Na Rusland en India is Thailand het derde land ter wereld met de grootste inkomensverschillen tussen arm en rijk, zo blijkt uit een rapport van Oxfam.

Het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft is wel wat afgenomen maar de kloof neemt toe. De ongelijkheid heeft niet alleen betrekking op de inkomensverschillen. Ook voor wat betreft de levensstijl, het onderwijs en de gezondheidszorg zijn er grote verschillen, zegt woordvoerder Chakchai en hij benadrukt dat vooral arme mensen het meest worden getroffen door de ongelijkheid.

Oxfam is van mening dat de regering en particuliere sector samen moeten werken om ongelijkheid te bestrijden. Verder moet er een aantal maatregelen worden genomen zoals een hoger progressief belastingtarief, verbetering van onderwijs, gezondheidszorg en hogere lonen.

Volgens het rapport is Thailand rijk genoeg (bruto binnenlands product) om armoede en ongelijkheid effectief te bestrijden. Desondanks leeft 10 procent van de bevolking onder de armoedegrens en neemt het aantal miljardairs flink toe (de afgelopen zeven jaar van 5 naar 28). Een aantal cijfers ter illustratie:

 • In 2013 verdiende 20 procent van de rijkste mensen 52 procent van het totale inkomen.
 • Zo’n 10 procent van de rijksten verdient 35 maal zoveel als 10 procent van de armsten.
 • Een gemiddeld salaris in Bangkok is 2,5 maal hoger dan in het Noordoosten.
 • Universitair afgestudeerden verdienen twee- tot viermaal zo veel als mensen met niet meer dan lagere school.

Directeur Chadchart van Q-House zegt dat de verschillen worden veroorzaakt door ongelijke kansen. De regering zou zich meer moeten richten op groei en verdeling van inkomen. Echter nu concentreert men zich vooral op economische groei van het bruto binnenlands product. De regering faalt hopeloos bij het verhogen van het gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking.

Bron: Bangkok Post

12 reacties op “Thailand: Grote inkomensverschillen tussen arm en rijk”

 1. Fransamsterdam zegt op

  De zogenaamde Gini-index is een maatstaf voor de ongelijkheid.
  Er zijn echter nogal wat variabelen die aanpasbaar zijn. Neem je een 20/80 vergelijking, of 10/90, bepaal je de waarde voor of na belastingen, en dergelijke.
  Oxfam slaagt er dan ook bijna altijd in een willekeurig land in de top 10 te krijgen.
  Volgens de Wereldbank staat Thailand niet op de 3e plaats qua ongelijkheid, maar op plaats 73 (van de 154 in totaal).

  http://www.indexmundi.com/facts/indicators/SI.POV.GINI/rankings
  .
  Farah Karim, de directeur van de Nederlandse tak Oxfam-Novib, staat overigens voor € 126.737 per jaar op de loonlijst, voor 36 uur per week.

 2. AlexOuddiep zegt op

  Er is op de methoden veel af te doen, maar de poging om de ongelijkheid binnen landen, en daarmee tussen landen, inzichtelijk en controleerbaar vast te stellen, moeten we toejuichen.
  Het levert ook de mogelijkheid het verloop in de tijd vast te stellen en ook een vergelijking met landen in de regio te maken.
  Wat niet in beeld komt is de houding ten opzichte van ongelijkheid: wordt die te laag gevonden, acceptabel of te groot.
  Dit laatste is in Nederland zeker een issue, terwijl het in Thailand minder omstreden lijkt.
  Of vergis ik me?
  Alleen soortgelijk onderzoek kan deze politiek gevoelige vraag enigszins beanrwoorde.

  • Fransamsterdam zegt op

   Moderator: niet chatten svp.

 3. Pat zegt op

  Ik ben verwonderd over dit feit, want eerlijk gezegd zie ik dat niet in het straatbeeld zoals je dat heel erg duidelijk wel ziet in Rusland en India.

  In die landen loopt de waanzinnige rijkdom over de stoepen, terwijl een meter ernaast mensen letterlijk doodgaan op de straat (dit is zeker het geval in India, in Rusland is het contrast iets minder zichtbaar).

  In Thailand heb ik nog maar zelden uiterlijke tekenen van onwaarschijnlijke rijkdom van mensen opgemerkt, net zoals ik nog nooit heb gezien dat mensen creperen op straat…

  Dat Thailand dus de bedenkelijke 3e plaats bekleedt in de kloof tussen rijk en arm, is nieuw voor mij.

  Het doet mijn respectvol gevoel voor het land dan ook een beetje dalen, vermits ik heel gevoelig ben voor een overdreven contrast in levensstandaard.

  Dit hoort niet thuis in een beschaafd land!

 4. Nico zegt op

  ,
  Uiterlijke tekenen zijn er natuurlijk wel, kijk maar bij Paragon in Siam (Bangkok) en de Ferrari en Lamborghini op de weg.

  Toch zijn het deze mensen, die geld en soms veel geld geven aan tempels, (om hun schuldgevoel af te kopen?) met het verzoek, om dit aan minder bedeelde en scholen te geven. Alleen heb ik het idee, dat juist deze tempels veel voor zich zelf houden. Maar ik kan mij vergissen.

  Groetjes Nico

 5. Tino Kuis zegt op

  1 De ongelijkheid in inkomen is groot maar niet zo groot als in het artikel worden genoemd, daar heeft Fransamsterdam gelijk in. Maar de ongelijkheid in vermogen is groter dan de ongelijkheid in inkomen.

  2 Het meest benauwende voor de toekomst is echter de grote ongelijkheid in kansen om verder te groeien door de grote ongelijkheid in publieke diensten zoals onderwijs, openbaar vervoer en oudedag voorzieningen.

  Maar 1 en 2 hebben wel veel met elkaar te maken.

 6. cees van meurs zegt op

  Inderdaad het verschil is groot, als je in Bangkok kijkt naar het enorme dure wagenpark en gaat naar de sloppenwijken in Pattaya is het schrikken.
  Ik zelf heb vrijwilligers werk gedaan en het van dichtbij meegemaakt in Pattaya, schrijnend.
  Dan hebben wij het nog niet over de gevangenis, mens onterende toestanden. Zeker bij de politiebureaus waar de verdachten een eerste onderkomen krijgen waar wij dan eten medicijnen etc gingen uitdelen.

  • Pat zegt op

   Waar bevinden die sloppenwijken in Pattaya zich precies, want ik heb ze nog nooit gezien??

   Dit interesseert me wel!

 7. Lomlalai zegt op

  Het verschil tussen arm en rijk in Thailand valt natuurlijk ook wat minder op omdat de echt rijken maar een klein percentage zijn, maar ze zijn er wel degelijk en het verschil met de 80 jarige vrouw die langs de klongs tussen de vuilnis naar nog iets waardevols aan het zoeken is is mega groot. Ik hoorde vorig jaar van een vriendin die bij een BMW dealer in Bangkok werkt dat alle 40 BMW’s i8 (google maar even voor degenen die het type niet kennen) die voor vorig jaar aan deze dealer als maximum quotum waren toegewezen in april allemaal al verkocht waren…..

 8. rob joppe zegt op

  Ach een Nederlandse kennis ( voor het eerst in Thailand) vroeg , Rob hebben ze hier geen oude auto’s???
  Het verschil tussen de VIP bussen vol met scholieren van de met wl. goed bedeelde kinderen, en de oude aftandse bussen voor de arme schoolkinderen , je er wordt al jong geleerd wat je plaats is.
  De vele inwoners jong en oud die de vuilnisbakken leeg halen tot diep in de nacht. Wat de laatste jaren flink is toe genomen een schril contrast met de dikke auto’s de langs zoeven.
  Voor het eerst in 10 jaar zien we dames op de boulevard proberen klanten op te pikken het gaat slecht met de armen , de vraag is hoelang pikken ze dit nog , als ze het niet meer pikken nou dan wil ik hier niet zijn.

 9. Ferry zegt op

  Het verschil is er zeker in mijn ogen, ik kom hier ruim 30 jaar en zie het alleen maar toenemen.
  Feit blijft ook dat de middenklasse steeds meer te besteden heeft, velen hebben een auto en een huis in een moo baan. Echter de armen blijven nog steeds arm en die groep blijft m.i. nagenoeg even groot.
  De mensen hier accepteren dit, wordt er van jongs af aan ingepompt, dat dat karma is. Zo lang ze dat blijven accepteren zal het verschil altijd blijven.
  De rijke kopen hun schuld af bij de tempel en de armen hebben toch te eten.

 10. luc.cc zegt op

  ik woon hier 7 jaar en zie een enorm verschil tussen rijk en arm de middenklasse zijn meestal mensen waarbij vrouw en man werken met de nodige overuren> Nen Thai is gehecht aan het uitzicht liever ne nieuwe wagen en dan gaan hokken in een kamerke aan 1000 baht per maand wel dan heb ik toch noch liever ne okkasie oude wagen en beetje comfort
  in het weekend krioet het van mensen die slenteren in de grote Big C en Tesco voor te genieten van de airco maar kopen is nihil


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website