Bangkok staat op de plaats 90 van de honderd duurste steden voor expats in Azië, zo blijkt uit onderzoek van ECA International, een bedrijf dat informatie verstrekt over de plaatsing van internationale werknemers. Zij meten tweemaal per jaar de kosten van levensonderhoud in wereldwijde steden.

Bangkok wordt steeds duurder voor expats. De kosten van levensonderhoud in de hoofdstad zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Vorig jaar steeg Bangkok 32 plaatsen op de ranglijst van ECA International. De afgelopen vijf jaar schoof de Thaise hoofdstad maar liefst 80 plaatsen op. De hoge kosten van levensonderhoud worden vooral toegeschreven aan de sterke baht, economische groei en meer stabiliteit.

Bij het onderzoek wordt er gekeken naar de prijzen van consumentenproducten en diensten die door expats worden gekocht op 450 locaties in de wereld. Een aantal uitgaven worden niet meegerekend, zoals huur, nutsuitgaven en schoolgeld.

Ashgabat (Turkmenistan), Hong Kong, Seoul, Tokyo en Busan zijn de vijf duurste steden in Azië voor expats.

Bron: Bangkok Post

7 reacties op “Kosten van levensonderhoud in Bangkok flink toegenomen”

 1. Jacob zegt op

  berichtje uit een ander forum aangaande deze informatie

  “”Beetje simpel voorgesteld omdat een beetje expat ook een THB salaris krijgt (moet hebben zelfs als voorwaarde workpermit) en de ‘strong or weak baht’ dus niet zoveel effect heeft .

  Daarnaast kan je op deze link zien; https://tradingeconomics.com/thailand/c … -index-cpi
  Dat de CPI niet echt geweldig is toegenomen… dus ALS is gebeurd wat wordt vermeldt, dan is dat ingegeven door andere steden die goedkoper zijn geworden door de invloed van de sterkere thb, niet omdat ‘Bangkok’ duurder is geworden””

  Kan ik me iets bij voorstellen..

 2. Jasper zegt op

  Niet alleen in Bangkok, maar in heel Thailand nemen de kosten enorm toe. Nederlandse vrienden denken altijd dat ik overdrijf als ik zeg dat het wonen in Thailand, zeker als gezin met schoollgaande kinderen niet veel goedkoper is als het wonen in Nederland, uitgaand van dezelfde leefwijze en zorgzekerheid – om van pensioen opbouw maar te zwijgen.

  Ze hebben nog altijd dat back-pack avontuur in hun hoofd van 20 jaar geleden, toen ze genoten van hun bamboe-hutje op een tropenstrand met een bordje som tam…
  .

  • Ger-Korat zegt op

   Noem eens wat bij naam wat duurder is geworden. Zelf ken ik alleen produkten in winkels welke een paar keer per jaar een baht of zo prijsverhoging erbij krijgen, idem gebeurd dat in Nederland dat er wat eurocenten op de prijs worden gedaan.De prijsinflatie is vergelijkbaar met die in Nederland, rond de 1%. En de bahtkoers staat de laatste jaren rond de 37 voor een Euro, dus daar heb je ook geen verklaarbare prijsverschillen. Hooguit alcohol kan wat duurder zijn geworden door beladtingverhoging maar voor Thais is dat meestal geen eerste levensbehoefte en voor menig expat in Thailand wel zo als ik vaak zie.

  • chris zegt op

   Ik denk dat de grootste verschillen niet zitten in de kosten maar aan de andere kant, de inkomstenkant. Het maakt nogal wat uit of je op een lokaal Thais contract werkt tegen Thaise arbeidsvoorwaarden of hier werkt op basis van Nederlandse salarissen en arbeidsvoorwaarden (of digital nomad bent), of werkt voor een groot bedrijf dat naast een vast (voor Thailand relatief hoog salaris) ook nog eens je huis, personeel, auto en school voor de kinderen betaalt. Nog even afgezien van het inkomen van je partner.

   • Jacob zegt op

    Precies Chris
    Het stukje gaat over werkende expats, een beetje expat heeft een goed basis salaris in THB dus merkt niets van de koersfluctuaties en het CPI graphic toont aan dat er ook geen stijging heeft plaatsgevonden buiten de acceptabele 3%
    Ook een locaal contract met thaise voorwaarden heeft er dus geen gevolgen voor

    Maar als expat met een NL uitkering en pensioen heeft een koersstijging wel een effect want je besteed bare inkomen wordt lager

    Het stukje is geredeneerd vanuit een inkomen met een buitenlandse munteenheid en de sterke thb heeft dan een invloed op je besteedbare inkomen

    • Ger-Korat zegt op

     Ik weet niet of Jacob en Chris het artikel begrepen hebben maar het gaat in geen geval over het inkomen in welke valuta dan ook of het besteedbare inkomen. Zal even de esssentie van het artikel herhalen:
     “De kosten van levensonderhoud in de hoofdstad zijn de afgelopen jaren flink toegenomen.”
     en ook citaat:”Bij het onderzoek wordt er gekeken naar de prijzen van consumentenproducten en diensten die door expats worden gekocht “.

     • chris zegt op

      Bewste Ger,
      Dit onderzoek wordt jaarlijks gepubliceerd en de ondervraagden zijn UITSLUITEND expats die voor een interationaal bedrijf worden uitgezonden of gedetacheerd. Ik heb met hen over het algemeen geen medelijden want zij krijgen hun salaris meestal in buitenlandse valuta naast de exorbitante secundaire arbeidsvoorwaarden. En ja, daarvan moet je dan inderdaad de biefstukken en de andere Westres eprodukten betalen in de supermarkt van Siam Paragon. Deze expats eten zelden som tam, laat staan aan een mobiel kraampje op straat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website