Om specifieke privé-redenen besloot ik een flink aantal jaren voor mijn 65ste te stoppen met werken. Dat kon, omdat ik gebruik kon maken van een regeling voor vroegpensioen bij het pensioenfonds, waar ik via mijn werkgever bij was aangesloten.

Op zich niets bijzonders, dat werd allemaal ordelijk geregeld, waarbij ik elk jaar een brief van het pensioenfonds kreeg om te checken of ik nog in leven was. Dat heet dan een Attestatie de Vita, (levensbewijs) een formulier waar je je persoonsgegevens op invult en dan laat certificeren door een bevoegde plaatselijke instantie. Dat certificeren doe je dan bij een notaris, het gemeentehuis, immigratiepolitie of bij de Ambassade.

De eerste keer ging ik met het ingevulde formulier naar een hier in Pattaya bij mij in de buurt gevestigd groot notariskantoor en voor 1100 Baht kreeg ik het benodigde stempel op het formulier. Misschien dat ik het daaropvolgend jaar nog een keer naar dit kantoor ben geweest, maar ik kwam via een kennis in contact met een klein bedrijfje, waar twee jonge dames het notarisvak uitoefenden. Zo’n officieel stempeltje stelt natuurlijk helemaal niets voor en ik wordt sindsdien keurig geholpen voor de lieve somma van 150 Baht.

De eerste keer, dat ik daar kwam, liet ik het formulier achter en kwam de volgende dag terug. De notaris had alles keurig ingevuld, maar het eventueel te noemen overlijdensdatum had zij met potlood ingevuld, niet zeker of dat de bedoeling was. Ik zei nee, dat wordt pas ingevuld als ik daadwerkelijk dood ben en in dat geval kom ik bij je terug om die datum in te vullen. Humor, die niet bij een Thaise dame aansloeg!

Die eerste prijs van 1100 Baht was voor een enkele keer nu niet echt een probleem, maar toen ik 65 werd was ik blij, dat ik nu klant was bij de notarisdames. Ik krijg namelijk nu naast AOW een pensioen van 6 verschillende bronnen en elk pensioenfonds wil elk jaar zo’n Attestatie de Vita van mij hebben. Om discussie te voorkomen vertel ik maar even, dat koppeling van die pensioenen in mijn tijd onmogelijk was, iets wat tegenwoordig heel normaal schijnt te zijn. Kijk, nu maakt de prijs van 1100 of 150 Baht wel een groot verschil, nietwaar?

Nu ik alle pensioenfondsen de benodigde Attestatie’s de Vita heb gestuurd, schreef één van hen mij een brief, dat zij hiermee zouden stoppen. Zij hadden namelijk een overeenkomst met de Sociale Verzekeringsbank (de instantie verantwoordelijk voor mijn AOW) gesloten en krijgen de benodigde informatie uit die bron. Een Attestatie de Vita is voor hen niet meer nodig. Een prima regeling, waarvan ik alle andere pensioenfondsen op de hoogte heb gebracht. Een enkele schreef terug, dat het een interessant idee was, men zou het bestuderen. Als het al gebeurt, zal het idee door vele ambtelijke en administratieve molens moeten, dus een vereenvoudiging zal nog wel een tijdje op zich laten wachten.

Ook de Sociale Verzekeringsbank verlangt elk jaar zo’n levensbewijs, maar ik kan de ingevulde, gestempelde Attestatie niet eenvoudig naar Nederland sturen. De SVB heeft een regeling met de Thaise SSC, een soortgelijke organisatie, die het formulier nog eens controleert en dan zorgt voor doorzending naar Roermond, het kantoor voor het buitenland. De SVB zegt, dat het formulier per post aan de lokale SSC kan worden opgestuurd, maar dat vertrouwde ik niet helemaal.

Het dichtstbijzijnde kantoor voor Pattaya is in Laem Chabang en ik vroeg een bevriend iemand die formulieren even af te geven. Dat was iets te gemakkelijk gedacht, want – ik zei het al – het kantoor wil het formulier nog eens controleren en ik moest zelf langskomen. Dus moest ik het ritje van 20 kilometer zelf maken, gewapend met formulieren en paspoort en werd het formulier gezamenlijk – met een overigens heel vriendelijke dame – punt voor punt weer doorgenomen. Ook de vragen, die voor mij niet van toepassing waren, werden behandeld en allemaal met NEE afgevinkt. Alles in orde en nu er maar op vertrouwen, dat de papieren naar Roermond worden gestuurd, zodat mijn AOW uitbetaling (kreeg net de betaling van mei binnen, dubbel bedrag want verhoogd met vakantiegeld!) niet in gevaar komt.

27 reacties op “Attestatie de Vita”

 1. Frans zegt op

  Lucky Man. dat je ver voor je 65, met pensioen kon gaan, neem aan dat je van voor 1950 bent. Dat is anders voor degene die na 1949 zijn geboren, die vallen overal buiten.
  geniet er maar goed van.

  • Gringo zegt op

   Ik ben van 1945, Frans, en ging op mijn 58ste met vroegpensioen. Ik was wel zo’n beetje de laatste, want de regeling werd te duur. Mijn vroegpensioen stond nagenoeg gelijk met het salaris, dat ik toen verdiende.
   Nu na 65 is het inkomen op zich wel wat gezakt door vooral pensioenbreuken, maar ik heb dat ooit voorzien en het gat gedicht met een lijfrenteverzekering.
   Enne….. ja Frans, ik geniet er met volle teugen van!

   • Frans zegt op

    Ja wie denkt als hij 14 jaar is en moet gaan werken, oven zijn pensioen, nou ik niet.

    En ja, pensioenbreuken ! maar goed maar wachten tot ik 65 wordt.

 2. Rob Piers zegt op

  Toen ik mijn AOW aanvroeg moest ik de formulieren opsturen naar een SSO (in dit geval: Prachuab Khiri Khan, zelf uitgezocht!). Uiteraard sprak de receptioniste geen Engels, dus kwam er iemand vanuit de back-office. Kort gezegd: die begreep niet waar het omging. Op haar verzoek heb ik dan maar zelf de nodige kruisjes gezet en toen zei de (overigens aardige) mevrouw: oke? Ik zei nee: u moet het formulier voorzien van datum, stempel en handtekening. Oke zei die mevrouw weer, we zullen dat doen en het naar u opsturen. Nee, u moet het opsturen naar de SVB. Oke dat doen we.
  Om zeker te zijn heb ik SVB gemaild dat de aanvraag was ingediend. Kreeg ik een mailtje terug waarin werd gezegd dat ik de aanvraag niet bij SSO diende in te leveren maar alleen de inleven-verklaring! SSO moest onderzoeken of de verklaring door de juiste instantie was afgegeven (in mijn geval het immigration office (300 Baht)..SVG stuurde mij nieuwe aanvraagformulieren en wat stond daarboven: aanvraag indienen bij SSO in Thailand!
  Toen heb ik nog eens naar SVB gemaild en gezegd: geef de juiste procedure aan, dan kan ik de andere Nederlanders daarvan op de hoogte brengen! Heel klantvriendelijk schreven zij terug: het staat allemaal op de website (niet dus).
  Uiteindelijk is alles goed gekomen, maar echt tevreden over het SVB………., nee niet echt!

  • Len zegt op

   Het is inderdaad van de gekke, dat je ieder jaar van de SVB helemaal naar Laem Chabang moet ruim heen en terug 20 kilomer van Pattaya om daar dat papier af te geven. De meeste nederlanders, die in Thailand wonen, wonen in Pattaya/Jomtiem e.o. Maar daar trekt de SVB zich niets vanaan. Dus geen kantoor hier, wwar je eenvoudig naa toe zou kunnen gaan. Net zoals trouwens het ministerie van buitenlandse zaken, dat hier geen consulaat heeft. Veel andere europese andere landen zijn wel meer
   ” klantvriendelijker” voor hun mede langenoten en hebben een consul hier. Wij moeten allemaal naar Bangkok. Eerst via de website van de ambassade een afspraak maken, die dan ook nog eens alleen maar ’s mogens kan en dan ruim 2 uur heen en terug. Maar ja, Nederland zou het voor ons emigranten eens plezierig maken. De macht is nu eenmaal aan de ambtenarij.

 3. l.lagemaat zegt op

  “Attestatie de Vita” (levensbewijs)

  Na het invullen van het formulier van Attestatie en het extra formulier vanwege het Verdrag met Thailand kun je het laten controleren door de Thai Immigration Office.
  Daarna voor jezelf kopiën maken en datum van verzending naar het SSO.
  Niet erop vertrouwen dat het verder wel goed komt!
  Een ander adres wat ik doorkreeg:
  Social Security Office
  88/28 – Moo 4 – Tivanond Road
  T.Talad-Kwan A.Muang
  Nonthaburi 11000

  groet,
  Lodewijk

  • HansNL zegt op

   Indien je een geel Tambien Baan hebt, een Thais rijbewijs, kun je de verklaring ook laten stempelen en tekenen in de lokale Amphur.
   Kost niets…….

   En voor wat vroegpensioen, er zijn diverse pensioenfondsen waar wel degelijk mensen van na 1949 met vroegpensioen kunnen.
   Voorbeeld, Spoorwegpensioenfonds, man werkt niet meer voor NS, kan wel degelijk met 61 jaar en 2 maanden met vroegpensioen op basis van 25 jaar betaalde pensioenpremie
   En hij is van september 1955
   Oh ja joh?
   Ja!

   Let wel, veel vroegpensioneringen houden rekening met het VUT-verschijnsel.
   Indien je ooit VUT-premie heb betaald moet je toch eens nagaan of de VUT-pot niet bij een pensioenfonds is gestort, of dat de werkgever per individuele persoon de VUT-premie afdraagt aan het pensioenfonds bij vroegpensionering.

 4. Gerrit Jonker zegt op

  Paar keer per jaar krijg ik ook deze formulieren.
  Ik ga ermee naar de plaatselijke instantie hier die ik van de SVB op heb gekregen.
  Een uiterst vriendelijke medewerker komt al naar ons toe als wij binnenkomen. Vullen dan samen formulier in, drinken een kopje koffie en gaan naar huis.
  Betalen? nul komma nul

  Gerrit

 5. Ria Wuite zegt op

  Klop! hier in Chiang mai ook 0,0 betalen!
  Ga gewoon naar de City hal (emigratie) gewapend met de brief van SVB en mn paspoort,thuis heb ik dan al alles ingevuld ook wat eigenlijk niet mag,maar die mevrouw die het eerder ook voor me deed had alles met “ja” aangekruist,dus…alles kwam terug (haar schuld) nu mag ik het zelf doen bij gebrek van haar kant ,van het Hollands wat normaal is toch? ze verontschuldigt zich nog steeds voor het eerdere gebeuren,ze zet de gevraagde stempels + handtekening en klaar! en DAAR/HIER op de emigratie, hebben ze zelfs voorgedrukte bruine envaloppen MET het adres van Roermond er al op! terplekke is ook een postkantoor en verzend mn post aangetekend wat dan 240thb kost en klaar,dus met 2 uurtjes ben ik weer thuis en ik moet ook 36km rijden, uiteraard heen en terug,mail even met SVB dat het gevraagde onderweg is en als het is aangekomen graag een bevestiging,van jullie kant,en na 10/12 dagen heb ik de bevestiging.

 6. Hans G zegt op

  Ik begrijp uit de reacties dat het hier gaat om geemmigreerde landgenoten.
  Ik sta nog steeds in Nederland ingeschreven en woon 11 maanden per jaar in Thailand.
  Ik ga meestal terug in maart, om mijn belastingen te regelen en de stapel post door te nemen. Verder declareer ik mijn ziektekosten en als ik nog tijd heb bezoek ik familie en vrienden.
  Kan iemand mij de voor en nadelen van het emmigreren uitleggen?
  Natuurlijk ben ik vooral benieuwd naar de finacieele kant.

  • Namphoe zegt op

   Kent u de regels?? Na 8 maanden dient u zich te laten uitschrijven uit de de gemeente in Nl, of blijft u daar om om bv kinderbijslag e.d te blijven ontvangen? Of bent u een van de 404 personen die KB ten onrechte ontvangt??

   • Hans G zegt op

    Kinderbijslag???, ik ben 66.
    Dus denk eerst even na voor je dit soort loze beschuldigingen rond strooit.
    Ik stel een serieuze vraag, dus graag een serieus antwoord.
    Ik blijf in nederland ingeschreven omdat ik niet weet wat de consecuenties zijn.
    Nee, die regels ken ik niet.
    Dus ik mag niet 11 maanden per jaar op vakantie?

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Hans,
   Als je korter dan 4 maanden in Nederland bent,word je uitgeschreven uit
   de gemeentelijke basis administratie.Daardoor heb je ook geen Ned.verzekering
   meer.Heb je geen hypotheek meer te betalen of blijf je toch die periode huur voor de woning betalen of woon je bij iemand in?Of heb je een postadres?
   Of betaal je zowel in Nederland als in Thailand voor de woning?
   Werk je vanuit een Ned. bedrijf in Thailand of woon je daar als gepensioneerde,dat is n.l.ook een groot verschil.
   Zo maar een paar vragen,die bij mij opkwamen hoe dat kan.

   groet,
   Lodewijk

   • Hans G zegt op

    Bedankt voor je reactie Lodewijk.

    Ik heb een eigen huis in Nederland en een (eigen) huis in Thailand.
    Ik heb geen hypotheek.
    Ik ben AOWer met een klein pensioen.
    Ik ben verzekerd voor ziektekosten en heb een reis verzekering.
    Ik ga een keer per jaar naar Nederland en soms meerdere keren door familie omstandigheden. (goed dat de reisverzekering er is)
    Mijn vraag is wat de financieële gevolgen zijn van een emmigratie naar Thailand.
    BV: krijg ik dan mijn pensioen bruto/netto?
    Ik betaal nu ruim 200 euro per maand aan ziekte kosten.
    Daar kan ik hier ook aardig mee uit de voeten.

    Groeten Hans

    • l.lagemaat zegt op

     Beste Hans,

     Wat de financiële konsekwenties zijn bij een korter verblijf dan 4 maanden in Nederland,
     maar bij een verblijf buiten Europa in dit geval Thailand is per geval verschillend.
     Bijvoorbeeld:alleenstaand of een relatie (vaak met een Thaise),wel of geen (woning)bezit in Nederland en een andere ziektekostenverzekering i.v.m.werelddekking.
     En welke keuze men maakt in welk land de inkomensbelasting te betalen.
     Via de belastingtelefoon +31555385385 kan een aanvraagformulier voor een
     verdragsverklaring aangevraagd worden.
     O.a. AA Insurance Hua Hin kan via [email protected] informatie geven over
     ziektekostenverzekeringen.(Nederlands sprekende mensen,andere kantoren zijn
     uiteraard uw keuze)
     Let op dat u na uw 70e jaar ook verzekerd blijft en dat evt.voorgaande ziektegevallen niet
     uitgesloten worden.
     Tot zover enige informatie.

     groet,

     Lodewijk

 7. Christiaan Hammer zegt op

  De Soc. Verzekeringsbank en de Thaise SSC in Phetchaburi accepteren alleen verklaringen van de Gemeente of de Nederlandse ambassade. Een verklaring voor mij van een notariskantoor werd recent geweigerd.

  Een gang naar de ambassade kost mij 2 dagen vanwege de beperkte openingstijden. Om op tijd op eerst te maken afspraak te zijn, is bovendien een hotelovernachting nodig

  Ik heb al menigmaal gesteld, dat het beste bewijs, dat je nog in leven bent, is de verlenging van je verblijfsvergunning ieder jaar. Maar alle pensioeninstanties hebben zo hun eigen regeltjes.

 8. Dick Koger zegt op

  Beste Gringo,

  Immigration in Pattaya zet een stempeltje en een handtekening op het levensbewijs. Gratis.
  Iedere vraag aan SSO wordt beantwoord met: je moet persoonlijk langskomen, maar vanuit Nederland wordt verzekerd dat opsturen voldoende is. Ik stuur het op en maak voor de zekerheid een kopie. Die -email ik naar Nederlnad met de mededeling dat alles naar de SSO gestuurd is. Dit ging altijd goed. Gegroet,

  Dick Koger

 9. Namphoe zegt op

  Even een kleine correctie, Attestatie de Vita is altijd met een E op het einde. Voor een verklaring tbv van uw pensioenuitvoerder kunt u altijd naar de SSO gaan men is daar bereid om een handtekening te plaatsen dat U in leven is. ( en geen kosten )

  Hier In Chiangmai is men erg vriendelijk, bovendien moet men niet vergeten dat er sinds 2004 een handhavingsverdag is tussen en NL en Th.

 10. Leo Bosch zegt op

  Beste Gringo

  Ik heb door meerde pensioenen ook meerdere ” bewijzen van leven” in te vullen, en heb dezelfde ervaring als Dick Kroger.

  Ik vul de formulieren zelf in, ga er mee naar de immigration in Jomtien, ik woon in Nongprue (even buiten Pattaya).
  De immigrationofficer zet er zonder iets te vragen en zonder er zelfs maar een blik op te werpen een stempel en zijn handtekeningen op, geheel gratis.

  Het formulier voor de SVB stuur ik vervolgens op naar het SSO in Chonburi.
  Heb daar nog nooit problemen mee gehad.

 11. Leo Bosch zegt op

  Beste Hans G.

  Ik neem aan dat je al met pensioen bent.
  Als je nog in Nederland bent ingeschreven, mag je sowieso voor de SVB. en de ziektekostenverzekering niet langer dan 6 maanden aaneengesloten in het buitenland verblijven.
  Dus met 11 maanden in Thailand ben je in overtreding.

  Ik zou je adviseren om je in Nederland uit te laten schrijven, dat levet je in ieder gweval belastingvoordeel op, want je kunt ontheffing van inkomstenbelasting aanvragen..
  Je wordt dan wel uit de zorgverzekering (ziektekosten) gezet,
  Zorg dan dat je eerst in Nederland een particuliere ziektekostenverzekering afsluit.
  Er zijn een paar maatschappijen die je ook verzekeren als je in het buitenland woont.
  Want anders moet je je hier in Thailand verzekeren , en dat is minder gunstig.

  • Truus zegt op

   Wat vreemd, over die 11 maanden.
   De gemeente vertelde wel dat als ik langer dan 8 maanden in het buitenland ben, ik mij zou moeten uitschrijven. Maar als je hier een adres houdt (ik heb een eigen huis) en aan al je verplichtingen blijft voldoen, blijf je Nederlands ingezetene, dus hoeft het weer niet (???)
   Mijn ziektekostenverzekering dekt in het buitenland alleen spoedeisende hulp, dus voor eventuele kleine ongemakken heb ik een doorlopende reis- en ziektekostenverzekering afgesloten.
   En als ik terug kom in Nederland, bijvoorbeeld omdat ik ziek ben, neemt de ziektekostenverzekering gewoon alle verplichtingen weer over.
   Ik heb overigens GEEN uitkering als AOW, dus ik weet niet of hiervoor andere regels gelden.

   • l.lagemaat zegt op

    Beste Truus,

    Een “doorlopende”reis-en ziektekostenverzekering is in het algemeen maar
    6 maanden geldig in een aaneengesloten periode van verblijf elders.
    Gaat men na de 6e maand weer op pad dan geldt deze periode weer.
    Mocht uw verzekering anders zijn dan zou ik graag dat adres ontvangen.

    groet,

    Lodewijk

    • hans zegt op

     Ik heb de europeesche doorlopende reisverzekering, slechts twee maanden geldig voor die van Centraal beheer de permanente reisverzekering, Die heeft geen limiet aan de termijn, en is ook nog een paar tientjes goedkoper.

  • @Leo:
   je opmerking “Zorg dan dat je eerst in Nederland een particuliere ziektekostenverzekering afsluit. Er zijn een paar maatschappijen die je ook verzekeren als je in het buitenland woont. Want anders moet je je hier in Thailand verzekeren , en dat is minder gunstig.”
   zou ik graag wat nuanceren.

   De buitenlandpakketten die door een aantal Nederlandse zorgverzekeraars worden aangeboden, worden vaak schreeuwend duur op hogere leeftijd. Het is daarom dan ook altijd beter om eerst te kijken wat de mogelijkheden zijn op het gebied van de zogenaamde “expat” verzekeringen, deze zijn in de regel beduidend goedkoper.

   Het afsluiten van een buitenlandpakket bij een Nederlandse zorgverzekeraar is echter wel een veilige optie voor mensen die zich in Thailand niet kunnen verzekeren vanwege reeds bestaande aandoeningen, of alleen maar met gevaarlijke uitsluitingen.
   Houdt er dan wel rekening mee dat dit geregeld moet zijn terwijl je nog in Nederland bent ingeschreven.

 12. heiko zegt op

  Beste

  Ben 65 jaar en heb ook aow
  ben in Nederland ingeschreven, in bezit van een huurhuis.betaald elke maand 561 euro
  ziektekostenverzekering betaal ik 141,euro per maand
  ben nu aan een stuk door 8 maanden in Thailand, ben ik dan ook in overtreding ?.
  Is het voor mij ook beter dat ik mijn eigen uitlaatschrijven.dat wil ik ook,maar hoe gaat dat in zijn werk.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Beter is de vraag, maar formeel moet je je laten uitschrijven als je meer dan 182 dagen per jaar buiten Nederland verkeert. Het is heel simpel: je gaat naar het gemeentehuis in je NL-woonplaats en schrijft je uit. Het kan ook schriftelijk vanuit Thailand. Kijk op de website van je gemeente.
   Probleem kan zijn dat je de basis-zorgverzekering verliest. Dan moet je zorgen ergens in Nederland een zorgverzekering te vinden (Univé?) of je moet in Thailand op zoek (AA in Hua Hin).

 13. heiko zegt op

  Dank heer Hans Bos.

  Dit is prima informatie.Ga gelijk aan de slag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website