Het eiland Koh Samet heeft te kampen met georganiseerde misdaad en corruptie. Reden voor de overheid om de misstanden aan te pakken. Zo zijn er al 79 ambtenaren en het hoofd van nationaal park Khao Laem Ya-Moo op Koh Samet overgeplaatst wegens het vermoeden van grootschalige corruptie.

Maffia-achtige groepen op het eiland persen bedrijven af en hebben nauwe banden met corrupte ambtenaren. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat ze 100 miljoen baht per maand incasseren. Tegen hen wordt juridische actie ondernomen. Vanuit de regering vroeg de minister van Milieu al om extra aandacht voor Koh Samet en herstel van de openbare orde.

De meeste malafide bedrijven zijn verhuurbedrijven van o.a. motorfietsen, fietsen, jetski’s, speedboten en bananenboten. Maar het gaat ook over de massagediensten op het strand. De huur van een jetski en bananenboot bedraagt 300 baht per keer, daarvan gaat 100 baht naar corrupte figuren, aldus directeur Natthapon van het Marine National Park Management.

Volgens Natthapon gaan alle bedrijven gereguleerd gaan worden. Alleen bonafide bedrijven worden geregistreerd en krijgen een vergunning. De verhuur van jetski’s, speedboten en bananenboten wordt stop gezet. Het is gevaarlijk voor toeristen. De DNP (Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation) liet eerder al strandstoelen en parasols van het strand verwijderen.

De DNP heeft in overleg met de gouverneur vijf van de zeven pieren laten sluiten, nadat gebleken is dat ze worden geëxploiteerd door de georganiseerde misdaad. Ze incasseerden geld van toeristen, daarvan ging 60 procent naar corrupte medewerkers van het nationaal park en de rest naar de maffia. Enkele medewerkers ontvingen zo maar liefst 200.000 baht per maand.

Sinds de overplaatsingen van corrupte medewerkers zijn de inkomsten van het nationaal park gestegen van 1,2 miljoen baht naar 4,8 miljoen baht.

7 reacties op “Grootscheepse corruptie op Koh Samet”

 1. Slagerij van Kampen zegt op

  Speelt al heel lang. Vooral de beambten van het National Park. Destijds was het laten betalen van strandverkopers al lucratief. En met hun patrouille boten ging men met familie en vrienden uit vissen. Het hele eiland is in handen van ongeveer 3 families. Komt meneer T……(leeft hij nog?) langs door de hoofdstraat (altijd bezopen) dan buigt men als een knipmes en geeft hem gratis bier. Ach, aan het eind van het door uitlaatgassen verpeste hoofdstraatje loopt men bij het strand tegen de ingang van het National Park aan. 200 baht. Heb toeristen wel eens geadviseerd er met een grote boog omheen te lopen naar het strand. Geen haan die er naar kraait en je houdt 200 baht in je zak. Over het algemeen wordt je niet geacht alcohol te drinken in een National Park. Zo niet op Koh Samet. Het National Park staat vol met kroegen en vreettenten. Verder beschermt de horeca actief de natuur met het afsteken van vuurwerk. Ach dieren zijn er toch al niet meer. Enkel muggen. De zee is leeg. Glas en speed boten gooien hun ankers op het koraal. De politie laat een waterput slaan door illegale Birmezen. Ze persen de horeca af. Betaal je niet dan verschijnt er snachts politie. “Klachten over burengerucht! We nemen de geluidsapparatuur in beslag!!. Enzovoort!!! Ooit hield ik echt van het eiland. Toen er nog geen elektriciteits kabel lag en het er heerlijk rustig was. Heb er destijds gewoond en heb nog heimwee. Maar geen heimwee naar het Koh Samet zoals het nu is.

 2. Sonny zegt op

  Uw manier om onder de betaling van de 200TB uit te komen lijkt me onwaarschijnlijk. Heb jaren geleden het eiland bezocht en omdat je er dus alleen per boot kan komen betaal je die 200 bij aankomst op het eiland en niet wannneer je vanaf een straat het strand wil bezoeken. De betaling is/was dan ook eenmalig ongeacht de lengte van uw verblijfsduur.

  • Jan Doedel zegt op

   Wat de slagerij zegt klopt. Het hangt er helemaal vanaf waar u arriveert op Koh Samet. Arriveert u op Nah Dan Pier dan komt u aan in het dorp. Het dorp valt niet onder het Park. In feite onder Ban Phe. Zij kunnen daar dus geen Park entree heffen om de simpele reden dat het daar geen nationaal park is maar een gewoon Thais dorp. Loopt u door het dorp de straat uit dan komt u pas bij de ingang van het Park, precies zoals de Slagerij hierboven schertst. U kunt ook kiezen elders te landen op het eiland. De boot vanuit Ban Phe maakt meerdere stops. Landt u op een steiger van het Park, vaak het strand aan de andere kant van het eiland,dan bent u direct in het Park gearriveerd en wachten de beambten u op met een ticket waar u dan inderdaad letterlijk en figuurlijk niet omheen kunt

 3. E.v.d.Weyde zegt op

  200 thb betaald, 2 jaar geleden bij de ingang van het eiland wist niet dat het naar de maffia ging ik heb ook gelezen ergens dat dat geld betaald moest worden omdat het een natuurpark betreft.
  zijn de verhalen wel waar er word op het internet zoveel onzin uitgekouwt dat ik de helft niet geloof.
  als dat waar is moeten ze die lui meteen aan de hoogste boom opknopen, meteen tertemetten.

 4. john zoet zegt op

  ik ben 11 dagen op kho Samet geweest maar een park is ver te zoeken.
  je kan de natuur niet meer in en alleen de geasfalteerde weg bewandelen
  het park geld is alleen voor de mensen die in een resort hotel verblijven achter de dorpsstraat
  daar staat ook de kassa en iedere toerist die met de taxie zijn koffers breng moet betalen
  wij verbleven direkt naast de pier in rising sun huisjes en hoefde niets te betalen
  het is jammer dat her hele eiland bedolven is onder de plastiek zakken van seven eleven.
  als de regering iets wil doen voor het miljeu verbied in dat mooie land de plastiek zakken
  voor de rest een rustige tijd gehad in de hangmat met uitzicht op zee en de pier

 5. T zegt op

  En ik hier laatst maar een bericht van iemand lezen die claimde dat corruptie in Thailand nauwelijks zou bestaan. Nou als er al zoveel corruptie op zo een klein eiland is kan die misschien zich nu voorstellen hoe dat in de rest van het land moet zijn…

 6. Slageij van Kampen zegt op

  Wat verder opvalt is natuurlijk dat de corrupte medewerkers zijn overgeplaatst. Niet gestraft en tot mijn verbazing niet eens ontslagen. Blijkbaar is er toch nog iemand die ze de hand boven het hoofd houdt. Of weten ze te veel en zouden ze bij ontslag of vervolging wel eens uit de school kunnen klappen over hun superieuren? 200.000 baht per maand? En hoeveel gaan ze daarvan verplicht terugbetalen? Die gasten hebben ondertussen hun schaapjes wel op het droge. Misschien kunnen ze van dat geld eens zorgen voor deugdelijke vuilnis verwerking op het eiland. Loop je even de bossen in halverwege het eiland of beklim de locale uitzichtheuvel, schitterend uitzicht maar de toegang is moeilijk te vinden als je niet bekend bent op het eiland (Vlak bij de vuilstort omhoog), dan zie naast de prachtige contouren van het eiland brandende vuilnishopen. Soms wordt een en ander ook per boot afgevoerd. Zat ooit met een kano bijna vast in een zee van plastic. Navraag leerde dat er zon boot was gekanteld. En ja die plastic rommel van 7 eleven……Er waren er een paar jaar geleden al twee…… Allemaal gekomen na het leggen van de elektriciteits kabel. Speculanten die voor het leggen van die kabel bezit kochten zijn rijk geworden door de prijsstijgingen. Overigens lijkt er een dubieuze niet officiele handel in national park grond te bestaan. Een heel enkele keer geeft men nog wel eens opdracht iets weer af te breken. Mogelijk te weinig steekpenningen. Goed, ik kan wel doorgaan. De restaurants en resorts aan het strand lozen vaak gewoon in zee. Soms via een geultje op het strand. Farang kinderen (Thais weten wel beter) zie je soms gewoon in het vuile water spelen. Soms loost men snachts. Een min of meer deugdelijk rioleringssysteem is alleen in het dorp. Immers, de vraag is, wat doen al die kroegen, resorts en dancings eigenlijk midden in een national park? ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website