Aan het leven van de 50 jaar oude mannetjes olifant Khlao is abrupt een eind gekomen. De jumbo werd bij de Lop Buri rivier in het district Phra Nakhon Si Ayutthaya gisteren gevonden: vergiftigd en zonder slagtanden. Bij het dier vond de politie zaagbladen en bouten van een elektrische zaag en enkele bananen, die vermoedelijk gif bevatten.

Volgens Khlao’s mahout moeten de daders amateurs zijn geweest, want professionals zouden de slagtanden veel dichter bij de snuit hebben doorgezaagd. Khlao was, aldus de eigenaar van een andere olifant, een auspicious (voorspoedig, goeds voorspellend) olifant die ooit een keer meeliep in een koninklijke processie in Ayutthaya waarbij de vorst giften kreeg. Khlao speelde ook mee in de film Alexander the Great die deels in Thailand is opgenomen.

Het lichaam van Khlao is is gisteren begraven. Monniken voerden een ceremonie uit opdat het dier in vrede rust.

– Nog meer ivoor. De autoriteiten willen een steviger greep op de handel in ivoor van gedomesticeerde olifanten. Daartoe zal de Wild Animals Preservation and Protection Act van 1992 gewijzigd moeten worden.

De voorgenomen wetswijziging heeft tot doel de ivoorvoorraad in elke winkel te inventariseren en te fotograferen. Vastgelegd worden aantal, gewicht en hoogte. De directeur van het Wildlife Conservation Office van de DNP zegt dat gegevens over de kopers nodig zijn om uit te zoeken waar het ivoor naar toe gaat. Die maatregelen moeten ook voor olifantenkampen gelden.

‘We hebben er vertrouwen in dat die maatregelen voldoende zijn om het het aantal ivoren producten van gedomesticeerde olifanten op de markt onder controle te krijgen en tevens illegale orders voor Afrikaans ivoor te voorkomen.’ Volgens haar kan het verschil tussen gedomesticeerd en Afrikaans ivoor gemakkelijk met een DNA-test worden vastgesteld.

Nipon Chotiban, hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP), zegt daarentegen dat de illegale ivoorhandel lastig onder controle te krijgen is omdat het uitermate moeilijk is het verschil tussen ivoor van gedomesticeerde olifanten (waarin gehandeld mag worden) en in het wild levende olifanten (handel verboden) vast te stellen.

Volgens Traffic, een NGO die zich met wildbeheer bezighoudt, is Thailand medeschuldig aan het stropen van olifanten in Afrika. Ze worden met uitsterven bedreigd. Het aantal ivoren voorwerpen die in Bangkok te koop zijn, is de afgelopen achttien maanden verdrievoudigd en dat kan geen zuivere koffie zijn. In haar openingstoespraak van de Cites-conventie beloofde premier Yingluck vorig jaar dat Thailand de handel in ivoor aan banden zou leggen.

– De politie heeft gisteren op het parkeerterrein van een ziekenhuis in Ramkhamhaeng (Bangkok) een man aangehouden die in het bezit was van een zeven maanden oude Aziatische zwarte beer. Het beertje zat in een kooi op zijn pickup truck. Hij had er een dekzeil overheen gelegd om ontdekking te voorkomen. De politie was gewaarschuwd door de DNP, die een tip had gekregen van een informant dat een jager een moeder en baby beer in zijn bezit had, afkomstig uit het nationaal park in Phetchaburi. De moeder zou gedood zijn en haar vlees was verkocht op de markt. De baby beer was onderweg naar weekendmarkt Chatuchak.

– Oud-premier Thaksin, in 2008 het land ontvlucht om een gevangenisstraf van 2 jaar te ontlopen, viert dit jaar zijn verjaardag (26 juli; hij wordt 65) niet in Hong Kong maar in Parijs. Hij blijft uit de buurt omdat hij bang is dat een plek dichterbij wordt gezien als een politieke daad.

Veel politici van voormalig regeringspartij Pheu Thai zullen er deze keer niet bij kunnen zijn, want de junta heeft hen verboden naar het buitenland te reizen. Onduidelijk is of zusje Yingluck, die de afgelopen twee jaar aan het roer van het land stond, van de partij is. Daarvoor heeft ze toestemming van de junta nodig.

De traditionele viering in Wat Kaew Fa in Nonthaburi vervalt. Singthong Buachum, voormalig Pheu Thai kandidaat bij de (ongeldig verklaarde) verkiezingen van februari voor de distictszetel van Bangkok, zegt dat de huidige politieke omstandigheden zich niet lenen voor zo’n evenement omdat het land bestuurd wordt door het leger. Thaksin is het daarmee eens, volgens hem.

Voormalig Democratisch parlementslid Watchara Phetthong doet maar weer eens een beroep op Thaksin om terug te keren en zijn straf te ondergaan. Hij roept de junta op om bij de Franse autoriteiten te vragen om Thaksin’s uitwijzing. Thaksin woont in Dubai sinds de militaire coup in september 2006. Hij kwam tussentijds terug, maar heeft sinds 2008 geen voet meer op Thailand’s bodem gezet.

– Thailand en Myanmar gaan samenwerken om de 130.000 vluchtelingen uit Thailand naar het buurland te repatriëren. Tijdens zijn wekelijks tv-praatje op vrijdag zei coupleider Prayuth Chan-ocha de kwestie besproken te hebben met de opperbevelhebber van de Myanmarese strijdkrachten, die vorige week een bezoek aan Thailand bracht. De twee landen gaan er samen voor zorgen dat de vluchtelingen veilig kunnen terugkeren ‘in overeenstemming met humanitaire principes’, aldus Prayuth.

– De junta heeft 10 miljard baht uitgetrokken voor plannen om drugshandel uit te bannen en voor het rehabiliteren van drugsverslaafden. Voor de hernieuwde poging om de drugsproblematiek onder controle te krijgen werken vier ministeries samen met het Office of the Narcotics Control Board [waar ik gisteren langs reed; indrukwekkend gebouw].

Prioriteit krijgen inspecties in gevangenissen; provinciale gouverneurs hoeven daarvoor geen toestemming meer te vragen van het Corrections Department. Daardoor kan sneller gehandeld worden tegen gedetineerden die ervan verdacht worden vanuit de cel drugstransacties te verrichten.

Verdachten die er met een voorwaardelijke straf vanaf zijn gekomen, worden verplicht zich regelmatig te melden bij het Probation Department. Hun urine wordt dan onderzocht op drugssporen. Volgens de huidige wetgeving moet daarvoor eerst toestemming worden gevraagd.

Thailand telt naar schatting 1,2 miljoen drugsverslaafden. Slechts de helft doorloopt een afkickprogramma.

– Het schijnt een belangrijk signaal te zijn, want Bangkok Post opent er vandaag mee. Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council (een adviesorgaan van de koning), is voor een bezoek aan China uitgenodigd ter gelegenheid van 40 jaar diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. Volgens de permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken onderstreept de uitnodiging de nauwe en langdurige verhouding tussen China en Thailand.

De diplomatieke banden met China werden door premier Kukrit Pramoj op 1 juli 1975 vastgelegd. Prem bouwde ze tussen 1980 en 1988 als premier verder uit. Chinese leiders die sindsdien Thailand bezochten, gingen altijd even bij hem langs.

Sihasak leidde gisteren een Thaise delegatie, die de Second China-Thailand Strategic Dialogue bijwoonde. De dialoog heeft tot doel de bilaterale banden op het gebied van handel en regionale samenwerking aan te halen.

– In september krijgt Thailand een interim-regering, maar de junta houdt nog een stevige vinger in de pap [wat de krant al eerder meldde]. Coupleider Prayuth Chan-ocha zei gisteren in zijn wekelijks tv-praatje dat de regering verantwoordelijk is voor het runnen van het land en de NCPO voor de nationale veiligheid. Ze zullen nauw gaan samenwerken, gezamenlijk vergaderen en informatie uitwisselen.

Volgens sommigen houdt de NCPO een ijzeren greep op het nieuwe bestuur, maar Prayuth relativeerde dit; hij zei dat de NCPO de regering gaat adviseren en aanbevelingen zal doen.

– De gisteren gearresteerde Narongsak Plaiaram (31) heeft drie granaataanvallen tijdens de anti-regeringsprotesten bekend: Shinawatra Tower 3 (7 maart), NACC-kantoor (27 maart) en op demonstranten (29 maart). Hij kreeg 3.000 tot 4.000 baht voor elke aanval ‘van iemand in Lat Phrao’. Tegen de man was door de krijgsraad een arrestatiebevel uitgevaardigd en hij had zich moeten melden bij het leger.

De politie verwacht binnenkort nog meer verdachten van granaataanvallen te arresteren. [Waarom deed de politie dat niet eerder?] In een appartement in Thung Khru (Bangkok) heeft ze een grote hoeveelheid oorlogswapens en munitie gevonden. Die zouden tegen anti-regerings demonstranten worden gebruikt.

– Sinds de coup op 22 mei zijn dertien personen aangehouden op verdenking van majesteitsschennis. Sombat Boonngam-anong, leider van de Red Sunday groep, vreest dat het politieke hervormingsproces wordt ondermijnd wanneer dit doorgaat. Het ‘botte juridische wapen’ zal alleen maar meer schade aan de monarchie toebrengen, zegt hij. Sombat, vrij op borgtocht, maakt zich zorgen over degenen die borgtocht is geweigerd.

Niran Pitakwatchara, lid van de National Human Rights Commission, herinnert eraan dat al een aantal jaar steeds vaker naar artikel 112 van de grondwet wordt gegrepen. Dat is problematisch, want vaak zijn die beschuldigingen politiek gemotiveerd en dat maakt politieke conflicten extra gecompliceerd. ‘Hoe meer arrestaties worden verricht, hoe meer het revered institution wordt gepolitiseerd.’

– Loterijverkopers op de Ratchdamnoen Klang Avenue en straatverkopers bij de Supreme Court vragen de junta de plannen van de gemeente Bangkok om hen te verwijderen, te herzien. Die plannen hebben tot doel de stad te verfraaien. Bij de gemeente en de Supreme Court krijgen de klagers geen gehoor, dus nu proberen ze het maar eens bij de junta.

City Hall wil het trottoir tussen het parlement en de tempel van de Emerald Buddha schoonvegen. De historische weg is een belangrijke toeristische trekpleister maar het is er al lang een onordelijke toestand, zegt Vichai Sagprapai, adviseur van de gouverneur van Bangkok.

Bij de Kok Wua kruising staan honderd lotenverkopers, die een deel van het voetpad blokkeren. Vichai wil dat de verkopers een ‘offer aan het publiek brengen door de voetpaden aan de mensen terug te geven’. City Hall biedt hen vier andere locaties aan. Op de Ratchadamnoen Klang Avenue mogen ze tot woensdag blijven; daarna moeten ze hun biezen pakken. Bij de Supreme Court moeten ze verdwijnen omdat ze de bouwwerkzaamheden hinderen.

– Politie en leger hebben een grote klopjacht ingezet op een groep opstandelingen die donderdag het adjunct-hoofd van een politiebureau en twee agenten hebben doodgeschoten. Ze werden in hun pickup truck belaagd toen ze naar hun werk terugkeerden na het Ramadan avondgebed in een moskee in Krong Pinang (Yala). Volgens getuigen werden ze door acht opstandelingen belaagd, die zich schuil hielden in een rubberplantage. Toen andere politiepatrouilles arriveerden, volgde een vuurgevecht van 10 minuten. Een van de aanvallers moet gewond zijn geraakt, getuige bloedsporen. Ook een dorpsbewoner werd bij het vuurgevecht gewond.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Verkrachter van Kaem kreeg hulp van collega

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 12 juli 2014”

 1. Wil zegt op

  Lees ik het goed ? , geen gevangenisstraf maar € 70,– (B 3.000,-) boete voor een granaat aanval!
  En wij in Nederland maar beweren dat er bij ons te laag gestraft wordt. Dit is werkelijk te gek voor
  woorden.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Wil U leest het niet goed. Hij kreeg 3.000 tot 4.000 baht van zijn opdrachtgever.

   • Wil zegt op

    Inderdaad, sorry ik zeg het altijd tegen een ander “beter lezen”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website