Nederlandse ambassade Bangkok

Steeds meer Nederlanders doen een beroep op consulaire bijstand als zij in het buitenland in problemen raken. Tussen 2008 en 2011 is dat aantal gegroeid van 1683 naar 3169 gevallen.

Dat staat in de begroting 2013 van minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken die afgelopen dinsdag is gepresenteerd.

Het is niet helemaal duidelijk waarom er steeds meer Nederlanders in de problemen komen. Vermoed wordt dat Nederlanders vaker in lastige situaties terecht komen doordat ze meer op vakantie gaan. Daarnaast reizen Nederlanders ook vaker naar verre landen. De voorbereiding op een reis naar verre bestemming, is lang niet altijd goeg.

Overigens is het al jaren beleid van Buitenlandse Zaken om het aantal Nederlandse diplomatieke posten in het buitenland terug te brengen, vooral uit bezuinigingsoverwegingen. Ook in 2013 sluiten weer vijf vertegenwoordigingen hun deuren, in Zambia, Burkina Faso, Bolivia, Guatemala en in Nicaragua.

Speciale teams

Het is de bedoeling dat het ingekrompen diplomatieke netwerk moderner en efficiënter wordt. In extreme noodsituaties of bij grote calamiteiten kunnen speciale teams Nederlandse ambassades elders te hulp schieten.

Bron: RNW

9 reacties op “Meer Nederlanders in buitenland in problemen”

 1. Jan Nagelhout zegt op

  Verwacht van een ambassade maar niet al te veel. ze kunnen voor je bemiddelen, maar dat is het dan ook. Financieel zullen ze je zeer zeker niet helpen tenzij je kan aantonen dat er een bank garantie is.
  Kan me nog herinneren toen in Caïro de Arabische lente uitbrak, duizenden mensen gestrand slapend op de vloer, mijn vrouw en ik zaten er ook bij.
  Laatste vliegtuig dat hier weg ging, geen negatief reisadvies, dus we moesten wel, achteraf bleek dat die mensen daar al dagen gestrand waren, ambassade wist het dus allang.
  Geen ATM, geen telefoon, geen internet.
  De meeste reizigers uit het Westen kregen bezoek van hun ambassade, Amerikanen vlogen ze er als eerste weg.
  De Nederlanders konden verrekken, en hebben nooit hulp gehad, of ook maar iemand gezien van de Ambassade. Geen info, geen hulp, niks!

  • Paul zegt op

   Moderator: Gaat niet over Thailand dus niet toegestaan.

 2. Gringo zegt op

  De begroting van Buitenlandse Zaken is inderdaad bij het Parlement ingediend met een Memorie van Toelichting, die 176 bladzijden omvat. Bovenstaand bericht is slechts één regel uit die toelichting, maar voor de schrijver voldoende om een sappig artikeltje te maken. Geinteresseerden over het buitenlandbeleid ten aanzien van consulaire hulpverlening lezen Hoofdstuk 7 van die Memorie van Toelichting:

  http://www.rijksbegroting.nl/binaries/pdfs/5_buitenlandse_zaken_mvt.pdf

  In een separaat nieuwsbericht van het Ministerie van 18 september staat nog het volgende:
  Consulaire dienstverlening
  Consulaire dienstverlening richt zich op hulp aan Nederlanders in extreme nood, zoals bij natuurrampen, sociale onrust of ernstige ongelukken. De eigen verantwoordelijkheid van de reiziger staat voorop, bijvoorbeeld voor het afsluiten van een reisverzekering en het opvolgen van reisadviezen. Om een reisdocument aan te vragen moeten sommige Nederlanders verder reizen door een kleiner postennetwerk. Wel kunnen Nederlanders die niet in Nederland wonen in 2013 bij meer gemeenten en op Schiphol een paspoort aanvragen. Ook digitaliseert het ministerie (delen van) de aanvraag van reisdocumenten. De geldigheidsduur van het paspoort en de identiteitskaart wordt verlengd van vijf naar tien jaar. Daar staat tegenover dat reisdocumenten in sommige gevallen duurder worden, omdat de kostprijs in rekening wordt gebracht. Ten slotte wil de regering meer samenwerken met Schengen-partners bij de afgifte van visa wereldwijd.
  Bezuinigingen
  Op het ministerie van Buitenlandse Zaken en het netwerk van Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland wordt bezuinigd. Het netwerk maken we de komende jaren efficiënter, goedkoper en beter toegerust op de eisen van deze tijd. De personele en materiële uitgaven worden versoberd en eind 2013 sluiten de posten in Lusaka, Ouagadougou, La Paz, Guatemala en Managua

 3. cor verhoef zegt op

  “Wel kunnen Nederlanders die niet in Nederland wonen in 2013 bij meer gemeenten en op Schiphol een paspoort aanvragen.”

  Huh? Lees ik dit nu goed? Nederlanders die NIET in Nederland wonen kunnen WEL bij meer gemeenten en op Schiphol een paspoort aanvragen. Dat staat er toch? Kan iemand mij dit uitleggen, deze diep verborgen troostzin? In mijn ogen schiet je daar wanneer je niet in Nederland woont niets mee op. Of mis ik iets? Of geldt dit alleen voor de expats die in Baarle Hertog / Nassau wonen? Wie verlicht mij betreffende de betekenis van deze mysterieuze zin?

  • Gringo zegt op

   Cor: deze zin geldt voor Nederlanders, die in een land wonen waar geen Nederlandse diplomatieke vestiging is. Die moeten een nieuw paspoort aanvragen bij de Ambassade, dat verantwoordelijk is voor hun woonland of – en dat staat er – zij kunnen dat in een aantal gemeenten of op Schiphol doen, als zij in Nederland zijn.

 4. cor verhoef zegt op

  @Gringo, dat begrijp ik ook, maar wat is het voordeel dat het aantal gemeenten waar een paspoort aangevraagd kan worden, is uitgebreid? Zal daar iemand die in Guatemala woont, blij mee zijn? En wat is het voordeel van Schiphol? Iedereen moet toch minstens een week wachten tot het paspoort daadwerkelijk afgehaald kan worden?
  Ik lees dat “WEL kunnen Nederlanders die niet in Nederland wonen in 2013 bij MEER gemeenten en op Schiphol een paspoort aanvragen”, alsof het daardoor allemaal wel meevalt. Terwijl iemand in Guatemala natuurlijk gewoon naar Mexico City reist voor een nieuw paspoort en niet naar Nederland en dus helemaal niets opschiet met die uitbreiding van het aantal gemeentes of de mogelijkheid om op Schiphol een paspoort aan te vragen. Het zinnetje is bedoeld als een pleister op de wonde, terwijl het dat natuurlijk niet is. Dat bedoel ik 😉

  • Gringo zegt op

   @Cor: laten we vooropstellen, dat het sluiten van een aantal Ambassades begrijpelijk is, maar voor een enkeling best een probleem kan zijn/worden.
   In zo’n geval moet je naar een praktische oplossing zoeken en die zijn er:
   1.Een Nederlander die in het buitenland woont, kan een nieuw paspoort aanvragen bij elke Ambassade of dus op Schiphol of de aangewezen gemeenten in Nederland. Die Nederlander doet dat dus als hij bij gelegenheid op één van die locaties op bezoek is. Je moet de aanvraag wel in persoon indienen – denk aan de vingerafdrukken – maar je kunt het nieuwe paspoort naar je huisadres laten sturen.
   2.Het probleem wordt groter als je in een land zonder Ambassade woont en niet van plan bent naar Nederland te reizen voor bijv. familiebezoek. Dan zul je een reis moeten maken naar de dichstbijzijnde ambassade.
   3.Praktische tip: Nederlanders, die nu in het door jou genoemde Guatamala wonen doen er verstandig aan hun paspoort te vernieuwen voordat de ambassade daar gesloten wordt. Ook al is de geldigheid van het paspoort nog bijv. 2 jaar, dan toch vernieuwen, want het nieuwe paspoort is 10 jaar geldig.
   4.Die tip geldt ook als je nu in Thailand – of Nederland – woont en van plan bent binnen afzienbare tijd naar een land zonder Ambassade te verhuizen. Vernieuw voor vertrek het paspoort, want dan heb je voor de komende 10 jaar wat dat betreft geen probleem.

   Zo zie je maar weer, Cruijff zei het al eens: elk nadeel hep z’n voordeel

 5. Mrs. Cabö zegt op

  Het verbaast mij niets dat er steeds meer Nederlanders in het buitenland in de problemen raken. 
  We zitten op dit moment te genieten van een maandje vakantie op Koh Phangan… En wat ons vooral opvalt is de naïviteit van de gemiddelde Farang die hier verblijven. Totaal onvoorbereid vertrekken ze naar een ver land, niets wetende van de plaatselijke gewoontes! Als een kip zonder kop trekken ze rond en brengen de locale bevoking regelmatig in verlegenheid met hun in mijn ogen lompe gedrag! 

  Zo hebben wij bv een expat met zijn Thaise vriendin (met zoon) wat beter leren kennen. Het is tenenkrommend te zien en te voelen hoe hij continue over zijn vriendin’s en haar zoons grenzen dendert! We hebben hem gewaarschuwd dat zijn lompe gedrag hem letterlijk het leven kan kosten! Zelfs zijn buren en de familie van zijn vriendin beginnen zich er al mee te bemoeien op een manier die bij ieder zinnig mens de alarmbellen zouden moeten laten schallen. De sukkel heeft niets door. Voor ons was het reden het contact subiet te verbreken ondanks het feit dat wij z’n vriendin en haar zoontje graag mochten, en hem eigenlijk ook wel. 

  Een ander voorbeeld: wij zaten naast een massagesalon een vruchtenmix te drinken. Op een dag kwam een mannelijke toerist langs, helemaal in de gloria na een aantal sessies in de plaatselijke yoga school. Hij bood een van de vrouwen van de naastgelegen massagesalon enthousiast een massage aan. In Thailand is het echter niet gebruikelijk dat een man een vrouw aanraakt. “Nee” zeggen kunnen Thai ook niet vanwege gezichtsverlies. Dus wij zagen dat zij behoorlijk in verlegenheid werd gebracht en waarschuwden de man in kwestie dit niet te doen. De man volhardde echter met als resultaat dat zij uiteindelijk snel de massage overnam en natuurlijk niet tegen betaling. Dit om de voor haar erg pijnlijke situatie te redden… 
  De spanning daarna was te snijden, we zijn snel weggevlucht. Hoe stom kun je zijn! 

  Nu nog iets over Nederlandse ambassades: In ’99 kreeg mijn toenmalige man in Manilla een hersenbloeding met coma tot gevolg. Noodgedwongen heb ik 3 maanden lang alles zelf moeten regelen. De ambassade gaf niet thuis. Ze vonden het verkeer in Manilla te druk! Ik heb ze zeggen en schrijven één keer aan de telefoon gehad. De Filipijnen zijn minstens net zo corrupt als Thailand. Ik kan jullie verzekeren dat mijn gedwongen verblijf tien dubbele tropenmaanden waren! 
  Dus al die naïevelingen die denken door de ambassade uit de nood geholpen worden wil ik hierbij uit de droom helpen. By the way, ik was dus wel goed verzekerd! De ANWB heeft mij wel goed geholpen. Hulde!

  Kortom, ga je naar een ver land zoals Thailand, lees je goed in voordat je gaat. Er is meer dan voldoende goede informatie te vinden, zoals dit Thailand blog bijvoorbeeld…

  Wij gaan over een paar dagen weer naar huis en hebben een te gekke tijd gehad hier! Inclusief leuke contacten met de meestal erg vriendelijke en behulpzame locals.
  Sawadee ka. 

  • phangan zegt op

   Het verhaal van de yogi komt me heel bekend voor, het gedrag van sommige toeristen en expats is soms tenenkrommend. Ik kan na inmiddels alweer 8 jaar koh phangan wonend een boek schrijven met acties van toeristen en de vreemde vragen die je vaak krijgt.

   Er is 1 yoga school op koh phangan en dat is gewoon een sekte.

   Veel plezier nog op koh phangan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website