De Nederlandse uitvinder Boyan Slat gaat de oceanen bij Thailand ontdoen van de plastic soep. Aan het eind van de onderstaande video zie je dat hij in thailand aan de slag gaat.

Boyan Slat (Delft, 27 juli 1994) is een Nederlandse uitvinder en ondernemer. Hij is oprichter en bestuursvoorzitter van de Stichting The Ocean Cleanup. Hij heeft een Kroatische vader, en een Nederlandse moeder.

Nadat Slat tijdens duiken in de zee in Griekenland geschrokken was van de hoeveelheid plastic in het water, begon hij met het ontwikkelen van een installatie om het drijvende plastic afval op te vangen door gebruik te maken van de natuurlijke stroming in de zee.

In 2012 begon hij aan een studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, maar Slat bleef tegelijkertijd zijn ontwerp verbeteren en richtte The Ocean Cleanup op. Een TEDx-presentatie die hij over het project hield ging eind maart 2013 viraal op internet. Het jaar daarop bracht een inzamelingsactie $2,2 miljoen op voor een test, met 38.000 donateurs uit 160 landen.

The Ocean Cleanup is gevestigd aan de Batavierenstraat te Rotterdam. Sinds de oprichting van de stichting heeft het project meer dan $30 miljoen verzameld voor zijn werkzaamheden om de zogenaamde plasticsoep uit de oceanen op te ruimen.

Bron: Wikipedia

Ingezonden door Geronimo

11 reacties op “Nederlandse uitvinder Boyan Slat van The Ocean Cleanup gaat aan de slag in Thailand”

 1. August zegt op

  Geweldig. Mijn jaren in Thailand ergerde ik me scheel aan de hoeveelheid afval dat overal zwierf. Men leest de laatste tijd dat de buitenlander/toerist hier schuldig aan is. Geloof dit niet want de Thai maakt zelf een vuilnisplaats van hun land. Het werd dan ook tijd dat bijv.de 7-eleven stopte met het verschaffen van plastic zakjes bij wat voor een aankoop dan ook.

  • Henk zegt op

   August :iderdaad geloof ik er ook weinig van dat de toeristen hier schuldig aan zijn ,dat de 7/11 wat rustiger aan moet doen ben ik met je eens maar de plastik zakken in Thailand helemaal uitbannen is in mijn ogen onmogelijk ,kijk maar een naar de enorm druk bezochte markten waar de Thaise mensen na afloop van hun werk hun eten gaan halen ,alles verpakt in plastik zakken ,waar wil je het immers anders in doen ?? Of moeten de mensen die naar hun werk gaan smorgens de potten en pannen al meenemen om daar savonds hun maaltijd in te laten doen ?? Onmogelijk alleemaal in mijn ogen .ook als je onderweg eens trek krijgt in zo een heelijke pancake met bananen ,hoe nee je die mee om die thuis lekker op te peuzelen ?? Wat in mijn ogen de grootste boosdoener is ,dat is de mentaliteit en de opvoeding van de Thaise mensen ,het is een gewoonte om letterlijk ALLES maar uit hun handen te laten vallen .Natuurlijk is de overheid (nergens geen afvalton te vinden ) en de scholen die de kinderen op moeten voeden hier het grootste gedeelte de schuld van .Natuurlijk moeten wij beter omgaan met onze aarde maar om er een grote kliko van te maken is wel het uiterste .Overigens wat die Ocean Cleaner betreft :: Hij ruimt alleen het drijvende plastik op en dat is in mijn ogen nog geen 10 % van wat er in de oceaan zit ,maar alle beetjes helpen natuurlijk .

   • August zegt op

    Henk volledig met je eens. Ik ben destijds in Thailand werkzaam geweest als leraar Engels en tijdens de ochtendceremonie zo nu en dan aandacht besteed aan het afvalprobleem in Thailand. Ja ze waren het altijd met me eens. Maar na schooltijd werden ze opgewacht door ouders/kennissen en voordat ze vertrokken even wat snacks en drinken halen bij de kramen buiten het schoolterrein. Hup op de brommer met de zak frisdrank en een rietje in hun hand. Ik heb, als ik ook op weg naar huis was, diverse malen het zakje met rietje en restantje water/ijs moeten ontwijken als ze dat weggooiden langs de kant van de weg.
    Op de eerste school was het ook een probleem. Op het hele terrein lag altijd troep. Plastic zakjes, blikjes, flesjes. noem maar op. In de buurt wist ik van het bestaan van een soort verzamelpunt van afval. Uiteindelijk de directeur bewogen om eens te gaan praten met de eigenaar daar want dan zou hij bakken kunnen laten maken voor blikjes en flesjes zodat de opbrengst hiervan besteed kon worden aan lesmateriaal of wat dan ook. Ook statiegeld zou een overweging kunnen zijn om de afval te reduceren. Uiteindelijk had de goede man voor bakken gekozen en is de opbrengst ten goede gekomen voor diverse verbeteringen op school.
    Thailand maar ook andere landen hebben een groot afvalprobleem en dat zal zo blijven als de overheid geen initiatief neemt. Een soort van reclamespotje zou wonderen kunnen verrichten. De ouders zijn opgevoed in een tijd waar het normaal was om alles ook maar weg te flikkeren dus die weten ook niet beter. De overheid moet hier de hand in nemen en zolang dat dit niet gebeurt zal er geen verandering plaatsvinden.

  • Yan zegt op

   Een 10-tal jaar geleden vertoefde ik in Isaan…En gepensioneerde lerares ontfermde zich dagelijks over het naar school brengen en terug halen van 2 kindjes. Elke dag kregen die bij het naar huis rijden met de brommer elk zo’n grote beker in een plastic houder met een rietje…Elke dag werden de bekers wanneer leeg en bijna thuis gewoon gedropt al rijdend naast de weg…Het ligt duidelijk aan de opvoeding. En dit geldt voor nog o zovele onaangename dingen in Thailand, zoals bv. het gedrag in het verkeer, het niet kunnen omgaan met frustratie en agressie…enz.

 2. fred zegt op

  Dat zullen ze in Thailand geweldig vinden. Kunnen ze lekker voortdoen zoals ze nu bezig zijn. Als het aan Seven-Eleven hun oren komt gaan ze gelijk weer plastic zakjes uitdelen bij de vleet

 3. Henk zegt op

  Overigens is het verder dweilen met de kraan open zolang het elders in de wereld nog op deze manier gaat ::https://www.facebook.com/watch/?v=819549388501959

 4. Geronimo zegt op

  Bedankt Thaiblog.nl voor het plaatsen van m’n bericht. Ik volg Boyan en “The Ocean Cleanup” al geruime tijd op Instagram maar vind dat hij nog meer aandacht zou moeten krijgen op alle andere social media. (waar hij overigens ook op te vinden is) Voor mij is hij al “Man of the Year” maar het zou heel goed zijn als er wat meer grote bedrijven en instanties kunnen zien wat voor goed werk hij levert en hem daarin misschien zouden kunnen ondersteunen en alle overige mensen wereldwijd hiermee meer bewust maken van het plastic afval dat ze in het rond slingeren.
  Vandaar zeg ik: “spread the word” 😉

 5. Marc zegt op

  Hier in chumphon lang suan weinig problemen
  Hier stoken ze gewoon alles op

 6. Patrick zegt op

  Plastiek is een geweldige uitvinding. Het gedrag van de maatschappij moet veranderen.

 7. aad van vliet zegt op

  Ik heb gisteren op NHK (japans) een uitzending over onze vriend Slat gezien. Hij doet me wat denken aan een beperkte Elon Musk maar dan zonder genoeg geld en een behoorlijke portie fantasie.

  Geronimo.
  En afgelopen week ook op NHK gezien, waarin altijd een thaise bijdrage te zien is: Over 4 maanden krijg je geen plastic zakken meer in de supermarkten om de boodschappen in te doen. Je krijgt dan een kartonnen doos of een katoenen zak zoals in NL.
  Voor groenten en fruit komen er afbreekbare plastic zakjes.

  Nou nog elektrische auotos want de stank hier in Chiang Mai van het verkeer wordt onverdraaglijk.

  Meer NHK zien amigos want anders als je gewend bent en vooruit!

  En In Chiang Mai worden de bermen nu niet meer afgebrand maar gemaaid!

 8. Johnny BG zegt op

  Als Unilever Thailand, CP, Big C, Tesco Lotus, PTT en nog wat van dat soort bedrijven dit initiatief zouden sponsoren en ook zouden gebruiken in het bewustwordingsproces naar hun klanten dan is er hoop dat er ooit begrip is dat plastic niet hetzelfde is als bananenblad.
  In het Westen mag inmiddels iedereen het woord microplastics misschien bekent in de oren klinken maar zie het als PFAS. Het nieuwste onbekende woord van 2019.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website