Het noodparlement (NLA) zet er de sokken in. Gisteren werd de laatste hand gelegd aan zijn aanbevelingen voor de nieuwe grondwet, die door zeventien commissies zijn gedaan. Die aanbevelingen gaat het Constitution Drafting Committee (CDC, commissie die de grondwet schrijft) verwerken tot wetsartikelen.

Het meest controversiële voorstel is de directe verkiezing van premier en kabinet door de bevolking. Een zelfde voorstel is ook al gedaan door een subcommissie van de Nationale Hervormingsraad. Zo’n verkiezing zou een logisch uitvloeisel zijn van het principe van de trias politica: scheiden der machten (uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende macht).

De NLA (National Legislative Assembly) heeft bedacht dat kandidaten een groep dienen te vormen en een lijst van beooogde ministers opstellen. Kandidaten hoeven geen lid van een politieke partij te zijn. Het aantal kandidaten dient het dubbele te zijn van het aantal kabinetsleden.

Om de verkiezingen te winnen is minimaal 35 procent van de stemmen vereist. Haalt geen enkele groep die drempel dan volgt een tweede ronde tussen de twee best scorende groepen.

De twee Kamers van het parlement blijven gehandhaafd, maar ze worden anders gevormd: het Huis van Afgevaardigden via het districtenstelsel en de Senaat komt te bestaan uit leden die worden benoemd door een selectiecommissie. [Thans wordt het Huis deels gekozen via een landelijke kieslijst en de Senaat wordt voor de helft gekozen.]

Andere aanbevelingen hebben onder andere betrekking op het energiebeleid en de National Anti-Corruption Commission, wier bevoegdheden de NLA wil beperken.

De bouwstenen voor de nieuwe grondwet worden behalve door de NLA geleverd door het kabinet, de NCPO (junta), NRC (nationale hervormingsraad) en CDC. Doelstelling is een people-centered, democratische en duurzame wet. Premier Prayut Chan-o-cha benadrukte dat nog eens in zijn wekelijks tv-praatje vrijdagavond. ‘Ik heb het al talloze keren gezegd: de mensen moeten in de kern van alle aspecten staan.’

(Bron: Bangkok Post, 13 december 2014)

1 reactie op “Nieuwe grondwet: Noodparlement zet er de sokken in”

  1. teun zegt op

    Dit is een potentiele bom onder de democratie. Verkiezingen zullen op deze manier eindeloos kunnen gaan duren en tevens kunnen leiden tot een regering van de minderheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website