Een meerderheid in Thailand is niet tevreden over de manier waarop de overheid omgaat met de watertekorten die een groot deel van het land heeft getroffen, dat blijkt uit een opiniepeiling door de Suan Dusit Rajabhat University. Ruim 52% denkt dat de regering het probleem doelmatiger en concreter moet aanpakken. 

De enquête werd van 8-11 januari gehouden onder 1.194 mensen in het hele land. Thailand kampt met de ergste droogte in 40 jaar. En het publiek werd gevraagd of men tevreden is met de activiteiten van de overheid, om het door droogte veroorzaakte watertekort aan te pakken die burgers en de agrarische sector ernstig heeft getroffen.

Ruim 43,80% is van mening dat situatie kritiek is en veel ernstiger is dan in de afgelopen jaren. Zeker 26,51% zegt zich zorgen maken dat er straks onvoldoende water is voor consumptie en landbouw. 22,19% wil dat de regering dringend noodmaatregelen gaat treffen en 16,14% is van mening dat de droogte de landbouw en de economie ernstig heeft getroffen.

Bijna de helft van de respondenten – 48,99% – zegt dat ze last hebben van de droogte, 32,17% is zwaar getroffen door het watertekort, terwijl 18,84% zegt nog geen last te hebben.

Thai vinden dat de overheid op zoek moet gaan naar alternatieve watervoorraden, meer artesische putten moet boren en dat er meer regenwater opgevangen moet worden. Daarnaast moet het publiek bewust gemaakt worden van het probleem.

Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Dusit Poll over watertekort: Meerderheid ontevreden over aanpak overheid”

 1. ruud zegt op

  De ondergrondse waterputten aanboren is niet echt een oplossing, omdat die hoeveelheden water eindig zijn.
  Het zal alleen het grondwaterpeil maar verlagen, want het water dat je van beneden oppompt, wordt door het grondwater van boven weer aangevuld.
  Echt diepe bronnen, die nauwelijks met het grondwater in verbinding staan bevatten maar een eindige hoeveelheid water.

  Opslag van regenwater is de enig zinnige oplossing en dat heeft waarschijnlijk ook haast, want door de stuwdammen in Laos en China zal Thailand steeds minder water gaan krijgen, want die stuwmeren worden ongetwijfeld afgetapt voor eigen gebruik.

  Verder zou je de riviermondingen moeten versmallen, waardoor het rivierwater minder snel in zee stroomt.
  Dan wordt het waterpeil in de rivieren ook hoger.

  Dat de overheid het watertekort doelmatiger aan zou moeten pakken, lijkt me niet helemaal juist.
  Ze zou eens moeten beginnen met dat watertekort aan te pakken.
  Zeggen dat je een minuut korter moet douchen, klinkt niet naar een overheid die het watertekort wil oplossen, meer naar een overheid die zegt, zoek het maar uit.

 2. Yan zegt op

  De regering is helemaal niet in staat de waterhuishouding in goede banen te leiden. Jaren terug werd reeds een voorstel gedaan door Nederlandse en Duitse ingenieurs de Thai hierbij te helpen, dit werd botweg geweigerd. De overstromingen en de droogtes blijven aanhouden. De regering (het leger) koopt de duurste onderzeeërs, helicopters en afgedankte overschotten van andere grootmachten maar doet niets aan het waterprobleem…Omdat ze het niet KUNNEN! Maar owee, dit zou pas “lose face” zijn het te moeten toegeven. Dus….wachten maar weer op de nieuwe overstromingen en dan met veel bravoure wat rijstzakken uitdelen aan de bevolking…En wat de Thai zelf aangaat, stop met water weg te spuiten met Songkran en denk eens verder dan vandaag…Maar ja, denken wordt hier helaas niet aangeleerd…

 3. johny zegt op

  De regenval is afgelopen jaar duidelijk minder geweest dan normaal. Hier in Prasat, Surin staat het grondwater nooit lager dan 3,5 meter in januari, nu is dat 5,5 meter. We hebben nu een dieptepomp gekocht omdat we met een gewone pomp niet meer voldoende kunnen oppompen. Sinds 2011 hebben we nooit geen problemen gehad. In september heeft het heel hard geregend en eind oktober was de laatste regenval.
  Ik denk dat de overheid hier weinig aan kan doen, ook de stad Surin heeft afgelopen jaar heel veel watertekorten gehad, zelfs in het ziekenhuis.Hier in de provincie zijn er geen grote dammen. Wat voor een regenseizoen komt er dit jaar ? Wie weet dat ?

 4. Mark zegt op

  Het regenseizoen vertoonde in 2018 lokaal grote piek hoeveelheden neerslag. In het Noordoosten waren er daardoor plaatselijk overstromingen. In noord en centraal Thailand viel er in bijzonder weinig regen vergeleken met het langjaargemiddelde.

  Daardoor zijn bij aanvang van het droge seizoen de stuwmeren maar halfvol, sommige zelfs halfleeg.

  Wie denkt dat Nederlandse ingenieurs, een Thaise regering, of wie dan ook, dit kon verhelpen, die ijlt.

  Zonder de stuwmeren zou Thailand, behoudens gebieden ten zuiden van Chumpon, er uitzien als de de savanne. Hier heerst een savanneklimaat. Enkel door de vele, sommige eeuwenoude, ontwaterings en irrigatie constructies is Thailand een vruchtbaar landbouwgebied. Circa de helft van de bevolking is er voorziet op agrarische wijze in zijn levensonderhoud.

  De helft minder waterreserve dan noodzakelijk aan het begin van het droge seizoen is zonder meer rampzalig voor die mensen.

  De beheersmaatregelen die de regering raaskalt zijn nonsens tot druppels op een hete plaat.

  Vele Thai zullen met de glimlach (grimlach?) ook deze ellende moeten doorstaan.

  En als er dit jaar meer dan 3 typhoonstarten met massale regenval breed overtrekken dan zijn de grote stuwmeren overvol en kan men enkel grote delen van het land laten overstromen.

  Is er dan geen betere situatie dan de huidige denkbaat? Slechts gedeeltelijk. Water dat er niet is kan je niet toveren. En als alle stuwmeren en reservoirs vol zijn lopen ze bij nog meer regenval over.

  Meteorologisch is Thailand volsyrekt onvergelijkbaar met Nederland of België. Zij die de Thaise problematiek overdenken vanuit een Nederlands referentiekader maken een zware beginnersfout.

  Dat de Thaise regering niet eerlijk zegt dat ze hierin grotendeels machteloos staat, lijkt me een cultureel aspect “macho militarisme” in combinatie met “nooit gezichtsverlies tonen”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website