De gemeente Bangkok (BMA) wil met ingang van volgend jaar een heffing voor afvalwater gaan invoeren. Deze gemeentebelasting zal gaan gelden voor alle huishoudens, overheidsdiensten, scholen, ziekenhuizen en bedrijven.

De gemeenteraad zal in januari daarover een besluit nemen. De vraag is nog wel hoe de heffing geïncasseerd moet worden. Er zijn twee mogelijkheden: via de waterrekening of als onderdeel van de afvalheffing.

De gemeente wil met de maatregel de hoeveelheid afvalwater die in het oppervlaktewater wordt geloosd terug brengen.

Huishoudens die tussen de 10 en 100 kubieke meter per maand lozen, gaan 30 baht per maand betalen. Grootverbruikers betalen 1.500 baht per maand; hotels, fabrieken en grote bedrijven 4 baht per kubieke meter.

Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Gemeente Bangkok wil afvalwater gaan belasten”

 1. Gerard zegt op

  10 kuub zit je al snel aan qua verbruik. Wij (gezin 4 personen) gebruiken gemiddeld 15 kuub per maand.
  Dit is inclusief tuin bewateren van 300 m2
  Dus wij lozen ruim minder dan 10 kuub maar verbruiken dit wel

 2. Dennis zegt op

  Gaan ze dan ook controleren op de verontreiniging? Bv. Alle air conditioning wordt schoongemaakt met zuur of alkalische stoffen wat direct het riool in gaat.

 3. Fransamsterdam zegt op

  In Nederland is het gemiddeld verbruik per woning 95 kuub per jaar, en als ik het goed begrijp hoef je in Bangkok dus geen heffing te betalen als je onder de 120 kuub blijft. Dat zou voor sommigen een haalbare stimulans kunnen zijn.
  Anderzijds is water als ik het goed heb (in ieder geval in Pattaya) toch al progressief geprijsd, iets van 10 Baht per kuub voor de eerste 10 per maand, 15 baht voor kuub 11 t/m 20 en 20 Baht voor kuub 21 t/m 30, zodat betwijfeld mag worden of degenen die op de centjes moeten letten niet toch al zo zuinig mogelijk omspringen met het water.

 4. lung addie zegt op

  Ook in Belgie is er een belasting voor het zuiveren van water. Dit wordt berekend per m³ verbruikt leidingwater ( teller ). Voor diegenen die over een eigen watervoorziening beschikken wordt een gemiddeld verbruik aangerekend, berekend per hoofd dat deel uitmaakt van de woonst.
  In BKK zijn er, naar mijn mening, in verhouding tot op het platte land, weinigen die over een eigen watervoorziening beschikken en dus zal het wel volgens het leidingwaterverbruik berekend worden, de meest eenvoudige manier trouwens. De verbruiker ( vervuiler) betaalt dus.
  Ergens geen abnormale maatregel, toch niet indien het leidingwater niet reeds uitzonderlijk duur zou zijn en daar heb ik geen idee van daar ik niet in BKK of andere grootstad woon, doch elders en over eigen watervoorziening beschik.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website