Visa for cohabitation aanvragen voor Belgie

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
28 mei 2024

Beste lezers,

Mijn Thaise vriendin en ik zijn bezig met een dossier samen te stellen met tot doel dat ze in de Belgische ambassade, via TLS, een visa for cohabitation zal aanvragen. Op site van TLS staat alles redelijk duidelijk vermeld, maar desondanks heb ik toch twee vragen.

 1. Ze heeft een medical travel insurance nodig uitgereikt in Thailand. Via een lijst krijg je de keuze welke maatschappij je wenst te gebruiken. Zo heb ik de site van April insurance geraadpleegd en een prijssimulatie gedaan. Verzekerd voor 1 jaar kwam ik op een dikke 2500€. Wat best wel een heel groot bedrag is, wetende dat eenmaal ze in België zou zijn, ze bij mijn ziekenfonds zal ingeschreven worden. Heeft iemand recente ervaring met de aanvraag van een visa for cohabitation en dan specifiek betreffende de medical travel insurance? Kan het anders, goedkoper? Waarom moet dit trouwens een maatschappij zijn die op de lijst vermeld staat?
 2. Ze moet ook een criminal record in het dossier steken. Kun je dit document in een regionaal politiekantoor bekomen of kan dit enkel in BKK in het hoofdkantoor van de Royal Thai Police bekomen worden? Een idee wat dit kost?

Alvast dank om mijn vragen onder de loep te willen nemen!

Groet,

Alain

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

10 reacties op “Visa for cohabitation aanvragen voor Belgie”

 1. Rob V. zegt op

  Gezien dit een voorstadium van migratie mbt België is kan ik slechts een gedeelte van de vraag beantwoorden: de ambassade heeft een lijst van goedgekeurde Thaise verzekeringen omdat mogelijk niet alle Thaise verzekeraars in de praktijk aan de eisen voldoen. Ik zou adviseren een Belgische verzekering af te sluiten (Axa is denk ik de meest bekende). Mocht er dan een incident of conflict zijn dan kun je dat hier in België afhandelen.

  Als de reisverzekering overlap heeft met de reguliere zorgverzekering dan veronderstel ik dat -zoals in Nederland het geval is- de reisverzekering qua duur ingekort kan worden en teveel betaalde leges (minus administratiekosten) teruggestort zullen worden. Maar vraag dat vooral na bij de Belgische medische reisverzekering die je op het oog hebt.

 2. Rob V. zegt op

  Persoonlijk vind ik de websites van de externe dienstverleners niet altijd het meest duidelijk. Voor de procedure mbt migratie zou ik starten bij de website van DVZ, vervolgens de website van de Belgische ambassade en dan pas die van de externe dienstverlener (TLS).

  DVZ website: https://dofi.ibz.be/nl/themes/third-country-nationals/gezinshereniging

  Voor België zijn er daarnaast de websites van het Agentschap Integratie en Inburgering (AGII). Sinds dit jaar hebben ze een apart site mbt visum/migratie procedures en een andere site voor de inburgering. De informatie van AGII kan een mooie aanvulling zijn op die van DVZ, ambassade en dergelijke. Zie:

  https://www.vreemdelingenrecht.be/internationaal-personen-en-familierecht-ipr/samenwonen/relatie-van-samenleven-belgie/visum-om-wettelijk-samen-te-wonen-belgie/visum-d-om-wettelijk-samen-te-wonen-belgie-met

 3. Rudy zegt op

  Dus als ik het goed begrijp wil je een D-visum aanvragen in functie van een toekomstige wettelijke samenwoonst in België? Dan volstaat volgens mij een reisverzekering van 6 maanden (duur van het toegekznde verblijf). Je kan kiezen uit een lijst van maatschappijen van de Belgische ambassade. De kostprijs moet merkelijk lager kunnen (< 500 euro). Tenslotte kan je partner hier in België op basis van dat type visum onmiddellijk voor geneeskundige zorgen ten laste van jou ingeschreven worden.
  Terzijde: dergelijke visa worden uiterst zorgvuldig beoordeeld inzake bijvoorbeeld huisvesting, jouw financieel vermogen, burgerlijke status en zeker het aspect 'duurzame relatie'. Dat laatste betekent 'elkaar minstens 2 jaar kennen en 3 keer elkaar bezocht minstens 2 weken bezocht hebben. Een keer in België kan hierbij een significant voordeel zijn. Maar dat terzijde. Succes!

  • Alain zegt op

   Iedereen bedankt voor de reacties.
   Zelf ondertussen al wat stappen gezet en via Allianz kan ik haar verzekeren gedurende 90 dgn voor 3050 thb. Meer dan 90 dgn hoeft niet. Ik heb daarvoor de Belgische ambassade gecontacteerd. Ik heb ook het Belgisch ziekenfonds gecontacteerd. Vanaf het moment mijn vriendin in België is EN gedomicilieerd is bij dan kan ze ingeschreven bij mijn ziekenfonds.
   Ik weet dat ik moet kunnen aantonen dat er sprake is van een duurzame relatie. Ik kan via chathistorie aantonen dat we een relatie hebben sinds 2018. Daarnaast heb ik ook wat foto’s en hotelvouchers met beide namen erop. Die chathistorie blijf ik een moeilijken vinden omdat daar vaak privé dingen in staan. Schending privacy? Ik heb die vraag eens gesteld aan de ambassade maar ik kreeg daar geen antwoord op. Enfin, indien je je dossier zo sterk mogelijk wil maken dan moet het maar zeker. Ik kom ieder jaar 3 keer naar Thailand en de laatste twee jaren zelfs 4 keer. Kan ik bewijzen via stempels in PP.
   Dit is uiteraard maar een indirect bewijs. Ik ben sinds gisteren terug in Thailand met het dossier in tweevoud. Dit is een vereiste.
   Toch een correctie voor Rudy betreffende criminal record. Via de ambassade kan je een document downloaden met de vraag aan the Royal Thai Police tot het opmaken van een criminal record m.a.w. het ambassade document wordt niet ingevuld door de polie functionaris maar is eerder een hulp.
   Ik heb mijn vriendin laten bellen naar het politiehoofdkantoor te BKK. Ik had nml. gehoopt dat we in gelijk welk politiekantoor te lande konden een criminal record bekomen. Nee dus. Enkel in BKK. Gelukkig niet op afspraak. Just walk in. Ik hoop het want this is Thailand. 555
   Een ander vreemd gegeven is dat Engelstalige documenten niet meer hoeven vertaald te worden voor de Be ambassade. Is nochtans niet onze landstaal. Ze hoven ook geen geboorteakte te zien. MAAR het stadhuis van mijn stad die wil, wanneer ik mijn vriendin laat registreren, wel een in het Nederlands vertaalde geboorteakte zien en een attest burgelijke staat. Uiteraard met alle apostilles erop.
   To be continued en nog eens dank aan allen voor de reacties.

   • Rudy zegt op

    Dag Alain

    Je bent heel zorgvuldig en nauwgezet bezig. Dat moet goed komen! Inderdaad wat betreft de ambassade en de criminal record drukte ik mij onduidelijk en onvolledig uit. In de link die ik vermeldde zal je bij het doorklikken op dat onderwerp een soort van vraag-/ aanbevelingsbrief zien voor het bekomen van het politiedocument. Ik hoor ook dat het nog steeds daar just walk in is. Inderdaad het is vreemd dat men in dit geval het Engelse document aanvaardt. Toch weet ik dat het inderdaad zou kunnen. Ikzelf geef altijd de raad om als het en cours du parcours past het toch mee te laten vertalen.
    Het is er de beslisambtenaar om te doen om ongeveer de begindatum en de continuering van de relatie te kennen. Je hoeft geen private conversaties mee te sturen. Stempels in je pas zijn ook heel behulpzaam. Inderdaad het geboorteattest is niet vereist maar is wel achteraf hier handig bij een eventueel huwelijk of later aanvraag Belgische nationaliteit. Ikzelf heb het voor hem ook niet moeten indienen, hoe raar ook en nu heb ik het toch nodig om 2 voornoemde zaken. Blij dat je een flink minder dure reisverzekering voor haar hebt gevonden.

   • Rob V. zegt op

    Beste Alain, dat is inderdaad iets op goed te beseffen. Een bepaalde dienst eerder in de schakel heeft mogelijk geen akte (of legalisatie e.d. daarvan) nodig terwijl een andere dienst later in het proces dat wel wil. Dat maakt het ook zo lastig omdat elke dienst vaak alleen informatie geeft over de bewijzen die je bij hen dient te overleggen. Je zult zelf dus al vooruit moeten kijken wat er verderop in latere processen nog nodig zal zijn.

    Misschien dat je zodra alles rond is en jullie goed en wel in België wonen en alles daar rond hebben een verslag kan inzenden naar de redactie van het blog. Er is nog geen Vlaming die een “Dossier immigratie Thaise partner naar BE” heeft geschreven, maar het delen van jullie ervaringen kan anderen weer op weg helpen.

    Wat betreft chats en privacy: ik zou een selectie bijvoegen met de eerste paar zinnen van een chatsessie. De gehele inhoud van een chat kan erg gevoelig zijn en of de ambtenaar tijd en zin heeft hele gesprekken na te lezen betwijfel ik. Toon aan met duidelijke tijd en datum stempels dat er al sinds zo en zo regelmatig contact is. Dat zou moeten volstaan. DVZ zou altijd om aanvullende informatie kunnen vragen mochten ze de selectie aan chats niet afdoende vinden.

    • Rudy zegt op

     Naar mijn weten is er ‘basically ‘ weinig verschil tussen een aanvraag ‘immigratie Thai naar België’ met Bederland. Het verschil ligt hem meestal in de duurtijd van de behandeling en een aantal kleine verschillen in vereist financieel vermogen. De website AGII (met links ernaartoe in deze topic) is uiterst volledig en super gedetailleerd m.b.t. België. Er worden hier wel mogelijks onder druk van de aankomende verkiezingen en het resultaat ervan nieuwe beperkingen qua gezinshereniging/duurzame relaties verwacht (men propageert een verhoging bedrag vereist inkomen) maar de procedure an sich en in het bijzonder qua duurzame relaties en huwelijk zullen uiteraard als principe en RECHT worden gevrijwaard.

 4. Rudy zegt op

  Wat betreft het bewijs van goed gedrag en zeden: het blanco formulier is een document van de Belgische ambassade. Vraag hen erom en laat het invullen door het hoofdbureau van politie in Bangkok. Vervolgens laten legaliseren zoals de overige documenten. Het zal in het Engels ingevuld worden en moet dus in principe niet vertaald worden. Nu tegenwoordig heeft TLS dus alles in handen. In principe kunnen zij u ook dat blanco formulier (online) leveren en u bevestigen dat mijn bovenstaande (info) juist . De kostprijs bij de Thaise politie is ongeveer 200 bath.

 5. Rudy zegt op

  https://thailand.diplomatie.belgium.be/en/travel-belgium/visa-belgium/visa-type-required-documents

  U vindt hierin meer info over het visum D (wettelijke salenwoonst is eigenlijk gezinsherening ) . Kijk bij long stay. Vervolgens naar certificate of clearance . Succes

  • Alain zegt op

   Ik was er al van op de hoogte maar toch bedankt.
   Alain


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website