Thailand lezersvraag: Thais kind op mijn naam zetten

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
19 augustus 2021

Beste lezers,

Ik wil graag mijn aangenomen zoon op mijn naam hebben. Zijn moeder kan/wil niet voor hem zorgen. Ze is de zus van mijn vrouw. Ze heeft 4 kinderen, allemaal van verschillende vaders, maar voor geen van die kinderen zelf gezorgd. Zwaar gokverslaafd ook.

Wij hebben hem als 6 maanden oud in ons gezin opgenomen. Hij is inmiddels 8 jaar oud. Een heerlijk ventje. Volgens mijn vrouw is dit echter onmogelijk.

Ik lees op Thailandblog weleens verhalen dat er mensen zijn die er wel in geslaagd zijn. Kunnen die mij wellicht vertellen wat ze ervoor gedaan hebben? Volgens mijn vrouw moeten haar beide volwassen kinderen er ook bij betrokken worden, met een van die kinderen is er al vele jaren geen contact. De moeder wil wel meewerken.

Groet,

Henk

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

7 reacties op “Thailand lezersvraag: Thais kind op mijn naam zetten”

 1. Erik zegt op

  Henk, wat ik mis in jouw vraag is wie nu de voogdij over dat kind heeft. Zou je dat niet eerst gaan aanvragen als dat nog niet geregeld is? ‘Op naam zetten’, ik neem aan dat je adoptie bedoelt, is de stap daarna.

  • Henk zegt op

   Mijn vrouw is de voogd. Met toestemming van de biologische moeder.

  • Prawo zegt op

   Wie de voogdij (in NL noemen we dat al sinds een aantal jaren het gezag) heeft speelt geen rol. Zie ook mijn andere reactie.

 2. Tino Kuis zegt op

  Persoonlijke ervaringen zijn natuurlijk ook nuttig maar je kunt je alvast oriënteren door de uiteenzettingen op het internet tot je te nemen, zoals:

  https://www.siam-legal.com/legal_services/thailand-adoption.php#:~:text=Preliminary%20Qualifications%20of%20an%20applicant,apply%20to%20a%20Thai%20adopter.

  https://www.thaiembassy.com/family/thailand-adoption

  Er is veel meer. Neem in ieder geval een advocaat met kennis van deze zaken in de arm.

  Succes!

 3. Guy zegt op

  Beste Henk,

  Als de moeder van het kind dat wil en ze kan ook de vader van dat kind bereiken en hem overtuigen de nodige documenten te ondertekenen om hun kind met ”’zijn tante” want is jou vrouw voor hem, te laten reizen naar het buitenland dan maak je een heel grote kans dat het lukt om jullie plannen te verwezenlijken.

  Neem indien alles kan, contact met het Amphur van je vrouw – wat papierwerk erbij nemen en covid-regels en plus voor het ogenblik.

  Wij hebben (buiten covid-periode) wel een kind naar Belgie kunnen meenemen.
  Rechtstreeks kan je wellicht ook bereiken via de operator hier.

  grtjs
  Guy

 4. Joop zegt op

  Beste Henk, Als je dat officieel wil regelen dan zal je een officiële adoptieprocedure moeten volgen via de rechtbank. Schakel een advocaat in, want die heb je daarbij nodig. De echte moeder van het kind zal moeten meewerken, maar ook de vader van het kind. Ik zie niet in waarom de volwassen broers en zusters van het desbetreffende kind zouden moeten meewerken, maar dat moet je dus aan die advocaat vragen. Is geen simpele procedure en het kost dus de nodige tijd; zou mooi zijn als je het binnen een jaar geregeld krijgt. Reken op minimaal 10.000 baht aan advocaatkosten (misschien zelfs het dubbele daarvan). Succes ermee!

 5. Prawo zegt op

  Voor de eenvoudige oplossing bent u wat laat. Daarvoor had het kind namelijk nog geen zeven jaar mogen zijn.
  Voor anderen mogelijk in de toekomst beschrijf ik die eenvoudige procedure hier tocht eens (alles gebaseerd op meerdere praktijkervaringen als advocaat).

  Als het kind wettelijk gezien geen vader heeft (het beste aan te tonen door een geboorteakte waar alleen de moeder op staat vermeld) dan kan iedere Nederlandse man dat kind erkennen. Het kind wordt dan door die erkenning automatisch Nederlander. Een DNA-test is niet nodig.

  Een ouder kind erkennen kan ook maar dit heeft wat betreft de NL-nationaliteit alleen rechtsgevolg na een DNA-test OF zonder DNA-test als u het kind al drie jaar heeft verzorgd en opgevoed. In die gevallen kan voor het kind tot 18 jaar een optieverklaring worden afgelegd (niet te vroeg maar zeker ook niet te laat, let goed op).

  Dit zegt de IND:
  Wil of kan de erkenner geen DNA-bewijs laten zien? Dan kan hij ervoor kiezen bij de gemeente een optieverklaring voor u af te leggen. Hij moet u dan wel eerst 3 jaar verzorgen en opvoeden. Op het moment van de optie moet u nog jonger dan 18 jaar zijn.
  Bron: https://ind.nl/Nederlanderschap/Paginas/Nederlander-door-geboorte-of-erkenning.aspx


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website