Thailand vraag: Waarom wel of niet een afwasmachine aanschaffen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
20 mei 2023

Beste lezers,

Ik help uiteraard mee in het huishouden, maar afwassen vind ik niet zo fijn, maar als ik mijn vrouw elke dag een stapel afwas zie wegwerken, zat ik aan een afwasmachine te denken.

Ik ben dus benieuwd wie van jullie wel of geen afwasmachine heeft en waarom wel of niet. Zijn ze duur in aanschaf hier en gebruiken die machines veel elektra en moet zo’n ding per se ingebouwd worden?

Vast bedankt voor de reacties.

Groet,

Rudolf

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

15 reacties op “Thailand vraag: Waarom wel of niet een afwasmachine aanschaffen?”

 1. Ruud zegt op

  Realiseer je dat als je vuile vaat in de vaatwasser laat staan, dit een uitnodiging is voor alle mieren in de wijde omtrek om bij je te komen eten.
  Dat is de belangrijkste reden om direct alles af te wassen en niet met etensresten te laten staan.
  Veel succes.
  Ruud

  • Marc Breugelmans zegt op

   Beste Ruud ,
   Een vaatwasser is geen vuilbak , de vaat spoelt men best eerst af, en de termieten die worden toch mee afgewassen en weggespoeld , die overleven dat niet
   Ook is steeds een pest control voor je woning nodig , bij mij komen die elke maand en heb geen last van termieten , zelfs niet aan men vuilbak
   Marc

  • Oprecht zegt op

   Ik adviseer je om een vaatwasser te kopen met een DEUR, die van Ruud zonder DEUR komen inderdaad na verloop van tijd beestje in.
   Ca. 45 jaar geleden liet ik mijn eerste huis bouwen, in de keuken een ingebouwde vaatwasser.
   Waarom: Tijd kost geld, alles wat een machine kan, moet je nooit zelf doen, na de diner als je de vuile vaat in de machine hebt geplaatst, blijft je aanrecht schoon en leeg, (op geruimd staat netjes), als mijn vrouw de vaat wast met de hand, moest ze om de drie dagen naar de nagelstyliste, en haar handen werden ruw, niet fijn bij het strelen.
   Inmiddels 5 keer verhuisd, en overal een inbouw vaatwasser in de keuken.
   Ik liet overal de vaatwasmachine direct aansluiten op de warmwaterkraan, door dat ik in mijn eerste huis een boiler had van 150 Ltr., heb ik nu een 100 ltr. Boiler op 70 gr. (dit i.v.m. Legionellabacterie) en snel veel warmwater voor mij belangrijk, want ik heb hier in mijn Thai huis 8 warmwater tap punten, ik wil in mijn huis op alle warmwater tap punten tegelijk het maximale water capaciteit hebben, als ik in bad ga, zet ik de thermostaat mengkraan open, op een water temperatuur van ca. 37gr., en kleed me direct uit, en als ik in mijn blootje sta is het bad vol, ca, 3 min.
   Voor ik het ga hebben over mijn vaatwasser hier in Thailand, eerst over het water.
   Het water wat ik afneem van de Watermaatschap, is niet goed voor consumptie, DUS heb ik eerste voor mijn hele huis, “alle water tap punten” een volledig volautomatisch filterinstallatie aan laten leggen, op drinkwater kwaliteit.
   Ook mijn wasmachine draait op drinkwater, geen kalk en valse mineralen, ik gebruik daarom veel minder zeep, voordeliger en beter voor het milieu.
   Nu mijn Vaatwasser, deze is dus aangesloten op de warmwaterkraan, met water van 70gr., de machine gaat gemiddeld één keer in de week aan, maar telkens als ik elke dag mijn vuile vaat in machine plaats, zet ik de vaatwasser op spoelen, dat gebeurt bij de meeste mensen koud, maar bij mij heet, zo is mijn vaat dus niet meer vuil, maar kan één keer in de week op een kort programma draaien, met minder zeep en minder water, mijn vaatwasser is dus zeer snel klaar.
   Belangrijk is dat de vaatwasser industrieel zout nodig heeft, om de ontharder hars te voorzien van mineralen, ook ik vul mijn vaatwasser met zout, ondanks dat ik een filterinstallatie heb, maar daar door gebruik ik veel minder vaatwasser zout.
   Ik smijt vaak met geld als het om mijn comfort en luxe gaat.
   Bijv. de mens voelt zich het beste bij een ruimte temperatuur van ca. 22 gr., toen ik in Nederland woonde stond mijn CV in het winterseizoen, (van begin okt. tot eind april) door het hele huis op 22gr. heerlijk comfortabel, ook hier in Thailand is een ruimte temperatuur van 22gr aangenaam, dus staan in het zomerseizoen bij mij alle Airconditioners (5 stuks) dag en nacht aan.
   Nogmaals, bij mij gaat bijna al het geld op aan, COMFORT, HOOGSTE KWALITEIT en LUXE.
   IK HEB HET GEVOEL DAT IK ALS GOD IN THAILAND WOONT.

 2. herman buts zegt op

  ik heb er een ingebouwd in de keuken, heb zelf een hekel aan afwassen 🙂
  Electriciteit is zowieso niet duur in Thailand , dus verbruik valt heel goed mee.
  Aankoopprijs is quasi hetzelfde als in Europa misschien ietsje goedkoper.
  Hou er rekening mee dat vaatwastabletten moeilijk te verkrijgen zijn in Thailand, ik breng ze mee als ik van Belgie kom.

 3. Ferdi zegt op

  Ik weet niet hoe duur in aanschaf ze zijn in Thailand, maar hier in Nederland gebruik ik er sinds kort een en ik ben er wel blij mee.
  Voorheen vond ik het een onnodige luxe en deed ik de afwas met de hand, maar later leerde ik dat zo’n machine zuiniger met water en energie omgaat ten opzichte van afwassen met de hand. Dat geldt uiteraard alleen als je ‘m pas start als ie redelijk goed gevuld is, maar met de hand afwassen doe je waarschijnlijk ook niet voor 2 bordjes en 4 stuks bestek.

 4. PEER zegt op

  Beste Rudolf,
  In ‘n groot huishouden kan ik me indenken dat zo’n elektrieke afwasser wel nut heeft.
  Maar, zoals in ons geval; we zijn met z’n tweeën, is het ‘n energieslurper. Of we moeten paar dagen sparen, zodat het ‘witte wonder’ vol is.
  Na elke hapbeurt even afwassen en spoelen. Het droogt in ‘n rekje binnen 5 minuten.

 5. Dick41 zegt op

  Rudolf,
  10 years ago it was difficult to find them in stores like HomePro and Global house, now the can be found of various brands mostly bought by farang and well to do Thai.
  There is a choice of stand-alone and built-in under the sink.
  If you use them properly, like filling during the day and run all daily use crockery and kitchen utensils you use less (hot) water and electricity than manually cleaning. The drying process consumes some power, but the whole process is significantly more hygienic and the result is visibly better.
  Typically a machine costs approx.THB 30,000 or more and lasts more than 10 years.
  I bought mine in Chiang Mai 5 years ago and after educating my Thai wife and adult live-in children how and wat everybody is happy. Finding tablets is difficult if not impossible and I bring a large box every time I travel from Europe. Powder and other ingredients are available at HomePro.
  I hope this helps you.
  Dick

 6. Maryse zegt op

  Beste rudolf,

  Doen! Na 40 jaar afwassen met de hand in NL, ben ik hier ontzettend blij met de vaatwasser die ik liet inbouwen in mijn nieuwe keuken in Thailand. Geen idee van de prijs, het was een grote verbouwing ‘all in’
  De kosten van het gebruik vallen erg mee gezien mijn elektriciteit rekening.
  De machine gaat hier gemiddeld twee keer per week aan. Ik zet àlles erin, dus ook pannen en koekenpannen. Wel goed afspoelen van tevoren. Dat is het behoud van de machine.
  Van mieren (Ruud) nog nooit last van gehad. Wel op het aanrecht, maar dat is een ander verhaal.
  Ik gebruik geen tabletten meer, inderdaad niet altijd te vinden en ook erg duur, maar poeder van Finish. Is in alle supers te vinden.
  Succes! En leuk voor je vrouw, heeft ze wel wat beters te doen.

 7. pimwarin zegt op

  Afgezien van het gemak is het voor mij belangrijk dat de afwas zo heet mogelijk wordt gewassen.
  Zeg maar gedesinfecteerd door pasteurisatie.
  Wij hebben geen warm of heet water uit de kraan en dus wordt alles op met water op kamer temperatuur gewassen.
  (we hebben geen gemeente water maar een eigen water voorziening, overigens van uitstekende kwaliteit)
  Het enige waar ik op moet letten is dat de afwas wel wordt voor-gespoeld onder de kraan en dat de machine in ieder geval dagelijks de afwas doet. En we zijn inmiddels aan onze 2e afwasmachine.
  Dat mijn Thaise vrouw het niet zo heel nauw neemt met dit soort van hygiëne is voor mij geen nieuws meer; ik hang ook om de dag schone handdoeken op en krijg dan ook een blik van: is dat nou niet erg overdreven?

 8. Ton Witmer zegt op

  Het behandelen van de vaat als je de machine in tast is niet anders dan in Nederland. Ook het algemeen onderhoed is het zelfde alleen moet je wel iets doen aan het ontkalken van het water. In delen van Thailand heb je hard tot zeer hard water en dit verkort de levensduur en werking van de machine aanzienlijk. Koop een een goede ontkalker (geen magneten) en controleer of je de korrels hiervoor kunt krijgen (geen koolstof) filter.
  Groeten Ton

 9. bennietpeter zegt op

  Je kan inbouwen, maar ook een losstaand model kiezen.
  Het is de vraag, wil je (Thaise?) vrouw het wel ? Ze kan er anders over denken.

  Ik vind het makkelijker om was in de publieke wasmachines te draaien, echter mijn vrouw houdt ervan om de badkamer in te gaan, een krukje te nemen en dan handmatig te wassen. Het is simpel werk en zo kan ze haar gedachten van de dag afschudden. Ze heeft een drukke baan als labor officer.
  En zo ook de afwas, ja ok niet op de grond natuurlijk.
  Ze is meer en meer de publieke wasmachines gaan gebruiken (wat door mij komt), maar blijft soms dat handmatige wassen doen. Neem dan aan dat ze dat nodig heef en laat haar. Nee, geen eigen wasmachine, omdat officieren om de 4 jaar verhuizen over het gehele land. Zo kan je in Loei werken en 4 jaar later stoppen ze je zomaar in Krabi. Moet je wel zelf even verhuizen.

  Geen idee hoe groot de samenstelling van je familie is, maar met een 5 tal personen is het wel handig zo’n machine. Je kan ook proberen de vaat kleiner te houden en niet voor elk slokje water een nieuw glas te nemen, bv. Of de rijst eerst in een schaal te doen na koken en dan op bord. Schep rechtstreeks van pan naar bord, vermijd de schalen als tussen opslag. Scheelt je al 3 schalen, rijst, groente, vlees.
  Ik weet dat Thai dat (schalen) doen, presentatie, het hoort zo.
  Ja, wij Nederlanders doen gewoon de pan op tafel en schepten vanuit de pan op tafel, tenminste bij mij in de familie. Schalen, schotels alleen op heel speciale dagen.

  Vaatwassers, het opwarmen kost energie, logisch hoe heter hoe meer.
  Scheelt dan nog dat koud water in Thailand warmer is dan in Nederland, vooral in winter.
  Heb je dus niet zo erg in Thailand. Water kwaliteit kan variëren, kalk, Ph, oa. bepalend voor levensduur.

  Via deze formule kan je berekenen hoeveel vermogen het kost.

  P=m c delta t/3600
  P heater= 3 kW
  m= 7 * 0,998 in 1 uur= 6,986 kg
  delta T 85-20 = 65 C,K, maakt niet uit omdat het een verschil is.
  c= 4,187 kJ/kg.K
  20% ervaring correctie spanning variatie/weerstand spiraal

  Het benodigde vermogen is dan 0,63375827667 kW om 7 liter in een uur tijd tot 85 graden te verwarmen.
  tijd 4,7 maal lager dan uur = 13 minuten door spiraal van 3 kW.

  Hierbij ben ik uit gegaan van 7 liter water verbruik/was. Een temperatuurverschil van 65 graden.
  Gesteld dat Thai water temperatuur 20 graden koud is en er opgewarmd wordt tot 85 graden.
  De 20% is experimenteel vast gesteld en ligt aan spanningsvariaties welke optreden en de weerstand van het spiraal. Heb ik dus mee- en aangenomen.
  3 kW spiraal gekozen in de wasmachine, hierdoor is de tijd van verhitten (7 liter) aanzienlijk korter, echter wel blijft het zelfde vermogen benodigd. De tijd is alleen korter 13 minuten.
  Kwam tegen dat een wasmachine label A het doet met 7.7 liter water.
  De enige relatieve constante in de formule is de soortelijk warmte van water.

  In deze berekening zit geen warmte verliezen door convectie, straling, geleiding.
  Is weer afhankelijk van waar het apparaat staat en de uitvoering van het apparaat (geïsoleerd?)
  Kwam nog een tabelletje tegen van Coolblue met wat verbruikswaarden
  https://www.coolblue.nl/advies/verbruik-vaatwasser.html
  Wellicht heb je daar wat aan.

  • herman buts zegt op

   zelfs het slechtste toestel verbruikt dus minder dan 1 kw per wasbeurt aan 5 bht per kw en in de veronderstelling dat ik mijn vaatwasser om de 2 dagen opzet kost mij dat 75 a 80 bht per maand.Iedereen weet dat een vaatwasser minder water verbruikt dan met de hand afwassen dus uiteindelijk kost mijn vaatwasser gebruiken 2 euro per maand , daarvoor ga ik niet met de hand afwassen 🙂

 10. Sjaak S zegt op

  Twee apparaten die ik in Nederland had en veel gebruikte: een vaatwasser en een magnetron. Beide apparaten gebruik ik in Thailand niet en mis ze ook niet…

 11. Rudolf zegt op

  Dank voor alle reacties, ga er over nadenken.

  Rudolf

 12. Jos M zegt op

  Ik heb mijn vaatwasser (los staand model) uit NL meegenomen eind 2019.
  Ik kook vaak NL en het schoon maken van pannen ed gaat veel beter in de vaatwasser dan met de hand.
  Ik had ook voldoende vaatwastabletten meegenomen omdat ik al gezien had dat die hier niet te koop zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website