Lezersvraag: Waar in Thailand moeten wij oppassen voor de dengue mug?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
11 juni 2014

Beste lezers,

Wij gaan over enkele weken naar Thailand,maar hebben gehoord dat er door de regenseizoen dengue muskiet heerst.

Wie kan mij hierover vertellen en in welke gebieden komt het voor?

MVG

Iris

19 reacties op “Lezersvraag: Waar in Thailand moeten wij oppassen voor de dengue mug?”

 1. Nick zegt op

  Het maakt niet uit wanneer je gaat, die mug is er altijd. Afgelopen april heb ik zelf nog dengue gehad en een week in het ziekenhuis gelegen. Smeren en oppassen waar je gaat is de boodschap.

  Maar maak je vooral niet teveel zorgen.

 2. Tino Kuis zegt op

  Kort antwoord: overal. Dengue is een ziekte in opmars overal ter wereld, ook in Thailand. Waren er in voorbijgaande jaren 40.000 gevallen per jaar, de laatste jaren is dat opgelopen tot 100-150.000 gevallen. (Dat was ook in 1987 het geval). In het regenseizoen van mei tot oktober komen de meeste gevallen voor, stad of platteland maakt niet zoveel uit.
  Van de besmette mensen heeft 50 procent geen enkele klacht, 40 procent is ziek met koorts (erger als een flinke griep) en ruim 10 procent heeft een gevaarlijke complicatie als bloedingen en shock. Het sterftepercentage ligt rond de 0.1 procent, in heel Thailand sterven 100-150 mensen jaarlijks aan deze ziekte. (De kans om in het verkeer te overlijden is ongeveer 200 keer zo groot). Complicaties en sterfte zijn er bijna uitsluitend bij kinderen (tot 14 jaar, hoe jonger hoe ernstiger) en bij mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. Gebruik geen aspirine of ibuprofeen bij koorts want dat verergert de bloedingen.
  Als je een vol jaar in Thailand doorbrengt, en geen anti-muggenbeten maatregelen neemt, heb je een kans van 0.2 procent om de ziekte op te lopen, een kans van 0.02 procent op ernstige complicaties en een kans van 0.0002 procent om aan die complicaties te overlijden.
  Neem je eenvoudige anti-muggenmaatregelen als lange mouwen en lange broek en DEET dan zijn die kansen gewoon nul. Mijn zoon en ik nemen al die maatregelen nooit en dat geldt, denk ik, voor de meeste mensen die in Thailand verblijven.

  • Davis zegt op

   Beste Tino, jaren gelden was de tip tijdens missies in de hoger gelegen gebieden van Noord-Thailand, Birma en Laos inderdaad long sleeves, DEET, horren, maar ook vitamine B1 in hoge doses. Denk je dat dit laatste inderdaad een bewezen nut heeft? We wilden vooral de malariaparasiet mijden. Desondanks de maatregelen werd er altijd wel iemand ziek. De muggen waren daar dan ook massaal aanwezig, Russische roulette. Groeten.

 3. Erik zegt op

  Die mug komt ook in Europa voor. Was daar tientallen jaren verdwenen door de vervuiling maar in Z-Europa is de mug alweer opgedoken. Malaria trouwens ook.

  In Thailand zitten malaria- en dengue-muggen overal, ik sluit me aan bij Tino Kuis.

  Let op de kleding, op de horren, gebruik Thaise anti-muggen wateren en let gewoon goed op.

 4. loe zegt op

  Kansen nul?? Wat een onzin. Ik woon 8 jaar onafgebroken in Thailand, op Koh Samui. Ben gevoelig voor muggenbeten. Ik spuit me suf met Deet artikelen. Slaap altijd onder een muskietennet.
  Ik kreeg toch Dengue. Zo ziek als ”een hond”. 4 dagen in het ziekenhuis en nog 14 dagen als een dweil op de bank gelegen. Ik zal wel tot de 0,2 procent behoren, maar daar horen inmiddels aardig wat mensen bij.
  Met Dengue besmette muggen komen de hele dag in actie, dus niet alleen bij zonsondergang of ’s nachts.
  Ook in stedelijke gebieden. Ik wil geen paniek zaaien, maar om te zeggen dat de kansen nul zijn is onzin.

 5. LOUISE zegt op

  Hallo Iris,

  Die mug zit overal en nit alleen in Thailand.
  De eerste maal naar Thailand met vakantie voor ons, (1980) en toen pillen, prikken etc..
  1 Prik herhaald na 6 maanden.
  Uuhh, was dat gele koorts??
  Ik weet het niet meer.
  Daarna hebben wij nooit meer iets gebruikt en ook geen lange mouwen of pantalons.
  Wonen nu 8 jaar hier.

  Als je van plan bent bossen of oerwouden te doorkruisen, neem dan alles wat prikken en pillen betreft.

  Hele fijne vakantie.

  LOUISE

 6. Johan zegt op

  n het noorden omgeving van Thaton.Daar werd in April een dorp ontsmet met rook weet niet wat er meer inzit.Een paar dagen later werd deze verdelging herhaald.Dit werd gedaan daar er enkele gevallen van dengue voorkwamen.de infectie komt binnen een paar minuten op koorts en uitslag over het gehele lichaam.Ik ga in September weer die kant op en neem een goede DEET een anti muggen spray mee.

  • phangan zegt op

   Dengue infectie komt echt niet in een paar minuten op, de incubatietijd tijd is 3 tot 14 dagen volgens Wikipedia en ik heb het zelf ook gehad en de dokter had het ook over die periode.

   • Johan zegt op

    phangan, De gene die de dengue opliep was gewoon ingesprek met familie en vrienden.Je weet hoe dat gaat zittend op een bamboe vlonder in de schaduw.
    Toen attendeerde de moeder wat is er met jou aan de hand.Rood gezicht vlekken en even later koorts aanval.Het zal best kunnen dat het al eerder in het lichaam aanwezig was incubatietijd.Met spoed naar hospitaal.En de medicatie paracetamol.

 7. loe zegt op

  Het vervelende met Dengue is, dat er geen medicijnen (prikken of pillen) die de ziekte kunnen voorkomen.
  Er zijn ook geen medicijnen die de ziekte kunnen genezen. Ik heb 4 dagen aan een infuus gelegen om uitdroging te voorkomen (denk ik). Bloed werd dagelijks gecontroleerd. Het lichaam moet zich echter zelf herstellen. Er zijn 4 verschillende vormen van Dengue. Even googelen 🙂
  Proberen te voorkomen, dat je gebeten wordt is de enige remedie. Gelukkig zijn niet alle muggen besmet 🙂

 8. NicoB zegt op

  Tegen virus en meer is MMS te gebruiken, kijk voor info op deze site en beslis zelf:
  http://www.jimhumble.org, kijk daar ook naar een video over malaria.
  Laat eens een reaktie horen, ook als je dit middel gebruikt hebt.
  Iris, preventief smeren met Deet is effectief, ik kan moeilijk zeggen wat je moet doen, schaf dit middel aan, dat kan in NL en neem het mee, ik gebruik het al vele jaren, o.a. tegen virussen, ook griep.
  Sukses

 9. Hemelsoet Roger zegt op

  Een antal jaren geleden heb ik ook Dengue gehad: veel koorts en kleine rode vlekjes overal in mijn huid. Het verraderlijke ervan is dat ik mij daar niet ziek bij voelde. De dorpsarts deed het af als “seizoenziekte”, maar het is veel ernstiger dan dat. Na ’n week moesten we naar Bangkok en omdat de koorts maar bleef aanhouden, liet ik mij onderzoeken in Bangkok Hospital. Daar dacht de dokter eerst dat het “Duitse mazelen” waren. in de wachtzaal had ik ’n artikeltje gelezen in ’n Engelstalige krant, waarin door het ministerie van volksgezondheid gewaarschuwd werd voor Dengue. Ik liet dat de dokter zien en na bloedecontrole, stelde hij vast dat de bloedplaatjes fel verminderd waren hetgeen de kleine rode vlekjes veroorzaakte. Dat waren onderhuidse bloedingen en hij waarschuwde dat wanneer ik mij niet liet behandelen, ik ook bloedingen in de organen kon krijgen en als dat in vitale organen gebeurde dat met fatale afloop kon zijn. Hij schreef ’n kuur voor van “Centrum tabletten” en “Electroliet” te volgen en alle 3 dagen mijn bloed te laten controleren (Centrum tabletten” zijn ’n mix van 100 vitamines en mineralen, Ëlectroliet is ’n poeder oplosbaar in water), daar moest ik alle dagen 1 tablet van nemen en Electroliet drinken a volontee als limonade. Na de 3e bloedcontrole waren de bloedplaatjes terug op hun normale peil, had ik geen vlekjes meer en de koorts was ook verdwenen. Sedertdien heb ik geen last meer gehad van Dengue. Volgens het ministerie van volksgezondheid is dat ’n millieuziekte, veroorzaakt door vuile lucht. De boeren hier in Thailand steken alle jaren hun velden in brand en die rook wordt opgenomen door de voorbijtrekkende regenwolken, de regen die er uitvalt is vermengd met die rook en wordt “vuile regen” genoemd aldus dat ministerie. Die vuile regen vormt poelen en plassen en de insecten die daar in leven (het zijn niet alleen muggen, ook andere bijtende en zuigende insecten), geraken besmet en zetten die besmetting over op mensen en ook op dieren. De vogels die van dat water drinken, worden ook besmet en zetten dat op hun beurt over op andere vogels, zoals pluimvee e.d., dat wordt dan die fameuze vogelgriep genoemd die zich dan ook op mensen kan overzetten. Nog volgens dat ministerie kunnen die “waterborn diseases” ook “fatal leptospirosis” (wat is dat eigenlijk?) en “emerging Japanese Encephalitis” veroorzaken. Dat artikeltje stond in ’n krant van 9 juni 2008. Toen waren er tot dan 19 mensen overleden door “waterborn diseases”. Daar Dengue ook in Europa voorkomt, zal het daar wellicht veroorzaakt worden door industievervuiling. Dat artikeltje bewaar ik altijd in mijn portefuille, kan altijd van pas komen.;)

  • lex k zegt op

   Beste Hemelsoet Roger,
   Je vraagt wat is;”fatal leptospirosis”? , dat is gewoon de ziekte van Weil, De ziekte van Weil wordt ook wel de rattenziekte genoemd, omdat de belangrijkste verspreider de bruine rat is. De infectie ontstaat door contact met door rattenurine besmet water, dus niet door vervuild regenwater.
   In Nederland komt het als beroepsziekte voor bij rioleringswerkers en muskusratbestrijders.

   De ziekte kan gepaard gaan met hoge koorts, nefritis, geelzucht door leverontsteking, bloedingen, spierpijn in de kuiten, rode ogen, vergroting van lever en milt, lever- en nierfunctiestoornissen. Volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten is de sterfkans 5-10%.
   De incubatieperiode is ongeveer 1 à 3 weken. Het ziektebeeld wisselt van een nauwelijks merkbare infectie zonder ziekteverschijnselen (subklinisch), tot een zeer ernstige aandoening, het syndroom van Weil. De wetenschappelijke naam van dit syndroom is Leptospirosis icterrohaemorrhagica, een oude benaming voor de ziekte is Typhus hepaticus

   Met vriendelijke groet,

   Lex K

 10. Mister BP zegt op

  Ga je op vakantie naar Thailand? Zorg dat je goed insmeert met deet. Word je thuis ook al snel door de muggen gevonden, gebruik dan een lange broek en lange mouwen tijdens zonsopkomst en ondergang. In de 15 jaar dat wij naar Zuidoost-Azië op vakantie zijn gegaan nog nooit wat gehad. Slaap je primitief of zonder airco, dan is een klamboe verstandig. Laat je niet bang maken door de afgrijselijke verhalen. Het gaat meestal goed, dus waarom bij jullie niet Iris? Mijn opmerking doet niets af van de negatieve persoonlijke ervaringen van voorgaande schrijvers.

 11. Christina zegt op

  De spulletjes met Deet koop je gewoon in Thailand bij Boots of apotheek. Goedkoper dan in Nederland soms hebben ze ook een eigen merk neem dat toen we veel naar Indonesia gingen kochten we de lokale producten en die waren beter dan de Europeesche producten. In Thailand ook ik ook altijd die dingen ook meteen iets voor jeuk meenemen lokale producten. Medewerkers bij Boots spreken Engels vraag om advies ze helpen je met plezier.

 12. Sacri zegt op

  Kleine tip; koop zo’n 8ml DEET spray busje (iets van 2-3 euro ofzo). Die kun je met gemak meenemen als je langere tijd weg bent van je hotel, appartement, etc. Dan kun je altijd makkelijk even sprayen wanneer je denkt dat het nodig is.

  Ik heb zo’n spray altijd bij me en gebruik het redelijk vaak. Ik koop meestal zo’n setje van 4 waar ook zonnebrand in zit (factor 30). Werkt perfect. 🙂

  • Iris zegt op

   Waar kan ik de Deet spray met zonnebrand kopen,

   Iedereen bedankt voor jullie advies

 13. lex k zegt op

  Je kan ook gewoon een “mosquito coil” gebruiken, weliswaar heeft dat alleen nut als je ergens zit, je kan het onder je tafel of stoel laten branden, meestal zetten obers in restaurants een stukje van dat spul brandend onder je tafel, het werkt als een soort wierook, je moet het alleen niet inademen want het is behoorlijk giftig, maar houdt, gegarandeerd, alle muggen bij je uit de buurt, het is in bijna alle Thaise supermarkten te koop.
  Vraag maar gewoon naar Mosquito Coil” iedere Thai kent het.

  Met vriendelijke groet,

  Lex K.

 14. Patrick De Coninck zegt op

  Je hoeft geen DEET uit Europa mee te sleuren, muggenmelk (13% Deet) is verkrijgbaar bij elke 7-Eleven .
  Er zijn overal 7-Elevens in Thailand, een flesje muggenmelk of spray kost daar ongeveer 55 Bath (1,2€) voor 60ml. (merk = Soffell , ze staan bij de insectenverdelgers , klein flesje met roze dopje)
  Ik woon meer dan 4 jaar vlakbij de Mekong en telkens ik bij valavond ga vissen gebruikt ik dit product… nog nooit problemen gehad…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website