thailand krijgt voortaan de beschikking over alle gegevens en researchresultaten van Cern.

Twee wetenschappers van Cern bezochten gisteren Thailand en zetten hun handtekening. Ze gaven ook een korte uiteenzetting van de vermoedelijke vondst van het zogeheten Higgs deeltje.

Thailand is het eerste land in Asean dat met Cern gaat samenwerken. De relatie met Cern werd in 2003 door prinses Sirindhorn geïnitieerd. Sindsdien hebben verschillende Thaise studenten en academici bij Cern een training gevolgd.

– Pheu Thai wil het Constitutionele Hof aan banden leggen. Het vonnis van vrijdag bevalt de regeringspartij niet,omdat het Hof ingegrepen heeft in het wetgevend proces. Het vonniste dat aan de door Pheu Thai gewenste grondwetwijziging een referendum vooraf dient te gaan, omdat de grondwet van 2007 ook bij referendum is goedgekeurd.

Concreet wil Pheu Thai dat alleen de procureur-generaal een procedure kan starten bij het Hof en niet willekeurig welke andere persoon of partij, zoals nu gebeurd is. De opstelling van de regeringspartij sluit aan bij de voorstellen van Nitirat, een groep progressieve juristen van de Thammasat universiteit. Die bepleiten opheffing van het Hof, dat volgens hen zijn bevoegdheden heeft overschreden.

De regering heeft nog geen duidelijk standpunt ingenomen en wacht een advies van de Raad van State af. De controversiële grondwetwijziging, waarbij een burgerassemblee wordt ingesteld om de grondwet te herzien, is in twee termijnen door het parlement behandeld. Het Hof legde op 1 juni de derde termijn stil. In augustus komt het parlement weer bijeen.

Oppositieleider Abhisit zegt dat het vonnis helder is. De bevolking dient geraadpleegd te worden om te bepalen of ze zit te wachten op wijziging van de grondwet. Hij roept de regering op zich te concentreren op economische kwesties en anti-overstromingsmaatregelen, die veel belangrijker zijn dan het debat over de grondwetwijziging.

– Koning Bhumibol is herstellende van een subdural [?] bloeding waardoor zijn rechterhand ging tintelen. Zijn bezoek aan het Khao Cha-ngum bodemrehabilitatieproject in Photharam, gepland voor vandaag, is vervallen. De koning krijgt intraveneus medicijnen toegediend. Volgens het Royal Household Bureau zijn bloeddruk, hartslag en ademhaling weer normaal. Talloze Thais verzamelen zich dezer dagen bij het Siriraj ziekenhuis om de vorst beterschap te wensen en voor hem te bidden.

– Niet alleen Cambodja, zoals eerder bericht, maar ook Thailand zal woensdag troepen terugtrekken uit het gebied rond Hindu-tempel Preah Vihear. Dit heeft minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) bevestigd. Woensdag is het precies een jaar geleden dat het International Hof van Justitie in Den Haag een gedemilitariseerde zone instelde en beide landen beval hun troepen uit het gebied terug te trekken.

Hoeveel troepen Thailand woensdag weghaalt, is niet bekend gemaakt. Cambodja trekt 485 soldaten terug van de tempel; ze worden vervangen door grens- en toeristenpolitie. De Thaise troepen worden ook vervangen door grenspolitie onder bevel van het leger.

De minister himself gaat woensdag naar het gebied om de terugtrekking te observeren, zijn Thaise counterpart doet hetzelfde.

– Bij vier bomaanslagen in het district Bannang Sata (Yala) zijn vrijdagavond drie personen gewond geraakt en alle geldautomaten gingen offline. Eén bom ontplofte, de andere drie werden tijdig gedetoneerd. Kort na de aanslagen werden drie M79 granaten afgevuurd op politiewoningen en een vijfde bom in een vuilnisvat werd gedetoneerd. Volgens de politie waren tien opstandelingen verantwoordelijk voor de aanslagen. Ze waren blijkbaar op de hoogte van de plaats en het bereik van de bewakingscamera’s bij de ATM’s, want geen van hen werd gefilmd toen ze de aanval uitvoerden.

– De ministers van Buitenlandse Zaken van Asean hebben vorige week geen overeenstemming bereikt over de maritieme conflicten in de Zuid-Chinese zee. China en de Filippijnen claimen beide de Scarborough Coal. De vier Aseanlanden Filippijnen, Brunei, Vietnam en Maleisië liggen in de clinch met China over het eigendom van de Spratly eilanden. Vietnam heeft onlangs geprotesteerd tegen een aankondiging van de China National Offshore Oil Corp. Die heeft de inschrijving geopend op negen olie- en gasvelden, die voor een deel in Vietnamese wateren liggen.

– Laos heeft Thailand, Vietnam en Cambodja uitgenodigd voor een 2-daags bezoek aan de geplande Xayaburi-dam. Deelnemers aan de inspectie worden gebriefd over het onderzoek van Zwitserse en Franse consultants naar de milieugevolgen van de aanleg.

De uitnodiging volgt op een bezoek van minister Hillary Clinton aan Laos. Zij heeft de Laotiaanse regering opgeroepen meer studies te doen. Minister-president Thonsing Thammavong heeft Clinton verzekerd dat het project niet doorgaat zonder toestemming van de buurlanden. Volgens International Rivers, een Amerikaanse organisatie, is het werk aan de dam al begonnen.

– Nog meer Xayaburi-dam. Dorpelingen van het Network of People in Eight Mekong Provinces stappen naar de Administrative Court. Ze klagen de Electricity Generating Authority of Thailand (Egat) en drie andere staatsbedrijven aan en eisen dat de rechtbank de koopovereenkomst tussen Egat en de ontwikkelaar van de dam nietig verklaart. Egat koopt 95 procent van de elektriciteit die door de dam opgewekt gaat worden. Volgens de klagers heeft de dam een verwoestend effect op de visstand, dus op het levensonderhoud van de mensen die afhankelijk zijn van de visserij.

– Een school in Bang Bua Thong (Nonthaburi) heeft zijn deuren gesloten nadat twee leerlingen mond- en klauwzeer (HFMD) hadden opgelopen. De school blijft vijf dagen dicht en wordt gedesinfecteerd. Volgens de minister van Volksgezondheid heeft de agressieve variant van HFMD, die in Cambodja dodelijke slachtoffers maakt, Thailand nog niet bereikt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website