De rijst van verslechterde kwaliteit en wemelend van de korenworm, die op de eerste dag van de inspecties door het leger is gevonden, belooft weinig goeds voor de overige rijst die de vorige regering de afgelopen twee jaar heeft opgekocht. 

In het centrale pakhuis Peng Meng in Muang (Surin) stuitte het inspectieteam op vuile rijst die was aangevreten door het insect. Maar een vertegenwoordiger van de Public Warehouse Organisation (PWO) hield stug vol dat die beestjes alleen de vliesjes hadden aangevreten en niet de rijstkorrels.

Teamleider Suwit Subongbot maakt zich na de eerste inspectie (er komen er nog 27 voor zijn team) meer zorgen over de kwaliteit van de rijst dan over de kwantiteit. ‘De rijst is twee jaar opgeslagen en loopt daardoor een hoog risico om te worden beschadigd door korenworm.’

In de provincie Buri Ram trof het inspectieteam eveneens in kwaliteit teruggelopen rijst aan. De provincie telt zeven pakhuizen, waar rijst ligt opgeslagen die door de regering in het kader van het controversiële hypotheeksysteem voor rijst is opgekocht.

In Nakhon Ratchasima inspecteerde een team een pakhuis in Chalerm Phrakiat, een van de tien pakhuizen in de provincie. Er werd niets ongebruikelijks geconstateerd, maar de rijstmonsters die getrokken zijn, moeten nog wel in Bangkok op DNA en kwaliteit worden onderzocht om te bepalen of ze overeenkomen met de rijst die er volgens de boeken moet liggen.

In het centrale pakhuis van de provincie Nakhon Si Thammarat stuitte het team op een verschil tussen de hoeveelheid rijst in het pakhuis en wat er volgens de PWO had moeten liggen. Daar wordt nader onderzoek naar gedaan. Bij een inspectie in Ban Phraek (Ayutthaya) kwam hetzelfde aan het licht.

Chatchai Sarikallayai, adjunct-hoofd van het economisch team van de NCPO, zei gisteren dat de inspectie van de in totaal 18 miljoen ton gehypothekeerde rijst, die in 1.800 pakhuizen en 137 silo’s ligt, tegen het midden van de maand is afgerond. Daarna kunnen definitieve conclusies worden getrokken hoeveel rijst nog in voorraad ligt.

Supha Piyajitti, voormalig adjunct permanent secretaris van het ministerie van Financiën, schat dat circa drie miljoen ton rijst ontbreekt. Supha was onder de vorige regering voorzitter van een commissie, die moest rapporteren over de rijstvoorraad. Ze wekte destijds de irritatie van de regering omdat ze een boekje open deed over de corruptie in het programma.

(Bron: Bangkok Post, 4 juli 2014)

9 reacties op “Inspecties rijstvoorraad: Kwaliteitsverlies en korenworm”

 1. chris zegt op

  “drie miljoen rijst…..”?
  drie miljoen ton?
  drie miljoen rijstkorrels?
  drie miljoen zakken rijst?

  Dick: Bedankt voor je vragen. Tekst is gecorrigeerd.

 2. LOUISE zegt op

  Morgen Dick,

  Naar mijn mening mogen ze wel blij zijn dat men een paar zakje rijst mist.
  En de overige zakken gewoon verbranden.
  Een slechte kwaliteit, weliswaar verrijkt met protein rijk vlees.

  Als je een aantal zakken in een bepaalde ruimte hebt, waar die korenwormen inzitten, dan kan je er donder opzeggen dat de rest van zijn familie elders aan het dineren is.

  Niets verbreidt zich zo snel als beestjes bij voedsel.
  Tel daarbij de tropen op, dan laat het antwoord zich raden.

  Deze rijst is aan niemand meer te verkopen, want men heeft toch niet in het achterhoofd een idee om het aan het buitenland te verkopen??

  Beter een korte pijn dan een lange.
  Het hele rijst-gebeuren heeft Thailand toch al een vracht geld gekost.
  Doe dit er dan ook maar bij.

  Ik zal hier en daar wel een draai om mijn oren krijgen, maar heb gewoon mijn mening verwoord.

  Ik houd het wel bij japanse rijst of basmati-rijst (India)

  LOUISE

  • Franky R. zegt op

   @Louise,

   U heeft gelijk als u zegt dat er veel partijen van slechte kwaliteit tussen zullen zitten en men beter de tactiek van de ‘korte pijn’ kan volgen.

   Doch is simpelweg verbranden naar mijn mening het slechtste wat men zou kunnen doen.

   Ik hoop voor de Thaise regering dat ze alle partijen kwijt kunnen aan een buitenlandse partij die de rijst als biobrandstof kan gebruiken.

   Dan krijgt men toch nog wat geld binnen, terwijl de slechte rijst alsnog nuttig kan worden gebruikt.

   Maar het is in Thailand al fout gegaan, door de rijstproductie niet te willen reguleren. 18 miljoen ton rijst dat maar opgeslagen ligt te liggen…ongelooflijk!

 3. rebell zegt op

  Verbranden die handel. Dat is goedkoop en het lost de problemen op. Het geeft ook een geweldig goed teken naar buiten, zodat potentionele kopers zien, dat Thailand een beter produkt will gaan verkopen als dat wat ze nu in het magazijn hebben liggen te rotten. Dat schept vertrouwen naar de koper en de konsument.

 4. Harry zegt op

  En al die zg rijstspecialisten vergeten EEN heel belangrijk punt: bij vochtige opslag ontstaat er groei van een schimmel, m.n. aspergillus flavus. Die laat … noem het maar een soort poep achter: aflatoxine. Bij soort B1 over de 2 parts per billion = microgram per kg mag je het in de EU enkel nog naar de vuilverbranding sturen. Bij de som van soort B1 +B2 +G1 +G2 van over de 4 ppb… idem.
  ( Maximum levels of aflatoxins (aflatoxins B1, B2, G1, G2 and M1) are laid down in Commission Regulation (EC) No 1881/2006 as amended by Commission Regulation (EU) No 165/2010.)
  Grootste probleem: de schimmelgroei is niet door de hele partij heen, doch in “pockets”, en kan daar al heel snel 1000 ppb halen. Eén monster onderzoeken en dan de hele opslag goed verklaren is dus onzin. Enkel dus heel veel mengen maakt de partij weer gemiddeld. Dan testen en.. de vuilverbranding in ? ?

  Te hoge of langdurige belasting met aflatoxine verhoogt de kans op leverkanker.
  In Thailand geldt een grens van 30 ppb ( als het al ooit echt gekeurd wordt, en kijkend naar alle publicaties… NEVER NOOIT; hooguit wordt de gevulde hand gecontroleerd op voldoende THB’s )
  In de NL is het gemiddelde consumptie aan rijst 1,4 kg per persoon per jaar; in TH: 60 kg pp/pj ofwel: 43 x zo hoog.
  Als je dan ook nog eens de aflatoxine waarde op een 15-voud zet, heb je dus een 642x zo hoge kans op leverkanker.

  IK koop dus al een tijdje geen rijst meer uit Thailand, al krijg ik geld toe.

  Voor TH staan er heel grote (overheids- en top-rijken) belangen op het spel. Dat er over 10 -20 jaar een paar duizend leverkanker gevallen extra zijn…. wie trekt daar zich NU ene spat van aan.

 5. Harry zegt op

  De eerste keer, dat ik in welke publicatie in Thailand ook het woord “fungus” vond:
  http://englishnews.thaipbs.or.th/fungus-tainted-rice-found-phitsanuloke-warehouse/

 6. Wil zegt op

  En dan te bedenken hoeveel mensen honger lijden in de wereld.
  Beter over 10 jaar een verhoogde kans(!) op leverkanker dan morgen al dood van de honger.

 7. Harry zegt op

  @wil:
  helemaal mee eens.
  Maar nu de stap: wie betaalt de distributiekosten om het naar…. te brengen ?
  En hoeveel komt dan met een grote boog weer terecht in.. Rotterdam, terwijl de Thais net proberen het vertrouwen in hun rijst-kwaliteit weer terug te brengen na zojuist weggeschonken hebben van bijv 12 miljoen ton = wel US$ 12 miljard aan waarde in oude slechte kwaliteit rijst ?
  En wedden… in no time komt heel sociaal NL / B / D enz op de barricaden: jullie geven giftig eten weg..
  Om nog maar te zwijgen van de bovenlaag uit de ontvangende streken, die al eeuwen geen laars geven aan de hongerdoden in hun eigen land, maar WEL voedselveiligheid van de in hun regio aanwezige goederen willen hebben.

  Ik zou zeggen: hou het dicht bij huis, scheelt transportkosten: deel rijst bij de locale tempel uit: aan een ieder met een inkomen onder de 5ooo THB per maand 500 kg, onder de 6000 THB 400 kg enz.. .
  Natuurlijk wel iedereen op het hart drukken, de zakken niet aan het plaatselijke restaurantje of de 7-11 door te verkopen enz.
  Oh, die pockets van 20,000 ppb (of microgram) afla per kg rijst: heel goed mengen, want een eenmalige inname van 1700 microgram op een dag is voldoende voor een zeker leverprobleem. Dus van de klanten bij de tempel… zijn er zeker binnen een half jaar een paar dood ( of die van het restaurantje 500 mtr verderop, waar die farangs zo graag goedkoop eten).
  En ja… die pockets komen voor. Niet de eerste keer, dat in Afrika ineens enkele tientallen doden in een dorpje vielen.

  Afla reductie IS mogelijk, maar niet zo ver omlaag brengen, dat het door de EU keuring heen komt. Afla wordt door de EU in het allerzwaarste risico geschaald, ver boven die bacterie, waar je enkel wat buikloop van krijgt ( ja, en oma gaat voorgoed het bejaardentehuis uit , scheelt weer dat verplichte maandelijkse bezoek)
  a) beginnen alle zakken voorzichtig op een band te laten vloeien: de verschimmelde / verkleurde / samengeklonte hopen er ruimhartig uithalen.
  b) de rest over een sortex halen ( doet men standaard met alle export-rijst) : aantasting van de korrel geeft glansreductie/ verkleuring en vervorming, dus.. alle mindere glanskorrels eruit blazen ( u herinnert zich het reclamefilmpje van Duyvis pinda’s vast nog wel: pinda stuk voor stuk beoordelen op: kleur, glans, vorm. 3x oke = Duyvis-pinda ( en idem bij alle andere merken, met dank aan de Keur. v Waren / FAVV enz.) .
  Ja, dat gebeurt in het echt ook: tig plastic buisjes naast elkaar, waar bij ieder een electronisch oog en een blaaspijpje zit: niet oke = eruit blazen. Naast veel goede pinda’s / rijstkorrels blaas je er ook veel slechten uit, maar het eindproduct is een stuk lager in afla.
  Dan 4 x 10 kg monster ieder uit minstens 50 zakken en testen: 1x boven de 2 resp 4 ppb en de boel gaat de pinda-pers in ( pindaolie neemt geen afla op) en voor rijst: de vuilverbranding, ondanks dat het heel veel goede korrels bevat. ( van 100 ppb naar bijv 4000 en de rest naar 25-30 of zo, voldoende voor heel Z.O. Azië).

  Oh.. pluimvee kan heel slecht tegen afla. Zo is men ook op het spoor gezet: hele kalkoenenfarm was overnacht uitgestorven.

  • LOUISE zegt op

   Morgen Harrie,

   Zoals ik in het begin al zei, om al deze gevaren die jij opnoemt te vermijden, de fik er in.
   Onder begeleiding van een tros militairen.

   Natuurlijk met liefde aan de arme mensen, maar in dit geval kan je dit niet riskeren en de redenen (verkoop) gaf je zelf al aan.

   En het zal maar over de grens verdwijnen en er komt lever-ellende voor in een van die landen en dit kan terug geschakeld worden naar Thailand!!!

   Nou, dan kan Thailand echt zijn keel aan de kapstok hangen, want dan is dit never nooit meer goed te praten.

   LOUISE


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website