Maas ondervraagt door de DSI

De Nederlandse journalist en correspondent voor de NOS, Michel Maas, is vandaag in Bangkok om te getuigen in de zaak van de botsing tussen het leger en de redshirt demonstranten op 19 mei 2010.

In de Thaise hoofdstad werd hij ondervraagd door de afdeling Special Investigation (DSI) om onder andere na te gaan wie verantwoordelijk is voor de dood van de Italiaanse persfotograaf Fabio Polenghi.

Michel Maas werd zelf ook getroffen door een kogel en raakte gewond. Op Twitter schrijft hij dat hij de enige is die nog een kogel in zijn bezit heeft: een cruciaal bewijsstuk want alle andere kogels zijn ‘verdwenen’, aldus Maas.

Bij de rellen in 2010, hielden de redshirts een deel van het zakencentrum in Bangkok bezet. Het leger greep hardhandig in en schoot met scherp. Er vielen uiteindelijk 91 doden, waaronder de Italiaanse fotograaf Fabio Polenghi.

Maas, die in de Bangkok Post steevast wordt aangeduid als de heer Mass, vertelde dat hij niet wist wie op hem geschoten heeft. Hij deed op dat moment een live verslag op de radio voor de NOS. Wel wist hij te melden dat het geluid van de schoten kwam uit het gebied waar de soldaten zich bevonden, zo schrijft Bangkok Post.

Luitenant-generaal Worapong van de DSI, verantwoordelijk voor het onderzoek, liet weten dat het onderzoek nog niet is afgerond. Er zullen nog meer buitenlandse getuigen worden ondervraagd.

2 reacties op “Nederlandse journalist Michel Maas in Bangkok voor getuigenis rellen 2010”

  1. Hans van den Pitak zegt op

    Aan de ene kant had je vreedzame demonstranten die met, van het leger gestolen, oorlogstuig schoten op burgers, politie en soldaten, aan de andere kant had je soldaten die, al of niet met scherp, terugschoten. als je daar tussenin gaat staan ben je niet wijs, ook al denk je dat je dat beroepsmatig moet doen. Het gaat een keer mis, zoals toen.

    • Maarten zegt op

      Hans, helemaal mee eens. Zowel burgers als journalisten namen een duidelijk risico door daar aanwezig te zijn. Ik wil niet zeggen dat soldaten een vrijbrief hebben om er op los te schieten, maar in mijn ogen zijn de meeste getroffenen in de eerste plaats zelf verantwoordelijk. Ze hoorden daar immers niet te zijn en waren dikwijls gewaarschuwd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website