(Brickinfo Media / Shutterstock.com)

Anti-regeringsdemonstranten laten weten dat ze doorgaan met demonstreren nadat premier Prayut Chan-o-cha de deadline om af te treden had genegeerd. Journalisten hadden Prayut al de vraag gesteld of hij zou aftreden, maar dat is hij niet van plan. 

Nadat de deadline was verstreken, kondigde de Dao Din-groep op hun Facebook-account aan dat er zondag om 16.00 uur een bijeenkomst zal plaatsvinden op het kruispunt van Ratchaprasong. De demonstranten verzamelen zich maandag om 17.00 uur op het kruispunt van Samyan en lopen dan naar de Duitse ambassade.

Sinds juli eisen demonstranten het vertrek van generaal Prayut en een nieuwe grondwet. Verder willen ze hervormingen om de macht van de monarchie te beteugelen.

Generaal Prayut, die voor het eerst de macht greep tijdens een staatsgreep in 2014, verwerpt de beschuldigingen van zijn critici dat hij de verkiezing van vorig jaar heeft gemanipuleerd om de macht te behouden. Na een gebed in Wat Chetuphon Wimon Mangkhalaram zei hij: “Ik roep iedereen op om zich te verzoenen en samen de problemen van het land op te lossen.”

Verder komt er een spoedzitting van het parlement op maandag en dinsdag om te proberen de crisis op te lossen, maar zijn tegenstanders hebben weinig vertrouwen in de uitkomst aangezien zijn aanhangers een parlementaire meerderheid hebben.

Bron: Bangkok Post

18 reacties op “Demonstranten gaan door nu Prayut de deadline om op te stappen negeert”

 1. Johnny BG zegt op

  Het is wel heel dom om te denken dat een gekozen regering gaat aftreden vanwege een zooi pubers. Willen ze er wat van maken dan kunnen ze beter werken aan het oprichten van een politieke partij met standpunten die gedragen kan worden door de middenklasse. Er is heus geen onwil maar er moet wel een beetje evenwicht in de gelederen blijven.
  Vroeger was alles beter is dat wat het momenteel het geval is?

  • Erik zegt op

   Vroeger was alles beter, Johnny BG? Wel, in ieder geval niet in Thailand en ook niet toen het nog Siam heette. De opmerking ‘een zooi pubers’ doet geen recht aan de geschiedenis want het waren in de jaren 60 ook de studenten die hun acties begonnen en gelukkig navolging vonden. Alleen niet in Thailand waar in 1976 studenten om hun protesten werden vermoord en nu riskeren ze opnieuw hun leven.

   Een politieke partij oprichten, jawel, een prima idee maar je zult toch wel weten wat er in Thailand gebeurt met een politieke partij die tegen gevoelige schenen schopt? Die wordt onder de loep gelegd en dan ontbonden.

  • Leo Th. zegt op

   Johnny BG, deze gekozen regering is tot stand gekomen na de als onrechtmatig beschouwde verkiezingen in 2019. De grootste oppositiepartij Future Forward Party (FFP) werd buitenspel gezet doordat de constitutionele rechtbank in februari 2020 de partij ontbond, waarbij politieke motieven een rol zouden hebben gespeeld. Daarna ontstonden er protesten rondom diverse universiteiten. Vanwege de sluiting van de universiteiten ten gevolge van het corona virus stopten dat. Op 18 juli laaiden de protesten weer op bij het Democratie Monument in Bangkok. De 3 voornaamste eisen waren toen dat de regering moest aftreden, een herziening van de grondwet en het stoppen van de vervolging van personen die zich uitspreken tegen de regering. Daarbij werd ook voor een hervorming van de monarchie gepleit. Het gevolg was dat leiders van de protesten, actievoerders en de mensenrechten advocaat Anon Nampa werden gearresteerd. Op 19 september vond één van de grootste demonstraties ooit in Thailand plaats met tienduizenden deelnemers. Deze maand waren er ook enkele massa demonstraties en op 18 oktober waren er in minstens 19 provincies protesten. Jouw benaming van deze demonstranten “een zooi pubers” is bijzonder laagdunkend en bezijden de waarheid. Vorige week, 19 oktober, werd bekend gemaakt dat de politie een onderzoek naar een aantal Thaise mediaorganisaties zou instellen. Afgezien van het gegeven dat standpunten van de Thaise middenklasse niet per definitie hoeven overeen te komen met de belangen van andere bevolkingsgroepen, zoals de plattelandsbevolking of de studenten, lijkt het mij momenteel een illusie om te denken dat er in Thailand een politieke partij opgericht kan worden die de richting van de huidige machthebbers niet zou volgen. Natuurlijk valt dat als onwil van de regering te benoemen. En vroeger was het zeker niet altijd beter dan nu maar hopelijk wordt het voor de Thaise burgers in de nabije toekomst wel beter en wel zodanig dat het erop nahouden van een politieke mening als een recht beschouwd wordt en dat corruptie daadwerkelijk aangepakt wordt.

   • Johnny BG zegt op

    @Leo Th.,

    De eerste twee zinnen laten toch zien wat politiek is? Er is geen een land of handelsblok wat geen zaken meer doet met Thailand vanwege “onrechtmatige” verkiezingen. In EU verband past het in het politieke plaatje en moet het dan niet zijn om de aandacht eerst te richten op de Nederlandse politiek waarom dit mogelijk is als het normen en waarden van wat de Nederlander vindt overtreed?
    Of 20.000 mensen op straat het verschil gaan maken betwijfel ik en met mij de grote zwijgende meerderheid….anders stonden er miljoenen op straat als het allemaal echt zo onleefbaar was.

    • Leo Th. zegt op

     Buitenlandse investeerders prefereren doorgaans een stabiel politiek klimaat en wanneer de Thaise verkiezingen in mei 2019 zowel in de EU als in de USA als onrechtmatig worden omschreven dan heeft dat ongetwijfeld zijn weerslag in de bereidheid van kapitaalkrachtige buitenlandse ondernemingen om in Thailand hun business uit te breiden. De Asian Developement Bank constateert in ieder geval over 2019 een daling van de export en een vertraging van investeringen. Ook Flanders Investment & Trade stelt dat in 2019 de economische groei in Thailand sneller was vertraagd dan verwacht. De prognose in april 2020 was een daling van het BBP (Bruto Binnenlands Product) met 4,8% en daarmee was Thailand de slechtst presterende economie in heel Zuid-Oost Azië. Daarbij was het effect van de zo goed als totale stagnering van het toerisme vanwege de coronacrisis nog niet ingecalculeerd. Dat staat weliswaar los van de politieke situatie in Thailand maar ook zonder corona is het aannemelijk dat een aantal toeristen vanwege betogingen tegen de regering dit jaar een andere bestemming zouden hebben gekozen. Het artikel gaat over demonstranten in Thailand tegen de regering en heeft niets te maken met het richten van de aandacht op de Nederlandse politiek. Waarom je dat erbij betrekt ontgaat mij en is totaal niet relevant. De toekomst zal uitwijzen wat de gevolgen van de demonstraties zullen zijn. Het begrip “onleefbaar” is relatief en wordt door meerdere omstandigheden bepaald en door de één anders geïnterpreteerd als door de ander. Nooit eerder echter protesteerden zoveel demonstranten als tijdens de diverse demonstraties in oktober, dus geen reden om dat te bagatelliseren. Jij wekt de indruk dat je niets van de demonstraties moet hebben. Uiteraard heb jij recht op jouw mening maar waarom zou een Thaise burger niet in alle vrijheid zijn mening mogen uiten zonder in angst te moeten leven dat hij of zij daarvoor gearresteerd wordt?

  • Tino Kuis zegt op

   Zooi pubers, Johnny? Ik heb al vele dagen naar ze geluisterd en het zijn intelligente, welbespraakte, creatieve en humorvolle personen. Dapper en sterk ook.

  • jan zegt op

   Wel kort door de bocht……als een nieuwe partij wat kritisch is, wordt ze ontbonden.

  • Rob V. zegt op

   Ik denk dat je het aantal mensen die denkt dat door alleen ‘een zooi pubers’ op 1 hand kan tellen. De protesten door studenten en hen die zich daar bij aansluiten in een tiental steden gaat om het afgeven van een signaal. ‘wij zijn dit spuugzat en pikken het niet meer!’.

   Opzetten van een politieke partij? Misschien herinner je nog dat na maandenlang kleine protesten van een groepje zeer conservatieve dit als excuus aangegrepen is om een coup te plegen (per definitie illegaal en ondemocratisch). Na lange tijd is er toen zonder echte volksraadpleging een nieuwe grondwet geschreven. Het volk mocht zijn fiat geven in een referendum waarbij campagnes tegen de grondwet verboden waren, en de junta aangaf dat bij een nee men nog langer aan zou blijven. Niet bepaald democratisch dus.. Vervolgens kwamen er verkiezingen en ook die zijn zeer dubieus verlopen. Ze voldeden niet aan wat internationaal als vrije, democratische verkiezingen kan worden gezien. En begin dit jaar is de onder de jeugd zeer populaire Future Forward Party (Anakot Mai) ontbonden ook al was naar de letter van de wet er geen overtreding. (Grappig detail: soms zien we de rechtbank uitspraken doen naar de letter van de wet, dan weer met wat de wet eigenlijk zou bedoelen ook als het er niet zo staat: rule by law in plaats van rule of law). Kort samengevat: Het democratisch systeem is sinds 2014 grof geweld aangedaan. En eigenlijk al eerder (de laatste serieus democratische tot stand gekomen grondwet dateert uit 1997).

   De demonstranten vragen niets anders dan een stevig democratisch fundament: een grondwet die door het volk tot stand gekomen is, vrije verkiezingen zonder hocus pocus en dat ook de monarchie zich aan de wetten van het land heeft de houden. Daar valt moeilijk water bij de wijn te doen en het regeringskamp lijkt dat überhaupt niet van plan. Die vraagt telkens een ‘beetje langer geduld’, al sinds 2014… De jeugd snapt dondersgoed dat de regering totaal niet oprecht en eigenlijk niet zal toegeven. Tenzij…

 2. Daniël zegt op

  Toch komt er een moment waarop “machthebbers” het beu zijn dat de situatie maar voort duurt, of het moment is daar dat Prayuth zelf zijn mandaat aan de wilgen hangt. Dat moment zou kunnen zijn als het parlement duidelijk maakt de bezwaren van de bevolking serieus te nemen, en hoorzittingen start. Daarmee neemt zij het initiatief tot zich en als het parlement dat goed aanpakt heeft zij tevens de regie. Een zeer helder signaal naar allen in binnen- en buitenland, want uiterst democratisch. Tijdens de hoorzittingen kan het parlement alle partijen die belang hebben horen: studenten, belangengroepen, ouderen, jongeren, royalisten, geel, rood, groen, politieke partijen, enz etc. De tijd dat de hoorzittingen duren kan rust terugkeren. Het kan niet anders dan medio 2021 is duidelijk welke kant Thailand op wil. Schrijf dan voor eind 2021 nieuwe verkiezingen uit, zet een parlementair commissie aan het werk om de grondwet te herzien, en begin een breed maatschappelijk debat over royal reforms. Hou het hierbij want al werk genoeg. Huidige regering kan dan aan de slag met het oplossen van de corona-crisis nu het inzetten van vaccins binnen enkele weken feit is.

 3. Wijnschenk zegt op

  Dit is de enige manier helaas.
  Een politieke partij oprichten.
  Even terug naar het verleden aub.
  De grootste politieke tegenpartij is ontbonden weet u nog ???

 4. Rob zegt op

  Het probleem is dat deze regering niet WIL luisteren, en geen ruimte laat voor anders denkenden, dat noemen wij geen democratie.
  En het zijn niet alleen een stel pubers Johny, maar een heleboel arbeiders kunnen geen dag hun schamele 330 bath missen, maar ze steunen deze demonstranten wel.

 5. Tino Kuis zegt op

  Als het protest is beëindigd ruimen de demonstranten alle afval op. Ze laten alles schoon achter.

 6. Rob V. zegt op

  Vandaag was de opkomst bescheiden te noemen in vergelijking met de vele duizenden die eerder op kwamen dagen. We zien beelden van een volle straat in het midden van Bangkok waar men om 18.00 samen het volkslied zingt met het 3 vinger gebaar. Daarna roept men o.a ‘lang leve het volk’ en ‘weg met de dictatuur’.

  https://www.facebook.com/ThaiEnquirer/posts/204264517727756

  De afgelopen week zijn er ruim 80 mensen opgepakt. Een groot deel van hen is op borgtocht vrij maar de kopstukken (met gratis nieuw kort haarkapsel) laat de rechtbank niet vrij. Officieel wegens vluchtgevaar maar men fluistert dat de echte reden is omdat de powers that be dit niet wensen. Hier onder een overzicht van wie er vast zit:

  https://www.thaienquirer.com/19949/a-comprehensive-list-of-those-that-have-been-charged-for-protesting-and-organizing-rallies/

  Gelukkig houden de demonstranten er op sympathieke en vreedzame wijze de moed er in. Je ziet allerlei leuke woordspelingen op de protestborden. Maar ook soms wat minder fraai taalgebruik… (de premier noemen ze een ‘kl*te varaan’). De jeugd lijkt de woorden van de premier om dit alles samen op te lossen niet echt te geloven. Ook niet zo vreemd met al het tijd gerek, hakken in het zand en de manier waarop de huidige machthebbers aan de macht zijn gekomen… Die willen helemaal niet van het pluche of structureel terug draaien wat er de afgelopen jaren tot stand gekomen is onder de machthebbers.

  Er is zeker boosheid, een oude garde die het maar niets vind dat de jeugd uit de pas loopt en dingen gaat denken die men niet zou mogen denken. Maar met de geest van vrijheid uit de fles, valt dat allemaal nog terug te draaien of is het slechts uitstel van executie?

 7. chris zegt op

  Ik ben niet zo iemand die de NIDA polls verguist als de uitkomst van de peiling mij niet zint of wanneer ik het niet geloof. Anderhalf jaar geleden was Prayut bij een meerderheid van het volk populair en ook aan het begin van dit jaar was dat het geval, met name door de aanpak van de corona-crisis.
  Nu blijkt uit de meest recente peiling dat een meederheid van het volk meent dat de regering met de protesterende studenten moet gaan praten, dat geweld moet worden vermeden en dat men niet moet praten over de monarchie. De geelhemden hebben elkaar de laatste dagen op dit punt weten te vinden en zijn ook de straat op gegaan. Dat zouden zij waarschijnlijk niet gedaan hebben als de hervorming van de monarchie niet op het eisenlijstje zou heben gestaan. Die eis heeft hen echter wakker geschud.
  Ziehier de splagaat waarin de protesbeweging zichzelf heeft gemanoevreerd. Naar mijn mening een strategische blunder van jewelste. Vanwege de eis om de monarchie te hervormen laten politici en politieke partijen die het wel eens met het het vertrek van Prayut het afweten en zal de regering de discussie vandaag in het parlement zo sturen dat de monarchie het hoofdonderwerp is, wetende dat de meerderheid van het parlement maar ook van het volk achter hen staat om dit onderwerp voorlopig niet aan te roeren.
  De discussie over de positie van het SH komt ook de ultra-royalisten goed uit want daar is het SH allesbehalve populair. Boze tongen (nou ja, niet zo boos) beweren dat ultra-royalisten via via via de protestbeweging financieel ondersteunen.

  • Daniël zegt op

   Ik meen dat de eisen van de demonstranten inhouden dat huidige regering aftreedt, dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden, en dat er een nieuwe grondwet komt. Dan lijkt het mij niet vreemd dat tevens het totale staatsbestel aan de orde komt. Je kunt toch moeilijk gaan wachten op het moment dat die betrokken partij zelf aangeeft onderdeel van de veranderingen te willen zijn. En een eventuele volgende sh die dezelfde voorrechten gaat genieten schiet ook niet op. Ik vind het niet verkeerd dat duidelijk is gemaakt hoe men denkt over vele kwesties. Dat daarmee een moeilijk punt naar voren is gebracht is zelfs zeer strategisch want verhelderend. Op den duur zal blijken dat de speelvelden van zowel geel als rood zich steeds meer verkleinen.

   • chris zegt op

    Stel dat deze regering aftreedt, dat er nieuwe verkiezingen komen die NIET door de politieke partijen die de protesten ondersteunen worden gewonnen maar – kort door de bocht – door de meer behoudende partijen, moet dan het hele staatsbestel op de kop?
    Kortom: waar halen de studenten het recht vandaan om op voorhand een nieuwe grondwet te eisen? Moet het nieuwe parlement (als vertegenwoordigers van het volk) daar niet over beslissen?
    En denk nu niet dat een dergelijke verkiezingssuitslag niet mogelijk is. Ook de winst van de PPRP (met de overbekende Thaksin-tactiek) was voor velen een volslagen verrassing. Thais bleken opnieuw niet voor veranderingsideen te stemmen maar voor populaire politici, welke denkbeelden deze er ook op nahouden.

    • Tino Kuis zegt op

     Citaat:

     ‘Kortom: waar halen de studenten het recht vandaan om op voorhand een nieuwe grondwet te eisen? Moet het nieuwe parlement (als vertegenwoordigers van het volk) daar niet over beslissen?’

     Daar heb je gelijk in, Chris. Waar haalden de militairen het recht vandaan een staatsgreep te plegen in 2006 en 2014, de grondwet te verscheuren en zelf, zonder het volk te raadplegen, een nieuwe hun welgevallige grondwet er door te drukken?

     Inderdaad. Prayut moet aftreden, er moeten op korte termijn nieuwe verkiezingen komen en het nieuwe parlement moet een nieuwe grondwet opstellen.

     Hoe dan ook, ik vind de betogingen met hun vreedzame inslag een verademing vergeleken met vroegere betogingen.

    • Daniël zegt op

     Beste chris, het zou goed zijn als menigeen, Thailand toegewijd, zou ophouden te denken in gangbare kaders. Stel dat WEL die partijen etc. enz. Werkelijkheden en realiteiten zijn anders. Weten we allemaal. Maar het zijn niet de Thai die de straten van Bangkok met protesten vulden. Het waren en zullen zijn de jongeren die Thailand en zichzelf een andere toekomst en wending gunnen. Zal het worden zoals zij dromen en willen? Neen, natuurlijk niet. Maar laten zij maar eens beginnen met het tonen van compromisbereidheid. En dan nog: waar haalde de Chilenen het recht vandaan om een nieuwe grondwet te willen? En wie viert nu de overwinning?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website