Nederlanders waren vorig jaar gemiddeld iets positiever over de eigen portemonnee dan in 2013. Dat is een van de conclusies van het CBS na onderzoek naar twaalf uiteenlopende aspecten, variërend van financiën en carrière tot gezondheid, overheid en woonomgeving. De uitkomsten van dit onderzoek zijn gebaseerd op nieuwe cijfers.

Zo’n 60 procent van de volwassenen was in 2016 positief over deze elementen samen, tegen 56 procent in 2013. Dat wil zeggen dat het gemiddelde rapportcijfer van al deze levensaspecten samen een zeven of hoger was. Dit verschil tussen 2016 en 2013 is statistisch significant. De ondervraagden waren gemiddeld vooral meer te spreken over de eigen financiën.

In 2016 was 73 procent van de Nederlanders van 18 jaar of ouder tevreden over hun huidige financiële situatie en had 47 procent geen zorgen over de financiële toekomst. Dat is meer dan in 2013, toen 68 en 40 procent van de Nederlanders dit aangaven.

Nederlanders zijn nog even tevreden over leven

Hoewel Nederlanders in 2016 positiever zijn over de genoemde losse aspecten van hun leven, zijn ze nog even tevreden met hun leven als geheel als in 2013. Als ze wordt gevraagd om één rapportcijfer te geven voor hun hele leven, dan blijkt dat ze zich nog even tevreden voelen als in 2013. Toen gaven ze hun leven gemiddeld een 7,5.

10 reacties op “Nederlanders tevredener over eigen financiën”

 1. hans zegt op

  Dan hebben ze waarschijnlijk aan de AOW ers en pensionados het vergeten te vragen.

  • John Chiang rai zegt op

   Er zijn mensen die een slechte gezondheid hebben,en daardoor niet werken kunnen,zodat ze gedwongen zijn van de sociale voorziening te leven,deze wil ik daarom bewust buiten beschouwing laten. Verder heeft in Nederland iedere inwoner,of hij/zij gewerkt heeft of niet,indien nodig, recht op huursubsidie,en een financiële steun, zodat iedereen wonen kan,en geen mens honger hoeft te lijden. Zelfs al heeft hij zijn hele leven op kosten van de gemeenschap geleeft,en nergens zelf een financiële bijdrag geleverd,krijgt hij aan het einde van zijn leven nog een AOW,van deze zelfde gemeenschap. Dat dit allemaal geen vetpot is, is een feit,maar mogen we van deze mensen niet een klein beetje zelf innitiatief verlangen,of moet hier de overheid ook nog voor zorgen? Als we ons vergelijken met veel andere landen,zelfs in Europa,dan kan iedereen werkelijk tevreden zijn.

  • Sir Charles zegt op

   Uiteraard zijn er schrijnende gevallen dat komt in iedere sociale klasse van de bevolking voor en pensionado’s die zich in Thailand gevestigd hebben, die hebben het daar goed of beter.
   We moeten alleen niet zo zeuren en klagen, tevreden zijn met wat we hebben!

   • hans zegt op

    Sir
    Het is geen gezeur of geklaag, alleen een vaststelling van de feiten.
    8 jaar geen verhoging of prijscompensatie voor de pensionados
    wat er wel gegeven is zijn de kortingen op het pensioen.
    Leeft zeker niet in Thailand.
    Voor de rest ben ik een ZEER tevreden mens

    • Sir Charles zegt op

     Grappig lees op een andere website een soortgelijke reactie ‘ dan hebben ze het ons vergeten te vragen’ echter niet door een pensionado maar door een millenial.

 2. Tukker zegt op

  Zijn ze zeker in Bloemendaal , Laren en in meer van deze plaatsen geweest om te vragen hoe het zit met de financiën maar niet in een arbeiders buurt .

  • John Chiang rai zegt op

   Iemand die om een gezondheid reden niet werken kan,heeft het zeker niet altijd gemakkelijk,vandaar dat ik voor deze bevolkingsgroep alle begrip heb. Alleen voor die mensen, die of niet gewerkt hebben,of hun hele leven over hun eigen begroting geleefd hebben,heb ik geen enkel begrip. Je kunt niet zo sommigen dit gedaan hebben,je hele leven met Party en Hopsasaa verbrengen,en later de overheid de schuld geven,dat het financieel niet genoeg is.

 3. ruud zegt op

  47% van de mensen die zich financieel geen zorgen over de toekomst maakt, betekent ook, dat 53% dit wel doet.
  28% van de mensen maakt zich zelfs veel zorgen over het geld in de toekomst.

  Hoe het in dit cijfer zit met mensen die nu al financieel problemen hebben, is me niet duidelijk.
  Die mensen maken zich ook niet druk over de toekomstige situatie, die hebben het druk genoeg met het heden.

 4. Michel zegt op

  De economie is de hoeveelheid geld in een land. Dat zegt niets over hoe die verdeeld is.
  Vooral in Nederland is die verdeling behoorlijk scheef getrokken, al vanaf Paars1​, wat ook al VVD/PvdA/D66 was. Lees maar eens wat Pim Fortuyn daarover schreef.
  Door vreemde subsidie-, toeslagen- en kwijtscheldings-regelingen is het onderhand zo dat een bijstandsgezin meer te besteden heeft als het gezin wat netto tussen €1600-2700 verdient met werken.
  Ook die Paarse kabinetten trommelde zichzelf als Gorilla’s op de borst hoe ‘goed’ ze het wel deden. Alleen niet voor de hard werkende mensen. Net als Rutte1&2.
  Toch blijft men op die partijen stemmen. Vooral de laagste inkomens en uitkeringstrekkers. Ja zelfs hele hordes pensionado’s, die er het hardst door achteruit zijn gegaan. Die het meeste van hun zelf gespaarde geld hebben ingeleverd door fout polderbeleid.
  Dit ‘onderzoek’ vind ik een heel vreemde uitslag hebben, en nog vreemderen conclusie.
  Aan wie ze de vragen gesteld hebben is mij een raadsel, maar vermoed een vrij selectief publiek.

  • Jacques zegt op

   Mensen met een bijstand uitkering hebben zo weinig geld te verhapstukken dat ze zonder subsidies net boven de bedelstand verheven zijn. De bedragen die u schetst zijn niet realistisch. Mijn zuster moet van amper 1000 euro leven met twee kinderen en de rekeningen zijn net zo duur voor haar. Dat ze subsidie krijgt is bittere noodzaak. Overigens is dit niet te vergelijken met iemand die 2700 euro netto verdient. Die komt wel rond. Dat het systeem van geld stromen zo is verworden is een teken aan de wand. Een andere oplossing hiervoor zou met een goede politieke wil ingebracht kunnen worden. Kabinetten doen het over het algemeen niet best. Een iedere politieke partij strijd voor zijn eigen groepje en sluit compromissen als het op regeren aankomt. Er moet een andere denkwijze worden nagestreefd, die recht doet aan het welbevinden van alle Nederlanders. Los van geloof en ga zo maar door. Een volksvertegenwoordiging en regering los van kleur, maar vol van inzet voor ons allen. Hoe moeilijk kan dit zijn. Men wil hier niet aan en stelt het eigen dan wel groepsbelang eerst.
   Ik las net nog dat de Nederlanders steeds meer belasting betalen en daar kan ik van me praten.
   Als dit belastinggeld wordt aangewend voor de bevolking in al zijn gelederen, dan heb ik daar vrede mee. Maar de waarheid gebiedt mij te zeggen dat dit niet altijd goed gaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website