Volgens de alarmcentrale Eurocross krijgen Nederlandse toeristen in het buitenland vaker zware ongelukken met gehuurde scooters.

Een woordvoerder laat weten dat er de laatste jaren regelmatig ernstig letsel wordt gemeld zoals een bovenbeenbreuk, een bekkenbreuk en letsel aan het hoofd.

Het is niet duidelijk waardoor de verwondingen steeds zwaarder uitvallen. Mogelijk dat Nederlanders in het buitenland avontuurlijker worden en er op uit willen trekken. Ook lijkt het er op dat mensen op vakantie wat makkelijker zijn en zich anders gedragen dan dat zij thuis zouden doen.

In het buitenland zijn de rijomstandigheden anders dan in Nederland. De wegen zijn vaak slechter. Er gelden andere verkeersregels en als het na een periode van droogte gaat regenen zijn de wegen spekglad.

In Thailand zorgen de loslopende honden nogal eens voor een valpartij.

Veel toeristen zitten totaal onbeschermd op een scooter. Wanneer je in je bikini of zwembroek onderuit gaat zijn de gevolgen vaak ernstiger dan met beschermende kleding.

Daarnaast is het zo dat de scooters die je in het buitenland kan huren vaak veel meer motorvermogen hebben en je daarom eigenlijk ook een motorrijbewijs moet bezitten. In Nederland is een bromfiets 50 cc en heeft die een maximale snelheid van 45 kilometer per uur. In het buitenland is een scooter meestal 125 cc, met een topsnelheid van boven de 100 km per uur.

Bron: NU.nl

21 reacties op “Steeds meer Nederlandse vakantiegangers zwaargewond door huurscooter”

 1. stevenl zegt op

  Dit is nmm een beetje een open deur.

  Maar aangezien dit afkomstig is van een alarmcentrale ben ik wel geinteresseerd in de financiele afwikkeling van een en ander, jammer dat daar niets over vermeld wordt.

  • Lex zegt op

   Heb bij een zorgverzekeraar gewerkt en een broer die bij Eurocross gewerkt heeft. Eigen letsel en repatriering worden vergoed vanuit de zorg en of reisverzekering. (Let op! Bij rijden onder invloed kan dit wel verhaald worden!) Voor schade aan brommer sluit je vaak ter plaatse een verzekering af (of niet), maar schade aan derden wordt (vaak) niet goed vergoed als je niet in bezit bent van de juiste papieren om een dergelijk voertuig te besturen. Als het volgens de Nederlandse wet geen brommer is (meer dan 49.9cc) is het een motor en dan dien je een motorrijbewijs te hebben en wellicht een uitbreiding op je verzekering aangezien in nederland niet de persoon maar het voertuig verzekerd wordt. Tot zover schade aan voertuigen van derden. Dan letsel aan derden. Hierbij vraag ik mij af of het NL rijbewijs erkend wordt in Thailand, kan me zo voorstellen dat je een internationaal rijbewijs moet hebben. Als een derde partij letsel oploopt of zelfs overlijdt kan ik me zo voorstellen dat dit strafrechtelijk ernstige gevolgen kan hebben. Ook de schade vergoeding kan aardig in de papieren lopen. Hierdoor kan Thailand zelfs repatriering van de bestuurder weigeren. Zelf vaak in Thailand geweest maar dit wetende nooit scooter gehuurd.

 2. Khun Peter zegt op

  Hier nog een vrij heftig verhaal. Laat het een waarschuwing zijn: http://www.ad.nl/binnenland/josephine-23-raakte-zwaargewond-bij-scooterongeluk-in-azie~ae504228/

 3. jasper van Der Burgh zegt op

  Op mijn laatste vlucht naar Amsterdam kwam ik een jonge vrouw tegen tegen een stenen muur was verongelukt “omdat de motorscooter niet zo snel remde”. Ze had niet alleen een ziekenhuisopname achter de rug, maar in het vliegtuig ook 3 stoelen naast elkaar toegewezen gekregen – alles betaald door de reisverzekering. Wat mij zeer verbaasde is dat deze heeft uigekeerd, terwijl ze niet in het bezit was van een motorrijbewijs, noch een internationaal rijbewijs hiervoor.
  Ik weet van Australische vrienden dat er daar wel sterk op toegezien wordt, en de verzekering over het algemeen niet uitkeert.

  • Rudolf 52 zegt op

   Zal waarschijnlijk voorlopig betaald zijn, als ze eenmaal terug is in Nederland en alles uitgezocht is door de verzekeringsmij zal ze het terug mogen (lees moeten) betalen

   • stevenl zegt op

    Bij reisverzekeringen is dat erg ongebruikelijk. Als er geen recht is keren ze niet uit, terughalen is namelijk vrijwel onmogelijk.

    Ziektekostenverzekering keert overigens gewoon uit, dit is gewoon gedekt onder de verplichte verzekering.

    • Khun Peter zegt op

     Reisverzekeraars hebben regresrecht. Dat betekent dat ze medische kosten gaan verhalen op de zorgverzekeraar. Iedere Nederlander heeft een verplichte zorgverzekering. Als er kosten zijn die niet worden gedekt volgens de polisvoorwaarden en wel zijn uitgekeerd Dan moet verzekerde die terugbetalen. Daar krijgen ze achteraf een nota voor. Een verzekeraar kan ook besluiten de schade te onderzoeken. Als blijkt dat de verzekerde zich niet aan de wet heeft gehouden bijvoorbeeld geen helm gedragen, alcohol gebruikt of geen geldig rijbewijs heeft, dan kan men de uitgekeerde schade geheel of gedeeltelijk terugvorderen.

     • stevenl zegt op

      Klopt wat betreft regresrecht. Dat is hier niet van toepassing, in ieder geval niet wat betreft de repatrieringskosten waar ik op reageerde. En verhalen op de verzekerde gebeurt vrijwel nooit, als de resiverzekeraar denkt dat er geen recht op uitkering bestaat zullen ze geen hulp verlenen, uitgezonders kosten die gedekt zijn onder de zorgverzekering.

      Vanaf de 4e zin van je is het onduidelijk of je het over de reisverzekering of de zorgverzekering hebt. Zoprgverzekering zal gewoon uitkeren, reisverzekering veelal niet (zij het dat ze mogelijk wel zullen faciliteren aangezien reisverzekering de beschikking heeft over alarmcentrales waar zorgverzekeringen die niet altijd hebben).

      • Khun Peter zegt op

       Het ligt allemaal genuanceerder dan dat jij roept. Maar het wordt een soort welles/nietes chatsessie die totaal niet interessant is voor de lezers. Dus daar stop ik mee.

      • jasper van Der Burgh zegt op

       Ik heb het over de reisverzekering. Ik weet het zeker, want toen ik in Thailand mijn been brak heeft de zorgverzekering gewoon betaald, maar omdat ik (net als deze vrouw overigens) terug naar Nederland niet naar een ziekenhuis, maar gewoon naar huis kon, moest ik de (uitgestelde) terugreis zelf betalen.

 4. Fransamsterdam zegt op

  Tsja, generatie Z trekt de wereld rond. En zolang je met je onverantwoorde gedrag ook nog uitgebreid in de krant komt en het goed afloopt is er toch niks mis mee?
  “We scheurden voor het eerst in ons leven op een scooter rond, bij een graadje of dertig, over stoffige wegen in de buurt van Sihanoukville, een stadje in het zuiden van Cambodja, en parkeerden bij een strandje waar niemand was. Dat gevoel! Dat je helemaal weg bent. Van alles en iedereen.”
  .
  http://www.ad.nl/dit-zijn-wij/vanaf-je-zestiende-sparen-voor-die-verre-reis-naar-azie~aeff8c8f/

 5. Sandra zegt op

  Heb hier in Thailand al vele tegen de grond zien gaan en meestal is het roekeloos rijgedrag(ze proberen het rijgedrag van de thaien te kopiëren,maar ze vergeten wel dat die dagelijks rond rijden ) vele zien we al direct tegen de grond gaan als ze nog maar met de scooter vertrekken van bij de verhuurder( deze doet zijn ogen dicht en denkt verhuurt is inkomen maar dat die persoon nog nooit heeft gereden is niet belangrijk)ej ja ze rijden in bikini en als ze dan tegen de grond gaan is het Ocharme geklaagd,ik zou zeggen eigen schuld dikke bult. Bij ons moet je een motorpak aan, dus kleed je daar dan al met een jeans of zo. Een helm. Inden ze niet nodig,ze schrijven zelfs boetes uit daarvoor, maar als je betaald hebt mag je terug verder zonder helm,dit kan toch niet.soms zien ze dat er controle is ze stoppen en zetten hun helm op , ontrold gepasseerd ze stoppen terug en helm verdwijnt weer, de verzekeringen zou moeten zeggen bij hoofdletsels, geen helm op geen uitbetaling,die zouden strenger moeten optreden zodat de klanten bewuster worden en veiliger rijden. Als ze het in Europa de regels kunnen volgen moeten ze dat in Thailand ook maar doen

 6. Lunghan zegt op

  Velen onder ons kennen Koh Chang, rijd daar met mijn 750 cc vooral rustig en niet te snel, behoorlijke steile klim en dalingen, en dan komen de jonge snuiters van toeristen aan; volgas naar beneden( 10-12 procent)
  geen helm, kort broekje, ontbloot bovenlijf,meestal na de 2e bocht zie je ze al liggen, dan denk ik toch wel eens ( stmm ll)

 7. Marc Breugelmans zegt op

  Tja.. schrijnende toestanden , zeker wanneer je in een ongeluk terecht komt met een tegenpartij die schade heeft opgelopen want de meeste scooters zijn eigenlijk niet verzekerd voor verhuur dit vanwege te duur !
  Men vrouw verhuurde scooters hier in Hua Hin , we gaven de mensen de keuze een scooter met de goedkope Thaise verzekering waarbij ze bij ongeval moesten zeggen dat ze hem leenden of een goed verzekerde scooter die dan per dag 30 baht meer koste , wel ik geef je te rade wat we het meeste verhuurden , ja de slecht verzekerde scooters , en de huurders waren steeds farang .
  De goed verzekerde scooter bracht niets op integendeel zelfs verlies , bijna nooit verhuurden we die scooters.
  Ondertussen zijn we al enkele jaren gestopt met verhuren omdat de opbrengst te laag ligt .
  Maar dit is wel een punt voor de overheid , verplichten van een goede verzekering te hebben voor verhuur van scooters en liefst een all risk !

 8. Nelly zegt op

  Ik lees hier steeds weer, de zorgverzekering betaald. Ik neem aan dat hiermee het ziekenfonds bedoeld word. Bij belgische vakantigangers is dit echter niet zo. Daar betaald het ziekenfonds helemaal niets buiten europa. Daar word je dus verplicht om een reisverzekering te nemen. En of deze uitbetaald bij zulke ongelukken zal dus inderdaad afhangen van de maatschappij

 9. Mark zegt op

  Beweren dat Belgische ziekenfondsen (lees de Belgische Rijksdienst voor Ziekte en Invaliditeit – RIZIV) helemaal niets betalen buiten Europa is niet enkel ongenuanceerd, het is ook onjuist.
  Voor landen buiten de EU waar een bilateraal verdrag mee gesloten is, is de regeling identiek die binnen de EU.
  Thailand is geen “verdragsland” in deze, maar dat wil niet zeggen dat medische kosten bij ziekenhuisopname wegen ziekte of ongeval (let goed op de definitie hiervan) niet vergoed worden door het RIZIV en uitbetaald via één of ander ziekenfonds.

  De “service” praktijk van uitbetaling verschilt ook nog eens tussen de ziekenfondsen onderling.

  Zo leverden de Christelijke Ziekenfondsen assistentie ter plaatse (vaak inclusief prefinanciering, vergelijkbaar met derdebetalerregeling in BE) via MUTAS tot eind vorig jaar. Sinds begin dit jaar doen ze dat niet meer voor Thailand. Voor een reeks andere landen buiten de EU dan nog weer wel. Zo staat het glashelder op hun website.

  Uit ervaring weet ik dat de Socialistische ziekenfondsen de assistentie via MUTAS nog wel blijven verlenen. Uiteraard zijn daar voorwaarden en modaliteiten aan verbonden.

  Op de websites van de ziekenfonds vind je voorwaarden en modaliteiten terug van de verzekering. Op de website van MUTAS vind je die voor assesistentie ter plaatse. Het kost meestal enige moeite omdat het niet altijd op de eerste pagina staat.

  • Jp zegt op

   Beste, onlangs nog heb ik alle websites van onzeziekenfondsen nageplozen ivm met de Mutas regeling. Allen beperken ze het gebied tot Europa en het Middellandse zeegebied!

   • Nelly zegt op

    Idd. Ik heb een mail van mijn ziekenfonds (OZ) dat ze echt niks terug betalen van gemaakte kosten in Thailand. Daar wij hier nu permanent wonen heb ik de raad opgevolgd van een Belgische collega om de aanvullende expat verzekering van AXA te nemen. Zo zijn we toch voor een groot gedeelte verzekerd tegen een redelijke prijs

  • mart engels zegt op

   nu moet ik toch even reageren,vorig jaar heb ik een dag in Bangkok hospitaal in korat gelegen.
   daar ik grensarbeider was. dus uit Belgie in Nederland werkte .ook een reisverzekering met wereld dekking hadwerd er niets vergoed , zowel de christelijke mutaliteid Belgie als ook de Nederlandse ziekteverzekering zeiden dat ik het moest verhalen op reisverzekering ook die betaalde niets daar ik toch maar bij een van die twee andere moest proberen. Heb het toen maar opgegeven en zelf uit eigen zak betaald.

   • Lex zegt op

    U bent helaas niet correct geinformeerd. Indien u werkzaam bent in nederland (en dus belastingplichtig in NL) bent u verplicht verzekerd voor de basisverzekering. Ervan uitgegaan dat u spoedeisende zorg kreeg in Bangkok Hospital heeft u vanuit de basisverzekering recht op 100% NL tarief vergoeding. Een eventuele aanvullende reisverzekering waarin medische kosten gedekt zijn of aanvullende zorgverzekering vergoed dan de rest. U dient echter eerst te declareren bij uw zorgverzekering daarna het restant bij indien nodig uw reisverzekering. U dient vanzelfsprekend wel over een factuur te beschikken waarop de behandeling gespecificeerd staat. Voor de toekomst: neem bij een ziekenhuisopname altijd contact op met uw zorgverzekering. In de meeste situaties zullen zij een garantieverklaring afgeven aan het ziekenhuis en rechtstreeks de nota betalen.

 10. Mark zegt op

  De Belgische ziekteverzekering dekt gezondheidsrisico’s in het buitenland ongeacht of dit binnen of buiten de EU is, dus ook in Thailand. Een kleine zoekhulp met enkele links om nonsens uit de wereld te helpen:

  http://www.bondmoyson.be/ovl/voordelen-advies/terugbetalingen-ledenvoordelen/In-het-buitenland/op-reis/Medische-zorgen-in-het-buitenland/Pages/default.aspx

  https://www.cm.be/diensten-en-voordelen/vakantie-en-vrije-tijd/reisbijstand/te-doen-vooraf.jsp

  https://www.oz.be/gezondheid/wat-te-doen-bij/veilig-op-reis/dringende-zorgen-buitenland

  http://www.lm.be/NL/Uw-mutualiteit/Publicaties/Brochures/Documents/Mutas.pdf

  De dekking is niet onbeperkt. Dat is bij geen enkele verzekering het geval. Zo is de dekking beperkt in de tijd, afgestemd op de bulk van buitenlandse vakantiereizigers. Dat maakt dat de dekkingsperiode niet volstaat voor langverblijvers. Nuance, nuance, nuance.

  Waarom ongenuanceerde en zelfs foute info verstrekken? Thailandreizigers worden daar niet beter van en de kwaliteit van deze blog doet het evenmin goed.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website