Nederlanders willen deze zomervakantie naar Europese bestemmingen

Z. Jacobs / Shutterstock.com

Ruim 80 procent van de Nederlanders wil op vakantie dit jaar, dit is een stijging ten opzichte van de 70 procent in dezelfde periode vorig jaar.

Ook in de belangrijkste landen voor inkomend toerisme naar Nederland, zoals België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, is er een stijging van het aantal vakantieplannen. Dit blijkt uit de nieuwe resultaten van de Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Met deze monitor meet NBTC sinds de start van de coronapandemie de impact van corona en, vanaf deze meting, de oorlog in Oekraïne op het reissentiment. ​

Minder vakanties in eigen land

Minder Nederlanders willen op vakantie in eigen land (29%), in vergelijking met vorig jaar (39%). Dit geldt ook voor Duitsers (resp. 32% vs. 43%) en Britten (resp. 39% vs. 47%). Voor de meeste landen zijn vakanties naar Europese bestemmingen in trek. NBTC schetste eerder dit jaar de verwachtingen voor het verblijfstoerisme voor het hele jaar vanuit twee scenario’s: stabilisatie versus een daling van zo’n 7%.

Voorkeur voor vliegvakanties neemt toe

Uit de Vakantiemonitor blijkt verder dat meer Nederlanders een vakantie met het vliegtuig overwegen (52%) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (41%), mede als gevolg van de toename van vakanties naar Europese bestemmingen.

NBTC-directeur Jos Vranken: “We zijn op basis van deze meting voorzichtig optimistisch. Maar de consument heeft corona nog niet volledig achter zich gelaten en er zijn nieuwe onzekerheden bij gekomen. De oorlog in Oekraïne, de dalende koopkracht en het dalende consumentenvertrouwen. Deze lijken momenteel een beperkte impact op reisintenties en boekingen te hebben, maar dat kan bij aanhoudende onzekerheid veranderen.”

Rating: 5.00/5. From 1 vote.