Beste lezers,

Ik ben nu al 5 maanden in Thailand en heb een retirement visum, leeftijd 53 en woon met mijn vriendin in haar huis. Mijn vraag is wat gebeurt er als ik langer dan 8 maanden hier blijf? Wat ik lees is dat je wordt uitgeschreven. En je bent dan niet meer verzekerd in Nederland. Maar als ik later weer even terugga naar Nederland, dan kan ik toch gewoon de zorgverzekeraar weer inlichten en mij toch weer verzekeren voor de periode dat in in Nederland ben of niet? En mij weer inschrijven bij de gemeente waar in woon dat ik er weer even ben.

Of is het verstandig dat als ik langer dan 8 maanden in Thailand blijf, dat ik hier een goede zorgverzekering heb, zodat ik ook in Nederland ben verzekerd voor als ik weer even terugga? Want eigenlijk wil ik niet 4 maanden in Nederland zijn en 8 maanden in Thailand.

Ik heb ook mijn eigen huis in Nederland daar wonen mijn kids nu in. En ze hoeven niets te betalen alleen hun eigen eten en zorgverzekeraar.

Mijn vraag wat is het beste om te doen?

Groet,

Rudy

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

38 reacties op “Thailand lezersvraag: Wat gebeurt er als ik langer dan 8 maanden hier blijf?”

 1. Erik zegt op

  Rudy, als jij van plan bent 8+ maanden per jaar (let op: niet: kalenderjaar, zie de reactie hier vandaag in een ander onderwerp) in een buitenland te wonen dan moet jij je uitschrijven uit de woongemeente in NL. Doe je dat niet dan doet de gemeente dat zelf als ze er achter komt (en mogelijk wordt er door iemand geklikt) en dat kost jou ook jouw zorgpolis.

  En als je ‘even’ teruggaat naar NL? Wat is ‘even’? Als je niet van plan bent 4 maanden in NL te blijven dan word je niet ingeschreven en krijg je geen zorgpolis. Wil je permanent in TH blijven verzeker je dan daar en neem contact met een tussenpersoon. Zie de advertenties en mededelingen in dit blog over een Nederlands sprekende tussenpersoon.

  Emigreren uit NL betekent verlies van een deel van de AOW (2% per vol jaar weg) en jouw huis gaat naar box 3 voor de Wet op de inkomstenbelasting.

  Wat het verstandigst is? Ga eens rekenen wat in de zorgsfeer jouw voor- of nadeel tot jouw overlijden is (Particuliere polissen kunnen fors duurder worden na 65, 70, 75 etc) en wat je verliest aan bruto AOW en eventueel pensioenopbouw.

  • Rudy zegt op

   Hoi Erik
   Mijn zorgpolis kan ik die ook ln Thailand afsluiten bijv aia en dan als ik voor 6 weken maar Nederland ga via hun ben verzekerd.
   Emigreren dat ben ik nog niet van plan.
   AOW en pensioen opbouw dat heb ik al uitgeplust ik weet wat ik krijg ongeveer als ik met vervroegd pensioen ga.
   Maar ik zal even gaan zoeken naar de advertenties en mededingen in de blog.
   Gr Rudy

   • Erik zegt op

    Rudy, je gaat dus niet emigreren.

    Dat betekent dat je in NL blijft wonen, daar inkomstenbelasting en volksverzekering betaalt en tegemoetkomingen als heffingskorting en toeslagen geniet, dat je over jouw inkomen de zorgpremie betaalt en de nominale premie en het eigen risico, dat je mogelijk recht hebt op zorgtoeslag etc net zoals ik want ik woon ook in NL.

    Als je in NL woont heb je de basiszorgverzekering en moet je goed in de polis kijken of je in een buitenland verzekerd bent naar de NL kostprijs of voor alles; desnoods verzeker je een module extra bij. Reisverzekering kan gewenst zijn. Jouw AOW opbouw loopt gewoon door en jouw huis blijft in box 1.

    Dan blijft alles bij het oude.

  • janbeute zegt op

   Wat die 2% verlies aangaat op je AOW later, daar kun je 10 jaar lang zelf vrijwillig voor doorbetalen.
   Heb ik ook ooit eens gedaan.

   Jan Beute.

  • Ger-Korat zegt op

   Beste Erik, voor de zorgverzekering word je pas na een jaar verblijf in het buitenland aangemerkt als niet-rechthebbende. Lees in onderstaande reacties dat men denkt dat de termijn ook 8 maanden is zoals bijvoorbeeld bij de inschrijving Basisregistratie Personen maar dat is niet correct.
   Hierbij de tekst uit Mijnoverheid.nl en de link

   citaat:
   Wat moet ik doen met mijn zorgverzekering als ik ga reizen in het buitenland?
   Gaat u korter dan 1 jaar reizen in het buitenland? Dan houdt u uw zorgverzekering in Nederland aan.

   Ik kwam hier achter na te gaan Googlen want immers je sluit een overeenkomst van een jaar af met de Zorgverzekeraar, deze gaat er dan ook vanuit dat niet de termijn eindigt op 31-12 van elk jaar maar na 1 jaar na vertrek, gunstig dus als je tot 1 jaar in het buitenland verblijft.

   Daarnaast is er ook nog iets met de 8 maanden termijn voor inschrijving Basisregistratie Personen. Immers de tekst die geldt is dat als je verwacht langer dan 8 maanden in het buitenland land te verblijven dan moet je je uitschrijven, van te voren wel te verstaan. Maar dat is ook wat te rekken want je kunt je verblijf plannen voor 8 maanden, en dan je retourticket veranderen want de verwachting is veranderd doordat je bijvoorbeeld in de laatste maand of zo nog 2 maanden plant langer te blijven vanwege diverse redenen en daar wordt niet om gevraagd. Aan te tonen door je ticket in de laatste maand te veranderen. Rechtsgeldig want er wordt immers niet gesproken over feitelijk verblijf van 8 maanden maar verwacht verblijf van 8 maanden.

   • Ger-Korat zegt op

    En hierbij nog de link over de termijn van 1 jaar verblijf buitenland

    https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/zorgverzekering-buitenland/kort-verblijf-in-het-buitenland/wat-moet-ik-doen-met-mijn-zorgverzekering-als-ik-ga-reizen-in-het-buitenland

 2. Tom zegt op

  Ik ken mensen die jarenlang rondreizen en gewoon ingeschreven staan in Nederland, niks aan de hand. Vooral als je geen uitkeringen of toeslagen ontvangt, zal de gemeente er niet actief op gaan controleren. Ik zou lekker ingeschreven blijven staan, zodat je AOW op blijft bouwen en je zorgverzekering in stand blijft.

  • Arie zegt op

   Dit is een slecht advies. Als je weg bent uit Nederland maar je “organiseert” het zodanig dat je wel opbouw hebt van Aow en gebruik blijft maken van een NL-zorgpolis, dan ben je frauduleus bezig en zul je over de frauduleuze jaren voor alle premies worden aangeslagen plus 100% boete.

   • Adriaan zegt op

    Ik ken ook iemand die jarenlang in Thailand heeft gewoond, terwijl die in Nederland stond ingeschreven en AOW verder opbouwde en een NL zorgverzekering had. Volgens mijn informatie maken gemeentes zich er niet druk over. Maar als je in Thailand in het ziekenhuis terechtkomt, is de eerste vraag van de zorgverzekeraar: “Wanneer bent u Thailand binnengekomen?”
    Misschien zou men even naar Birma of Singapore kunnen gaan en op die vraag dan zonder te liegen, die laatste datum van binnenkomst kunnen geven.
    Het grootste risico lijkt mij dat de zorgverzekeraar er achter komt dat iemand te lang niet in Nederland is en dan weigert uit te betalen.

 3. Jacques zegt op

  Als u het zelf niet goed regelt wordt het voor u gedaan en dan bent u een stuk slechter af. Zet alle voor- en nadelen op een rij en neem dan pas een beslissing en weet dat alles verandert en zeker wetgeving, zodat in de toekomst kijken altijd onzeker blijft. Laat u niet lijden door emotionele gevoelens, want die zijn vaak geen goed raadgever en daar weet ik jammer genoeg alles van.

 4. Peter zegt op

  En mocht je uitgeschreven zijn maar later beslissen om je opnieuw in Nederland in te laten schrijven, houdt er dan rekening mee, dat je behoorlijk wat ‘beren op de weg’ tegen komt.
  En zoals Arie aangeeft, je bent frauduleus bezig en de zorgverzekering pikt het niet.

 5. peter zegt op

  Je paspoort heeft een verborgen chip, dus ben je bij weggaan van Nederland al geregistreerd als zijnde het land verlatende hebbende. De klok gaat tikken, automatisch, dus bij 8 maanden weg te zijn uit Nederland zal hoogst waarschijnlijk automatisch een bericht worden verzonden naar allerlei Nederlandse instellingen.
  Je zou zo langzamerhand “onze fine overheid” moeten kennen. Total control.
  We are the borg, we will assimilate you, resistance is futile

  Deze zullen wellicht(?) checken of er een error is en contact met je opnemen.
  Je raadt al waar alles heen gaat. Zo niet dan gaan ze gelijk uit van het gelijk van de melding en sturen ze je hooguit de bevestigingen van uitschrijving van alles.
  Trek het dan maar weer recht.

  Aangezien je al wat stappen hebt genomen, mag je gaan bedenken hoe dat te regelen met de belastingdienst. Je kids wonen rentfree in jouw huis. Je schenkt dan dus al en ook de vraag dan hoe het zit met je inkomsten belasting. Je leeft van eigen geld, pensioen of….lucht?

  Mi is verklikken door een ander niet aan de orde, maar maak je alles zelf al kenbaar aan de hand van je paspoort. Er rest dus niets anders dan een keuze te maken, in or out?
  Out: regel de outprocedure In: kom terug, binnen gestelde tijd.
  Ik kan me niet echt vinden in Toms reactie. Het is mi niet mogelijk vanwege de chip in je paspoort.
  Lang leve de technologie, total control.
  We are the borg, we will assimilate you, resistance is futile
  Ik hou van deze zin, het is een waarheid als een koe. En ja dat is een Nederlands gezegde.

  • Erik zegt op

   Dus jij wil zeggen, Peter, dat men registreert als ik de grens over ga? Ik geloof er geen streep van, echt niet.

   Je kent onze grenzen! Je kunt overal in bos en hei per ongeluk BE of DU inlopen en daar staat een paaltje met electronica? Of een camera? Om de 5 meter? Nee, echt niet hoor.

   Ga je de EU uit vliegen dan wordt er geregistreerd waarheen en wanneer je terugkomt. Dat is echt niet zo als je met de bus een reisje langs de Rijn gaat maken. Of met je eigen auto? Nee, het is hier in NL geen China of N-Korea waar je stapels papieren in moet vullen en dan toch een afwijzing krijgt.

   Fraude is nooit goed te praten dus ik zal dat ook nooit adviseren. Maar er zijn er zat die de gok nemen. Dan moet je ook maar op de blaren zitten als ze je pakken.

   • john koh chang zegt op

    Ga je de EU uit vliegen dan wordt er geregistreerd waarheen en wanneer je terugkomt.

    Niet helemaal juist. Bij verlaten en binnenkomst wordt je opgenomen in een europeese databank. Er wordt NIET geregistreerd waarheen of waarvandaan je komt. Kan ook niet want je laat bij de douane alleen je paspoort zien dus men weet niet waar je vandaan komt of waar je heen gaat.
    En, het is niet zo dat die gegevens ergens naartoe worden gestuurd. Het is gewoon een databank waar iedere regering in kan kijken. Maar daar moet een aanleiding zijn om die databank te raadplegen.
    Er is dus geen big brother die alle gegevens doorgeeft aan alle instanties.Onzin.

    • Erik zegt op

     John Koh Chang, dank voor deze aanvulling.

    • mr.Bojangles zegt op

     Rudy, als je eens begint met je kinderen de vaste lasten te laten betalen, zijnde al gauw 500 euro in de maand. Dan zou ik toch willen aanraden voorlopig even 4 mnd/jr terug te gaan. Je bent niet helderziend en dat is wel jaarlijks 2% opbouw aow en geen problemen met niemand. Geen schepen verbrasnden als het niet nodig is. Die 4 mnd overleef je wel, en je wilt dadelijk echt wel weer eens Hollands klimaat en Hollandse kost

  • dirk zegt op

   Dit is nou waarom er zoveel complotdenkers op internet zitten.
   Jij gelooft zeker ook dat er een chip in het coronavaccin zit?
   Tjonge tjonge stel je voor dat de vraagsteller via Duitsland is gevlogen, gaan de Duitsers dat dan doorfaxen naar de Nederlandse verzekeraars?

   Het enige wat een verzekeraar eventueel kan doen is de entrystempels in het paspoort controleren.
   Voor mensen die dan toch al frauduleus bezig zijn, kunnen het paspoort beter in de broekzak stoppen en deze broek in de wasmachine doen.

   • mr.Bojangles zegt op

    die entry stempels controleren lukt ook niet. Zoals ik elders vermeld, kom ik terug via Brussel en dam met de trein naar huis. En nou…?

    • dirk zegt op

     Dan heb je toch in Thailand een uitreis-STEMPEL gekregen. (Vraagsteller gerelateerd)
     En nou…?

  • Karel zegt op

   Beste Peter,

   Ben erg benieuwd naar de ” verborgen chip “. Heb hier nog nooit van gehoord.
   Kun je dit onderbouwen ? Graag referenties.
   Bij voorbaat mijn dank, Karel.

  • Harry Romijn zegt op

   “Je paspoort heeft een verborgen chip” ? ? ?
   Hooguit een code, die bij de douane, bij het verlaten/betreden van de Schengen-zone, gescand wordt. ( en bij de nodige andere grenspassages. wat daarvan aan NL wordt doorgegeven ? ? Volgens mij zonder justitiële bijstandsvraag helemaal niets.

   • Peter V zegt op

    Er is *niets* verborgen aan dat chippie, dat zit in alle ‘recente’ paspoorten, bankpassen etc.
    Sinds 2006 zit dat chippie in paspoorten (in NL, in TH sinds 2005.)
    Er zijn speciale beschermhoesjes te koop die de signalen blokkeren, zodat ze niet zonder je medeweten kunnen worden gelezen.

   • Mark zegt op

    In 2017 keerde ik terug uit Thailand naar België via Shiphol. Aan de paspoortcontrole in Schiphol werd ik aangemaand mijn Belgisch EU-paspoort te vervangen omdat de chip stuk was. De vervaldatum van dat paspoort was 2019. Ik heb de aanmaning toen opgevolgd en een nieuw EU-paspoort gekocht in het gemeentehuis van mijn woonplaats.

    Het is overduidelijk dat de chip in EU-paspoorten minstens de passages aan de buitengrenzen van de EU (Schengenzone) registreert. Welke data precies geregistreerd worden, wat er met die data gedaan wordt en wie er toegang toe heeft is mij niet bekend.

    Maar één ding is zeker die registratie gebeurt niet nodeloos.

    • Cornelis zegt op

     De chip wordt gebruikt om het paspoort uit te lezen en de gegevens – incl. de biometrische – zichtbaar te maken op het beeldscherm van de controlerende ambtenaar. Logisch dat, wanneer de chip defect is, daarover een opmerking maakt. Heeft niets met registratie te maken.

  • Cornelis zegt op

   Simpel: je vertrek – of aankomst – uit/in de EU wordt NIET geregistreerd. Die chip in het paspoort – die overigens helemaal niet verborgen is – bevat de paspoortgegevens incl. je foto. Daarmee wordt het knoeien met een paspoort bemoeilijkt.

  • mr.Bojangles zegt op

   Onzin, dat over die 8 maanden. Want NL heeft met een heleboel landen een overeenkomst waardoor de AOW in die landen niet wordt gekort. Thailand en de Filippijnen bijv. Ik kan mijn hele leven daar wonen, ook in pakkembeet Marokko en ik wordt niet gekort. Ik kan dus zonder problemen rondreizen tussen al die landen met een overeenkomst. Dat kan ik met tussentijden van 1, 2 of aan mij te bepalen hoeveel maanden. Als ik 2 mnd hier, 2 mnd daar, 3 mnd elders ben, dan woon ik nog steeds niet daar. De vermelding van jou dat NL bij een afwezigheid van 8 maanden afwezigheid dus automatisch overgaat tot uitschrijven is volslagen nonsens. Het zou fijn zijn als je je aan de feiten houdt en niet aan veronderstellingen jouwerzijds.

   • Erik zegt op

    Bojangles, nu haal je echt zaken door elkaar.

    Na emigratie houd je recht op AOW; de BEU-verdragen bepalen tot welke hoogte jij AOW krijgt.

    Woon je in NL dan mag je met AOW drie maanden vakantie houden waar je maar wil; bij langere vakantieduur moet je dat voorleggen aan de SVB en dan kan het wel of niet hebben van een BEU-verdrag met de vakantielanden een rol gaan spelen.

    De achtmaand termijn heeft te maken met de inschrijving in NL en als gevolg daarvan heb je wel of niet recht op de zorgpolis in het kader van de zorgverzekeringswet. Die acht maanden koppelen aan de AOW is volstrekt onjuist.

    • mr.Bojangles zegt op

     Ik heb het nergens over zorg gehad, dat maak jij er zelf bij.

 6. Chrostian van de Vin zegt op

  Als je al met iemand samen woont ga je flink gekort worden.
  Naar ongeveer 800 euro.
  Ook je cz vezekering moet je afmelden.
  Zo niet dan kun je toch niets claimen,want de cz rekent maar op
  Een half jaar in het buitenland ,en als je daarbuiten claimt krijg je niets uitgekeerd.
  Een kamer huren 1500 bath.
  Je daar inschrijven en zogezegd vaak op bezoek bij je vriendin.
  Trouwen doe je in het geniep,maar owee als de svb op bezoek komt.
  Zware boetes

 7. Annie zegt op

  Hoi Peter ,
  Is dit nu serieus van die chip in je paspoort gaat er inderdaad automatisch een bericht uit naar instellingen in Nederland ? Dit lijkt mij heel erg apart , volgens mij staan daar de persoon gegeven op van degene waar het paspoort bij hoort ivm valse paspoorten ect ect , en lijkt het mij sterk dat als je terug komt in Nederland dat er dan gelijk alarm Bellen afgaan bij een zorgverzekering , ik heb daar nog nooit van gehoord het voelt als een indianen verhaal

  • mr.Bojangles zegt op

   Enne, hoe legt Peter uit dat ik via Brussel terug gevlogen ben naar NL en met de trein vandaar naar mijn woonplaats in NL? Ben ik nou nou steeds in Verreweggistan voor de overheid? Want in de trein heb ik geen stempel gehad toen ik aankwam in Breda.

 8. Mattheus zegt op

  Ik ken mensen die al jaren in Thailand verblijven en nog steeds een Ned. Zorgverzekeringen hebben. Die verborgen chip die registreert dat je het land uit bent is een broodje aap verhaal. Ja het is frauduleus nasr het is een keuze.

  • GeertP zegt op

   Beste Mattheüs ik ken ook mensen die al jaren in Thailand wonen en nog steeds een Nederlandse zorgverzekering betalen, want dat is het, zodra ze zorg nodig hebben en een beroep doen op de zorgverzekering komen ze er achter dat er niet wordt uitgekeerd omdat ze niet aan de voorwaarden hebben voldaan.
   Ik heb van heel dichtbij meegemaakt hoe dat in zijn werk gaat, een rekening van THB 460.000 die nog eens werd verhoogd met THB 200.000 aan advocaat kosten omdat mijnheer dacht dat hij in zijn recht stond en de verzekeringsmaatschappij kon aanpakken.

  • Erik zegt op

   Mattheus, als je dat doet en het lukt is het fraude maar geslaagde fraude.

   Maar ‘goeie’ fraude plegen is akelig moeilijk. Je moet alles minutieus bijhouden en een vergissing is snel gemaakt, zeker als de verzekerde niet bij machte is controle te houden. Dan slaat de val dicht en hang je.

   Eerlijkheid duurt nog steeds het langst.

  • mr.Bojangles zegt op

   Hier is nog steeds niks frauduleus aan, want dan zou iedereen die een wereldreis maakt een fraudeur zijn.

   • Jacques zegt op

    Alles wat een mens onderneemt in strijd met geldende wettelijke regels is onrechtmatig handelen. Het niet nakomen van wettelijke verplichtingen kan uitmonden in dit geval in het plegen van fraude. Je claimt namelijk rechten op voorzieningen (ziektekosten, belastingen, opbouw AOW) etc., waar je geen recht op hebt. Mooier kunnen ze het niet maken. Dus een wereldreis die afgelegd wordt binnen die acht maanden periode per jaar (12 maanden) is niets mis mee, want vergt geen uitschrijving. Het is overigens een acht maanden periode over een 12 maanden periode dus er is enige flexibiliteit mogelijk in de berekening van die acht maanden. Duurt die reis langer en overschrijd je die acht maanden per 12 maanden periode, ook niets mis mee natuurlijk, maar dan ben je verplicht om je uit te schrijven. Niet dat ik het er mee eens ben, maar dit wordt door velen omarmd en bejubelt. Er zou meer flexibiliteit moeten zijn wat mij betreft. Dus niet iedereen die een wereldreis maakt is een fraudeur, dat klopt. Bij uitschrijving wordt er onder anderen geen AOW meer opgebouwd in Nederland en ook verandert er veel op belastinggebied en het recht op ziektekostenverzekering vervalt.

 9. Hans van Mourik zegt op

  Dat zou je wel kunnen doen maar niet te vaak, iedere keer in en uitschrijven.
  Een goede kennis van mij, die hier al 6 jaar woont, kreeg eind Maart bericht, dat zijn huis in Nederland, die hij verhuurd had, opgezegd is.
  Hij is toen op 15 April met zijn vriendin naar Nederland gegaan, hij met een enkele reis, zijn vriendin met een retour, ze mocht maar 3 maanden daar blijven.
  Hij heeft toen zich weer laten inschrijven, ook zijn ZKV.
  Eind Juni was zijn huis verkocht, moet per 1 Julli uit.
  Is toen als de bliksem alles wezen regelen
  , o.a. Visum Thailand, ticket kopen, voor zijn vriendin wijzigen, uitschrijven GBA, stop zetten ZKV.
  Op 30 Juni is hij in Bangkok aan gekomen, met zijn vriendi, eerst 14 dagen Quarantenne, toen daarna 14 dagen thuis Quarantenne alles met zijn vriendin.
  Hans van Mourik

 10. Jan Bakker zegt op

  Moderator: Lezersvragen moeten via de redactie en het contactformulier.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website