Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha vreest dat het de leiders van het UDD (roodhemden) en PDRC (anti-regerings beweging) niet lukt hun supporters in de hand te houden. ‘Er is een serieus risico dat geweld uitbreekt’, zegt hij met het oog op de rally’s die op twee achtereenvolgende zaterdagen worden gehouden.

Prayuth roept alle partijen in het politiek conflict op om de noodzakelijke offers te brengen ter voorkoming van geweld. Volgens Bangkok Post is die oproep specifiek gericht op premier Yingluck en actieleider Suthep Thaugsuban.

‘Wie is bereid kleine offers te brengen in ruil voor herstel van de vrede? Ik weet het niet. Als de twee partijen vechten, krijgen beide te maken met doden en gewonden. Niemand schiet daar iets mee op. Niemand wint.’

Gevraagd of de mogelijkheid wordt overwogen de staat van beleg uit te roepen, zegt hij daar persoonlijk geen voorstander van te zijn. ‘Dat is een sterk medicijn met vergaande gevolgen.’ Prayuth relativeert ook het effect: ’Als mensen de wet niet gehoorzamen, is het uitroepen van welke wet dan ook nutteloos.’

Aanstaande zaterdag gaat de anti-regerings beweging de straat op. Protestleider Thaworn Senneam vreest voor confrontaties tussen PDRC en UDD. Hij zegt dat het UDD van plan kan zijn geweld uit te lokken zodat de PDRC gedwongen wordt haar rally’s te beëindigen.

Suthep heeft eerder gezegd de rally’s te zullen afblazen en de demonstranten toe te staan huiswaarts te keren, wanneer die situatie zich voordoet. Gisteren leidde Suthep voor de derde achtereenvolgende dag een mars in Bangkok om steun te verwerven voor de rally van zaterdag.

Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) komt een week later op zaterdag in actie. Aanstaande zaterdag overlegt de leiding over de actieplannen. UDD-leider Worachai Hema licht alvast een tipje van de sluier op. De roodhemden komen op twintig plaatsen in de buurprovincies van Bangkok bijeen. Hij verwacht tien- tot twintigduizend mensen per locatie.

Legerbevelhebber Prayuth heeft het Centre for the Administration of Peace and Order, dat verantwoordelijk is voor handhaving van de Internal Security Act (ISA) [die in de plaats is gekomen van de noodtoestand], geïnformeerd over de maatregelen die hij wil nemen ter bescherming van de roodhemden. Die betreffen het gebied waarin de ISA van kracht is: Bangkok en delen van omliggende provincies. Het leger gaat er controleposten opzetten. Prayuth zegt dat soldaten roodhemden en PDRC’ers dezelfde bescherming zullen bieden.

(Bron: Bangkok Post, 27 maart 2014)

4 reacties op “Legerbevelhebber vreest voor gewelduitbarstingen”

 1. skippy zegt op

  als de vertoning met die monnik een voorproefje is kunnen we de lol op! dat is het grote risico als je te maken hebt et een hele meute mensen die geheel niets te verliezen hebben en alleen uit zijn op rammen en beuken zonder moraal en schuldgevoel. Vergelijk het met de nederlandse kop-schoppers. alleen die zijn er maar een paar in nederland in vergelijk met hier miljoenen! het grootste probleem hier is de ongeschooldheid en de bijbehorende onwetendheid waarvoor ze eigenlijk strijden. zonder partij te trekken voor een van beiden is het een feit dat de ene partij de corruptie beu is en de andere partij ‘zin’ heeft om een robbertje te vechten. De geelhemden (de elite en middenklassen) weten zelf niet wat er van komt als ze winnen; misschien een dictatorship met suthep aan het hoofd (wat waarschijnlijk niemand wil) en de roodhemden een continuering van het huidige probleem wat nooit vrede gaat opleveren. Het lijkt erop dat het enige ongelukkige wat de roodhemden hebben is dat hun politici corrupt zijn en alle roodhemden gebruiken om dat mogelijk te maken. hun systematiek is om de armen een dubbeltje weg te geven om zelf het grote geld binnen te schoffelen. Het grootste probleem is dat de ene partij en de andere partij voor wat 100% geografische gescheiden gebieden zijn zodat er altijd saamhorigheid zal blijven. normaal in een maatschappij is de politieke keuze niet zozeer op een exclusieve regio gebonden maar zijn alle aanhangers van alle partijen min of meer geografisch in elkaar verweven. In thailand is het eigenlijk noord en oost tegen zuid. En het gaat niet alleen om politiek! de (arme) roodhemden voelen zich minderwaardig ten opzichte van het (rijkere) zuiden. Het huidige probleem is dus eigenlijk niet door politiek op te lossen.
  Wat nu de reddende engel zal worden is onvoorspelbaar. Zou er een gescheiden regeringssysteem mogelijk zijn zonder volledig seperatisme? Een landelijke hoofdregering met 2 sub-regeringen die ieder hun regio. Het zou in ieder geval alle partijen ‘geruststellen’………… Zoiets als wat we in nederland hebben met de provincie huizen.
  laten we hopen op suc6!

  • e zegt op

   skippy ,

   is u vergeten waarom heerschap Suthep in het verleden het veld heeft moeten ruimen ?
   Uw uitlatingen over corruptie zijn zeer kort door de bocht en eenzijdig onderbouwd ,
   gelijker wijze uw opmerking over scholing .
   Misschien verstandig als u zich wat meer verdiept in de geschiedenis van Thailand.
   De opmerking kopschoppers en een meute die niets te verliezen heeft ……..
   geeft mij een donker ( geel ) bruin vermoeden over uw politieke geaardheid .
   Laat uw uitlatingen ten gehoren brengen bij een deng rally ,
   wellicht is uw bijnaam een uitkomst , skippy ….. vlug weg springen
   want uw zoekt middels deze simpele uitlatingen inderdaad een confrontatie
   met een voor u ongunstige afloop als u niet weg hupt ; en mijn inziens terecht .

   e

   • Marcow zegt op

    Ik kan me eigenlijk wel vinden in de opsomming en mening van Skippy. Hoe belangrijk de geschiedenis is zou ik in dit geval niet weten … maar een echte inbreng in de landelijke politiek door de verschillende provincies zou niet verkeerd zijn en misschien wel oplossend werken in de huidige situatie.

   • skippy zegt op

    beste e,
    een welles nietes spelletje is hier niet nodig. als je de tekst goed leest merk je op dat ik vernoemd heb dat ook niemand Suthep zal willen als dictator! het is een feit dat de armen in thailand met name in de regio van de roodhemden wonen. toen ik het filmpje van de in elkaar geslagen monnik zag werd ik gewoon beroerd. ik denk velen met mij. dit heeft NIETS met poiltiek te maken. geheel onnodig en zinloos geweld. na het delict lees je dat degene (een vrouw) die de tumult begonnen zijn ‘DACHTEN’ dat hij geen monnik was en dat de monnik zelf begonnen was met vechten! Ik ben van mening dat als de politie en de rechterlijke macht in een land dit laat gaan dat het de opening is naar nog 100.000 nieuwe gevallen van kwaad tot erger. Jouw opmerking over het geval van de deng rally geeft aan dat je het goed begrepen hebt: dat is namelijk het grote probleem. in het noorden en oosten zijn mensen bang als ze iets zeggen wat hen niet zint je het zowat met je leven kan bekopen. dat is niet fris. ben jij ooit in elkaar geslagen als je tegen iemand zegt dat je voor de PVV of voor VVD stemt: nee. hier is dat klaarblijkelijk wel het geval en ze komen er gemakkelijk mee weg. Ik ben overigens goed op de hoogte van historie van Thailand en heb geen enkele voorkeur voor rood of geel. de openlijke corruptie in alle lagen van de bevolking zijn voor mij een doorn in het oog. Voor jouw geruststelling een correcte roodhemden regering zonder de corrupte delen erin zou volgens mij beter zijn dan een dictatorship onder leiding van Suthep. enige reform en scholing van de kiezers zou naar mijn mening een beter betrouwbare regering op kunnen leveren met meer transparantie en positieve invloed op het hele land. Een belangrijke eis zou kunnen zijn dat ministers verplicht een universitaire opleiding moeten hebben (met kennistest om te bewijzen dat ze diploma niet gekocht hebben) en een directe berechting met directe verplichting om politiek te verlaten bij gebleken of bewezen deelname aan corruptie. zo ook zou veel eerder een gevangenisstraf toegepast dienen te worden eventueel voorwaardelijk om te voorkomen dat de drempel te laag wordt om misstappen te begaan in de maatschappij. De rijstberg is een camouflge systeem voor corruptie: waarom niet gewoon een subsidie geven per boer per ton rijst? alleen omdat er dan niets tussen kan zitten voor de politiek! Handel kan nooit een taak zijn voor een gekozen regering. Een regering dient zich te beperken tot het naleven van overeenkomsten.
    Waarom ‘e’ zijn beoordeling zo agressief aan mij richt is mij een raadsel. het laatste wat mij geschikt lijkt is een tijdelijke regering met aan het hoofd dictator Suthep! dus die donker gele bruinheid mag je rustig vergeten. Mensen die met 10-15 man een enkele monnik in elkaar slaan zijn een pest in de maatschappij helemaal onafhankelijk over welk onderwerp het gaat! Deze mensen zijn op niets anders uit dan een partijtje rotzooi te schoppen. (net zoals de bekende kopschoppers) daar komen ze voor! als je dat niet begrijpt valt er niet te discussieren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website