De Thaise overheid meldt op woensdag 30 nieuwe besmettingen met het coronavirus (Covid-19), daarnaast zijn er 2 personen overleden. Daarmee komt het totaal aantal besmettingen in Thailand op 2.643 geïnfecteerden en 43 dodelijke slachtoffers.

Er zijn vier infecties minder gemeld dan op dinsdag, wat blijkbaar wijst op een aanhoudende afvlakking van de curve. Het hoogste aantal bevestigde gevallen tot nu toe was op 22 maart. Deze aantallen vertegenwoordigen echter alleen bevestigde infecties en omdat het aantal tests nog steeds laag is, is het werkelijke aantal besmettingen vrijwel zeker veel  hoger.

Dr. Taweesilp Visanuyothin, woordvoerder van het Center for Covid-19 Situation Administration, laat weten dat een Thaise vrouw van 65 jaar die streetfood verkocht, is overleden aan het virus. De vrouw had ook diabetes, chronische nierziekte en hypertensie. Het andere dodelijke slachtoffer is een Thaise man van 60 jaar, die op 24 maart terugkeerde van een islamitische ceremonie in Indonesië. Op 2 april kreeg hij koorts en spierpijn.

Phuket melde tien nieuwe besmettingen, waaronder een jongen van 1 jaar en een 13-jarig meisje. Het totaal aantal besmette personen in Phuket bedraagt nu 188, doden zijn niet gemeld.

Thailand: ruim 10.000 mensen getest op Covid-19

In Thailand zijn sinds februari ruim 100.498 personen getest op het virus, zo heeft CCSA-woordvoeder Taweesilp gisteren bekend gemaakt. De tests worden onverminderd voortgezet om de verspreiding van het virus te voorkomen. Taweesilp vraagt de bevolking voorzorgsmaatregelen te nemen omdat het behandelen van een ernstig zieke circa 1 miljoen baht kost. Nu nog worden 48 ernstig zieke patiënten behandeld. Er zijn nog steeds genoeg bedden en beademingsapparatuur in ziekenhuizen om een adequate behandeling te bieden.

Minister Anutin van volksgezondheid, bedankt de 1.040.000 gezondheidsvrijwilligers in dorpen die hun best doen de verspreiding van het virus te voorkomen. De vrijwilligers brengen huisbezoeken, geven gezondheidsvoorlichting, voorlichting over hygiëne, delen medicijnen uit en rapporteren symptomen en nieuwe besmettingen. De WHO heeft hen zondag in een tweet geprezen. Dankzij hun inzet is 50 procent van de geïnfecteerden genezen, zegt de WHO.

Bron: Bangkok Post

An update from the Thai government regarding Thailand’s #COVID19 situation, reporting from the Center for COVID-19 Situation Administration (CCSA) at Government House:

https://www.facebook.com/thailandprd/videos/576815446268957/

10 reacties op “Coronacrisis Thailand 15 april: 30 nieuwe besmettingen en 2 personen overleden”

 1. Rob zegt op

  In Thailand lijken zij het beter onder controle te hebben dan hier. Schijn bedriegt of is dit echt zo?

  • chris zegt op

   Schijn bedriegt.

  • Pat zegt op

   Logisch hier dragen ze mondkapjes, word je temperatuur gemeten bij elke supermarkt en verplicht handjell bij de ingang.

  • Jan Janssen zegt op

   De controle is per land verschillend doe er niet veel op uit . Allemaal doen het mogelijke om de werkelijkheid te verdoezelen. Het zou beter geweest zijn om gewoon te blijven werken en naar school te gaan. Daar zijn het minste zieken en overledenen
   Zoveel mogelijk de gepensioneerde te beschermen dan is het goed. China lacht zich dood exporteren met volle bak .daar is niet zo veel aan de hand als men doet geloven.

 2. Rob zegt op

  Ja Rob je zegt het goed LIJKEN, want ik geloof niks van de officiële cijfers.

  • Martin zegt op

   Thailand heeft het ook beter voor elkaar. Geen enkele rapportage is correct, maar gewogen gemiddeldn geven best een goede indicatie. Ik refereer verder naar wat ik al vele malen eerder geschreven heb.
   “velen trekken de cijfers van de Thai in twijfel”, maar geen van hen volgt werkelijk wat er gebeurd, laat staan dat ze naar omgevingsfactoren kijken. Ik hou er mee op in dit blog; alleen maar ongefundeerde meningen.

   • Rob V. zegt op

    Dat Thailand het beter voor elkaar heeft is ook een mening, en zonder argumenten/bronnen ironisch gezien ook en ongefundeerde mening. 😉

    Wat betreft de cijfers, dat hangt o.a. af van het aantal tests. En daar valt ook in Thailand het nodige op af te dingen. The Thai Enquirer weet te melden:

    ***
    The email, sent by Mercury’s London Director Alex Walker, said that the Thai government, “has kept infection rates low through a combination of top-down government measures, bottom-up social changes,” and perhaps most strangely Thailand’s “high levels of testing.”

    Mercury, then, for some reason compared Thailand’s response to the UK’s:

    “Crucially, Thailand has the ability to run up to 20,000 tests a day nation-wide, significantly above the UK’s current maximum daily testing level of 10,000.”

    Thailand’s government said this week that it has not conducted mass testing because it was not cost-efficient and defended its focus-testing programs which it said was sufficient in fighting the coronavirus outbreak.

    Thai government statistics show that Thailand tests only 1,079 cases per 1 million citizens. The UK meanwhile conducts 2,884 cases per 1 million citizens.

    Thailand has only conducted 71,860 tests since the outbreak began despite having the capacity to conduct 20,000 tests per day. The UK meanwhile, despite starting later than Thailand, has conducted 195,535 cases.
    ***
    Bron:
    https://www.thaienquirer.com/11154/high-priced-public-strategy-firm-once-hired-by-paul-manafort-defends-thai-governments-coronavirus-response/

    Ik denk dat we op een later moment pas een beetje inzichtelijk krijgen hoe het ongeveer zat met de diverse cijfers uit diverse landen. Ik hou dan ook verder mijn mond, als leek laat ik me anders te makkelijk meevoeren met verhaal of claim X versus Y.

    • Martin zegt op

     Wel nog een keertje dan……

     Helaas kan ik geen grafieken uploaden in dit forum; gaat wel bij Thai Visa. Anders had ik het ook grafisch kunnen laten zien. Maakt het wel allemaal duidelijk. Wat erg vervelend is, is dat mensen insinueren dat Thailand liegt over de cijfers, terwijl notabeen de Nederlandse huisartsen vertellen dat er 4 x zo veel besmettingen zijn. Wie liegt er u ?

     UK vergelijken met Thailand kan heel gemakkelijk. Natuurlijk heeft UK meer testen gedaan want zij hebben inmiddels (vandaag 00:00 GMT) 98476 besmettingen geconstateerd. En de UK heeft ook 12868 doden geregistreerd (13,07% !!!!, gewoon omdat men in UK net als in NL niet voorbereid was en te laat met maatregelen kwam). UK is dus ook chaos, want het voortschrijdend gemiddelde van het aantal dagelijkse nieuwe infecties is nog lang niet omgebogen en loopt nog op (in NL wel beter), laat staan dat de totale hoeveelheid infecties gaat stabiliseren. In Thailand, zoals ik u al vele malen heb uitgelegd is men WEL voorbereid, heeft men WEL tijdig scholen, etc gesloten en nu zelfs hele gebieden. In Thailand loopt men wel al 6 weken met mond/neus bescherming op, waar de zogenaamde “ontwikkelde landen” nu plotseling beginnen te beseffen dat deze bescherming helpt. Op COVID gebied zijn ze dus in Europa onderontwikkeld of hebben het vreselijk onderschat, terwijl toch China al een hele leerschool was. In Europa en VS ook, lopen ze simpel gezegd aanzienlijk achter bij Thailand. In Thailand, zoals ik OOK al eerder heb uitgelegd, is men in staat om 15000 testen (u zegt zelfs 20000) te doen per DAG, maar die zijn gewoon niet nodig, want er zijn nauwelijks besmettingen in Thailand vergeleken met Europa. Door alle trage maatregelen in de “ontwikkelde wereld” hebben bijvoorbeeld UK en Nederland respectievelijk 1448 (UK) en 1665 (NL) besmettingen per 1 miljoen inwoners, terwijl dit getal voor Thailand slechts 39 besmettingen per 1 miljoen inwoners is. En dan heb ik het nog niet over de doden, want dat verschil is nog groter. Allemaal omdat Thailand tijdig en betere maatregelen trof en uiteraard ook het klimaat mee heeft (ook aangetoond). Ik kan nog wel een tijdje door oreren op dit blog, maar lijkt weinig zin te hebben. Voor mij “over en sluiten”.

     • chris zegt op

      De doden zijn geen resultante van het niet voorbereid zijn maar door een groot aantal factoren die tesamen dit effect hebben. Een daarvan is de matige kwaliteit en kwantiteit van de gezondheidszorg in de Uk waarop nu al jaren wordt bezuinigd. In de USA komt daar nog eens bij dat door de hoge kosten een grrot anatal Amerikane niet verzekrd is en zich dus niet meldt als men ziek maar thuis of op straat sterft.
      Je schetst toch een beeld van de situatie van Thailand dat niet helemaal het mijne is. Ik had een studente die overduidelijke corona symptomen vertoonde en die naar het ziekenhuis is gestuurd door de universiteit. Kwam na een paar uur terug: met medicijnen en niet getest. Reden: er waren geen testen aanwezig en testen was te duur. Dat is wellicht later veranderd maar niet in het begin van de uitbraak rond medio Maart..

     • Rob V. zegt op

      Martin, hoe tijdig waren de autoriteiten? In Thailand stelde men de eerste Corona zieke vast op 13 januari. De regering liet Chinezen nog zonder restricties toe, zelfs uit de omgeving Wuhan. Temperatuur meting op het vliegveld achte men voldoende. Pas rond 20 maart kwam de oproep aan mensen om afstand te houden (social distancing) en vrijwillig zoveel mogelijk thuis te blijven. Op 24 maart kwam de noodtoestand van kracht. Sindsdien kwamen er pas echte maatregelen. Dat is 2,5 maand na de eerste Corona detectie in het land.

      Korte vergelijking met Nederland: eerste zieke op 27 februari, De regering kwam op 9 maart met meerdere hygiënemaatregelen. Vanaf 11 maart riep de overheid op om thuis te blijven , sociale contacten te vermijden etc. Vanaf 15 maart nadrukkelijk 1,5 meter afstand houden. Dat is 2 weken sinds de eerste detectie.

      Social distancing, afstand houden etc. helpt bewezen. Met die oproep was Thailand niet snel, al waren het aantal vastgestelde zieken nog beperkt. Maar dan komt de kip en het ei vraag. Was het aantal vastgestelde besmettingen nog laag vanwege het lage aantal tests, of was het aantal tests laag vanwege het lage aantal zieken?

      Hoe dan ook, dat Thailand ’tijdig’ maatregelen trof is een mening waar ik het niet mee eens ben. Ik zie meer wat late reacties en dan plots ad-hoc optreden (bijvoorbeeld de grenzen per direct dicht). Nadeel daarvan is dat zowel burgers als autoriteiten niet de tijd hadden zich aan te passen, verwarring etc. (zie wat er op het vliegveld gebeurden toen men plots in quarantaine moest). In Europa zat er ongeveer een dag of 2 tussen aankondiging en ingaan van dergelijke ingrijpende maatregelen (grens dicht). Is meer tijd om voor te bereiden maar ook een kans dat er nog iemand ongezien doorheen glipt. Wat is beter? Kunnen ook een mening over hebben.

      Ik ga hier niet de loftrompet opsteken voor Thailand (of Nederland). Maar ik ben het wel geheel met je eens dat veel reacties over en weer aan dovemansoren zijn gericht, men heeft een mening, prima, maar helaas veelal niet onderbouwd (bronnen met feiten). Het lijkt vooral een gevoelskwestie. Heeft iemand een ander gevoel dan voelen sommige zich haast als een wesp gestoken. Jammer dat niet iedereen dan het hoofd koel kan houden. Arme moderator.

      En hier laat ik het ook bij. 🙂

      Bronnen:
      https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Thailand
      https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_Nederland
      https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/coronavirus-nieuws-voor-reizigers-naar-thailand/
      https://www.thailandblog.nl/coronacrisis/coronacrisis-thaise-overheid-vraagt-iedereen-om-thuis-te-blijven/
      https://www.thailandblog.nl/coronacrisis/prayut-roept-noodtoestand-in-thailand-uit/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website