Beste lezers,

Ik een vraag over huwelijk met mijn Thaise vriendin. We zien elkaar al meer dan 3 jaar. Zij is een paar keer in Nederland geweest (gewoon visum voor 3 maanden). En ik ben daar geweest. Heb haar ouders ook ontmoet.

Zij wil graag trouwen. Zij is nooit eerder getrouwd geweest en wil geen kinderen. Haar familie vindt dat goed. De sinsod (hier veel besproken) willen ze niet. Wel een ceremonie in Thailand (omgeving Khon Kaen). Na huwelijk gaan we in Nederland wonen.

Mijn vraag. In Nederland trouwen we tegenwoordig standaard onder huwelijkse voorwaarden. Kost niks extra (buiten standaard kosten gemeente). Ik heb trouwens al jaren een testament en daarin gaat alles van voor een huwelijk naar mijn kinderen. Na eventueel huwelijk gaat (vanaf huwelijk) de helft naar mijn toekomstige vrouw en de andere helft naar mijn kinderen. Mijn bezit is alleen in Nederland: geen enkel bezit in thailand (alleen wat Thais geld in mijn koffer voor op reis).

In Thailand lees ik hier dat standaard in gemeenschap goederen getrouwd wordt. Huwelijkse voorwaarden is moeilijker, heb je een advocaat nodig en wordt ook bijna niet gedaan. Dus moeilijk. Na huwelijk moet je papieren vertalen en legaliseren en in Nederland inschrijven in Den Haag. Klopt dit zover nog?

Zelf heb ik eigen huis en aardig spaargeld. Wat als ik in Thailand trouw, en mijn huwelijk in Nederland inschrijf? Gelden dan in nederland de Nederlandse regels (dus huwelijkse voorwaarden)? Of de Thaise (standaard: gemeenschap van goederen)? En als ik dan in Thailand op vakantie overlijdt: wat gaat met mijn Nederlandse bezit gebeuren?

En wat als ik mijn Thaise huwelijk in Nederland gewoon niet inschrijf? En na mijn dood het testament in werking treedt?

Kon het antwoord niet vinden bedankt voor de moeite.

Groet,

Eric

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

21 reacties op “Trouwen met een Thaise in gemeenschap van goederen?”

 1. Richard zegt op

  Hoi Eric,

  Waarom trouw je niet officieel in Nederland, en regel je een ceremoniële trouwerij in Thailand ? Lijkt me dat je zo veel gedoe voorkomt, en als je het een beetje goed aanpakt is de familie in Thailand ook tevreden. Je Nederlands huwelijk kun je dan ook in Thailand laten inschrijven. Iedereen happy en Jij hebt precies wat je wilt.

  Groet Richard

  • B.Elg zegt op

   Hoi Eric,

   Ik ben het helemaal eens met Richard hierboven.
   Thaise mensen trouwen zelf meestal “voor Boeddha”, dus een religieuze ceremonie zonder officiële papieren. Een officieel huwelijk kan je dan in Nederland doen.
   Ik ben zelf heel gelukkig met mijn Thaise echtgenote maar in onze kennissenkring zie ik heel veel relaties stranden. Dat kan iedereen overkomen, ook jou en mij!

  • Eric zegt op

   Bedankt voor suggestie. Natuurlijk: huwelijk in nederland heb ik besproken. dat wil mijn vriendin alleen wanneer haar ouders er ook bij kunnen zijn. Dus dat kost veel tijd om visa te regelen (en bijbehorende kosten) en tickets en verzekeringen etc etc 4-5 duizend euros dus. En natuurlijk ook nog ceremonie in thailand maar nogmaals bedankt

  • PEER zegt op

   Beste Richard,
   Ondanks goedbedoelde adviezen op Th Blog,
   lijkt het mij de énige weg om je licht op te steken bij ‘n notaris.
   Die weet van de hoed en de rand wat erfenisen, huwelijksvoorwaarden onroerendgoed ect betreft.
   Hij rekent uurtarief, maar dat is het dik waard in jouw situatie.

 2. Erik zegt op

  Eric, hierboven geeft Richard je het beste advies te dezer zake. Dan heb je de huwelijkse voorwaarden die je beiden wilt en een tevreden schoonfamilie in Thailand.

  Jouw plan (‘ En wat als ik mijn Thaise huwelijk in Nederland gewoon niet inschrijf? En na mijn dood het testament in werking treedt? ‘) kan gevolgen hebben voor de hoogte van de erfbelasting.

  • Rob zegt op

   Beste Eric, nog even een aanvulling, bij de standaard huwelijkse voorwaarden in Nederland zitten nog wel wat beperkingen, ikzelf ben vorig jaar getrouwd en heb eerst mijn licht opgestoken bij een notaris.

   En omdat ik ook kinderen uit een eerder huwelijk heb wilde ik het voor iedereen zo goed mogelijk regelen, en dan moet je dat toch echt notarieel vast laten leggen.
   Ik heb een en ander ook open en eerlijk met mijn aanstaande vrouw besproken waar ook de notaris bij was, en uiteindelijk ook bij het passeren van de akte ook een Thaise tolk ingeschakeld (eiste de notaris ook) om achteraf geen misverstanden te hebben.

   Kortom ga naar een notaris vertel wat je wil en niet wil en vooral bespreek het met je aanstaande, voor dat geld voorkom je in de toekomst een hoop narigheid.

   Veel geluk, groet Rob

   • Eric zegt op

    Precies: ik ben dus al jaren geleden bij de notaris geweest en mijn testament ligt dus al vast inclusief voor mijn nederlandse kinderen maar de thaise wet op dat vlak ken ik niet dus geen idee wat een huwelijk betekent op dat vlak. Als dat in thailand ook standaard huwelijkse voorwaarden zijn zoals in een andere reactie staat is alles prima. Dat is dus mijn vraag. Bedankt voor reactie

 3. Guy zegt op

  Het voorstel van Richard lijkt ook mij de meest eenvoudige oplossing.
  Bespaart je niet alleen heel wat gedoe met papperassen om wettelijk te huwen in Thailand. Het geeft ook alle voordelen voor je statuut in Nederland en de erfopvolging na je heengaan.

  Een Nederlands huwelijk laten registreren in Thailand kan ook nog maar daar zie ik dan het nut niet van in.

  Een ceremonieel huwelijk in Thailand zal de familie daar zeker waarderen.

  Guy

 4. TvdM zegt op

  Volgens mij is het standaard huwelijk in Thailand ook een huwelijk met huwelijkse voorwaarden, in die zin dat eigendom van voor het huwelijk eigendom blijft van betreffende huwelijkspartner, en eigendom wat ontstaat tijdens de huwelijksperiode in de gemeenschap valt. Dit is mij door verschillende partijen zo verzekert, enkele partijen belanghebbende, maar ook vanuit partijen die in dit geval geen belanghebbend zijn.
  Mocht iemand hierover meer juridische onderbouwing hebben dan lees ik dat graag

  • Eric zegt op

   Beste tvdm als dat zo is is het geregeld maar zoal u al aangeeft is dat mij niet duidelijk. Heb wel oudere reactie gelezen dat dat jaren geleden nog gemeenschap goederen was. Benieuwd wat de huidige regels zijn net als u vraagt. Bedankt voor reactie

 5. Johnny BG zegt op

  Het zal aan mij liggen maar als je nu al van het slechtse scenario uitgaat waarom zou je dan gaan trouwen? Wees eerlijk tegen je partner en zeg dat je haar niet vetrouwt maar dat ze wel als geregisteerd partner met bepalingen welkom is. Duidelijkheid in een relatie schept ook een band.

  • Leon zegt op

   Trouwen onder huwelijkse voorwaarden heeft niets te maken met wantrouwen. Het is verstandig om zaken goed juridisch te regelen. Niemand kan in de toekomst kijken. Wie weet wil een van de partners een bedrijf opstarten. Dan is het toch handig als de andere partner niet mede verantwoordelijk is voor financiele aanspraken die daaruit kunnen komen. In een testament zijn relevante zaken ook te regelen.

  • Erik zegt op

   Johnny BG, het zal aan mij liggen maar ik kan in de vraag van Eric geen enkele aanwijzing vinden dat hij van enig slecht scenario uitgaat. Het staat er althans niet, ook niet tussen de regels door.

   Het trouwen op huwelijkse voorwaarden is de normaalste zaak van de wereld, helemaal als je een deel van het vermogen veilig wilt stellen voor kinderen uit een vorige relatie. Daarin is Eric duidelijk, ook over het delen van de na-huwelijkse vermogensaanwas.

   Kreten als ‘wees eerlijk tegen…..’ en ‘dat je haar niet vertrouwt’ komen echt niet uit de tekst van Eric en ik vraag me af waarom je zoiets suggereert. Het komt bij mij niet prettig over.

  • Peterdongsing zegt op

   Dat ligt inderdaad aan jouw.
   Eric is gelukkig zo slim om overal rekening mee te houden.
   Ik ken er helaas meer dan één die inderdaad alles is kwijt geraakt door blind te vertrouwen op we leven nog lang en gelukkig.
   Dat heeft niets te maken met vertrouwen of niet, als hij ze bij voorbaat niet vertrouw, ging hij er vast niet mee trouwen.
   Eric, je bent goed bezig en blijf je verstand gebruiken.

  • Eric zegt op

   Beste johnny ik ga daar niet van uit maar wil het gewoon goed geregeld hebben. Zou ik (na mijn echtscheiding) in relatie met een nederlandse vrouw ook zo doen en daar komt in dit geval bij dat heel veel andere lezers al de ervaring hebben dat het met huwelijk met een thaise ook geregeld mis loopt. Bedankt voor reactie

  • endorfun zegt op

   Inderdaad het ligt aan jou. Go for the best, but prepare for the worst. Goede afspraken maken en houden goede vrienden.
   Ik heb al enkele keren een huwelijk geregeld. De laatste scheiding (met een Thai) kostte me 150.000 € omdat er geen voorafgaande afspraken waren.
   Als er goede afspraken vooraf zijn, en alles verloopt goed, dan zijn er geen problemen. En als het slecht verloopt zijn er dan ook geen problemen.

 6. Lung addie zegt op

  Beste Eric,
  het antwoord op al uw vragen is heel eenvoudig:
  Als wettelijk gehuwde met registratie zowel in Nederland als in Thailand:
  – in Nederland gelden de NEDERLANDSE wetten betreffende erfenissen voor zover het bezittingen in Nederland aangaat.
  – in Thailand gelden de Thaise wetten betreffende bezittingen in Thailand.

  Idem dito betreffende een testament: een Thais testament kan enkel gaan over bezittingen in Thailand, een Nederlands testament enkel over bezittingen in Nederland en dit door het feit dat in beide landen hier een andere wetgeving over bestaat.

  Raadpleeg wel een notaris en laat het Nederlands testament door hem controleren op correctheid. Indien er bv een tegenstrijdigheid, met de Nederlandse wetgeving, zou instaan wordt het testament ongeldig.

 7. Erik zegt op

  Eric, dan trouw je in Thailand en laat je jouw huwelijk in Nederland inschrijven. Wat betreft de huwelijkse voorwaarden laat je je adviseren door een Nederlandse en een Thaise notaris of gespecialiseerd jurist. Jullie gaan in Nederland wonen dus je laat jouw Nederlands testament aanpassen naar de nieuwe omstandigheden.

  Overigens vraag ik me af of je, gezien de advieskosten, de te legaliseren papieren en reiskosten naar Thailand, toch niet beter haar ouders naar NL kunt laten komen… Die vier- tot vijfduizend euro lijkt me hoog ingeschat.

 8. Rob V. zegt op

  Beste Eric, onder de Thaise wet (en sinds enkele jaren ook Nederland) blijven eigendommen die vóór aanvang van het huwelijk eigendom waren van 1 partij bezit van die partij, en na het zaken aangekocht na het huwelijk gemeenschappelijk eigendom. Ik heb nog nooit ergens gelezen dan Thailand een huwelijk in gemeenschap van goederen kent?? Kortom: zowel Thailand als Nederland hebben dit geregeld zoals internationaal als de standaard wordt gezien.

  Uiteraard kunnen aparte huwelijksevoorwaarden nog wel nuttig zijn, bijvoorbeeld als 1 partner een eigen bedrijf wil starten en aankopen/eigendommen van de andere partner buiten claims van schuldeisers wil houden. Gaan jullie voor huwelijksvoorwaarden dan zou ik die afsluiten in het land waar jullie verwachten te gaan wonen en daar ook trouwen, lijkt me het meest praktisch. Maar raadpleeg vooral eerst notaris of advocaat I’m NL/TH als julli deze in slaan.

  Let er op dat als je in Nederland gaat wonen je buitenlandse huwelijken verplicht ben in te schrijven. Voor details over huwen in het buitenland en de Nederlandse wet, zie Rijksoverheid.nl en zoek dan op “buitenlands huwelijk”.

  Oh, en ceremonieel trouwen in Thailand is vaak met bezoek van monniken, dorpsoudsten etc maar is ook afhankelijk van lokaal gebruik en persoonlijk voorkeur en mogelijkheden. Er hoeft niet perse monniken bij betrokken te zijn. Witneuzen noemen het dan ook ten onrechte “Boeddha huwelijk”, die beste man heeft er niets mee van doen! De Thai spreken gewoon over een huwelijk. En zoals je op dit blog terug kunt lezen blijft het vaak bij zo’n officieus huwelijk, en lang niet altijd een officieel huwelijk op het gemeentehuis (amphur), waar het eigenlijk alleen ee kwestie van officieel papiertje ondertekenen is mits alle paperassen aangeleverd zijn.

  Na je op de hoogte te hebben gesteld van de Thaise en Nederlandse wet en opties, in gezamenlijk overleg bepalen wat welke route jullie beiden het meest aanstaat. Succes en veel geluk!

  Bron wetgeving Thais huwelijk:
  https://www.thailandlawonline.com/thai-family-and-marriage-law/civil-law-property-of-husband-and-wife

 9. peter zegt op

  Zoals Tvdm schrijft, pre huwelijkse bezittingen, in Thai huwelijk, blijven bij de persoon zelf. Dat heb ik ergens eens mogen lezen op internet bij een zoektochtje ernaar..
  In Nederland is het eea veranderd, zou niet eens weten hoe dat nu gaat. Echter gaat meer voor jou gelden, daar je in Nederland woont. Dus van belang dat te weten.

  Echter wil je je toekomstige vrouw straffen? Je zal moeten bedenken hoe je vrouw verder moet gaan indien jij komt te over lijden. Als jij na bv 10 goede jaren van huwelijk ( je weet nooit wanneer de reaper komt) ineens het loodje legt. Dan moet ze wel verder kunnen, ze heeft je dan normaliter 10 jaar liefdevol bij gestaan. Lijkt mij liefdevolle verantwoordelijkheid tov je vrouw. Wellicht je testament opnieuw bekijken?
  Niet meer dan fair tov je toekomstige vrouw.

  Trouwen is een “rose” contract, wat heel vaak wordt gebroken. Ondanks alle huwelijkse beloften, welke ermee in gaan. Er wordt lichtzinnig over gedaan bij een scheiding. en als man kom je meestal slecht ervan af. Had ik alles van te voren geweten, was ik er wellicht niet eens aan begonnen.
  Hoe een partner ineens zo maar kan veranderen.
  En er zijn zat mannen welke de zelfde mening delen. Dus ik begrijp je “toestand”.

  Je zegt zelf dat je aardig gespaard hebt, dus een huwelijk met de Thaise ouders erbij is een liefdevol gebaar naar je vrouw. Immers ze is nooit getrouwd geweest en geeft je huwelijk een glans, door haar ouders erbij te hebben. Ja, het mag wellicht lastig zijn omdat te regelen, maar is wel een intens liefdevolle actie naar je vrouw toe. Immers je houdt toch van haar?

  .

  • endorfun zegt op

   Ik weet niet van welk land je bent.
   Enkel wat betreft de Belgische ambtenaren-regelgeving : als je volgens de Belgische wetten x jaar met haar bent gehuwd, kan ze na je dood x jaar jouw (ambtenaren-)pensioen ontvangen. Daarna valt ze terug op haar pensioen, eventueel aangevuld tot het bestaansminimum.
   Thais denken dat je ambtenarenpensioen naar je kinderen gaat, zoals in Thailand …


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website