Twee in een beschermd bosgebied aangelegde vakantieparken in Saraburi zijn gisteren door de autoriteiten gesloten. Dat wil zeggen, ze hebben er een bord neergezet met de mededeling dat ze gesloten zijn.

Het gaat om Muaklek Hillside en Notting Hill Resort in het district Muak Lek. Ze liggen in de bosreservaten Tha Rit, Lam Thong Lang en Lam Phaya Klang.

De eigenaren kregen op 16 juni al het bevel hun tent te sluiten, maar daar hadden ze lak aan. Vandaar dat de junta een inspectieteam optuigde bestaande uit vertegenwoordigers van de Public Sector Anti-Corruption Commission en de provincie alsmede soldaten.

De PACC doet onderzoek naar de eigendomsverhoudingen. Er zouden drie zakenmensen bij betrokken zijn. Ook wordt gekeken of ambtenaren een handje hebben geholpen. Om hoeveel rai het precies gaat, is nog onduidelijk. Daar gaat de bosdienst een onderzoek naar doen. Het wachten is op een rechtelijke uitspraak, voordat de grond kan worden teruggevorderd.

– Niet alleen de korenworm doet zich tegoed aan de rijstvoorraden van de regering, maar ook muizen en duiven nemen er graag een hapje van. In twee pakhuizen in Wang Noi (Ayutthaya) stuitten inspectieteams op dode muizen (foto homepagina) en duiven, die blijkbaar de vreetfilm La Grande Bouffe* hadden nagespeeld.

In die pakhuizen lag een grote hoeveelheid rijst los verspreid over de vloer. De voorraad was ook verontreinigd met korenwormen en insecten. In een derde pakhuis waren de rijstzakken ondeskundig opgestapeld, waardoor rijst beschadigd was. Het ontsmettingssysteem was verouderd. Tot nu toe zijn in Ayutthaya zes pakhuizen geïnspecteerd; acht komen nog aan de beurt.

In de provincie Buri Ram kreeg een pakhuis in Nang Rong een bezoek. Er liggen 30.000 zakken rijst bestemd voor de export, maar van de 41.349 opgeslagen zakken voldoen slechts 5.000 aan exportcriteria. Zo’n 10.000 zakken bevatten rijst van inferieure kwaliteit. Die lag er al meer dan twee jaar.

* La Grande Bouffe is een Frans-Italiaanse speelfilm uit 1973. Vier rijke vrienden besluiten collectief zelfmoord te plegen. Ze sterven na een weekend met een extreme orgie van uitgebreide schranspartijen en heel veel seks.

– Het bestuur van de spoorwegen gaat het contract van gouverneur Prapas Chongsanguan ‘herzien’ en daar is Soithip Traisuth, de hoogste ambtelijke baas van het ministerie van Transport, het van harte mee eens.

Prapas bungelt; hij is [onder andere op de social media] overladen met kritiek vanwege de verkrachting van en moord op de 13-jarige Kaem, zaterdagnacht in de nachttrein Surat Thani-Bangkok. Vooralsnog legt Prapas de oproepen om ontslag te nemen, naast zich neer.

Soithip heeft in bedekte termen al aangedrongen op zijn ontslag, maar ze zegt dat het bestuur van de SRT zich wel dient te houden aan de contractvoorwaarden. Ze neemt het de SRT kwalijk dat de verdachte ondanks zijn strafblad is aangenomen. Naar verluidt zou de verdachte familie zijn van een staflid op het hoofdstation Hua Lamphong, dat verantwoordelijk is voor de rekrutering van personeel.

Het ministerie is van plan de verkoop en consumptie van alcoholische dranken in treinen te verbieden. Dit naar aanleiding van het feit dat de verdachte samen met collega’s stevig had ingenomen in de trein.

– Zaterdag begint de boeddhistische vastentijd en ter gelegenheid daarvan worden op veel plaatsen in de Isaan gigagrote vuurpijlen (bang fai) de lucht in geschoten. Aeronautical Radio of Thailand, die het luchtverkeer regelt, wil strengere maatregelen: er moet een limiet komen op de hoogte die deze dingen bereiken.

Aerothai maakt zich met name zorgen over opgevoerde pijlen die een hoogte van 20.000 voet kunnen bereiken. Normaal bereiken ze een hoogte van 7.000 tot 8.000 voet. Veel deelnemers vervangen de houten huls door PVC en stoppen er krachtiger kruit in. Verder worden de evenementen ook in de rest van het jaar gehouden. Er wordt, zoals op zoveel in Thailand, stevig op gegokt.

De opgevoerde pijlen kunnen volgens Aerothai-president Sarinee Sangprasit vliegtuigen hinderen. Lao Airlines heeft al toestemming aan Aerothai gevraagd voor een andere vluchtroute. Sarinee zegt dat 25 procent van alle binnenkomende vluchten in Thailand over het Noordoosten gaan. Vorig jaar werd ze geïnformeerd over 1.200 festivals. De eerste zes maanden van dit jaar zijn er 800 aangemeld. Het enige wat Aerothai kan doen is piloten waarschuwen, maar ze is niet bevoegd de feestjes te verbieden.

– Buitenlandse militaire attachés hebben voorgesteld om internationale organisaties een zetel te geven in de te vormen hervormingsraad. Dat voorstel werd gisteren gedaan tijdens een briefing door het Intelligence Department van het leger en de NCPO. Of dat gaat gebeuren, kon NCPO-woordvoerder Winthai Suwaree na afloop niet zeggen, omdat de samenstelling van de raad pas besproken wordt wanneer de voorlopige grondwet van kracht wordt. [Die ligt momenteel bij de Raad van State.] Sinds vorige maand worden de attachés wekelijks gebriefd.

– De verdachte van de fatale beschieting van een protestleider tijdens een demonstratie tegen de voorverkiezingen in januari in Bang Na is dinsdag in zijn woning in Samut Prakan aangehouden. In het huis werd een 11 mm pistool gevonden.

De op de plaats delict gevonden kogels en patronen komen overeen met een pistool dat bij de politie geregistreerd staat met als eigenaar de nu aangehouden verdachte. Getuigen die destijds gewond raakten, hebben bevestigd dat de verdachte drie meter vanaf de demonstratie stond. De verdachte ontkent.

– Vijf jaar na de verkrachting van een 14-jarige meisje in Kalasin heeft de dader vrij kunnen lopen, maar daaraan is met zijn arrestatie voor een textielfabriek in Samut Sakhon een eind gekomen. De verdachte heeft bekend in dronken toestand het meisje in het huis van een vriend te hebben verkracht. De man had het meisje gezegd haar mond te houden anders zou hij haar opnieuw te grazen nemen.

– Tijdens een inval in een winkelpand in Bang Lamung (Chon Buri) zijn zestig gokautomaten in beslag genomen. Acht mannen werden in de boeien geslagen. Het pand zou binnenkort als gokhal opengaan. Een van de aandeelhouders is de zoon van politieagent in Rayong.

– Een zware storm heeft 842 huizen in de zuidelijke provincies Phatthalung, Phangnga en Nakhon Si Thammarat beschadigd, aldus het Department of Disaster Prevention and Mitigation. Eén man raakte gewond. De stormwaarschuwing blijf tot morgen van kracht.

– Zouden ze het geloven, de twee Amerikaanse journalisten van The New York Times, die van waarnemend minister van Buitenlandse Zaken Sihasak Phuangketkeow te horen kregen dat de militaire coup verschilt van coups in andere landen, omdat die ‘benevolent intentions’ heeft? Sihasak die in New York was voor een vergadering van United Nations Economic and Social Council, sprak een uur op hen in.

‘Ik heb ze uitgelegd waarom de NCPO de macht heeft overgenomen. De coup heeft tot doel de vrede te herstellen en de democratie verder te brengen. Het was Thailand’s laatste kans om het land naar een normale staat terug te voeren’, aldus Sihasak die nog meer interessante ontmoetingen had, maar die laat ik maar weg.

– Grote schoonmaak bij de Government Pharmaceutical Organisation. Vandaag treden tien bestuursleden af. Mocht iemand dat denken: de uittocht heeft niets te maken met de recente eis van acht gezondheidsclubs om het veld te ruimen, zegt GPO bestuursvoorzitter Pipat Yingseree.

Ze vertrekken omdat de NCPO heeft aangedrongen op nieuw bloed in bestuursraden. [Lees: de Yingluck getrouwen moeten ophoepelen.] Vier leden vertrekken niet, waaronder de permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid.

De acht gezondheidsclubs deponeerden maandag een klacht over het slechte functioneren van het bestuur bij de NCPO. Volgens hen wordt de GPO steeds ‘zwakker en zwakker’. De huidige bestuursvoorzitter zou gelden hebben misbruikt voor een reisje naar de VS, golfspel, brandstof en zijn mobiele telefoon. Ze verwijten de directeur de productie van enkele medicijnen te hebben stopgezet. Staatsziekenhuizen zouden al medicijnen tekort komen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Verdachte treinmoord verkrachtte eerder twee collega’s
Verkrachte vrouw herleeft de nachtmerrie van 2001

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 10 juli 2014”

  1. colin de Jong zegt op

    Ja zo gaat dat hier in Thailand. Geld is macht en macht is vaak vrijspraak. Maar zelden komen ze in het gevang, want zaken kunnen vaak gemakkelijk worden afgekocht. Money talks !!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website