Opnieuw gaat ruim een kwart van de Nederlanders niet met vakantie. 64 procent van hen vindt vakantie te duur. Vorig jaar ging nog 54 procent om die reden niet met vakantie. Dat blijkt uit de Vakantiegeldenquête 2019 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Het vakantiegeld wordt door de meeste mensen nog altijd het vaakst gebruikt waar het voor bedoeld is: het betalen van de vakantie. Het Nibud ziet sinds 2015 wel een lichte toename in het gebruik van het vakantiegeld voor het aflossen van schulden of betalingsachterstanden.

Vier jaar geleden besteedde 12 procent van de mensen het vakantiegeld daaraan, nu is dat 18 procent. Bij mensen met een inkomen beneden modaal komt dit vaker voor dan bij andere inkomensgroepen. Ook besteden zij het vakantiegeld vaker aan huishoudelijke uitgaven.

Mensen met een boven modaal inkomen, sparen vaker van hun vakantiegeld. Dat doen zij vooral om onverwachte uitgaven te kunnen opvangen. Van de mensen met een inkomen beneden modaal gaat 52 procent niet met vakantie. Alleenstaanden blijven het vaakst thuis. Van de gezinnen gaat ruim een vijfde niet.

Moeilijk rondkomen

Mensen die moeilijk kunnen rondkomen, rekenen vaker dan anderen uit of ze de vakantie kunnen betalen als ze met vakantie kunnen gaan. Ze boeken lang van tevoren en reserveren vaker een bedrag dat ze uit kunnen geven. Mensen met wisselende inkomsten (uitzend- en oproepkrachten, ondernemers en zzp’ers) verdienen vaker beneden modaal en hebben vaker moeite met rondkomen dan mensen met stabiele inkomsten (langdurige contracten). Desondanks gaan zij even vaak met vakantie.

Van de mensen die wel gaan, verwacht de ene helft aan de langste vakantie meer en de andere helft minder kwijt te zijn dan 2.000 euro. Vorig jaar lag de mediaan op 1.500 euro. In de meeste gevallen betalen mensen hun vakantie van spaargeld en van het vakantiegeld.

Begroting

In 2019 reserveert 59 procent een bedrag dat zij per dag, per week of tijdens de gehele vakantie kunnen besteden. Dat is meer dan twee jaar geleden, toen deed de helft van de vakantiegangers dat. 45 procent geeft tijdens de vakantie meer uit dan zij van tevoren hebben gepland. Dit komt doordat zij op vakantie willen kunnen genieten, alles willen doen wat kan en extra spullen kopen. Ook blijken posten vaak duurder dan gepland of zijn er onverwacht extra kosten.

Mensen die een bedrag voor de hele vakantie reserveren en niet met een bedrag per dag of per week rekenen, komen het vaakst het beste uit. Zij denken goed na over hun vakantiebegroting en houden vast aan het budget dat zij van tevoren hebben bepaald. Een vijfde houdt geld over, zij begroten hun vakantie ruim en letten goed op hun uitgaven.

Extraatje

De meeste mensen (67 procent) die het vakantiegeld jaarlijks krijgen, zien het als een leuk extraatje. Van de mensen die het vakantiegeld maandelijks ontvangen, rekent 40 procent het vakantiegeld mee als vast inkomen. Van de mensen die het vakantiegeld in één keer krijgen, doet 27 procent dat. Werknemers die het jaarlijks ontvangen, sparen vaker van het vakantiegeld dan mensen in loondienst die het maandelijks krijgen.

2 reacties op “Nibud: Vakantie voor veel mensen te duur”

 1. John Chiang rai zegt op

  Er zullen zeker mensen zijn die sparen moeten,en niet op vakantie gaan, omdat ze misschien te weing inkomsten hebben,of te veel schulden hebben die qua betaling de voorrang verdienen.
  Wat uit dergelijke onderzoeken helaas niet duidelijk wordt,is hoe deze mensen omgaan met hun geld,en waarom men eigenlijk genoodzaakt was bepaalde schulden te maken.
  Als men een onderzoek zou houden, wat mensen onder een normaal leven verstaan,dan zou duidelijk worden dat er enorme verschillen van wens voorstellingen zijn.
  Voorstellingen van bezittingen,die velen helemaal niet noodzakelijk vinden,of eerst aanschaffen als er überhaupt geld voor is,terwijl de andere geen dag wachten kan en meteen met een crediet zijn consumptie waan bevredigen wil.
  Niet alleen de materialistische waan voorstellingen die sommigen als het normaalste recht zien,ook de verdere inkopen van levensmiddelen liggen qua normaliteit en noodzaak ver uit elkaar.
  De een vindt ca 200 Euro P/M voor hun Tabak comsumptie de normaalste zaak,terwijl de andere die iets gezonder leven wil, deze 2400 Euro P/J graag uit geeft aan een vakantie.
  En zo zijn er een tal van voorbeelden,dat men met een beetje nadenken,en zelfs gezonder leven veel sparen kan voor andere uitgaven.
  Niet dat ik generaliseren wil,maar het vroeger geleerde, dat men geen kwartje kan uitgeven als men alleen een dubbeltje tot zijn beschikking heeft,is velen in deze comsumptie wereld een beetje afhanden gekomen.

 2. Jacques zegt op

  Beste John daar zeg je wat. We hebben het wel over Nederland, een van de welvarendste landen als we het kabinet moeten geloven. Als je de gemiddelde salarissen op de korrel neemt en dus spreekt over modaal dan is het moeilijk daar van rond te komen. Die groep heeft het moeilijk op de huizenmarkt en valt ook bij de belastingdienst (als grote groep) in de smaak, etc. Dat het uitgave patroon ook meespeelt en dat er weinig discipline is dat mag ook bekend genoemd worden. Leningen en dure uitgaven zoals een I Phone 10 (nieuw) dat moet je toch minstens hebben. Men wil meedoen en zeker niet onderdoen en gezichtsverlies lijden. Ik verbaas me er nog steeds over al dat overbodige spenderen aan luxe. Je ziet het overal gebeuren. Ik kijk altijd of een product het mij waard is en daar moet ik al gauw nee opzeggen. Je kunt je euro maar een keer uitgeven. Dus koop ik dit niet en levert het mij geen kopzorgen op. Wel is het een teken aan de wand dat er vele gepensioneerden zijn ook in Thailand die maar amper rond kunnen komen en het is hier nog wel zo goedkoop volgens velen. Inmiddels weten we wel beter en is het een heel gedoe geworden om de inkomseis bij de immigratiepolitie in Thailand aan te tonen. Op dit moment al 1877 euro netto voor 65.000 baht. Ja we zijn goed bezig op deze aardbol met elkaar het leven moeilijk te maken. Maar ja zolang we het ene gat nog met het ander kunnen dichten is er nog een vorm van overleven en daar zullen we het mee moeten doen. Overigens was het in de jaren 50 en zestig van d e vorige eeuw wel slechter in Nederland wat inkomens en vakanties betreft. Wij waren al blij met eens in de vier jaren naar een bungalowpark in Nederland voor 2 weken. Ik ben er niet slechter op geworden, maar waardeer wel veel meer dan de kinderen heden ten dagen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website