Mr. Witoon Boonchoo / Shutterstock.com

De verkiezingen in Thailand staan voor de deur en dan is het tijd voor retoriek en verkiezingsbeloftes. Een aantal partijen waaronder Pheu Thai hebben in programma opgenomen dat ze willen bezuinigen op het Thaise leger. Maar ook de Future Forward Party wil dat het aantal generaals in het leger van 1200 wordt teruggebracht tot 400.

Het ministerie van Defensie gaat nu in de tegenaanval door het defensiebudget te verdedigen door cijfers te publiceren over de uitgaven van 2008 tot 2019 (zie graphic midden).

Daaruit blijkt een flinke toename van het budget, vooral de laatste vier jaar met Prayut aan de macht. Defensiewoordvoerder Kongcheep zij tijdens een persconferentie dat enkele partijen onjuiste informatie verspreiden over de defensie-uitgaven. Hij verwees naar de financiële crisis van 1997 toen het budget werd teruggebracht naar 6,5 procent van de staatsuitgaven tegen gemiddeld 12,7 procent tussen 1993 en 1998. Daardoor was er niet genoeg geld voor training, brandstof en onderhoud van het materieel.

Bron: Bangkok Post

Sinds de crisis is het defensiebudget jaarlijks met gemiddeld 7 procent gestegen, wat volgens Kongcheep niet extreem is. De budgetaanvragen zijn ook gewoon door het parlement goedgekeurd.

Politicoloog Panitan van de Chulalongkorn universiteit wijst erop dat het budget van het ministerie van defensie minder dan 1,6 procent van het BBP bedraagt en het streven is dit terug te brengen naar 1 procent. Thailand’s defensiebudget is volgens hem niet hoog in vergelijking met dat van andere landen in Asean. Het budget van Singapore is zelfs vijfmaal zo hoog als dat van Thailand.

Adjunct-partijleider Korn Chatikavanij (Democraten) schreef gisteren op zijn Facebook-pagina dat de jaarlijkse stijging van het defensiebudget in in de pas loopt met het BBP. Budgetten van andere ministeries zijn ook gestegen. Volgens Korn zijn de defensie uitgaven, vanuit dat licht gezien, zelfs gedaald.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Militairen ontstemt over bezuinigingsplannen van politieke partijen op defensie”

 1. Wim van Beveren zegt op

  Is dat niet vragen om een staatsgreep ?

  • erik zegt op

   Nee hoor! Want na de verkiezingen kan een ‘Tweede Kamer’ worden gekozen die dat best zou willen, maar de Senaat is volledig benoemd door de elite en de uniformen en die Senaat blokkeert alles wat niet gewenst wordt geacht. En dan is men terug bij af…….

 2. janbeute zegt op

  Als ze nu eens beginnen om die 2 Chineze duikboten te annuleren.
  Want wat moet Thailand met duikboten die zelfs nog op diesel lopen.
  Pure geld verspilling.

  Jan Beute.

 3. lung addie zegt op

  Grote vraag bij dit artikel: wie zijn cijfers zijn correct? In de aanloop naar verkiezingen wordt er overal ter wereld met cijfers gegoocheld. Zijn ze correct of niet? Wie gaat het zeggen en elkeen zal wel weten dat ieder het beste van zichzelf wil laten zien en het meest slechte van de andere. Dat is verkiezingspraat.

 4. Sjaak P zegt op

  Maar die generaals van 1200 naar 400 terug brengen heeft wel wat.
  Even snel naar Google leert dat de US er maar iets meer dan 280 heeft en Engeland 85.
  Wat zouden dan 1200 Thaise generaals te doen hebben?

 5. Mark zegt op

  Een debat over het maatschappelijk nut en noodzaak van de krijgsmacht ontbreekt in hoge mate.

  Wat kan en moet de krijgsmacht voor de Thaise natie betekenen? Wat is de visie en missie? Met
  welke rollen, taken en middelen, kan die missie vervuld worden? In welke internationale constellatie dient dit te gebeuren.

  Dat is een heel ander debat dan het spelletje bathjes – hoger – lager dat nu vertoond wordt.

  Het publieke politieke debat mist de nodige diepgang … en daar zijn ongetwijfeld redenen voor … goede, maar ook hele slechte.

  Voor een groot deel van de Thai, en hun maatschappelijke/politieke vertegenwoordigers, mist de krijgsmacht mede daardoor de nodige legitimiteit. Zo blijft de krijgsmacht een deel van het probleem en niet van de oplossing … tenzij je frequent periodieke staatsgrepen de oplossing zou vinden 🙂

  Of het zingen van schunnige liedjes de oplossing is kan eenieder voor zichzelf wel uitmaken, inclusief de legerleiding 🙂

  Vier jaar werken aan maatschappelijke verzoening is met één generale repetitie van een schunnig liedje onderuit gehaald, onder wapenbroeders dan nog. Raar maar waar, maar TiT 🙂

  • Tino Kuis zegt op

   Een debat over het maatschappelijk nut en noodzaak van de krijgsmacht ontbreekt in hoge mate.

   Wat kan en moet de krijgsmacht voor de Thaise natie betekenen? Wat is de visie en missie? Met
   welke rollen, taken en middelen, kan die missie vervuld worden? In welke internationale constellatie dient dit te gebeuren.

   Dat zijn de goeie vragen en dat debat is er in Thailand wel degelijk, Mark, al heel veel jaren. De meeste Thais weten dat de strijdkrachten er niet zijn om een buitenlandse vijand te verslaan maar om binnenlandse ‘problemen op te lossen’. Ik moet nog een Thai tegenkomen die iets goeds te melden heeft over de strijdkrachten, behalve dan mijn nichtje die met een soldaat is getrouwd.

 6. T zegt op

  1200 Generaals ik denk dat het iets met de Thaise klasse maatschappij te maken heeft.
  Dus ja daar kun je wel rustig iets op bezuinigen denk ik…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website