Thailand vraag: Werken in Thailand door buitenlanders, hoe zit dat nu?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
28 februari 2023

Beste lezers,

In Thailand is het voor buitenlanders (farang) niet toegestaan om zonder een tewerkstellingsvergunning te werken, zowel als werknemer of als zelfstandige. Dit geldt in de meeste landen om de eigen arbeidsmarkt te beschermen en werkgelegenheid te gunnen aan eigen onderdanen.

Een voorbeeld hiervan is Nederland, waar vreemdelingen een tewerkstellingsvergunning nodig hebben naast hun verblijfsvergunning. In Thailand is er een situatie waarbij farang die een eigen zaak hebben, samen met hun Thaise partners, ook beschuldigd kunnen worden van het illegaal verrichten van werkzaamheden als de farang zonder vergunning in zijn eigen zaak aanwezig is.

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de farang een tafel opruimt of een drankje naar een klant brengt. Hoewel de bescherming van de arbeidsmarkt voor eigen onderdanen begrijpelijk is, kan het optreden van de Thaise politie soms te ver gaan. Daarom vraagt ik mij af of de farang die veel geld heeft geïnvesteerd in een zaak en werk verschaft aan de Thai, en daardoor bijdraagt aan de Thaise economie, ook een tewerkstellingsvergunning nodig heeft?

Groet,

Barry

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

7 reacties op “Thailand vraag: Werken in Thailand door buitenlanders, hoe zit dat nu?”

 1. Jacobus zegt op

  Als je hebt geïnvesteerd in een eigen zaak waar je 49% eigenaar van bent en je hebt voldoende Thais personeel, dan kun je voor jezelf ook een werkvergunning krijgen.

  • Chris zegt op

   Als je niet een zaak hebt in een branche die voor buitenlanders verboden is.
   https://www.thethailandlife.com/restricted-jobs-thailand

 2. Ruud zegt op

  Als je als buitenlander in Thailand wil werken, ook in eigen zaak, heb je een Workpermit nodig die kan je krijgen als je 4 Thai in dienst hebt, een bedrijfskapitaal van minimum 2 miljoen per workpermit en je een loon hebt van min. 50.000b

  • Willem zegt op

   Bedoel je met eigen zaak: zaak in thailand? Of geldt workpermit ook voor een nederlandse zzp-er die in thailand “thuis” werkt? En heeft een nederlander die vanuit thailand voor een nederlandse werkgever werkt ook een thaise werkvergunning nodig?

   • Chris zegt op

    beste Willem
    Ja, een zaak in Thailand.
    Je moet een werkvergunning zien in samenhang met het type visum dat je hebt of aanvraagt.
    En: verdomd goed weten wat de regels zijn en vervolgens – als je de regels niet zo nauw wilt nemen – het risico inschatten, van extra betaling tot het land uitgestuurd worden voor 1 tot 5 jaar.

    Grosso modo: met een toeristenvisum en een retirement visum mag je in Thailand niet werken, ook niet vanuit thuis. Als je dat toch doet (als digital nomad) loop je met je toeristenvisum meer kans om tegen de lamp te lopen dan met een retirement visum. Als toerist moet je namelijk voortdurend je visum verlengen en soms het land verlaten. Als je dat teveel doet in een en hetzelfde jaar (en telkens na een paar dagen weer terugkomt en niet pas na maanden) wek je argwaan op den duur. Een retirement visum moet je elk jaar verlengen en daarvoor moet je aangeven over voldoende financien te beschikken die (maandleijks) uit het buitenland komen of een groot bedrag op en Thaise bankrekening. Immigration vraagt zich niet af hoe je aan dat geld komt. Dus als je boven de 50 bent kun je in Thailand geld verdienen, dat overmaken naar Nederland en het ook elke maand weer terugstorten…of ineens 800.000 Baht op en rekening zetten. Niemand zal je vragen naar een werkvergunning.
    De meest simpele manier lijkt een huwelijks-visum. Als je dat hebt mag je gewoon werken in Thailand. Maar: zo’n visum is niet zo eenvoudig te verkrijgen als zeg 10 jaar geleden toen sommige buitenlanders schijnhuwelijken aangingen om zo’n visum te bemachtigen.

 3. Martin zegt op

  Kort gezegd; ja.
  Een iedere buitenlander die werk verricht heeft een werkvergunning nodig
  Uitzonderingen zijn stage vergunningen (ED visa) waar ze voor de werkgever wel werk verrichten maar in het kader van ‘opleiding’ en specifieke specialisten die tijdelijk werk komen doen in THailand, maar ook met een speciaal daartoe bestemd visa.

  Als buitenlander heb je afgezien van de speciale zones, altijd een minderheids aandeel in een bedrijf of investering van maximaal 49%. Je kan eea wel wettelijk afschermen.

  Je krijg dan nog niet zomaar een werkvergunning, dat wordt mede bepaald door andere omstandigheden
  zoals hoogte investering, aantal Thiase werknemere, locatie, digital nomads/free lancers situatie en speciale beroepen.

  Het kan zijn dat ik er een paar vergeet, maar ik verwacht dat jou vraag gaat om een zgn. klein gezins/familie bedrijf.

 4. Chiang Moi zegt op

  Ik zal de laatste zijn die beweerd dat ik weet hoe het zit maar ik was in december in Krabi Ao Nang om pressies te zijn en het viel mij op dat daar veel restaurants en winkeltjes waren die bedtierd werden door mensen uit India. Een Indiase enclave wil ik nie noemen maar de Thai als werknemer waren zeker in de minderheid. Dus het zit is mij niet helemaal duidelijk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website