The Ocean Cleanup interceptor (Najmi Arif / Shutterstock.com)

Het Thaise ‘Department of Marine and Coastal Resources’ heeft een Memorandum of Understanding afgesloten met de Nederlandse milieu NGO ‘The Ocean Cleanup’ over een proefproject in Samut Prakan. De Nederlandse organisatie gaat afval in de Chao Phraya onderscheppen voordat het in zee stroomt. Directeur-generaal Sopon en OC-directeur Boyan Slot zetten woensdag hun handtekening onder de overeenkomst.

The Ocean Cleanup is een niet-gouvernementele organisatie, met als doel om plastic afval op te ruimen uit rivieren en oceanen, middels methoden die zijn bedacht door Boyan Slat (1994), een Nederlandse uitvinder en milieuactivist.

In oktober 2019 introduceerde The Ocean Cleanup zijn nieuwe Interceptor, om oceanen schoon te maken door de invoer van afvalvervuiling dichter bij de bron, rivieren, aan te pakken. Op zonne-energie aangedreven onderscheppingsschepen gebruiken drijvende armen om drijvend afval in de verzameltransporteur te leiden, die afval in dumpsters geleid, op een afneembaar schip eronder. Als deze vol is, stopt het verzamelen totdat het schip is verwijderd, geleegd en teruggebracht naar de Interceptor. De Interceptor kan 50.000 kilo afval per dag uit de rivieren halen. De eerste twee Interceptor-systemen zijn actief in Indonesië en Maleisië, de volgende staan gepland voor Vietnam en de Dominicaanse Republiek en ook Thailand wil met de Nederlanders in zee.

De interceptor wordt op drie plaatsen in de Chao Phraya in Samut Prakan geïnstalleerd, de eerste bij het Chulachomklao Fort. Het onderschepte afval zal gesorteerd worden in overeenstemming met de principes van de circulaire economie.

“Deze innovatie kan ons helpen de hoeveelheid vrij drijvend afval te beperken voordat het de oceaan in stroomt, zodat de gevolgen voor bedreigde zeedieren en kust ecosystemen worden verlicht”, zegt Sopon.

In 2017 verdween 2.172 ton afval dat Thailand produceert, in zee. In 2019 verminderde het volume naar 702 ton nadat de regering enkele maatregelen had genomen om het gebruik van plastic te beperken.

Het Thaise ministerie van Milieu is erg enthousiast en vraagt aan het kabinet om meer samenwerking met Nederland goed te keuren, vooral bij milieukwesties en de circulaire economie.

Bron: Bangkok Post

7 reacties op “Nederlandse organisatie ‘The Ocean Cleanup’ helpt Thailand met rivierafval”

 1. jan zegt op

  Beste Redaktie,

  Dit artikel geeft me een goed gevoel i.e. dat NL bedrijven goed werk doen in Thailand.
  Wordt de boot in Thailand gebouwd of vervoerd?

  Jan

 2. Herman zegt op

  Het blijft toch dweilen met de kraan op. De hele samenleving is echt verslaafd aan plastic. Nergens ter wereld ben zoveel plastic tassen tegengekomen als in Thailand, en dit allerlei maten en kleuren. Zelfs soep koopt men in plastic zak(ken), en de kant en klare mango krijg je in tenminste 3 zakken, ’t. w. een heel kleintje voor suiker/ zuid en leentje voor de (gesneden mango) en de hele zaak nog een in een grotere zak. En de de consumptie de hele troep dumpen, zo niet uit het raam van rijdende auto smijten. Gekker kan je niet maken. Waar blijft de opvoeding en waar blijft de voorlichting op scholen? En als een beetjes de wind uit zuidwesten komt, dan zien de hele zuidwesten kust bezaaid met plastic troep uit Maleisië en zelfs uit Indonesië. Na de storm van afgelopen juli zag ik de hele strand van Khao Lak bezaaid met tonnen plastic flessen, jerrycans, en spuitbussen
  Herman Mosa

  • Johnny BG zegt op

   Het is niet lullig bedoeld maar doet u aan afval scheiden?

   Sinds een jaar doen wij het wel en buiten dat het een educatief karakter heeft (voor iedereen in het huishouden) levert het ook nog wat op. Hoeven vuilnismannen het niet tijdens werktijd uit te zoeken en ze pakken nog wat extra geld door het bij de recyclebedrijven te verkopen.
   Uiteraard is de service naar ons beter als we wat oncourante spullen hebben. Ons helpt ons.

 3. Geronimo zegt op

  Goed nieuws, ik maakte hier al melding van in december 2019 zoals je in de links hierboven kunt zien, maar dan gaat het nu toch eindelijk van start. Zoals men zegt: “Beter laat dan nooit” & “Alle beetjes helpen”.
  Wat mij betreft mag Boyan nog meer bekendheid krijgen op Tv, Radio en social media wereldwijd, zodat nog meer bedrijven en instanties hem kunnen helpen.

  Geronimo

 4. TheoB zegt op

  Misschien ligt het aan mij, maar ik heb moeite om te geloven dat de Thaise overheid, na het nemen van enkele maatregelen, er in geslaagd is om in 2 jaar de hoeveelheid in zee stromend afval met twee-derde te verminderen.

  Goede zaak dat ze ook gebruik willen maken van deze methode om het Thaise plasticprobleem aan te pakken. Ik denk dat er in Thailand behoorlijk veel ervaring is met het verdere verwerken van plastic voor hergebruik.

 5. Alexander zegt op

  De tweede reactie was ook geheel de mijne en het zou dan ook de hoogste tijd worden als men in Thailand vanuit de overheid de bewustwording bij de mensen gaat opwekken, om anders met vuilnis en dus ook plastic om te gaan. Nog veel te vaak zie ik dat men alles over de schouder de berm in gooit, dit zou op de scholen moeten beginnen, om de jeugd te leren niet alles zomaar op straat te gooien.

 6. nicky zegt op

  Toen wij jaren geleden door de klongs voeren zagen we overal schoonmaakbootjes liggen. Bedoeld dus om de klongs op te ruimen. Echter zoals te zien was, zijn ze daar nieuw neergelegd en nooit gebruikt.
  Toen wij in 2000 voor de tweede keer naar Thailand kwamen, had een of andere minister het plan opgevat om de mensen te beboeten bij het weggooien van afval. Zo hing er op (toen nog)Don Muang Airport een groot bord NO LITTERING 3000 BAHT FEE:
  Volgens mij was dit echter heel snel voorbij


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website