Beste lezers,

Sinds 5 jaar ben ik samen met mijn Thaise vrouw. In september 2020 is onze dochter geboren in Thailand. Wegens de reisbeperkingen door Corona kreeg ik geen toestemming van de Thaise autoriteiten om Thailand in te reizen. Destijds waren wij nog niet getrouwd. Tot groot verdriet kon ik daarom niet bij de geboorte aanwezig zijn. Mijn naam staat wel op het geboortebewijs van onze dochter vermeld als vader.

In november 2022 zijn wij alsnog getrouwd voor de Thaise wet. Zowel mijn vrouw als onze dochter hebben toen mijn achternaam aangenomen. Onze dochter heeft inmiddels een Thais paspoort en graag wil ik voor haar ook de Nederlandse nationaliteit (en paspoort) aanvragen.

Welke documenten heb ik nu nodig om dit op de ambassade in Bangkok te kunnen aanvragen? Is de vermelding van mijn naam op het geboortebewijs voldoende als erkenning?

De informatie op de site van de Rijksoverheid is niet helder over onze situatie omdat wij ten tijden van de geboorte nog niet getrouwd waren maar inmiddels wel.

Wellicht zijn er lezers die ervaring hebben met deze situatie? Ik hoor graag wat hun ervaringen zijn.

Groet,

Branco

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

4 reacties op “Thailand vraag: Aanvragen van Nederlands paspoort voor in Thailand geboren dochter?”

 1. Ger-Korat zegt op

  Naam op geboortebewijs als vader heeft verder geen gevolgen. Je kon bij de geboorte al aangeven welke achternaam het kind zou moeten krijgen; staat los van getrouwd zijn of niet, elke naam in Thailand is ook zo weer veranderd.

  Kijk in de zoekterm boven in de deze site en tik in: erkenning kind, dan kom je artikelen en reacties tegen.
  Mijn reactie uit 2019 op “Erkenningsprocedure Thais kind :

  “……heb de procedure eerder doorlopen om mijn kinderen te erkennen, reeds 2x. Het gaat dus om de erkenning van je kind want je was niet getrouwd.
  In hoofdlijnen: verzamel eerst alle relevante informatie, dan naar de rechtbank waar je informeert welke advokaat een erkenningsprocedure wil regelen en deze regelt alle officiele zaken bij de rechtbank. Daarbij volgt er een onderzoeksgesprek met de Thaise kinderbescherming waarbij het belangrijkste element is of je financieel bijdraagt en/of inkomen hebt en wordt de relatie besproken, soms gebeurd dit afzonderlijk soms samen met je partner. Daarna ( paar maanden) volgt de sessie bij de rechtbank in het bijzijn van 1 of meerdere rechters ( beide meegemaakt) en daar stelt je advokaat je vragen van belang voor de rechter(s) en jij beantwoord deze. Hierop krijg je de officiele uitspraak waarmee je bij de gemeente de erkenningsakte kunt krijgen. Vervolgens met alle deze stukken naar een vertaler welke dan gelijk ook de vertaling kan legaliseren in Bangkok (of zelf brengen). Daarna met alles kun je de procedure van een paspoort voor je kind aanvragen, bij de ambassade, en dat is gelijktijdig de aanvraag Nederlanderschap voor haar. ”

  Dat ongehuwd zijn in mijn reactie uit 2019 mag je denk ik nu vervangen door bewijs van je huwelijk, want het ging indertijd om erkenning indien je ongehuwd bent op moment aanvraag van de erkenning.
  Dit is dan de gang van zaken.

  Verwonder mij zelf ook over de erkenningsprocedure want waarom zou een DNA-test niet volstaan om aan te tonen dat je de vader bent voor het aanvragen van de Nederlandse nationaliteit van jullie dochter. Nu ben je zo meer dan 1000 Euro kwijt om alles te regelen. Maar ja het is niet anders. Andersom in Nederland geldt wel dat als bij een DNA-test kan worden vastgesteld dat je de vader bent dan dit dan geldt. En dat betekent dat een kind dan op grond van deze relatie vader en kind automatisch recht heeft op de Nederlandse nationaliteit.

 2. Iep zegt op

  Bovenstaande is een optie. Een andere mogelijkheid is, als je in nog in Nederland bent ingeschreven, je vrouw en dochter op een toeristen visum naar Nederland laten komen en de erkenning bij je gemeente doen.

  Groet,

  Iep

 3. Joop zegt op

  Zorg voor een gelegaliseerde vertaling van de geboorteakte (mag in het Engels) en maak een afspraak op de NL-ambassade in BKK voor het aanvragen van een Nederlands paspoort voor jouw dochter. De moeder moet meekomen naar de ambassade voor die aanvraag. Voorafgaand pasfoto van je dochter laten maken.
  Beide ouders moeten zich uiteraard kunnen legitimeren met hun paspoort of ID-card. Volgens mij zijn er geen verdere documenten vereist.

  • Ger-Korat zegt op

   Was het maar zo eenvoudig. Als een kind niet tijdens een huwelijk is geboren dien je het kind te erkennen voordat je als laatste stap je naar de ambassade begeeft om een paspoort en bijbehorende Nederlandse nationaliteit aan te vragen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website