Vier magazijnen van de SPI Group, een fabriek in schuim en plastic producten in Si Ratcha (Chon Buri), zijn gisteren in de as gelegd. De brandweer zette tien wagens in. Ze had een uur nodig om de brand onder controle te krijgen.

Werknemers vertelden voorafgaand aan de brand een explosie te hebben gehoord. De neus van omwonenden werd onaangenaam geprikkeld door een chemische stank, maar die was snel verdwenen. De brand brak uit tijdens een wisseling van de ploegen. De schade bedraagt 50 miljoen baht.

– Bangkok Post noteert vandaag geen enthousiaste reacties op de ontmoeting donderdag van roodhemdleider Korkaew Pikulthong en geelhemdwoordvoerder Parnthep Pourpongpan, maar de kop ‘Experts hose down hopes for amnesty’ is zwaar overdreven, want die is gebaseerd op zegge en schrijve twee bronnen, die overigens genuanceerd negatief reageren.

Somchai Srisutthiyakorn, voorzitter van de Political Development Council, noemt het gesprek ‘positief’, maar hij constateert wel dat beide kampen nog steeds verdeeld zijn over de details van de amnestievoorstellen, die zijn ingediend door het UDD (roodhemden), het Independent Committee for Promotion of the Rule of Law en Nitirat, een groep juristen van de Thammasat universiteit.

Beide zijden [geel- en roodhemden] willen nog steeds dat iemand verantwoordelijk wordt gehouden voor het politieke geweld. Somchai wijst er ook op dat de twee leiders die met elkaar spraken, niet de ultieme leiders zijn, dus hun opvattingen zijn niet representatief voor hun achterban. ‘Ik denk niet dat Korkaew andere topmannen en de rechter- en linkervleugel van het UDD kan overtuigen.’

Sombat Thamrongthanyawong, president van het National Institute of Development Administration, zegt dat het gesprek erin geslaagd is een vertrouwensbasis tussen beide zijden te leggen. Maar hij denkt dat de ontmoeting meer tot doel had hun achterban gerust te stellen dan dat het een echte poging tot verzoening was.

Korkaew en Parnthep kwamen vorige week bijeen op initiatief van de vice-kamervoorzitter. Ze werden het eens over twee amnestievoorstellen [bovenop de drie bestaande]: amnestie voor demonstranten die de noodverordening hebben overtreden en de vorming van een commissie die besluit of anderen, zoals de protestleiders, voor amnestie in aanmerking kunnen komen.

En alsof er nu al niet genoeg voorstellen zijn, komt oppositiepartij Democraten ook met een eigen amnestievoorstel. Ook in dit voorstel krijgen overtreders van de toendertijd geldende noodverordening amnestie en worden personenen die een misdrijf pleegden, daarvan uitgesloten. Protestleiders die opriepen tot onrust, moeten volgens de Democraten worden gestraft.

– Ruim 1 miljoen gastarbeiders uit Myanmar hebben zich nog steeds niet laten legaliseren, hetgeen niet zo verwonderlijk is want in sommige gevallen kost hen dat 15.000 baht. Dat bedrag noemt de ambassadeur van Myanmar, Tin Win. Myanmar rekent 600 baht voor documenten, Thailand tussen 1.800 en 3.000 baht en wie het overige geld incasseert, zei hij niet. [Maar kunnen we wel raden: vermoedelijk tussenpersonen.]

Myanmar’s vice-minister van Werkgelegenheid Myint Thein, op bezoek in Bangkok, drong er gisteren bij de regering op aan de migranten meer tijd te gunnen het zogeheten verificatieproces te doorlopen. De termijn die op 14 december afliep, is verlengd tot 16 maart, waarna niet-geregistreerde Myanmarezen het risico lopen het land uitgezet te worden. Thein hoopt dat opnieuw uitstel wordt verleend, wanneer het niet lukt die 1 miljoen migranten tijdig te registreren.

– Ik schreef het eerder: het moddergooien is in volle gang nu regeringspartij Pheu Thai en oppositiepartij Democraten strijden om de gouverneurspost van Bangkok. Nu is de modder voor Pheu Thai-kandidaat Pongsapat Pongcharoen, die in 2009 als adjunct-hoofd van de landelijke politie het Programma van Eisen voor de afgebroken bouw van 396 politiebureaus en 163 politiedienstflats heeft ondertekend.

Daarin is vastgelegd dat de aannemer een voorschot van 15 procent zou krijgen en dat heeft de staat schade berokkend, zegt woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij. Bovendien krijgt regeringspartij Pheu Thai ervan langs, omdat die de huidige situatie met onafgemaakte bureaus laat voortbestaan.

Chavanond eist dat Tarit Pengdith, hoofd van het Department of Special Investigation dat onderzoek naar de zaak doet, Pongsapat voor verhoor oproept, zoals hij ook Suthep Thaugsuban en Abhisit wil verhoren. Suthep was vice-minister-president toen het werk werd gegund en Abhisit zou een brief van ontevreden aannemers hebben genegeerd die kritiek hadden op de aanbestedingsprocedure.

De aanval op Pongsapat heeft al weer een tegenreactie opgeroepen. Jirayu Huangsap, Pheu Thai parlementslid voor Bangkok, zegt dat de Democraten weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor het fiasco. ‘De Democratische partij probeert nu een zondebok te vinden en heeft gekozen voor de aanval op Pongsapat, de rivaal [van de Democraten] voor de post van gouverneur.’ Jirayu wijst erop dat Pongsapat zijn handtekening zette toen de Democraten aan de macht waren en hij werkte samen met een door de regering benoemde commissie.

Kortom: wie van moddergevechten houdt, moet beslist deze affaire op de voet volgen. Voor meer details zie voorgaande afleveringen van Nieuws uit Thailand en de website van de krant.

– Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha steunt het voorstel van vice-minister-president Chalerm Yubamrung om in sommige gebieden in het Zuiden een avondklok in te stellen. Prayuth zegt dat zo’n avondklok geen totaal verbod op reizen inhoudt. Wie voor zijn werk gedurende die periode het huis uit moet, kan toestemming aan de autoriteiten vragen.

Chalerm lanceerde het idee woendag naar aanleiding van de moordaanslagen in Yaring (Pattani) op boeren uit Sing Buri en in Krong Pinang (Yala) op vier fruitverkopers uit Rayong. Vrijdag bespreekt Chalerm het idee met veiligheidsdiensten.

– De man die ervan verdacht wordt tijdens de lunchpauze in de schoolkantine een onderwijzer in koelen bloede te hebben vermoord, is gisteren tijdens een vuurgevecht met veiligheidstroepen in Pattani doodgeschoten. Politie en soldaten belegerden aan het eind van de ochtend een huis in Sai Buri. De militant die zich daarin bevond, opende het vuur op de troepen en vluchtte het bos in. Daar vond een vuurgevecht van zo’n 10 minuten plaats. Tegen de man, de 31-jarige Suhaidee Tahe, liepen acht arrestatiebevelen.

In Yarang is gisteren een defensievrijwilliger vanuit een hinderlaag doodgeschoten. Zijn collega werd gewond.

– Suan Dusit Poll concludeert op basis van een peiling onder 414 kiesgerechtigde Bangkokianen dat 35 procent van de kiezers op 3 maart bij de gouverneursverkiezing niet gaat stemmen omdat ze de politiek beu zijn. 29 procent heeft een mooie smoes: die moet die dag werken. 18 procent heeft nog geen keuze bepaald [In andere peilingen is dat 40 procent] of heeft geen voorkeur voor een van de kandidaten, 12 procent vindt het verspilling van tijd en 6 procent kan niet stemmen vanwege problemen met documenten.

– Tijdens een vuurgevecht vrijdagnacht in het district Muang (Nan) tussen twee bendes loan sharks (geldwoekeraars) is één persoon om het leven gekomen en zijn vijf ernstig gewond geraakt. Het vuurgevecht vond plaats bij een huis waar de zes mannen hadden zitten drinken. De aanvallers arriveerden 30 man sterk met geweren, messen en stompe voorwerpen. Twee van hen zijn inmiddels aangehouden.

– De man van wie de gastank van zijn Mercedes-Benz explodeerde waarna een garage in Taling Chan (Bangkok) in de as werd gelegd, zal worden vervolgd voor nalatigheid en beschadiging van eigendommen. Hij ligt momenteel met 40 procent brandwonden op de IC van het Siraraj ziekenhuis en is niet in staat een verklaring af te leggen. Volgens een monteur probeerde de man een probleem met zijn LPG-tank zelf op te lossen, maar dat ging dus goed mis. Behalve hem werden drie monteurs gewond.

– De controversiële Mae Wong dam in Nakhon Sawan en Kaeng Sua Ten dam in Phrae worden binnen 5 jaar gebouwd, zegt minister Plodprasop Suraswadi. De bouw wordt gefinancierd uit de 350 miljard baht die de regering heeft uitgetrokken voor watermanagementprojecten.

De minister verwacht protesten omdat bewoners geherhuisvest zullen moeten worden. Maar hij beloofde dat de regering haar best zal doen hen te helpen en de negatieve gevolgen zo klein mogelijk te maken.

In Phrae wordt al geprotesteerd. Bewoners hebben een kamp opgeslagen op de beoogde lokatie om te voorkomen dat de autoriteiten die komen inspecteren. Ze hebben zich voorgenomen ‘to fight to the death’. Volgens hen lost de dam het droogte- en overstromingsprobleem in het stroomgebied van de Yom rivier niet op en het beschadigt het ongerepte teakbos in nationaal park Mae Yom.

De minister erkent dat en belooft dat elk beschadigd terrein wordt vervangen door een driemaal zo groot bosgebied.

Economisch nieuws

– Ondanks verschil van mening over het monetaire beleid van de Bank of Thailand zegt minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) dat hij er niet aan denkt gouverneur Prasart Trairatvorakul voor ontslag voor te dragen. De minister heeft er bij de bank op aangedrongen (en dat is niet de eerste keer) om de policy rate te verlagen, wat volgens hem zou leiden tot een kleinere instroom van buitenlandse kapitaal en de koersstijging van de baht zou ombuigen.

Kittiratt zegt dat de koersstijging niet alleen de export benadeelt maar ze is ook niet goed voor de stabiliseringskosten van de centrale bank. Hij schat dat het verlies van de bank dit jaar zal oplopen van 70 naar 100 miljard baht, omdat de bank de kloof moet opvullen tussen de rente van haar obiligatieuitgaves om liquiditeit uit het systeem te absorberen. Volgens de minister is snelle actie geboden.

‘Het is niet mijn bedoeling iemand in het openbaar uit te dagen, maar ik heb verschillende keren op diplomatieke wijze geprobeerd de bank te waarschuwen en ze negeren me nog steeds. Als minister van Financiën draag ik een zware verantwoordelijkheid inclusief de centrale bank. Ik moet in actie komen om ervoor te zorgen dat problemen worden aangepakt.’

Op 20 februari buigt het Monetary Policy Committee van de bank zich over de policy rate. Economen van naam en faam zeggen dat verlaging van het tarief nauwelijks invloed zal hebben op de instroom van buitenlands kapitaal. Economen van de Zwitserse bank UBS AG noemen verlaging zelfs ‘een ernstige misstap’, omdat die de inflatie zou aanwakkeren en tot een vermogensluchtbel leidt.

– Het is geen nieuw geluid, maar nu hoor je het ook eens van een ander. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) bevestigt dat Thailand opslagruimte voor rijst tekort komt omdat het rijsthypotheeksysteem de productie enorm opstuwt. Immers: de regering belooft elke rijstkorrel op te kopen (voor een prijs die 40 procent boven de marktprijzen ligt), dus boeren zaaien er lustig op los, zich niet bekommerend om de kwaliteit.

De FAO schat dat de voorraad (gepelde) rijst dit jaar oploopt naar 18,2 miljoen ton, een gigantische hoeveelheid vergeleken met voorgaande jaren. Tussen 2008 en 2010 werd gemiddeld 5,4 miljoen ton geproduceerd. [Het hypotheeksysteem was toen niet in werking] In 2011 werd het 7,8 miljoen ton en vorig jaar naar schatting 13 miljoen ton.

Een handelaar bij Emmsons International Ltd in New Delhi, die de markt sinds 1993 op de voet volgt, heeft zorgen over wat er gaat gebeuren met die gigantische voorraad. ‘Dat maakt ons erg nerveus. Want Thailand zal die rijst zeker gaan afstoten. Dan gaat de markt verder naar beneden.’

Het hypotheeksysteem is sinds oktober 2011 van kracht. De FAO schat dat 750.000 ton rijst uit buurlanden is gesmokkeld [om te profiteren van de hoge prijs] tegen 400.000 ton een jaar eerder. Vorig jaar is de export met 37 procent ingezakt naar 6,73 miljoen ton, het laagste niveau sinds 2000, waardoor Thailand is onttroond als ’s werelds rijstexporteur nummer 1.

Thaise rijst kost nu $600 per ton op de wereldmarkt, $200 meer dan Vietnamse rijst. De stijging van de dollar/baht koers is daar mede debet aan.

– De productiekosten van arbeidsintensieve midden- en kleinbedrijven zonder substantiële winstmarge zijn met 25 tot 28 procent gestegen, waardoor ze genoodzaakt zijn de prijs van hun producten met 18 procent te verhogen. Maar gezien de grote concurrentie in de markt, is dat geen reële optie.

Het kan ook anders. Central Trading Co, dat 6.050 jeans (Lee, Wrangler), shirts en onderbroeken per dag produceert, heeft kans gezien de productiekosten te verlagen ondanks de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht. Twee jaar geleden betaalde het 215 baht en vormden de loonkosten 20 procent van de bedrijfskosten. Maar door de productie te stroomlijnen zijn de productiekosten van het bedrijf (2 fabrieken, 650 werknemers) met 7 miljoen baht per jaar teruggebracht.

Hoe speelt het bedrijf dat klaar? Om te beginnen is de foutmarge verminderd: van 13 procent in 2010 naar 3 procent, en dit jaar streeft het naar 0 procent. Verder kan elke werknemer nu gemiddeld twee werkzaamheden uitvoeren. Waren in het verleden 50 personen nodig om 50 shirts te maken, nu zijn dat er 30 per productielijn.

– Cartoon Network Amazone, Thailands eerste waterpark, gaat eind dit jaar open. Het bestaat uit tien thematische entertainmentzones met figuren als Ben 10, de Powerpuff Girls en Finn en Jake in een setting die geïnspireerd op het Amazone regenwoud. Het park ligt in Bang Saray, 20 minuten met de auto vanaf Pattaya.

– Je zou denken dat na beëindiging van de eerste-autoregeling de autoverkoop wel zou inzakken, maar Chevrolet en Mazda melden dat ze in januari 50 procent meer auto’s hebben verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. Chevrolet verkocht 6.039 auto’s en wederom was de Colorado de populairste. Mazda verkocht 5.728 wagens met de Mazda2 Sport vijfdeurs en de Elegance sedan als best verkochte.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website